ArtykułyNowa powieść Wojciecha Chmielarza - przeczytaj fragment!
LubimyCzytać1
ArtykułyAlfabet pisarza: Adam Przechrzta
LubimyCzytać4
Artykuły„Kosmiczna kuźnia. Bastion Boga”: co kryje niebo?
LubimyCzytać4
ArtykułyWielka sztuka, zakazane miłości i biblioteka pośród ruin. Nowości pod patronatem Lubimyczytać.
LubimyCzytać2
Życie mimo wszystko. Rozmowy o samobójstwie

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2022-09-08
- 2022-09-08
Czy zastanawiałeś się, o czym myśli samobójca na chwilę przed targnięciem się na swoje życie? A może sam stanąłeś kiedyś na krawędzi i wiesz to z doświadczenia? Nieważne, czy podpiszesz się pod pierwszym, czy pod drugim zdaniem - w obu przypadkach ta książka jest dla Ciebie.
Halszka Witkowska, wybitna polska specjalistka w dziedzinie suicydologii, wykorzystując swoją wiedzę i doświadczenie oraz garść statystyk, wyjaśnia, co kryje się za słowem "samobójstwo". W "Życiu mimo wszystko" odpowiada na wiele pytań dotyczących tego niezwykle trudnego, od lat uznawanego za społeczne tabu tematu. Z jej opowieści dowiesz się…
• …czy to prawda, że co roku więcej Polaków traci życie w wyniku samobójstwa niż w wypadkach drogowych,
• …co zawierają listy pożegnalne samobójców,
• …dlaczego jedną z największych grup ryzyka są weterynarze,
• …jaki wpływ na samobójstwa dzieci i młodzieży mają internetowi influencerzy,
oraz
• …co sprawia, że człowiek przestaje chcieć istnieć?
Kup Życie mimo wszystko. Rozmowy o samobójstwie w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Wyróżniona opinia i
Życie mimo wszystko. Rozmowy o samobójstwie
Witajcie. Dzisiaj przychodzę do was z bardzo ciężkim i trudnym tematem, jakim jest samobójstwo. Na początku podam ważne numery telefonów: 112 - numer alarmowy 116 123 - bezpłatny kryzysowy numer zaufania dla dorosłych (można dzwonić codziennie od 14 do 22) 116 111 - bezpłatny kryzysowy telefon zaufania dla młodzieży i dzieci 800 12 12 12 - bezpłatny telefon zaufania dla dzieci i młodzieży Rzecznika Praw Dziecka (można dzwonić od 8:15 do 20) 800 108 108 - bezpłatny telefon wsparcia dla osób w żałobie Polecam również zajrzeć na stronę www.zwjs.pl , tam uzyskacie bezpłatną pomoc. Czy mieliście z samobójstwem do czynienia? Czy wiecie, jak reagować na kogoś, kto nie ma już sił żyć? Czy wiecie, jak pomóc rodzinie, która przeżywa traumę po stracie najbliższego członka rodziny, który odebrał sobie życie? Polecam wam książkę, którą ostatnio przeczytałam "Życie mimo wszystko. Rozmowy o samobójstwie". Dzięki niej dowiecie się jak reagować na kogoś, kto jest na ostatniej prostej do odebrania sobie życia. Nigdy nie mówcie takiej osobie, że będzie lepiej lub, że inni mają gorzej. W tej sytuacji, w której aktualnie się znalazł, nie interesują go inni. Mówiąc tak, pokazujecie, że niestety nie interesujecie się nim tylko niestety innymi. Wystarczy, że pozwolicie takiej osobie się wygadać i wypłakać. Po prostu wystarczy, że przy niej będziecie. Oczywiście macie słuchać co mówi, a nie mówić o swoich problemach. Najważniejsze tutaj jest słuchanie takiej osoby. W ten sposób może zmieni zdanie i zechce zacząć wszystko od nowa. Oczywiście nie można pokazać takiej osobie, że jest sama. Jak rozpoznać przyszłego samobójcę? Niestety to jest trudne, bo takie osoby dobrze się maskują. Najważniejsze objawy: unikanie towarzystwa i zamykanie się w sobie. Oczywiście w książce macie to lepiej opisane. Po udanym samobójstwie rodzina zmarłego/ zmarłej nie ma lekko. Większość społeczeństwa wytyka palcami, wyśmiewa i pyta: Gdzie byli jego/jej rodzice? Dlaczego nic nie zrobili, żeby uratować własne dziecko? Co to za rodzina?. Zazwyczaj mówią to staruszki, które co niedzielę udając idealne katoliczki, biegną do kościoła. Czy tacy ludzie mają w ogóle rozum? Nie myślą, że ta rodzina właśnie przechodzi prawdziwą tragedię? I zamiast pomóc, wesprzeć tylko dokładają zmartwień. Nie rozumiem takich ludzi. Pamiętajcie, że osoba, która straciła bliskiego, w taki sposób sama jest narażona na taki czyn. Moim zdaniem cała rodzina powinna być pod opieką psychologa lub psychiatry. I nie mówcie nigdy, że będzie lepiej. Niestety nie będzie lepiej, bo rana pozostaje do końca życia. Jeżeli osoba, która straciła bliską osobę, chce o tym mówić, to należy ją wysłuchać i pozwolić jej się wypłakać, nawet gdyby mówiła wam o tym już tysięczny raz. To jej przynosi ulgę. Musicie to zrozumieć. A nie tylko mówić, że już to wiecie, nie powtarzaj się, nie płacz, bo przecież już minęło tyle czasu. Po 5, 10, a nawet 20 latach to boli tak samo. Wiem, bo od 10 lat mam ten ból w sercu. Pomimo upływu tylu lat nadal płaczę, gdy nikt nie widzi. Nie życzę nikomu takiej straty. Jeżeli macie myśli samobójcze to proszę, poszukajcie pomocy. Jeżeli jesteście po stracie, to nie zamykajcie się na innych, tylko mówcie o swoim bólu. Codziennie ktoś odbiera sobie życie. Robią to osoby w różnym wieku. Od dzieci aż po osoby w podeszłym wieku. To jest przerażające. W tej książce nie znajdziecie informacji, jak najczęściej ludzie odbierają sobie, życie. Dlaczego? Z prostego powodu, żeby nie było naśladownictwa. W tym temacie nie pomagają również niektóre filmy, które tak jakby celebrują ten czyn. W pewnym serialu, o którym mówi autorka uczennica stała się sławna po swojej samobójczej śmierci. Po śmierci dzięki kasetom, które zostawiła, w czyn wprowadza zemstę na winnych uczniach. Już chyba wiecie, o czym piszę. Nie bójcie się chodzić do psychologów i psychiatrów. To nic złego prosić o pomoc. Nie zostawajcie z bólem sami. ŻYCIE WARTE JEST SŁUCHANIA, zapamiętajcie i wprowadźcie to w czyn. Warto słuchać drugiej osoby, a nie zbywać ją tekstem, że mnie to nie obchodzi. Możliwe, że właśnie słuchając, ratujesz życie drugiej osobie. Warto przeczytać książkę: "Życie mimo wszystko. Rozmowy o samobójstwie".
Oceny książki Życie mimo wszystko. Rozmowy o samobójstwie
1514 użytkowników ma tytuł Życie mimo wszystko. Rozmowy o samobójstwie na półkach głównych- Chcę przeczytać 969
- 2023 27
- Psychologia 26
- 2022 18
- 2024 13
- Legimi 9
- 2025 8
Tagi i tematy do książki Życie mimo wszystko. Rozmowy o samobójstwie

Inne materiały dotyczące książki Życie mimo wszystko. Rozmowy o samobójstwie

„Życie mimo wszystko”: nie bójmy się rozmawiać

Jesienne zapowiedzi i premiery książkowe 2022: literatura faktu i fantastyka

Nowości i zapowiedzi tygodnia. Co będziemy czytać?
Cytaty z książki Życie mimo wszystko. Rozmowy o samobójstwie
Dla takiej osoby najbliższy weekend może być odczuwalny jak dwa miesiące, a każda godzina przeżywana jak wieczność. Bo to jest weekend w samotności, weekend z myślami samobójczymi, kiedy ta osoba jest sam na sam z ogromnym bólem psychicznym. Profesor Hołyst mówił zawsze, że samobójcy nie chcą umrzeć – oni po prostu nie mogą żyć.
Rozwiń Zwiń Zachowałam w pamięci słowa profesora Hołysta, że samobójstwo jest związane z brakiem miłości w życiu.
Profesor Czabański dodawał później, że także z brakiem odczuwania tej miłości.
Profesor Czabański dodawał późn...
Amerykański raper Logic napisał utwór 1-800-273-8255, którego tytułem jest numer alarmowy dla osób w kryzysie. [...] W piosence zawarte są słowa: "Chcę, żebyś żył", "Nie umrzesz dzisiaj", "Może być ciężko, ale musisz żyć". Naukowcy uważają, że mogła realnie doprowadzić do spadku liczby samobójstw.
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie mimo wszystko. Rozmowy o samobójstwie
Przerażające statystyki, które na długo zapadną mi w pamięć. Książka rozprawia się z mitami i pomaga przybliżyć ten temat z różnych perspektyw. Daje również podstawowe narzędzia, które pozwalają lepiej zrozumieć, jak można pomóc, jak się zachować i jak reagować, a także jak dostrzegać sygnały ostrzegawcze świadczące o tym, że dzieje się coś niedobrego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba nie ma drugiej osoby w Polsce, która w ostatnim czasie zrobiłaby tyle dla wzrostu świadomości i zrozumienia dramatu jakim jest każda samobójcza śmierć, co dr Halszka Witkowska. Na skutek samobójstwa ginie w naszym kraju więcej ludzi niż w wypadkach komunikacyjnych, mimo to cały czas samobójstwo okryte jest jakąś zmową milczenia, wstydu, niezrozumienia, jakimś rodzajem tabu. Tymczasem od naszego zrozumienia, empatii, uwagi poświęconej drugiemu człowiekowi często zależy czy ten ktoś będzie żył czy nie. Cały czas powielamy jakiej przestarzałe myślowe stereotypy, odwracamy głowę tudzież mamy zawsze działające i zawsze na czasie "weź się w garść", "inni mają gorzej". Bólu jaki odczuwa człowiek pogrążony w kryzysie samobójczym nie widać ale nie znaczy to że jest mniej dojmujący i nieznośny niż każdy inny nad którym się litujemy. Później pojawia się spóźniona refleksja, że można było coś zrobić, tudzież rozbrajające "a taki był uśmiechnięty i zadowolony, jakim cudem się zabił" to nie kwestia cudów, to kwestia człowieczeństwa.
Chyba nie ma drugiej osoby w Polsce, która w ostatnim czasie zrobiłaby tyle dla wzrostu świadomości i zrozumienia dramatu jakim jest każda samobójcza śmierć, co dr Halszka Witkowska. Na skutek samobójstwa ginie w naszym kraju więcej ludzi niż w wypadkach komunikacyjnych, mimo to cały czas samobójstwo okryte jest jakąś zmową milczenia, wstydu, niezrozumienia, jakimś rodzajem...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to8/2026 (e-book 1/2026)
Statystyki z minionych lat wykazują, że co roku śmiercią samobójczą odchodzi ponad pięć tysięcy osób…
Na piętnaście samobójstw popełnianych KAŻDEGO DNIA– dwunastu dokonują mężczyźni między czterdziestym a sześćdziesiątym rokiem życia.
Prof. Brunon Hołyst, specjalista w dziedzinie kryminologii, wiktymologii i suicydologii napisał w jednej z prac, że samobójca nie chce umrzeć, on po prostu nie może żyć dalej. I o tym głównie jest ta książka.
Rozmowa z Halszką Witkowską, jednym z największych naukowych autorytetów w dziedzinie suicydologii w Polsce, uzmysławia czytelnikowi skalę oraz naturę problemu.
Badaczka analizuje zagadnienie z uwzględnieniem całej masy czynników wpływających na jego istnienie, przedstawia złożoność kwestii, analizuje motywacje wynikające z powodów osobistych, społecznych, kulturowych. Omawia naturę myślenia tunelowego, skalę letalności, wyjaśnia ogrom pojęć związanych z tematyką, naświetla wpływ anhedonii na podjęte decyzje, formy i sposoby dokonywania ostatecznych decyzji (np. pakt samobójczy),kompleksowo rozważa także kwestię postwencji, czyli pomocy osobom dotkniętym żałobą po samobójczej śmierci kogoś bliskiego. Uświadamia także całą masę zagrożeń mających dziś wpływ na ludzi w depresji – wykluczenie społeczne, postępujące ubożenie społeczeństwa, przemoc rówieśnicza, internet jako narzędzie presji i opresji.
Jednocześnie omawia i prostuje wiele stereotypów narosłych wokół zagadnienia, który ciągle jest tematem tabu, a współczesny medialny przekaz zwykle robi dla sprawy więcej złego niż dobrego. Na szczęście pojawiają się powoli narzędzia pomocne dla osób w kryzysie psychicznym, w czym ogromna zasługa właśnie Halszki Witkowskiej i całego zespołu ludzi, z którymi współpracuje.
Książka to przerażająco smutna, bo nie może być inna.
Człowiek zaczyna patrzeć na własne życie z innej perspektywy.
Zaczyna sobie zadawać pytania, których wcześniej nie formułował. I co gorsza: zaczyna sobie udzielać odpowiedzi…
Więc, „nic to” — śmierć, czy „nic to” — życie, jak pytał mój Mistrz, Jacek Kaczmarski?
I przypominam:
Centrum Wsparcia dla Osób Dorosłych w Kryzysie Psychicznym
800 702 222
Telefon zaufania dla dzieci i młodzieży
116 111
Telefon wsparcia emocjonalnego dla dorosłych
116 123
8/2026 (e-book 1/2026)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻyjemy w kraju, w którym rocznie – uśredniając statystyki – dochodzi do ok. 500 morderstw. W wypadkach samochodowych w minionym roku zginęło 1651 osób. Według danych Komendy Głównej Policji obejmujących tylko trzy kwartały (styczeń – wrzesień) 2025 roku życie odebrało sobie 3600 osób.
Statystyki z minionych lat wykazują, że co roku śmiercią...
Książka jest napisana w miękki i lekki sposób, mimo że porusza trudny temat. Co jest już na duży plus dla tej książki. Widać, że autorzy chcieli opowiedzieć o nim szeroko, ale jednocześnie nie przytłoczyć czytelnika ani nie sprawić, żeby uciekł w trakcie lektury. Uważam to za jej drugi duży plus, bo dzięki temu każdy może po nią sięgnąć. Nie znajdziemy tu bestialskich opisów, a raczej próby zrozumienia i przeanalizowania, co mogli czuć samobójcy lub osoby podejmujące próby samobójcze. Dużo miejsca poświęcono psychice i temu, jak trudno jest takim osobom dostrzec swój świat z innej perspektywy, przez co często wpadają w samotność, niezależnie od tego, ile osób mają wokół siebie.
Ciekawie wypada jedno spostrzeżeń pani Halszki, że o samobójcach często myśli się romantycznie. W filmach próby samobójcze i samobójstwa pokazuje się jako efekt straconej miłości, niedostrzeżonej miłości albo dramatyczny krzyk o pomoc. To ogromne uproszczenie, bo wiele takich decyzji jest bardzo długo przemyślanych i dokładnie zaplanowanych. Nie wszyscy zostawiają listy pożegnalne, w których nie znajdziemy pożegnalnych poematów ani długich rozważań o życiu, trudnościach czy samotności. Często pojawia się zwykłe wyjaśnienie, że ktoś „musiał to zrobić”, by ulżyć swoim najbliższym. W wielu listach jest nawet lista rzeczy do załatwienia po ich śmierci. W tych słowach widać samotność i ogromny ciężar, którego nie chcieli przerzucać na innych. Co jest bardzo przytłaczające w moim odbiorze, mimo że zostało to napisane w delikatny sposób, to wiele te opisy dają do myślenia.
To książka o samotności, niezrozumieniu i o braku wrażliwości na drugiego człowieka. Z jej treści wynika, że wiele osób nie było słuchanych albo nie miało z kim szczerze porozmawiać. Samobójcą może zostać każdy, niezależnie od wieku, płci czy doświadczeń. I chociaż brzmi to jak „równość”, to płaci się za nią strasznie wysoką cenę.
Przygnębiło mnie również to, jak często osoby podejmujące próby myślą, że odejściem przyniosą ulgę innym. To dla mnie zupełnie niezrozumiałe, ale jednocześnie pokazuje, jak bardzo różnimy się w sposobie odczuwania i postrzegania świata.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo potrzebna książka.
Bardzo potrzebna książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka to wywiad z panią profesor Halszką Witkowską, która łatwym i przystępnym językiem dzieli się zdobytą wiedzą i swoim doświadczeniem. Ta książka to również poradnik dla osób, który zderzyły się problemem samobójstwa w otoczeniu. Polecana dla młodzieży, ale moim zdaniem również dla nauczycieli, rodziców, wychowawców i dla każdego z osobna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWażna książka, ciekawe wątki, ale forma dość irytująca. Dużo powtórzeń, pytania jakby wklejone sztucznie. Zabrakło mi omówienia konkretnych przyczyn, posłużenie się przykładami i tematu samobójstw z powodów ekonomicznych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy reportaż o temacie, który nadal – niestety – w społeczeństwie pozostaje pewnym tabu. Wciągający, opowiadający o tym, jak prostota jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o temat samobójstw i jak o społeczeństwie mówić w domenie publicznej tak, aby nie zachęcać – nie romantyzować, nie idealizować, nie podsumować pomysłów; ale mimo wszystko na ten temat rozmawiać, bo śmierć była jest i będzie obecna w naszym życiu, także ta samobójcza. Ciekawa pozycja, którą czyta się naprawdę bardzo szybko – uważam, że pewien must have dla każdego z nas; choć niekiedy może być pełna kwestii pozornie oczywistych to jednak należy je powtarzać w kółko, aby utrwaliły się społeczeństwie. Doświadczenie pokazuje, że często, dzięki tym pozornym trywializmom, możemy uratować życie osobie w kryzysie samobójczym.
Ciekawy reportaż o temacie, który nadal – niestety – w społeczeństwie pozostaje pewnym tabu. Wciągający, opowiadający o tym, jak prostota jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o temat samobójstw i jak o społeczeństwie mówić w domenie publicznej tak, aby nie zachęcać – nie romantyzować, nie idealizować, nie podsumować pomysłów; ale mimo wszystko na ten temat rozmawiać,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka.
Bardzo dobra książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, którą powinien przeczytać każdy. Bałam się lektury, trudnego tematu. Jednak nie przygnębia, a niesie nadzieję, że można pomóc.