ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać211
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać5
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać11
Tajemnica z przeszłości

- literatura obyczajowa, romans
- 2022-08-10
- 2022-08-10
Karolina i Malwina dowiadują się, że zmarł ich dziadek, który je wychował. Pozostawił im w spadku starą leśniczówkę i prośbę, by znajdujące się w domu listy przekazały kobiecie o imieniu Stefa, jednak siostry nigdy wcześniej o niej nie słyszały. Gdy zaczynają sprzątać leśniczówkę, odkrywają, o jak wielu rzeczach nie miały pojęcia.
Odnajdują listy młodego marynarza, Antka, które zabiorą je w podróż w przeszłość, od lat pięćdziesiątych, po pierwsze lata XXI wieku.
A wszystko na tle pięknego wybrzeża, Kołobrzegu, Helu i niewielkiego miasteczka, Gniew.
Prawda, którą odkryją, wpłynie na życie obu sióstr.
„Tajemnice z przeszłości” to wzruszająca historia o więzach rodzinnych. O tym, jak bardzo zakorzenieni jesteśmy w przeszłości i w naszych rodzinach, nawet jeśli wydaje nam się, że jest zupełnie inaczej.
Kup Tajemnica z przeszłości w ulubionej księgarnii
Tajemnica z przeszłości
To było moje pierwsze spotkanie z książką Jagody Wochlik. Jest to historia dwóch sióstr - Karoliny i Malwiny. Karolina mieszka w Warszawie, Malwina zaś w Poznaniu. Pewnego dnia dowiadują się o śmierci dziadka Antoniego, który ich wychował po śmierci mamy. Z dziadkiem od lat nie utrzymywały kontaktu, teraz zaś dowiadują się, że otrzymają w spadku leśniczówkę pod warunkiem, że odszukają Stefanię Antolską i przekażą jej listy, pisane do niej przez dziadka. Dziewczyny nie mają zielonego pojęcia kim jest tajemnicza kobieta. Młodsza z sióstr Malwina deklaruje się zostać w leśniczówce i uporządkować dokumenty. W trakcie porządków odnajduje listy dziadka i zaczyna je czytać. W ten sposób poznaje młodość dziadka, dowiaduje się jak poznał babcię oraz jak się czuł, gdy przed laty na progu jego leśniczówki pojawiły się dwie małe dziewczynki. Muszę przyznać, że książka jest ciekawa. Dziadek miał przeszło 70 lat gdy przyszło mu zaopiekować się wnuczkami. Ciężko było mu nawiązać z nimi prawdziwe relacje, lecz starał się jak mógł najbardziej. Akcja książki toczy się swoim rytmem. Na początku trochę przeszkadzało mi, że brak było dialogów a była masa opisów. Później akcja nabrała tempa i zaczęły wciągać mnie listy dziadka, którego bardzo polubiłam. Było mi najzwyczajniej przykro, że swoje życie poświęcił na wychowanie wnuczek, które będąc już dorosłe wykluczyły go ze swego życia. Książkę oceniam na 6,5 pkt.
Oceny książki Tajemnica z przeszłości
297 użytkowników ma tytuł Tajemnica z przeszłości na półkach głównych- Przeczytane 181
- 2023 7
- 2024 6
- 2025 6
- Przeczytane 2022 5
- 2022 4
- Legimi 4
Cytaty z książki Tajemnica z przeszłości
Bo przecież życie, które wiedziemy, jest tylko sumą podjętych przez nas decyzji. I tylko czas ma tyle mądrości i odwagi, by ujawnić, czy były dobre, czy złe.
Rozwiń ZwińBrama była zatrzaśnięta na głucho, a samochodu mojej siostry nigdzie nie było widać, czyli byłam tu sama. Całkiem sama pośrodku... niczego. Po prawej drzewo, po lewej drzewo, z tyłu drzewa, z przodu drzewa.
Brama była zatrzaśnięta na głucho, a samochodu mojej siostry nigdzie nie było widać, czyli byłam tu sama. Całkiem sama pośrodku... niczego. ...
Rozwiń ZwińByć może istniały rodziny, których członkowie nie byli sobie obcy. Na pewno istniały. Ale nasza taka nie była. Chyba nawet wtedy, gdy żyła mama. Wszyscy moi krewni to były dla mnie tak naprawdę obce osoby.
Być może istniały rodziny, których członkowie nie byli sobie obcy. Na pewno istniały. Ale nasza taka nie była. Chyba nawet wtedy, gdy żyła m...
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnica z przeszłości
Opowieść o tym, że rodzina jest ważna i dobrze mieć obok kogoś bliskiego. Że nie na wszystko zawsze wystarczy nam czasu więc wykorzystujmy go jak najlepiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna, pełna ciepła historia z nutką tajemnicy i historii sprzed lat. Bardzo dobrze się czyta a lektorki słucha z przyjemnością.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŁadna, ciepła, łapiąca za serce historia ze starą leśniczówką w pakiecie.
Ładna, ciepła, łapiąca za serce historia ze starą leśniczówką w pakiecie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziadek, który zmarł. Zagadkowy testament, dwie siostry i stary dom.
Temat trochę oklepany – tajemnica z przeszłości i jej wpływ na teraźniejszość. Ale tym razem nie kusiło mnie żeby przerwać i rzucić w kąt słuchanego audiobooka.
Cieszyłam się gdy główna bohaterka odkrywała życie dziadka, bo przecież gdy była mała on już był stary i nie w głowie jej było pytać o cokolwiek. Cieszyłam się gdy na nowo nawiązywała więzi z siostrą. I kiedy otwierała się na innych.
Bardzo ciepła, zwyczajna książka. Bez szalonych zwrotów akcji i miłości na zabój. I dlatego prawdziwsza.
Dziadek, który zmarł. Zagadkowy testament, dwie siostry i stary dom.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻeby spełnić wolę starszego pana muszą się zagłębić w jego historię i dzięki temu zastanowić się nad sobą.
Cieszyłam się gdy główna bohaterka...
Pokazuje trudne relacje rodzinne oraz w jaki sposób wpłynęły one na teraźniejsze życie głównych bohaterek. Do tego odkrywają dziadka przeszłość, która każdego kształtuje w jakiś sposób.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZwyczajna opowieść obyczajowa z tajemnicą w tle... Spodziewałam się bardziej porywczej fabuły, jednak smaku nadają listy dziadka do tajemniczej Stefy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo touż po samym tytule tej książki możemy się domyślić, że będzie ona zawierała tajemnicę🙈.
Ale teraz coś o plusach. Podobał mi się ten czas, kiedy główna bohaterka poszukiwała rozwiązania tej sprawy. Też spodobała mi się leśniczówka, w której toczy się część akcji.
Moim zdaniem była to taka dość zwyczajna, prosta historia 🩷.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo i stwierdziłam, że to będzie coś ekscytującego, bo nawet tytuł mówi o tajemnicy. A jednak ten sekret, jak dla mnie, nie był zbyt porywający. Owszem, były poszukiwania, listy, ale samo rozwiązanie? No trochę takie zwyczajne🫣.
Ale teraz coś o plusach. Podobał mi się ten czas, kiedy...
Przyjemna książka, o tajemnicach rodzinnych i poszukiwaniu prawdy w listach dziadka. Nie jest przesłodzona, raczej taka realna, życiowa i z nieoczywistym finałem, którym kończą się wszystkie tego typu opowieści. I tu mam taki dylemat, bo chyba zawsze czekamy na ten wielki finał gdy w tytule mamy schronisko, pensjonat czy leśniczówka :) być może autorka chciała nas przewrotnie sprowadzić na ziemię i pokazać, że wybory ludzi mogą być różne, ich, nawet kiedy my byśmy postąpili zupełnie inaczej wg. nas lepiej, ciekawiej etc.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka odpoczynkowa, za dużo do myślenia tu nie ma, ale... wątek dziadka nakłania do wspomnień, pogrzebania w rodzinnych historiach. Tak kultura zachowań była inna... fajnie się czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLeśniczówka w spadku - atrakcyjna, interesująca propozycja. Jednak ostatnia wola zmarłego obejmuje odnalezienienie listów z przeszłości i przekazanie ich nieznajomej kobiecie.
Młodsza ze spadkobierczyń podejmuje się realizacji zadania. Odnajduje listy. Dzięki nim poznaje lepiej historię swojej rodziny, zwłaszcza dziadka. Lepiej rozumie relacje, które łączyły ją z dziadkiem.
Lubię takie powieści, w których teraźniejszość spłatą się z przeszłością. A my możemy odkrywać kolejne wątki dzięki tak pięknie napisanym listom. Ich lektura zawsze składnia mnie ku refleksji, ile my sami, ile nasze dzieci wiedzą o przodkach i wydarzeniach z ich życia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMłodsza ze spadkobierczyń podejmuje się realizacji zadania. Odnajduje listy. Dzięki nim poznaje lepiej historię swojej rodziny, zwłaszcza dziadka. Lepiej rozumie relacje, które łączyły ją z...