Aramejska Księga Gigantów oraz pokrewne teksty z Qumran

Okładka książki Aramejska Księga Gigantów oraz pokrewne teksty z Qumran autorstwa Antoni Tronina
Antoni Tronina Wydawnictwo: The Enigma Press Cykl: Teksty z Pustyni Judzkiej (tom 8) religia
religia
Teksty z Pustyni Judzkiej (tom 8)
2021-01-01
2021-01-01
9788395202186
Nazwą "Księga Gigantów" objęto grupę fragmentów aramejskich, znalezionych w kilku grotach opodal osiedla Qumran. Treść tych fragmentów pozwala przypuszczać, że istniało obszerne opowiadanie związane z biblijnym wątkiem narodzin "gigantów" (Rdz, 1-4). Rozwinięcie tego wątku znane było dotąd z "Księgi Czuwających) (1 Hen 6-16),należącej do cyklu Henocha. Zachowane resztki Aramejskiej Księgi Gigantów (AKG) oraz późniejsze świadectwa dowodzą, że dzieło to było bardziej rozbudowane niż etiopski apokryf znany jako Pierwsza Księga Henocha. Dowodem tego są częste dialogi pomiędzy głównymi postaciami narracji, opisy walk "gigantów", symboliczne sny, podróże w zaświaty czy też wzruszające monologi Pewne szczegóły mogą nadto wskazywać na istnienie innej wersji opowiadania o Potopie.
(fragment Wprowadzenia)

Kup Aramejska Księga Gigantów oraz pokrewne teksty z Qumran w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Aramejska Księga Gigantów oraz pokrewne teksty z Qumran

Opinie i dyskusje o książce Aramejska Księga Gigantów oraz pokrewne teksty z Qumran

Książka pokazuje niezmierny trud, jaki musieli sobie zadać ludzie próbujący poskładać układankę z pism do kupy. Jest jednak trochę rozczarowująca ze względu na niekompletność tekstu źródłowego pomimo wykorzystania aż 11 jego kopii. Jest go zaledwie kilka stron i wieloma dziurami. Reszta to metodologia, interpretacje i odniesienia do innych pism. Najważniejsze jest wg. mnie zakończenie, gdzie autor udziela jasnej odpowiedzi na pytanie “Kim byli giganci?”.

Solidne naukowe opracowanie mało znanego tekstu. Must have dla zainteresowanych Księgą Henocha.

Ksiądz Antoni Tronina, wybitny orientalista i znawca wielu starożytnych języków, przetłumaczył z języka aramejskiego fragmenty zachowanych tekstów o tym, co działo się na ziemi w przeddzień potopu. Zdumiewające dla mnie świadectwa starożytnych ludzi o gigantach- potomkach upadłych aniołów i kobiet. O gigantach wspomina również Biblia (w Księdze Rodzaju i Księga proroka Barucha).
Podobne te teksty z Qumran są do 1 Księgi Henocha, znanego apokryfu Starego Testamentu, który jest włączony do Kanonu Ksiąg Starego Testamentu Etiopskiego Kościoła Katolickiego.
Polecam i dziękuję za uwagę.
PS Chcecie wiedzieć, dlaczego przed wysiłkiem fizycznym mówi się Hej! Ho! Odpowiedź jest zawarta w starożytnych tekstach o gigantach.

17 użytkowników ma tytuł Aramejska Księga Gigantów oraz pokrewne teksty z Qumran na półkach głównych

Tagi i tematy do książki Aramejska Księga Gigantów oraz pokrewne teksty z Qumran

Cytaty z książki Aramejska Księga Gigantów oraz pokrewne teksty z Qumran

Dodaj cytat z książki Aramejska Księga Gigantów oraz pokrewne teksty z Qumran