Szum, czyli skąd się biorą błędy w naszych decyzjach

Okładka książki Szum, czyli skąd się biorą błędy w naszych decyzjach autorstwa Daniel Kahneman, Olivier Sibony, Cass R. Sunstein
Cass R. SunsteinDaniel Kahneman Wydawnictwo: Media Rodzina popularnonaukowa
popularnonaukowa
Noise: A Flaw in Human Judgment
2022-04-01
2022-04-01
2021-05-18
Piotr Szymczak
Szum, czyli skąd się biorą błędy w naszych decyzjach to najnowsza książka uznanego psychologa, jednego z najwybitniejszych myślicieli współczesności Daniela Kahnemana (m.in. autora bestselleru Pułapki myślenia). Wraz z uznanymi naukowcami, Olivierem Sibonym i Cassem R. Sunsteinem, podejmuje on temat szumu, czyli rozbieżności w osądach.

Autorzy z jednej strony analizują pojęcie tendencyjności, a z drugiej szumu, który wpływa na rozbieżności w decyzjach fachowców rozpatrujących oddzielnie te same sprawy. Pokazują szkodliwe skutki szumu na różnych polach; w medycynie, prawie, prognozach ekonomicznych, kryminalistyce, decyzjach bankowych, ochronie dzieci, recenzjach występów, doborze pracowników. Gdziekolwiek jest osąd, tam jest szum. Jednak najczęściej ludzie i organizacje nie są tego świadomi. Zaniedbują szum. Dzięki prostym środkom zaradczym można zredukować zarówno szum, jak i stronniczość, a w efekcie podejmować lepsze decyzje.

Kup Szum, czyli skąd się biorą błędy w naszych decyzjach w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Szum, czyli skąd się biorą błędy w naszych decyzjach

Oceny książki Szum, czyli skąd się biorą błędy w naszych decyzjach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szum, czyli skąd się biorą błędy w naszych decyzjach

Chciałabym zapytać Profesora Kahnemana jak to jest napisać książkę o wszystkim i o niczym.
Rozczarowanie.

Rozczarowanie.

Duże rozczarowanie. Mnóstwo lania wody zamiast konkretów. Książka mogłaby być krótsza o 3/4 objętości.

Starożytni już wiedzieli, że "Człowiek jest omylny". Z "Szumu" można się dowiedzieć, dlaczego tak jest i dlaczego nie da się z tym nic zrobić, chociaż nie można przestać próbować, bo zawsze może być gorzej.
Książka łączy mi się mocno z "Pułapkami myślenia" Kahnemana. Tam było o tym, dlaczego popełniamy błędy. W "Szumie" o tym, jak te błędy wyglądają w rzeczywistości. Książka miejscami dosyć wymagająca skupienia. I jednak pesymistyczna, bo nie da się wyeliminować tytułowego szumu, a czasem nawet nie wiemy, że on jest. Kolejna książka o tym, że jednak w życiu i w przy podejmowaniu decyzji potrzeba pokory i szczęścia.

1172 użytkowników ma tytuł Szum, czyli skąd się biorą błędy w naszych decyzjach na półkach głównych
120 użytkowników ma tytuł Szum, czyli skąd się biorą błędy w naszych decyzjach na półkach dodatkowych

Połącz kropki. Nanoboty medyczne, drony zabójcy, odczytywanie myśli i inne technologie przyszłości Łukasz Lamża
Łukasz Lamża
📦 Zdejmuję z półki (i z siebie kurz) 💡 📡 Połącz i zrozum – czyli futurologia na chłodno, nie na haju 🤖 📘 Łukasz Lamża nie zabiera nas w kosmiczną odyseję z robotem w roli Mesjasza, tylko... zaprasza do warsztatu. Bierze na stół rozkręconą przyszłość, ogląda trybiki, analizuje śrubki i tłumaczy, dlaczego ten android jeszcze nie poda Ci kawy – chociaż bardzo by chciał. 💡 To nie jest książka „wow” z tanim efekciarstwem. To książka „aha” – o świecie, który dzieje się teraz, tylko nie zawsze go dostrzegamy. Lamża z dziennikarską precyzją i pasją naukowca rozbraja wielkie techno-wizje: od robotów humanoidalnych, przez spersonalizowane media, po edycję genomu. I nie przeraża – wręcz przeciwnie, budzi szacunek do detalu. 🔍 Styl? Klarowny, gawędziarski, chwilami zadziorny. Autor wie, kiedy przystanąć przy ciekawostce, kiedy zadać trudne pytanie, a kiedy mrugnąć do czytelnika jak stary znajomy. Forma ramkowa i świetnie wybrane przykłady sprawiają, że można czytać na wyrywki albo od deski do deski – i nigdzie nie boli. 🧠 Czy po lekturze zmieni się Twoje spojrzenie na przyszłość? Może nie całkiem. Ale na pewno przestaniesz ją traktować jak coś z Netfliksa i zaczniesz widzieć jako ciąg logicznych, mozolnych kroków, które właśnie się dzieją – w laboratoriach, klinikach, centrach danych. 📈 Dla mnie: 8/10 - to książka, która nie krzyczy, a robi wrażenie. I choć może nie zostaje na zawsze w głowie, zostawia wewnętrzny nawyk – szukania sensu w detalach zamiast bujania w chmurach. 👁 Kilka spojrzeń w lekturę 👁 🔧 Twój robot – Marzenie o robocie-służącym to pretekst, by pokazać, jak trudne (i fascynujące!) są próby nauczenia maszyn chodzenia, mówienia i rozumienia.
 🎯 Twój świat – Spersonalizowane treści i inteligentne przedmioty tworzą nową rzeczywistość, która bardziej przypomina lustro niż wspólnotę.
 📊 Twoje dane – Gromadzone o nas informacje stają się paliwem dla algorytmów, które wiedzą o nas więcej, niż chcielibyśmy przyznać.
 🧬 Twoje ciało – Od regeneracji tkanek po edycję DNA – przyszłość medycyny to nie tylko leczenie, ale i projektowanie człowieka.
 🧠 Twój umysł – Połączenie mózgu z komputerem to nie sci-fi, tylko pytanie o tożsamość, pamięć i granice „ja”.
Endryou Poczopko - awatar Endryou Poczopko
Mózg nie służy do myślenia. Siedem i pół wywrotowych lekcji o mózgu Lisa Feldman Barrett
Mózg nie służy do myślenia. Siedem i pół wywrotowych lekcji o mózgu
Lisa Feldman Barrett
🧠🔮 Zanim pomyślisz 🔮🧠 🎭 Gatunek: mini-eseje neuronaukowe (bez zadęcia) + „przewrót w głowie” w krótkich lekcjach
 🌡️ Nastrój: klarownie, szybko, czasem prowokacyjnie („hej, to nie tak jak myślisz”)
 🎧 Tryb czytania: idealne na raty – jedna lekcja = jeden zwrot perspektywy
 ⭐ Ocena: 7/10 — bardzo dobre: przystępne, treściwe, zostawia w głowie praktyczne „przełączniki” 🧠 Sedno 🧠
 Barrett robi prostą, ale mocną podmianę: mózg nie jest po to, żeby „myśleć mądrze”, tylko żeby utrzymać ciało przy życiu. Prowadzi budżet energii, przewiduje potrzeby i steruje działaniem często zanim zdążysz to nazwać „decyzją”. Nagle emocje, myśli i nawyki przestają być „wadą charakteru”, a zaczynają być strategią zarządzania zasobami. 🧩 Co książka porządkuje (w punkt, bez młotka) 🧩
 🔹 Mit „trzech mózgów” (gadzi/limbiczny/racjonalny) idzie do kosza: jest jeden mózg, a nie wewnętrzna wojna działów.
 🔹 Mózg jako sieć, a nie zestaw przełączników: nie „zapala się” i nie „trzyma plików”, tylko składa rzeczy z połączeń i wzorców.
 🔹 Przewidywanie jako tryb domyślny: to, co robisz dziś, staje się jutro „ustawieniem fabrycznym” — i samo pcha cię w znajome tory. 🤝 Najlepsza rzecz – odpowiedzialność bez moralizowania 🤝
 Jest tu bardzo trafna myśl: nasze mózgi współpracują. Regulujemy sobie nawzajem stany: słowem, obecnością, stylem kontaktu, napięciem albo spokojem. To nie brzmi jak coaching, raczej jak chłodne przypomnienie: człowiek nie jest „systemem zamkniętym”. I to daje ciekawy efekt uboczny: odpowiedzialność robi się bardziej praktyczna niż moralna. 🌀 Zgrzyt, który może się pojawić 🌀
 Momentami te „lekcje” są tak krótkie, że aż proszą się o jeszcze jeden akapit dowodu albo przykładów. Bywa, że teza jest świetna, ale chciałoby się chwilę dłużej posiedzieć w mechanizmie. To cena formatu: szybko, przystępnie, czasem skrótowo. 🎯 Clue 🎯
 Po tej książce trudniej powiedzieć: „taki już jestem”. Jeśli mózg głównie przewiduje i uczy się świata, to sporo rzeczy da się przestawić — bez magii, ale konsekwentnie. I jeszcze jedno: nie jesteśmy samotnymi wyspami. Relacje to też biologia.
Endryou Poczopko - awatar Endryou Poczopko
Więźniowie geografii. Nowe wyzwania Tim Marshall
Więźniowie geografii. Nowe wyzwania
Tim Marshall
Oto książka, która bierze mapę świata, rozkłada ją na stole i mówi: „spójrz jeszcze raz - polityka to w dużej mierze geografia”. Tim Marshall w Więźniowie geografii, czyli wszystko, co chciałbyś wiedzieć o globalnej polityce nie czaruje: pokazuje, jak góry, pustynie, rzeki, dostęp do mórz i surowców wciąż dyktują granice ambicji państw. Bez akademickiej waty, za to z porządną dawką zdrowego rozsądku. I tak — pozwólcie, że zapytam: • Dlaczego mimo incydentów granicznych nie dochodzi do pełnoskalowej wojny między Indiami a Chinami? • Dlaczego (i jak) Chińczycy inwestują w Afryce? • Skąd odwieczna „kosa” Chile–Boliwia o dostęp do morza? • Falklandy/Malwiny 1982: czemu wojna była tak zaciekła — i dlaczego dziś Brytyjczycy mogliby ją przegrać? A co to w ogóle jest „głębia strategiczna”, o której tyle się mówi? Odpowiedzi są w książce - i nie są to odpowiedzi z teflonu. Marshall prowadzi czytelnika po kontynentach jak po planszy ryzyka: punkt po punkcie tłumaczy, co można, a czego się nie da przeskoczyć, choćby politycy udawali, że potrafią. Najmocniejsze rozdziały? Rosja i Chiny - klarowne, konkretne, bez łatwych pocieszeń. Afryka - świetne wprowadzenie do tematu surowców, infrastruktury i „dlaczego Pekin tak się stara”. Ameryka Południowa - najlepiej widać to na przykładzie Boliwii - brak dostępu do morza po wojnie z Chile ukształtował jej politykę i wyobraźnię narodową na pokolenia. Styl Marshalla jest reporterski, przystępny i - co ważne - syntetyczny. Zdarza mu się uprościć, czasem za ostro skroić tezę pod mapę, ale to cena przejrzystości. Jeśli ktoś szuka akademickiego aparatu i przypisów po horyzont - to nie tutaj. Jeśli jednak chcesz zrozumieć, dlaczego państwa robią to, co robią, i mieć narzędzia do czytania nagłówków bez paniki - to jest właściwy adres. Krótko: świetna, użyteczna, do czytania z atlasem pod ręką. A odpowiedzi na powyższe pytania? Są. I wcale nie są oczywiste.
Estepono - awatar Estepono
ocenił na922 dni temu

Cytaty z książki Szum, czyli skąd się biorą błędy w naszych decyzjach

(...) Nie zawsze jesteś tą samą osobą. Wraz ze zmianami nastroju (z których oczywiście zdajesz sobie sprawę),zmieniają się niektóre cechy twojej maszynerii poznawczej (z czego nie zdajesz sobie w pełni sprawy). Jeśli masz rozwiązać problem wymagający sformułowania złożonego osądu, twój nastrój w danej chwili może wpływać na twoje podejście do problemu i wyciągane wnioski, nawet jeśli uważasz, że to nieprawda i potrafisz z dużą pewnością siebie uzasadnić wybraną przez siebie odpowiedź. Krótko mówiąc, szum jest obecny również w tobie.

Rozwiń
Cass R. Sunstein Szum, czyli skąd się biorą błędy w naszych decyzjach Zobacz więcej

(...) kiedy wprawi się ludzi w dobry nastrój, stają się bardziej łatwowierni i podatni na farmazony; rzadziej udaje im się wykryć oszustwo albo wykryć mylne informacje.

Rozwiń

Na ogół wyciągamy pochopne wnioski, a potem się ich trzymamy. Wydaje się nam, że formułujemy opinie na podstawie dostępnych danych, ale to, które dane weźmiemy pod uwagę i jak je zinterpretujemy, często zniekształcamy tak, żeby pasowały do pierwotnego, natychmiastowego osądu. Dzięki temu ogólna historia pojawiająca się w naszym umyśle może pozostać spójna. Oczywiście nie stanowi to problemu, o ile wyciągnięte wnioski są słuszne. Ale kiedy wstępna ocena jest błędna, skłonność do trzymania się jej na przekór sprzecznym danym raczej będzie tylko potęgować błąd. Zjawisko to jest trudno kontrolować, bo nie da się zignorować informacji, z którymi już się zetknęliśmy. W wymiarze sprawiedliwości sędziowie polecają czasami ławie przysięgłych zignorować jakiś poznany element materiału dowodowego, który nie może być wykorzystany w procesie, ale takie polecenie nie jest realistyczne (choć może być pomocne w obradach ławy przysięgłych, kiedy argumenty wyraźnie oparte na tych elementach materiału dowodowego mogą być odrzucane).

Ciekawostki historyczne