Moje ostatnie tchnienie

Okładka książki Moje ostatnie tchnienie autorstwa Luis Buñuel
Okładka książki Moje ostatnie tchnienie autorstwa Luis Buñuel
Luis Buñuel Wydawnictwo: Świat Literacki Seria: Film biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Film
Mon dernier soupir
2006-01-01
2006-01-01
Maria Braunstein
"Moje ostatnie tchnienie" to nie tylko opowieść o życiu Luisa Bunuela (1900-1983). To także rozległe spojrzenie na historię kina, bogato ilustrowane anegdotami związanymi z filmem, nie brak tu również odniesień do realiów historycznych. Wspomnienia odsłaniają kulisy powstania najważniejszych dzieł reżysera, ale i z humorem opowiadają o jego drodze życiowej, od dzieciństwa w Hiszpanii, poprzez pobyt we Francji i epizod w Hollywood, po emigrację w Meksyku. Wszystko składa się na niezwykłą i barwną narrację, wprowadzającą czytelnika w świat jednej z największych postaci sztuki filmowej.

Kup Moje ostatnie tchnienie w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Moje ostatnie tchnienie

378 291

Oceny książki Moje ostatnie tchnienie

Opinie i dyskusje o książce Moje ostatnie tchnienie

Autobiografia prostolinijna, nienapuszona, bezpośrednia. Bunuel opowiada o swoim życiu i twórczości zwyczajnym językiem. Do ostatniej strony ma się wrażenie wygodnej podróży spędzanej w przyjemnym i interesującym towarzystwie, a serwowane podczas niej historie zdecydowanie sprowadzają surrealizm do rzeczywistości bez szkody dla całej towarzyszącej mu aury tajemniczości i magii.

Wspomnienia słynnego reżysera. Bunuel przedstawiany często (i powierzchownie) jako wojujący ateista to w gruncie rzeczy twórca podchodzący bardzo poważnie do kwestii religii, która obok kwestii pożądania i tematyki społecznej stanowi rdzeń problematyki jego filmów.

Religia i wiara, często traktowane na zasadzie opozycji, to jego wielki temat. Nie szczędząc złośliwości pustce i bezrefleksyjności masowego uczestnictwu w życiu religijnym będącym bardziej elementem porządku społecznego niż zagadnieniem duchowym („Na drodze mlecznej”) przeciwstawia jednostkowe głębokie doświadczenia wiary („Nazarin”, „Viridiana”),choć i do niego potrafi odnieść się krytycznie, kiedy staje się źródłem pychy i ukrytej pod maską uduchowienia mizantropii („Szymon z pustyni”).

Bunuel jednak nie skupia się tu na interpretacjach i ideowych rozważaniach. Prekursor filmowego surrealizmu przede wszystkim barwnie opowiada koleje swojego życia: od dzieciństwa w prowincjonalnej Colandzie, poprzez udział w wojnie domowej, wyjazd do USA aż po ostatnie okres życia zwieńczony klasycznymi już dziełami („Piękność dnia”, „Dyskretny urok burżuazji” i „Mroczny przedmiot pożądania”). Przytacza anegdoty towarzyszące realizacji filmów, wspomina spotkania z interesującymi ludźmi (a jest ich w tej książeczce niemało, żeby wymienić tylko pierwsze z brzegu nazwiska: Lorca, Dali, Lang, Breton, Ernst),a przede wszystkim maluje niezwykle żywy obraz własnej pamięci.

Pracę filmowca zakończył w 1977. Ostatnie 6 lat życia spędził w spokoju, jak sam twierdzi – głównie śniąc i wspominając. I właśnie w oczekiwaniu na ten najdłuższy ostatni sen spisał historię swojego życia. Genialne czytadło.

ciekawa postać, ciekawa książka.
ale typ zadufany i mnie wkurwił że przeczytałam jego książkę xD

ciekawa postać, ciekawa książka.
ale typ zadufany i mnie wkurwił że przeczytałam jego książkę xD

323 użytkowników ma tytuł Moje ostatnie tchnienie na półkach głównych
98 użytkowników ma tytuł Moje ostatnie tchnienie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Moje ostatnie tchnienie

Luis Buñuel
Luis Buñuel
Hiszpański reżyser i scenarzysta.

Czytelnicy Moje ostatnie tchnienie przeczytali również

Ja chcę miłości Klaus Kinski
Ja chcę miłości
Klaus Kinski
Autor ( 1926 - 1991 ),polskiego pochodzenia, po 1931 r. jego rodzina przeniosła się z Sopotu do Berlina i otrzymała niemieckie obywatelstwo. W 1943 r. mając 17 lat został wcielony do Luftwaffe, gdzie służył jako spadochroniarz. Dostał się do niewoli brytyjskiej, internowany, po roku i czterech miesiącach zwolniony. Grał w teatrze, zwolniony ze względu na nieprzewidywalne zachowanie, przebywał w szpitalu psychiatrycznym, gdzie stwierdzono u niego zaburzenia psychopatyczne. Zagrał w 134 filmach, a pięć z nich w reżyserii W. Herzoga przeszła do historii kina. Jego starsza córka Pola ujawniła, że ojciec molestował ją od piątego roku życia, a zgwałcił, gdy miała dziesięć lat.... ufff itd. itp. Gdzie się pojawił wywoływał trudne do opisania skandale, prawdziwy człowiek DEMOLKA !!! Kilka razy widziałem jego " występy " w niemieckiej TV, niezapomniane wrażenie, a " występy " przeszły do legendy, do tej pory nie do przebicia. Z reżyserem W. Herzogiem, któremu zawdzięczał swoje największe role, łączyła go tzw. po niemiecku hass liebe ( nienawidząca miłość ). Jeśli masz możliwości polecam film W. Herzoga z 1999 r. poświęcony ich burzliwej znajomości " Mein liebster Feind - Klaus Kinski " ( Mój ukochany wróg ). Jak piszę o nim teraz nie mogę powstrzymać się od śmiechu WIELKIE KINO !!! Nie będę wszystkiego opisywał, wymagam trochę Twojego zaangażowania, w każdym razie podczas kręcenia jednego z tych filmów do reżysera zgłosili się wodzowie plemienia grającego w filmie rolę statystów i zaproponowali, że dla wspólnego dobra zabiją Kinskiego. Przeżył, ale cały czas musiał mieć ochronę. Jestem pewny, że Kinski był największym wariatem wśród aktorów i największym aktorem wśród wariatów !!! Jako aktora bardzo go lubiłem, jako człowieka... nie mój problem, nie mnie oceniać. Książka nie wszystkim się spodoba, dlatego... POLECAM !!!
ando - awatar ando
Listy do brata Vincent Van Gogh
Listy do brata
Vincent Van Gogh
Siedem wniosków z lektury "Listów do brata": 1) Tekst jest przejmującym zapisem niespełnienia artysty, który ma świadomość wyjątkowości swoich dzieł, mimo kolejnych zawodowych porażek (nieudolne próby sprzedania choćby jednego obrazu, fiaska nielicznych wystaw). Zakrawa na ponury absurd, okrutną ironię losu, że geniusz van Gogha został rozpoznany i doceniony przez świat, kiedy jemu samemu do niczego już to nie było potrzebne. 2) Vincent był tułaczem: wyruszywszy za młodu z rodzinnej Brabancji (do której później powracał) ciągle zmieniał miejsca pobytu. Najpierw w poszukiwaniu pracy, potem już tylko lepszych warunków do tworzenia. W różnych okresach życia zamieszkiwał m.in. Londyn, Amsterdam, Antwerpię, Borinage (osadę górniczą w Belgii),Brukselę, Hagę, Paryż, prowansalskie Arles i Saint-Rémy, wreszcie Auvers-sur-Oise w regionie Île-de-France (gdzie w niewyjaśnionych okolicznościach zmarł na skutek postrzału). 3) Van Gogh zmagał się z chronicznym brakiem pieniędzy. Często był na skraju ubóstwa, żywiąc się jedynie chlebem i kawą. Pijał podłej jakości wina i absynt. Najbardziej zależało mu na materiałach do malowania. Niemal wszędzie, gdzie się wprowadzał, starał się urządzić pracownię. Opłacał również modelki. Wszystko finansował Theo, ale Vincent wciąż łudził się nadzieją, że jego malarstwo przyniesie komercyjny zysk i wtedy odwdzięczy się bratu. 4) Samotność i alienacja to główne aspekty jego egzystencji. Ukazane są w listach w sposób sugestywny, głęboko poruszający. Odrzucony w "londyńskiej" młodości przez niejaką Ursulę (już zaręczoną z kimś innym),a potem przez owdowiałą kuzynkę Kee, szukał pocieszenia w ramionach prostytutki Sien (swojej modelki w Hadze). W Prowansji wdał się w związek z inną córą Koryntu, Gabi (wysłał jej kawałek odciętego ucha). Pragnął kobiety, rodziny, prawdziwego życia, ale los mu nie sprzyjał. Próbował znaleźć przyjaciół wśród malarzy. W Paryżu poznał Gaugina, Lautreca, Signaca. Gaugina sprowadził nawet do Arles, ale ten niedługo z nim wytrzymał (van Gogh gonił go z brzytwą, którą potem odciął sobie ucho). Jedynym bliskim człowiekiem pozostawał dla Vincenta Theo. Rodzice, choć kochali i wspierali syna, nie akceptowali jego drogi życiowej. Jako mieszczanie (ojciec był pastorem) praktycznie i trzeźwo oceniali rzeczywistość. Theo, będąc marszandem, miał więcej zrozumienia dla potrzeb i gorączki twórczej brata. 5) Ważnym rysem osobowości van Gogha jest jego szaleństwo. Był porywczy, nadwrażliwy, płomienny w uczuciach i działaniach. Incydent z uchem, pobyt w zakładzie psychiatrycznym w St. Remy, wreszcie domniemane samobójstwo to zewnętrzne przejawy poważnych zaburzeń. Przez większość życia doświadczał huśtawek emocjonalnych: od entuzjastycznej nadziei po głęboką melancholię. Miewał fobie, obsesje, urojenia. Zdiagnozowano u niego epilepsję. 6) Van Gogh malował tylko przez dekadę. Pięć lat prób i pięć lat dojrzałej twórczości. Wcześniej sposobił się do roli kaznodziei, lecz rozczarował się nieczułym dogmatyzmem, który zaobserwował u niektórych pastorów. Nie utracił wiary, ale zrozumiał, że może służyć ludziom w inny sposób, utrwalając w sztuce ich codzienność. Malował wiejską biedotę (obraz "Jedzący kartofle"),miasteczka, martwe natury, rozświetlone pejzaże i słoneczniki w Arles (gdzie jego talent eksplodował). Zostawił szereg autoportretów. Żył 37 lat (1853-1890). 7) Twórczość van Gogha uchodzi za wizjonerską, nowatorską. Cechują ją zjawiskowa gra świateł, sugestywna kolorystyka i ekspresja we wszystkich odcieniach żółci ("Żółty Dom", "Słoneczniki"). Obrazy malował techniką impasto. Formalnie jest przedstawicielem postimpresjonizmu, który jako kierunek nawiązywał do impresjonizmu, ale odrzucał większość jego założeń (m.in. optyczną ostrość i naturalizm).
Wojtek Kusiński - awatar Wojtek Kusiński

Cytaty z książki Moje ostatnie tchnienie

Czego nie zrobię za jednego dolara, nie zrobię też za milion

Czego nie zrobię za jednego dolara, nie zrobię też za milion

Luis Buñuel Moje ostatnie tchnienie Zobacz więcej

Jestem ateistą... dzięki Bogu!

Jestem ateistą... dzięki Bogu!

Luis Buñuel Moje ostatnie tchnienie Zobacz więcej