Rachunek różniczkowy i całkowy Funkcje wielu zmiennych

Okładka książki Rachunek różniczkowy i całkowy Funkcje wielu zmiennych autora Roman Sikorski,
Okładka książki Rachunek różniczkowy i całkowy Funkcje wielu zmiennych
Roman Sikorski Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN informatyka, matematyka
informatyka, matematyka
1977-01-01
1977-01-01

Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Rachunek różniczkowy i całkowy Funkcje wielu zmiennych w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rachunek różniczkowy i całkowy Funkcje wielu zmiennych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rachunek różniczkowy i całkowy Funkcje wielu zmiennych

Okładka książki The Mathematics of Metamathematics Helena Rasiowa, Roman Sikorski
The Mathematics of Metamathematics Helena Rasiowa, Roman Sikorski
Roman Sikorski
Roman Sikorski
Polski matematyk i logik, profesor Uniwersytetu Warszawskiego i Instytutu Matematycznego PAN. Studia rozpoczął w okresie II wojny światowej, był żołnierzem Armii Krajowej, aresztowany, ukrywał się. Kształcił się na tajnych kompletach, kończąc studia na Uniwersytecie Warszawskim w 1947, ale już wcześniej prowadził zajęcia dla studentów od 1945. W 1948 przebywał 8 miesięcy na stypendium w Zurychu, gdzie napisał pracę doktorską, w której udowodnił twierdzenie, nazwane później twierdzeniem Loomisa-Sikorskiego o reprezentowalności σ -algebr Boole'a. Razem z Heleną Rasiową udowodnił twierdzenie, nazywane dziś lematem Rasiowej–Sikorskiego. Lemat ten posłużył im do konstrukcji nowego dowodu twierdzenia Gödla. Wspólnie z Rasiową napisał również monografię "The Mathematics of metamathematics" (Matematyka metamatematyki, 1963). Ponadto jest autorem monografii "Boolean Algebras" (Algebry Boole’a, 1960),pisał również podręczniki takie jak: Funkcje rzeczywiste (t I i II 1958-1959),Rachunek różniczkowy i całkowy. Funkcje wielu zmiennych (1967),Wstęp do geometrii różniczkowej (1972). W 1967 roku uogólnił pojęcie rozmaitości różniczkowej do przestrzeni różniczkowej. Rozpowszechniał to pojęcie w swoim podręczniku. Po jego śmierci tę teorię rozwijali matematycy warszawscy (Zbigniew Żekanowski, Adam Kowalczyk, Wiesław Sasin) i krakowscy (Jacek Gruszczak, Piotr Multarzyński),stosując ją do problemu osobliwości w ogólnej teorii względności Einsteina. Był promotorem 8 doktoratów: Adam Buraczewski, Karol Krzyżewski, Marcin Kuczma, Tadeusz Leżański, Tadeusz Traczyk, Antoni Wiweger, Wacław Zawadowski. Był członkiem rzeczywistym PAN (od 1964),autor prac z logiki matematycznej, algebr Boole’a, topologii, funkcji rzeczywistych, analizy funkcjonalnej (teoria wyznacznikowa dla pewnego typu operatorów liniowych ograniczonych na przestrzeniach Banacha),oryginalne ujęcie teorii dystrybucji. W latach 1965-1977 był prezesem Polskiego Towarzystwa Matematycznego. Otrzymał wiele nagród i odznaczeń, w tym Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski.

Cytaty z książki Rachunek różniczkowy i całkowy Funkcje wielu zmiennych

Dodaj cytat z książki Rachunek różniczkowy i całkowy Funkcje wielu zmiennych