Krwawy rzeźnik

- 2021-10-13
- 2021-10-13
- 9788381957052
- Joanna Grabarek
Zanim radziecki seryjny morderca Andriej Czikatiło został postawiony przed sądem w 1992 roku, zabił ponad 50 kobiet i dzieci, często wykorzystując je seksualnie i zostawiając ich ciała potwornie okaleczone. Chociaż aresztowano go już w 1984 roku, policja nie miała wystarczających dowodów, aby oskarżyć Czikatiłę o niewyjaśnione morderstwa. W efekcie morderca mógł torturować i zabić jeszcze dziesiątki innych osób, przed jego ostatecznym skazaniem.
Na podstawie wyłącznych wywiadów i zapisów z przebiegu rozprawy, Peter Conradi – dziennikarz i redaktor londyńskiego „Sunday Times” – opowiada, jak dziadek i były nauczyciel przeprowadzał swoje okrutne morderstwa przez 12 lat, tuż pod nosem policji.
Dzięki szczegółowym badaniom przeszłości Czikatiły oraz elementów radzieckiej społeczności, które pozwoliły tym zbrodniom pozostać nierozwiązanym tak długo, Conradi zagłębia się w życie jednego z najbardziej przerażających seryjnych morderców. Wywiady z detektywami moskiewskiej policji opowiadają o szaleńczym pościgu za człowiekiem, który prześladował dzieci, prostytutki i uciekinierów. Było to śledztwo z wieloma ślepymi zaułkami i niesłusznymi wyrokami, zanim zakrojona na wielką skalę tajna akcja umożliwiła ujęcie Czikatiły.
KRWAWY RZEŹNIK to przyprawiające o dreszcze wejrzenie w obłąkany umysł potwora. Jest to wyczerpujący i szokujący zapis prawdziwych zbrodni jednego z najniebezpieczniejszych morderców XX wieku oraz historia prób jego ujęcia.
Kup Krwawy rzeźnik w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Krwawy rzeźnik
1015 użytkowników ma tytuł Krwawy rzeźnik na półkach głównych- Przeczytane 591
- 2022 26
- 2023 16
- 2021 13
- Legimi 11
- 2024 8
Tagi i tematy do książki Krwawy rzeźnik
Cytaty z książki Krwawy rzeźnik
Człowiek może znieść tylko określoną dawkę bólu.
[...] Tuman (co znaczy dosłownie "mgła").
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krwawy rzeźnik
Genialnie napisany reportaż, chylę czoła autorowi, kawał świetnej roboty wykonał - Peter Conradi
Jeśli ktoś chce przeczytać a zastanawia się czy warto, to bardzo polecam !
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli ktoś chce przeczytać a zastanawia się czy warto, to bardzo polecam !
Świetnie napisany reportaż. Historia ta na długo zapadnie mi w pamięci. Pokazuje świetnie nie tylko brutalność sprawcy, ale i niekompetencję ówczesnego ustroju oraz priorytety ludzi u władzy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to4,5
4,5
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgnąłem po „Krwawego rzeźnika” trochę z ciekawości, a trochę z ostrożnością. Zazwyczaj unikam książek, które mogą zawierać bardzo makabryczne opisy, bo nie przepadam za przesadną brutalnością. Tytuł sugerował, że mogę trafić na coś wyjątkowo drastycznego, ale mimo to postanowiłem spróbować i cieszę się, że dałem tej historii szansę.
Książka okazała się jedną z tych, które wciągają od pierwszych stron i nie pozwalają się oderwać. Autor świetnie buduje napięcie, prowadząc fabułę dynamicznie, ale bez epatowania szczegółami, które mogłyby odrzucać. Opisy zbrodni są oszczędne, wystarczające, by oddać okrucieństwo wydarzeń, ale nie przekraczają granicy dobrego smaku. Dzięki temu całość jest intensywna, ale nie przytłaczająca.
Doceniam również to, że historia nie tonie w długich analizach psychiatrycznych. Psychologia postaci jest obecna, ale podana w sposób przystępny i nienachalny, co pozwala zachować tempo i utrzymać uwagę. Każdy rozdział zostawia z poczuciem niepokoju i ciekawości, co wydarzy się dalej.
„Krwawy rzeźnik” to mocna, intensywna opowieść, która nie potrzebuje przesady, żeby działać na czytelnika. Dla mnie to jedna z tych książek, które zostają w głowie jeszcze długo po odłożeniu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka okazała się jedną z tych,...
Jedna z ciekawszych, po Dobermanie i La Bestii, pozycji która wciąga bez reszty i mimo zawartych w niej mrocznych informacji o śmierci ofiar Czikatiły czyta się tę książkę z zapartym tchem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWSTRZĄSAJĄCA. 12 lat poszukiwań człowieka podejrzanego o zabicie ponad 50 osób. Jeśli nie boisz się zajrzeć w umysł seryjnego mordercy, musisz przeczytać książkę Petera Conradi. Nie da się oddać wszystkich emocji, które towarzyszą podczas czytania. Trzeba to odczuć samemu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPogłębione studium psychiczne jednego z największych morderców jakich znała Rosja, a właściwie to jeszcze ZSRR, począwszy od jego najmłodszych lat i relacji rodzinnych po dorastanie i stawanie się mężczyzną. Autor bardzo drobiazgowo analizuje poczynania Andrieja w poszczególnych latach jego życia i przedstawia wnioski, co mogło przyczynić się do takiego, a nie innego ukształtowania psychicznego mężczyzny. W książce ukazane zostało również jaki wpływ mają zawirowania wojenne i powojenne decyzje na działania bohatera. Widać tutaj głęboką analizę życia Czikatiły, której dokonał autor książki, żeby jak najbardziej autentycznie i obiektywnie przedstawić jego osobę czytelnikowi. Końcówka z procesu trochę rozwlekła, styl autora jest bardzo szczegółowy i drobiazgowy, co czasami może męczyć i zniechęcać, ale według mnie książka jak najbardziej na plus i godna polecenia innym czytelnikom.
Pogłębione studium psychiczne jednego z największych morderców jakich znała Rosja, a właściwie to jeszcze ZSRR, począwszy od jego najmłodszych lat i relacji rodzinnych po dorastanie i stawanie się mężczyzną. Autor bardzo drobiazgowo analizuje poczynania Andrieja w poszczególnych latach jego życia i przedstawia wnioski, co mogło przyczynić się do takiego, a nie innego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie porwała mnie ta pozycja. Choć sama historia, bezdusznego mordercy była ciekawa, tak styl autora nudny i za bardzo rozbudowane wątki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWstrząsająca ale bardzo dobrze napisana książka. Wiele faktów nie mieści się po prostu w głowie. Historia Czikatiły to opowieść o całkowicie zdeprawowanym człowieku i o o tym, jak jego szaleństwo ewoluowało. To także dokumentacja błędów i niekompetencji milicji oraz prokuratury.
Bardzo dobry reportaż, który polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobry reportaż, który polecam.
Powieść ukazuje od początku do końca człowieka który poprzez kompleksy i zaburzenia odreagowywał - co oczywiście nie jest dobrym określeniem.
Natomiast podniecał się na widok walki, bo lubił dominować dlatego wiele ofiar to dzieci, pijane prostytutki czy osoby niespełna rozumu. Krew, nóż, wycięta macica lub jelita to jego żywioł.
Na początku onanizował się przy dzieciach ale później to nie wystarczało.
Ciął, dusił, kopulował.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBrak erekcji zawsze mu towarzyszył. Wziął ślub i miał dwójkę dzieci dla niepoznaki.