Pierwszy dzień w przedszkolu

Okładka książki Pierwszy dzień w przedszkolu autora Federica Nuccio, Chiara Piroddi, Roberta Vottero, 9788381444842
Okładka książki Pierwszy dzień w przedszkolu
Chiara PiroddiFederica Nuccio Wydawnictwo: JUPI JO! Seria: Z poradnika smyka opowieści dla młodszych dzieci
20 str. 20 min.
opowieści dla młodszych dzieci
Z poradnika smyka
First day at preschool
2021-08-08
2021-08-08
20 min.
Joanna Olejarczyk

Kup Pierwszy dzień w przedszkolu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pierwszy dzień w przedszkolu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pierwszy dzień w przedszkolu

Chyba każda mama i tata wiedzą czym jest wyprawa dziecka do przedszkola, szczególnie pierwszy raz. Czasem bywa łatwo, ale częściej wiąże się to z wielkim stresem, płaczem, obawami. I tutaj z pomocą przychodzi wspaniała publikacja od @wydawnictwojednosc "Pierwszy dzień w przedszkolu" . Jest to książeczka z serii "Z poradnika smyka" i skierowana została nie tylko do dzieci, ale i do rodziców. Jest to swoisty zestaw pomocowy zawierający 5 sposobów na to jak poradzić sobie z tym niełatwym czasem. Psycholog podpowiada jakie kroki podjąć zawczasu ,by przygoda z przedszkolem stała się dla maluszka ciekawym doświadczeniem.
Po za tym książka została pięknie wydana, ilustracje ucieszą oko małego czytelnika a wyprawa Julka do przedszkola, będzie dla dziecka przetarciem szlaku pośród zabawy i ciekawych sposobów radzenia sobie z emocjami.

Recenzja pochodzi z IG groszkowe2.0
Jak rozmawiacie ze swoimi dziećmi o początku przedszkola?
„Nie ma się czego bać”?
„Będzie dobrze”?
„Będziesz się super bawić”?
A może „Jesteś już duży”?
Na pewno chcecie dobrze, ale takie sformułowania nie pomagają. Mogą spowodować w dziecku stres związany z wysokimi oczekiwaniami, którym dziecko powinno sprostać.
A więc co można zrobić? Można wspólnie wymyślić jakieś zadania które dziecko będzie wykonywać przed przedszkolem i w trakcie dnia. Można z dzieckiem wymyślać tak jak Julek z książki „Pierwszy dzień w przedszkolu”. Ta pozycja od @jupijowydawnictwo będzie świetną książką na początek rozmowy z dzieckiem o przedszkolu. A na końcu jej rodzić znajdzie też coś dla siebie „SOS dla rodziców. Porady psychologa”. Zerknijcie na kolejne slajdy w karuzeli by zobaczyć kawałek wnętrza.
A Wy jak zaczynacie rozmowy o przedszkolu i nowej rzeczywistości jaka czeka malucha? Jak Wasze dziecko zareagowało na proces adaptacji?
To co sznurek do mamy czy zmniejszenie się do rozmiarów guzika?

Recenzja pochodzi z IG groszkowe2.0
Jak rozmawiacie ze swoimi dziećmi o początku przedszkola?
„Nie ma się czego bać”?
„Będzie dobrze”?
„Będziesz się super bawić”?
A może „Jesteś już duży”?
A więc co można zrobić?...

Wrzesień to nie tylko początek nowego roku szkolnego. Wtedy też wiele małych dzieci zaczyna swoją przygodę z przedszkolem.

Książka pt.: "Pierwszy dzień w przedszkolu" z serii "Z poradnika smyka" doskonale przedstawia obawy i lęki dziecka związane z tym ważnym dniem.
Głównym bohaterem jest Julek, który doskonale wie, co go czeka w nowym miejscu. Rodzice dobrze go przygotowali i potrafi wyrecytować z pamięci cały plan dnia. Jednak mimo to, chłopiec bardzo przeżywa rozstanie z rodzicami - w brzuszku czuje twardy supeł, serce wali mu jak młot, a oddech jest przyspieszony. Julek czuje się porzucany. Zaczyna obmyślać plan, dzięki któremu będzie mógł zostać z rodzicami. Możliwości jest wiele: zapuścić korzenie w podłodze, zmniejszyć się do rozmiaru guzika i schować się w torebce mamy, wykopać tunel do biura taty i wiele innych...
Ale czy jest to konieczne...?
Okazało się, że w przedszkolu można się świetnie bawić w gronie nowych kolegów, a miła pani nauczycielka zawsze służy pomocą i wsparciem w trudnych chwilach.

Na końcu książeczki rodzice i opiekunowie znajdą 5 wskazówek od psychologa, które pomogą ułatwić dziecku przejście przez trudny okres adaptacji w przedszkolu.

Książka jest w całości kartonowa, a sympatyczne ilustracje nieco przypominają rysunki dziecka.

9 użytkowników ma tytuł Pierwszy dzień w przedszkolu na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Pierwszy dzień w przedszkolu na półkach dodatkowych

Matylda, Tymon i Supermoce Ilona Kostecka
Matylda, Tymon i Supermoce
Ilona Kostecka Anna Simeone
Czy słyszeliście już o akcji, którą w miesiącu marcu prowadzi @wydawnictwomamania ? #mamaniawspieradziewczynki to kolejny z genialnych pomysłów , dzięki któremu zamiast szerzyć stereotypowe myślenie mamy szansę budować poczucie wartości i wiarę we własne możliwości.❤️ Przy tej okazji nie mogłam przejść obojętnie obok serii, która w moim rozumieniu jest jedną z tych, która na czytelniczej półce powinna na stałe zagrzać miejsce. Mowa oczywiście o serii autorstwa @ilonakostecka ,właścicielki bloga "Mum and the City" która należy do dumnych prekursorek wartościowych idei. Będąc dzieckiem wychowywanym czynnie wśród stereotypów z ogromną nadzieją spoglądam na tytuły jak te, w których rodzeństwo, Matylda i Tymon uczą się poznawania otaczającego świata w otwartości i uważności. Zerknijcie sami! Przy okazji cennej współpracy, jaką udało mi się nawiązać z wydawnictwem otrzymałam wszystkie trzy tytuły jakie się pojawily: ✨️"Matylda odważna i Pralkowy Potwór" ✨️"Matylda, Tymon i Supermoce" ✨️"Matylda, Tymon i Różowa Banda". Matylda to dziewczynka, która ceni własną opinię i z zaangażowaniem ją wyraża. Jej starszy brat, Tymon, również pełen samoświadomości towarzyszy siostrze w najróżniejszych okolicznościach codzienności. Takim sposobem rodzeństwo mimo niezgody, która bywa w każdej rodzinie na porządku dziennym uczy się wzajemnego wsparcia, porozumienia i szuka własnych sposobów na rozwiazywanie konfliktów. Co znajdziecie wewnątrz publikacji? Rodzinę bez postawionych ograniczeń, ale z wartościami. Równość w szerokim tego słowa znaczeniu. Łzy i róż, które nie są zarezerwowane dla konkretnej płci. A dla fanów taty w fartuszku... też coś się znajdzie!🤭🤩 Co myślisz o takiej akcji? Wspierasz swoje dzieci w wyrażaniu własnego zdania?🤔😊
Judyta Jeżewska-Bargiel - awatar Judyta Jeżewska-Bargiel
Złodziej opowieści Graham Carter
Złodziej opowieści
Graham Carter
Kocham książki, więc chcę jak najwięcej treści i z tym się wiąże mój problem z tymi osławionymi picturebookami. Nie potrafię wyzbyć się poczucia, że jest tam mało treści, co jest irracjonalne, bo to książka obrazkowa dla dzieci. Zawsze zachwycają mnie piękne ilustracje ale po przeczytaniu ostatniego zdania, mam taki czytelniczy niedosyt. Tutaj było podobnie. Obrazki przepiękne, cudowne, magiczne, zwłaszcza ten gdy Złodziej Opowieści w końcu odkrył ile magii skrywają w sobie książki. Treść, owszem była i mam wrażenie, że nawet trochę więcej niż w poprzednich książkach tego typu w naszej biblioteczce, historia sama w sobie też sensowna, pomysłowa. Sam fakt, że to książka o książkach to już dla mnie wiele znaczy, bo uwielbiam taka literaturę. Ale przeczytałam ostatnie zdanie i byłam trochę zaskoczona, że skończyła się tak nagle. Chyba liczyłam na coś jeszcze. Aczkolwiek poza tą jedną rzeczą, nie mam do czego się przyczepić i nie mogę jej źle ocenić. Bo książka naprawdę jest urocza. Uczy dzieci, że czasem warto zmierzyć się ze swoimi strachami, że warto zaryzykować i stać się odważny, że zaprzyjaźnić można się tak naprawdę z każdym, trzeba tylko chcieć. A także co ważne, że czasem ktoś nie wie, że robi źle, dopóki mu tego nie uświadomimy, więc warto rozmawiać. No i sedno książki - czytanie to niesamowita magia, która łączy nas ludzi z naszymi stworami. ☺️ Moja córeczka najbardziej była zachwycona tym, jak Oliwka zaprzyjaźniła się ze stworem, który kradł książki. ♥️ Więc oceniam 10/10 bo Tata i Córka zachwyceni, no i mama w sumie też. ♥️
CzytamBoLubię - awatar CzytamBoLubię
Kłopoty gnoma kurzorobka Jan Bliźniak
Kłopoty gnoma kurzorobka
Jan Bliźniak
Tymek codziennie sprząta swój pokój z kurzu a kiedy rano się budzi kurz powraca. Chłopiec zastanawia się dlaczego tak się dzieje i postanawia rozwikłać tą zagadkę. Odkrywa, że w jego pokoju przebywa kurzorobek. Jest to gnom, który trenuje aby wytrzasnąć więcej kurzu, gdyż jego burmistrz uważa, że produkuje go za mało i chce wykluczyć go ze swojego miasta. Tymek zaprzyjaźnia się z Roztokiem i postanawia mu pomóc. Chłopiec również nie ma łatwo, gdyż są wakacje a mama mimo iż jest w domu to cały czas pracuje i każe sobie nie przeszkadzać a tata ciągle wyjeżdża w delegację. Czy rodzice Tymka zwolnią tempo pracy? Czy Roztok nauczy się wytrzasnąć więcej kurzu? Historia zabawna i jednocześnie ucząca o akceptacji i tolerancji. Opowieść pokazuje, że nie trzeba dorównać innym, każdy jest inny i każdy powinien podążać swoją drogą. Autor w książce porusza również ważny temat jakim jest rodzina. Rodzice są zapracowani i zabiegani a gdzieś pośrodku tego jest Tymek, który czuje się samotny. Kiedy rodzicom otwierają się oczy na problem szybko naprawiają swój błąd i spędzają wspólnie czas. Opowiadanie napisane jest lekkim językiem idealnym dla dzieci. Czytanie tej historii będzie przyjemnością i wspaniałą formą spędzenia czasu. Książka jest wzbogacona o ilustracje co nadaje jej atrakcyjności i pomaga wyobrazić sobie całość tej historii. Bardzo serdecznie polecam dla dzieci do samodzielnego czytania oraz do przeczytania wspólnie z dzieckiem.
Ksiazka_w_sercu - awatar Ksiazka_w_sercu
Wszystko o przyjaźni Felicity Brooks
Wszystko o przyjaźni
Felicity Brooks Frankie Frankie
Gdy na dworze zła pogoda Bajka zaraz siły doda Kilka stron albo bajeczek Gdy tygodnia jest środeczek. Czytam ciągle lub na raty Tu nie wpadam w tarapaty Dziś mam książki wielki bilon Bo bajeczka od Papilon! Kilka kartek o przyjaźni Wszystko widzę w mojej jaźni Bo jest bardzo obrazkowa Mądra, czysta, kolorowa. Tutaj dzieci wciąż się śmieją Miłe rzeczy tu sie dzieją Jeden chłopiec jest pingwinem Drugi widać, że olbrzymem. Tutaj stacja jest kosmiczna I kanapka apetyczna Dzieci wszystkim się tu dzielą I na końcu zawsze śmieją. Wszystkim mocno ją polecam Głód czytania w was rozniecam I cichutko szepczę skrycie: Przeczytajcie ją w zachwycie! Nie wiem jak wy, ale niekiedy jak czytam jakieś bajki, to wiersze w mojej głowie wręcz same się piszą:-) Wszystko przez to, że ta książka bardzo poprawiła mi humor. Pokazała kto jest prawdziwym przyjacielem i co można z taką osobą robić. Dzieci niekiedy nie wiedzą kto potrafi nim być, gdyż nie umieją nazwać relacji łączących je z innymi osobami. Tutaj właśnie dowiedzą się również, że przyjaciel to ktoś taki, kto zawsze nam pomoże. Wszystko jest pięknie zobrazowane. Poprzez dawne stereotypy dzieci wierzą, że można się przyjaźnić tylko z kimś, kto jest tej samej płci, lub w podobnym wieku. A to wcale nie prawda! Przyjacielem może być nasz kot, albo sąsiad nawet dwadzieścia lat starszy. Przyjaciółką może okazać się nasza mama, albo pani z sąsiedniego bloku. Nie ważne co was dzieli, trzeba patrzeć tylko na to, co was łączy:-) Jeśli jednak nasze dzieci nie są pewne jak powinien zachowywać się przyjaciel, to mamy opisane właśnie rzeczy po których można poznać kto w ogóle nim nie jest. Niech nasze szkraby nie dadzą się wykorzystywać innym dzieciom, tylko same nauczą się na kogo mogą liczyć i kto im zawsze pomoże. Według mnie takie książki powinny dostawać order jako Papierowy Przyjaciel Mojego Dziecka. Kto wie, może kiedyś coś takiego powstanie, a wtedy ja oznaczę pod nim właśnie Wydawnictwo Papilon:-)
przyrodazksiążką Przespolewska - awatar przyrodazksiążką Przespolewska
oceniła na103 lata temu

Cytaty z książki Pierwszy dzień w przedszkolu

Dodaj cytat z książki Pierwszy dzień w przedszkolu