ArtykułyNowa powieść Wojciecha Chmielarza - przeczytaj fragment!
LubimyCzytać1
ArtykułyAlfabet pisarza: Adam Przechrzta
LubimyCzytać4
Artykuły„Kosmiczna kuźnia. Bastion Boga”: co kryje niebo?
LubimyCzytać4
ArtykułyWielka sztuka, zakazane miłości i biblioteka pośród ruin. Nowości pod patronatem Lubimyczytać.
LubimyCzytać2
Opowieść niewiernej

- literatura obyczajowa, romans
- 2021-09-29
- 2012-07-11
- 9788328092099
Miłość mojego męża do mnie nie miała cienia. Wtedy nie chciałam myśleć, że skoro nie ma cienia, miłości najprawdopodobniej również brakuje…
Ewa i Maciej są małżeństwem. Nie z jakiejś wielkiej miłości, ale dlatego, że tak wyszło, tak wypadało, tak jest rozsądniej i łatwiej żyć. Dość szybko w ich związku pojawiają się problemy dnia codziennego, narasta frustracja i złość. Problem polega na tym, że na naprawieniu relacji zależy tylko Ewie. Czy warto walczyć o związek mimo wszystko?
Kup Opowieść niewiernej w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Wyróżniona opinia i
Opowieść niewiernej
Czy warto walczyć o związek, w którym nie jest się szczęśliwym i spełnionym? I czy mamy prawo oceniać ludzi oraz ich poczynania, jeśli nie znamy całej sytuacji? To tylko dwa z całej listy pytań, jakie nasuwają się w trakcie tej przejmującej, niesłychanie przemawiającej historii. Magdalena Witkiewicz nakreśliła wyjątkowo refleksyjną opowieść, jaka trafia w samo serce i otwiera oczy. Nie jest to absolutnie pochwała czy wytłumaczenie czynu jakim jest zdrada małżeńska, a próba uświadomienia, że nie można nikogo potępiać tylko dlatego, że w końcu odważył się zawalczyć o siebie i prawdziwe szczęście. Uwielbiam pióro autorki i sposób w jaki prowadzi fabułę, czytelnik z każdą kolejną stroną zatraca się coraz mocniej w poznawanej, wyjątkowo angażującej historii, dlatego kartki same przelatują przez palce. Możliwość zagłębienia się w psychice głównej bohaterki sprawia, że dosłownie wchodzimy w jej skórę, widzimy jej oczami, zaznajemy tych samych, równie intensywnych emocji, dostrzegamy fakty, jakie pobocznym świadkom z pewnością by umknęły. Gdyby nie to zjawisko, z pewnością skreślilibyśmy Ewę już na samym starcie, nie próbując nawet zrozumieć jej motywów. W momencie, gdy całą sytuację poznajemy powoli, krok po kroku, przeżywamy każdą nieudaną, jednostronną próbę naprawy związku, wszystko nabiera zupełnie innego znaczenia, a z tyłu głowy tli się pytanie, jak wiele małżonków w świecie realnym boryka się z samotnością w związku. Nakreślone postacie są niesłychanie autentyczne, przemawiające, dlatego ich historia dotyka duszy i wywołuje wiele wzruszeń. Nie sposób przejść obok nich obojętnie, czytający angażuje się wyjątkowo silnie, kibicuje Ewie, przeżywa jej rozterki niczym swoje własne i nawet jeśli początkowo pochopnie ją oceniał, w pewnym momencie dochodzi do wniosku, że po prostu nie ma prawa oceniać jej ani jej decyzji. "Opowieść niewiernej" jest poruszającą, niesłychanie prawdziwą, skłaniającą do refleksji powieścią, którą pochłania się z zapartym tchem. To głęboka, chwytające za serce historia o walce o małżeństwo oraz o samotności we dwoje, lecz także o emocjonującej bitwie o poczucie bycia docenioną i zauważoną, po prostu o siebie. Ta poruszająca duszę opowieść angażuje wyjątkowo silnie i otwiera oczy, nie tylko na życie toczące się wokół, ale i na nas samych. Polecam całym sercem!
Oceny książki Opowieść niewiernej
5225 użytkowników ma tytuł Opowieść niewiernej na półkach głównych- Przeczytane 3 439
- Chcę przeczytać 1 751
- 2018 44
- 2014 35
- 2019 33
- 2013 31
- Magdalena Witkiewicz 27
Tagi i tematy do książki Opowieść niewiernej

Inne materiały dotyczące książki Opowieść niewiernej

Książkowe nowości tygodnia. Patronat LC

Święta z Magdaleną Witkiewicz

Magdalena Witkiewicz odpowiedziała na Wasze pytania!

Robocze tytuły znanych książek

Wyniki grudniowego konkursu na recenzję. Kolejny audiobook już w sprzedaży.

Wyniki konkursu na listopadową recenzję i kolejny etap ŠKODA. Czytam, bo wiem co dobre!
Cytaty z książki Opowieść niewiernej
Kiedyś myślałam, że miłość polega na tym, że nie dostrzegamy wad drugiej osoby. Teraz jestem przekonana, że byłam w błędzie. Miłość to przede wszystkim akceptowanie wszystkich niedoskonałość partnera. Bo kocha się nie za coś, ale mimo wszystko...
Rozwiń ZwińNie wiedziałam wtedy, ze z małżeństwem jest jak z nową posadą: ile na początku wynegocjujesz, tyle masz. Potem bardzo trudno zmienić warunki – zarówno pracy, jak i życia. Mechanizm działania jest dokładnie taki sam.
Nie wiedziałam wtedy, ze z małżeństwem jest jak z nową posadą: ile na początku wynegocjujesz, tyle masz. Potem bardzo trudno zmienić warunki...
Rozwiń ZwińMówi się, że póki jeszcze w małżeństwie masz siłę się kłócić to jest duża szansa, że ten związek naprawisz.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Opowieść niewiernej
Emocjonalna powieść o małżeństwie Ewy i Macieja, które od początku bardziej opiera się na rozsądku niż na uczuciu. Z czasem w ich relacji narastają frustracja, chłód i poczucie niespełnienia, a coraz wyraźniejsza staje się nierównowaga – tylko Ewa próbuje jeszcze ratować ten związek.
Autorka w subtelny, ale poruszający sposób pokazuje, jak łatwo można zagubić się w relacji pozbawionej prawdziwej bliskości i jak bolesne bywa uświadomienie sobie, że „spokój” nie zawsze oznacza szczęście. Ważnym motywem jest też tytułowa zazdrość, która staje się tłem do refleksji nad miłością, przywiązaniem i granicami kompromisów.
To książka o trudnych emocjach, samotności w związku i pytaniu, które wiele osób zadaje sobie po cichu: czy warto walczyć o relację, jeśli walczy tylko jedna strona? Poruszająca, życiowa i skłaniająca do refleksji lektura.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka w subtelny, ale poruszający sposób pokazuje, jak łatwo można zagubić się w relacji...
Ehh ten brak rozmowy, zdrady, przybieranie masek, niezdecydowanie... To wszystko wprawiło mnie w irytację. A to cukierkowe zakończenie było tak naiwne jak tylko być mogło.
6 gwiazdek tylko za styl pisarski Pani Magdaleny.
W skrócie: ładnie ubrana w słowa bardzo irytująca historia.
Mam mieszane uczucia. Książkę czyta się szybko, być może to zasługa czcionki, a nie treści. Ogólnie sposób pisania autorki podoba mi się, ale Ci bohaterowie... Na początku czułam zdziwienie, a później już tylko niesmak. I ten niesmak pozostał już do końca. No jak można tak traktować tego Michała? Jak taką chusteczkę do nosa, mimo że on od początku komunikuje, że kocha Ewę....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa historia, która pozwala dostrzec, że czasami szczęście mamy na wyciągnięcie ręki a i tak z niej nie korzystamy... Najważniejsze jednak w tym wszystkim jest to że fajnie jeżeli dojdziemy do tych wniosków dość szybko....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowieść o małżeństwie i jego problemach w ujęciu lekko psychologicznym. Pozycja wartościowa, ale jak dla mnie trochę za mało emocji, które zapewniają pełnię rozrywki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mądra i wciągająca historia. Polecam przeczytac
Bardzo mądra i wciągająca historia. Polecam przeczytac
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka opowiada o małżeństwie z pozoru dobrze dobrani, ale z czasem ich relacja zaczyna się rozpadać: on jest pochłonięty pracą, traktuje żonę przedmiotowo, ona czuje samotność w związku, brakuje jej bycia zauważoną... Wtedy w jej życiu pojawiają się inni mężczyźni...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Opowieść niewiernej” miała być głęboką analizą emocji i wyborów bohaterki, jednak w mojej opinii nie spełnia tych oczekiwań. To książka, która nie wnosi nic nowego do tematu zdrady i samotności w związku. Średnia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna książka Pani Magdaleny Witkiewicz, która mnie nie zawiodła.
Idealnie pokazuje jak wygląda samotność we dwoje i życie w toksycznym związku.
Historia Ewy i Maćka, którzy tworzą na pozór szczęśliwe małżeństwo. Jednak do szczęśliwego im daleko, ale niestety wiedzą o tym tylko Ewa, Gosia (przyjaciółka) i Michał (przyjaciel z dawnych lat). Dopiero, gdy po zakończonym romansie z Pawłem, Ewa wysyla SMS pod niewłaściwy numer kurtyna opada. Chwila samotności kończy sie dla Ewy wielkim szczęściem. Bowiem zostaje żona i matką. Szczęśliwa żoną ale nie Maćka.
Kolejna książka Pani Magdaleny Witkiewicz, która mnie nie zawiodła.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIdealnie pokazuje jak wygląda samotność we dwoje i życie w toksycznym związku.
lektura obowiązkowa dla każdej osoby będącej w toksycznym związku. Słownikowe przykłady gaslightingu. Samotność we dwoje.