Ta, która zawiniła

- Anna Dobrzańska
Kiedy odwrócisz wzrok
Ten jeden moment
Zmieni wszystko.
Popełniłaś błąd, ale mówią, że to morderstwo.
Ellie wiedzie pozornie beztroskie życie, ma przystojnego męża Rogera, szanowanego nauczyciela, dzieci oraz ukochanego wnuka, z którym regularnie spędza czas. Jednak to, co dzieje się za zamkniętymi drzwiami jej domu, zupełnie nie jest urocze. Kiedy do Rogera dzwoni kochanka, z którą dawno już miał zakończyć romans, Ellie nierozważnie na chwilę traci z oczu małego Josha, którym się zajmowała. To, co wydarzy się później, sprawi, że z całą mocą odżyją traumy z jej dziecięcych lat.
Jo jest bezdomna, ma za sobą trudne doświadczenia i więzienną przeszłość. Podróżując bez celu z Bristolu do Devonu i Kornwalii, dba o to, by nikt nie dowiedział się o niej niczego więcej.
Te dwie kobiety z zupełnie innych światów różni wszystko, ale łączy je więcej niż można by przypuszczać. Działania każdej z nich nieuchronnie prowadzą do powtórzenia tragicznych zdarzeń z przeszłości. Czy istnieje sposób, by zakończyć ten przeklęty cykl?
Kup Ta, która zawiniła w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Ta, która zawiniła
Ellie nie miała łatwego dzieciństwa, straciła ukochaną mamę, a kobieta, z którą ponownie ożenił się jej ojciec, zamiast ciepła, miłości, bliskości, których potrzebowała, każdego dnia dawała jej tylko złe emocje. Wydarzenie, które miało miejsce w tamtych czasach, miało wpływ na całe życie bohaterki. Kobieta żyje w ciągłym obsesyjnym strachu, obwinia się za wypadek i nie potrafi prawidłowo funkcjonować. Jo jest bezdomną kobietą, którą dręczą koszmary. Nieustannie czegoś się boi i przed czymś ucieka. Na ulicy jest niebezpieczne, a jej życie nie jest łatwe. Musi zawsze być czujna. Na swojej drodze spotyka różnych ludzi, jedni chcą jej pomóc, inni tylko udają, że są dobrzy. Nikomu nie chce zdradzić informacji na swój temat. Co łączy obie te kobiety? Wow, „Ta, która zawiniła”, to doskonały thriller psychologiczny, który potrafi zainteresować, zaskoczyć i wywołać szok. Nie wiem, czego się spodziewałam, ale na pewno nie takiego zakończenia, choć coś tam mi się w głowie kołatało. Mimo że książka jest dość gruba, liczy niecałe pięćset stron, to ani przez chwile się nie nudziłam, a po przeczytaniu ostatniej strony, żałowałam, że to już koniec. Z całą pewnością jest to jedna z lepszych powieści, jakie miałam okazję czytać w tym roku. Obie bohaterki obdarzyłam sympatią, było mi ich bardzo żal, ponieważ nie miały łatwego życia. Zarówno jedną, jak i drugą dręczyły demony przeszłości. To taki typ postaci, które chce się przytulić oraz powiedzieć, że wszystko się ułoży, teraz będzie już tylko dobrze, ale czy na pewno tak będzie? Czy Elli jest w stanie poradzić sobie z trudnymi wydarzeniami ze swojego życia? Czy jest odpowiedzialna, za to, o co oskarżają ją inni? Dlaczego Jo ucieka od tych, którzy ją kochają? Czego tak bardzo się boi? Ciężko pisać coś na temat tej powieści, nie zdradzając istotnych elementów. Tak bardzo bym chciała, by miłośnicy dreszczowców po nią sięgnęli, ponieważ jestem pewna, że nie zawiodą się podczas lektury tej książki. Bardzo podobał mi się klimat w niej panujący, mając przed oczami przestraszone bohaterki, sama odczuwałam lęk. W tej pozycji jest coś niepokojącego. Całą historię poznajemy z perspektywy obu kobiet, a także cofamy się do przeszłości, gdzie znajdujemy Ellie jako małą dziewczynkę, która dorasta wraz z kolejnymi przeczytanymi stronami. O Jo nie wiemy zbyt wiele, poznajemy ją jedynie w czasie teraźniejszym, ale pod koniec powieści, zagadka się rozwiązuje i dowiadujemy się całej prawdy na jej temat. Na zakończenie jedynie dodam, że po tę pozycję naprawdę warto sięgnąć. Mam nadzieję, że zasiałam w Was ziarenko niepewności, sięgnięcie po tę książkę i będziecie zachwyceni tak jak ja.
Oceny książki Ta, która zawiniła
1319 użytkowników ma tytuł Ta, która zawiniła na półkach głównych- Przeczytane 821
- 2022 25
- 2021 20
- 2023 18
- 2024 10
Cytaty z książki Ta, która zawiniła
To, że coś jest ładne, nie znaczy, że jest bezpieczne.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ta, która zawiniła
Moja tematyka ale napisana w sposób, który mi nie podszedł
Moja tematyka ale napisana w sposób, który mi nie podszedł
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWłaściwie to pozycja obyczajowa, z delikatnym wątkiem kryminalnym oraz z przesłaniem społecznym. Dobrze się czyta,choć nie tego typu literatury się spodziewałem biorąc książkę Corry do rąk. Ale polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to" Kiedy człowiek zrobi coś złego, próbuje zrzucić winę na innych." (str. 158)
Jest to thriller psychologiczny bardzo smutny i dołujący. Bohaterkami są dwie kobiety, których wydarzenia z przeszłości odcisnęły się mocnym piętnem na późniejszym życiu. Lektura trzyma w napięciu i zmusza do zastanowienia się, jak cienka bywa granica między winą a przypadkiem, miedzy intencją a konsekwencją. Bohaterki są niejednoznaczne, pełne sprzeczności.
Dzieciństwo Jo było koszmarem. Znęcał się nad nią ojciec. W wieku 10 lat wylądowała w domu dziecka, skąd często uciekała. Nikt nie chciał jej adoptować. Związała się ze starszym facetem, z którym miała dwójkę dzieci. Alkohol męża zniszczył małżeństwo. Wylądowała w więzieniu. Straciła wszystko, dom, dzieci. Później wylądowała na ulicy, jako bezdomna. Życie na ulicy, to była ciągła walka.
Ellie straciła matkę, którą bardzo kochała kiedy miała sześć lat. Jej ojciec ożenił się ponownie. Macocha z początku była miła dla dziewczynki, choć ta bardzo tęskniła za matką. Jej życie zmieniło się diametralnie, kiedy macocha urodziła syna. Ellie kochała braciszka i często się nim zajmowała. Ellie dobrze dogadywała się z przyszywaną babcią.
Macocha robiła wszystko by zatruć życie jednej i drugiej. Najpierw pozbyła się matki umieszczając ją w domu starców, oskarżając o rzeczy, których ta nie zrobiła. Później wymogła na mężu by wysłać Ellie do szkoły z internatem. Ellie miała dobre relacje z ojcem, lecz macocha robiła wszystko by je ograniczyć. Ellie coraz bardziej nienawidziła macochy. Ta celowo niszczyła rzeczy należące do matki dziewczynki, które miały dla niej dużą wartość. Szkoła z internatem nauczyła Ellie skrywać emocje.
Kiedy zdarzył się wypadek Ellie znalazła się w szpitalu psychiatrycznym, gdzie poddawana była terapii wstrząsowej. Żyła w ciągłym strachu, że popełni błędy z przeszłości. Na studiach poznała wykładowcę, który był świeżo po rozwodzie i był zainteresowany studentką. Wkrótce zostali małżeństwem. Mieli dwójkę dzieci. Mąż notorycznie zdradzał żonę, zostawiał ją samą z dziećmi. Manipulował nią i wręcz terroryzował. Ellie całkowicie mu się podporządkowała i nigdy nie sprzeciwiała. Mimo ciągłych kłamstw męża, byli razem bo dla niej najważniejsza była rodzina.
Każdy z bohaterów skrywał tajemnice, a niektórzy mroczną przeszłość. Motyw rodzinnego sekretu kładzie się cieniem na życiu bohaterek. Jedna żyje z poczuciem winy, która przenika każdy aspekt jej dorosłości. Druga nosi w sobie żal, stratę i przekonanie, że ktoś powinien ponieść konsekwencje. Usiłowały ułożyć sobie życie, lecz przeszłość nie pozwalała im o sobie zapomnieć. Jest to historia pełna emocjonalnych niuansów, w której nie ma jednoznacznych winnych czy niewinnych.
To także historia o tym jak można zniszczyć dziecięcą psychikę i doprowadzić do tego, że zawsze będzie się żyło z poczuciem winy i zespołem stresu pourazowego. O manipulacji drugim człowiekiem, by zaspokoić swoje pragnienia i żądze. Autorka ukazała nam jak trudno żyje się bezdomnym. Brudni, głodni, często sięgający po alkohol i używki. Mieszkający na ulicy lub w opuszczonych budynkach. I zachowanie społeczeństwa w stosunku do nich. Jedni okazywali im serce i wsparcie, drudzy wręcz przeciwnie.
" Odkryte sekrety bywają najbardziej bolesne." (str.455)
" Kiedy człowiek zrobi coś złego, próbuje zrzucić winę na innych." (str. 158)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to thriller psychologiczny bardzo smutny i dołujący. Bohaterkami są dwie kobiety, których wydarzenia z przeszłości odcisnęły się mocnym piętnem na późniejszym życiu. Lektura trzyma w napięciu i zmusza do zastanowienia się, jak cienka bywa granica między winą a przypadkiem, miedzy intencją a...
Taka sobie.
Taka sobie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodzielam opinię, że nie jest to thriller a stawianie tej pozycji obok pozycji B.A. Paris jest niestety nietrafione. Na pewno na plus, prowadzenie w inny sposób narracji i przedstawienie historii z dwóch perspektyw. Jednak mnie ta książka trochę zmęczyła, opisy bezdomności momentami omijałam… spodziewałam się lepszej pozycji, także ode mnie 6/10 :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek stasznie mnie drażnił i już miałam ją odłożyć jednak dałam jej szansę i było warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa pewno nie jest to książka formatu B.A. Paris (tak jak jest reklamowana).
Nie jest to też thriller ani sensacja - jest to książka obyczajowa.
Czyta się w miarę dobrze, chociaż bywają momenty że się dłuży.
Składa się z trzech części, w dwóch pierwszych akcja toczy się dwutorowo, a czasami nawet trzytorowo i przez dwie części nie są one ze sobą w jakikolwiek sposób powiązane więc lepiej czytać oddzielnie; najpierw wszystkie rozdziały "Ellie", a potem rozdziały "Jo". Trzecia (najnudniejsza, najbardziej rozwlekła) część nie ma już podziałów ale są w niej wyjaśnione pewne sprawy z dwóch poprzednich części.
Ogólnie polecam przeczytać, ale bez nastawienia, że będzie to pozycja lotów B.A. Paris czy Jenny Blackhurst - bo można się nieprzyjemnie zawieść.
Książkę trzeba traktować, jako w miarę dobry obyczaj i nie porównywać z w/w autorkami.
Ja dałem gwiazdkę mniej właśnie dlatego, że zostałem wprowadzony w błąd przez reklamę i się zawiodłem bo spodziewałem się czegoś zupełnie innego
Na pewno nie jest to książka formatu B.A. Paris (tak jak jest reklamowana).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to też thriller ani sensacja - jest to książka obyczajowa.
Czyta się w miarę dobrze, chociaż bywają momenty że się dłuży.
Książka napisana bardzo fajnym stylem, dobrze się czyta ale na początku trochę ciężko mi było się wciągnąć, po kilkunastu stronach straciłem zainteresowanie, następnego dnia jednak wróciłem. W sumie od początku rozgryzłem bohaterki, moje podejrzenia się sprawdziły, ale byłem ciekawy jak się potoczy wszystko dalej, zanim się obejrzałem przeczytałem ponad 350 stron "na jednym tchu" i chciałem więcej. Bardzo polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku nie rozumiałam, czemu opowieści są o dwóch różnych kobietach, albo inaczej... Rozumiałam, póki się nie skomplikowało. Przeczytana na jednym oddechu. Po prostu świetna, dla osób które uwielbiają thrillery psychologiczne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tomuszę przyznać, że naprawdę trzymało mnie w ogromnym napięciu i nie mogłam oderwać się od czytania bo tylko chciałam wiedzieć co dalej! Porusza dużo ważnych kwestii i robi to naprawdę w sposób inteligentny
ale niestety - dla mnie zakończenie trochę rozczarowujące
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toale niestety - dla mnie zakończenie trochę rozczarowujące