Okładka książki Jak przestać walczyć z dzieckiem. Pozytywna przerwa i 50 innych sposobów dla rodziców i nauczycieli autora Jane Nelsen, 9788395989629
Jane Nelsen Wydawnictwo: Pozytywna Dyscyplina poradniki dla rodziców
poradniki dla rodziców
2021-06-01
2021-06-01

Kup Jak przestać walczyć z dzieckiem. Pozytywna przerwa i 50 innych sposobów dla rodziców i nauczycieli w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jak przestać walczyć z dzieckiem. Pozytywna przerwa i 50 innych sposobów dla rodziców i nauczycieli

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak przestać walczyć z dzieckiem. Pozytywna przerwa i 50 innych sposobów dla rodziców i nauczycieli

Całość książki o pozytywnej przerwie? Sama idea piękna i skuteczna, ale ileż można w kółko o tym samym? Tak jak przedmówczyni uważam ją jako uzupełnienie.

Książka zawiera cenne rady, ale jej zawartość merytoryczna jest niewielka - ponad 100 stron o pozytywnej przerwie to trochę dużo i niestety spotkamy wiele powtórzeń. Za to dwa ostatnie rozdziały są bardzo cenne - zawierają opis wielu sytuacji i narzędzi do poradzenia sobie w tych trudnych chwilach.
Książkę należy traktować jako uzupełnienie innych publikacji o Pozytywnej Dyscyplinie, a nie samodzielną pozycję.

Książkę należy traktować jako uzupełnienie innych publikacji o Pozytywnej...

Książka ta jest kolejną z serii Pozytywnej Dyscypliny, z którą mam do czynienia. Ta część skupia się przede wszystkim na pozytywnej przerwie. Nie jest to pozycja z gotowymi rozwiązaniami, raczej jest o tym co dzieje się między złym zachowaniem a znalezieniem tego rozwiązania. Skupia się na wyjaśnieniu nam, rodzicom, czym właściwie są te "złe zachowania", jakie mają podłoże. Potrzebujemy przerwy, potrzebujemy ochłonąć. Nie w formie nieskutecznej kary, lecz w w formie bezpiecznej, pełnej szacunku.

74 użytkowników ma tytuł Jak przestać walczyć z dzieckiem. Pozytywna przerwa i 50 innych sposobów dla rodziców i nauczycieli na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Jak przestać walczyć z dzieckiem. Pozytywna przerwa i 50 innych sposobów dla rodziców i nauczycieli na półkach dodatkowych

Jane Nelsen
Jane Nelsen
Dr. Jane Nelsen is a licensed Marriage, Family and Child Counselor in South Jordan, UT and San Clemente, CA. She is the author and/or coauthor of the Positive Discipline Series.

Uwaga! Złość Ewa Tyralik-Kulpa
Uwaga! Złość
Ewa Tyralik-Kulpa
Dla mnie książka była jak plaster na obolałe serduszko… Każdy z nas się złości i nie uciekniemy od tego, możemy jednak pracować nad sposobami w jaki ją wyrażamy. Autorka rozumie to doskonale i nie ocenia nas, bo sama przeszła terapię pod tym kątem oraz sama jest matką. Towarzyszy nam w tej trudnej drodze i dzieli się swoją wiedzą. Warto podkreślić, że książka zawiera wiele rad uniwersalnych, które sprawdzą się nie tylko w kontekście relacji rodzic-dziecko, ale po prostu w relacji z drugim człowiekiem (partnerem, siostrą czy chociażby nerwowym szefem). Co po przeczytaniu tej książki zabieram dla siebie? (UWAGA! Spoiler alert) - złość pojawia się kiedy walczymy o swoje potrzeby; to ich odnalezienie i zaspokojenie staje się kluczem do rozwiązania nerwowej sytuacji - KAŻDY się złości, niebezpiecznym wyrazem tego mogą być nie tylko zachowania agresywne, ale również pasywno-agresywne czy „blokujące” („złość to nie tylko złoszczenie się”) - aktywujmy korę nową zamiast drażnienia ciała migdałowatego; nazwijmy uczucie, pytajmy o powody, wyraźmy zrozumienie, a dopiero potem przejdźmy do rozwiązania - najpierw uspokajajmy (działajmy kojąco na prawą półkulę),tylko spokój pozwoli na konstruktywną rozmowę - pakiet porad dotyczących tego jak komunikować się w sytuacjach nerwowych (szczególnie zasady Porozumienia bez Przemocy, komunikaty oparte na faktach i „Brudna dwunastka Thomasa Gordona) - zrozumienie etapów złości w trakcie dorastania dziecka oraz podział na złość „z piwnicy” (porywcza, nagła) i „z piętra” (wypracowana strategia) - zasada „stop-klatki” i praca nad swoim samopoczuciem, bo to nasz dobrostan zadecyduje w dużym stopniu o naszej sile do przepracowania tematu złości Kilka drobnych zmian zrobiło dużą różnicę w codziennym życiu mojej rodziny. Książka zostanie na mojej półce i na pewno będę do niej wracać. Szczerze polecam.
polnymak - awatar polnymak
Kreatywne rodzicielstwo. Jak wychować nieszablonowo myślące, samodzielne i przedsiębiorcze dziecko Eyal Doron
Eyal Doron
Nierówna. Na początku wydawało się, że będzie to wielka dawka mega ważnej wiedzy. Jednak od rozdziału o tv coś zaczęło się psuć... Z jednej strony fajnie, że zdejmuje z rodziców ciężar obwiniania się, jeśli nasze dziecko spędza czas przed telewizorem czy komputerem. A z drugiej... mimo wszystko warto mówić zarówno o plusach, jak i minusach każdego aspektu. A tutaj tego brakuje. Dalej wcale nie było lepiej, bo same "praktyczne" pomysły na kreatywne rodzicielstwo wcale takie praktyczne i łatwe do wprowadzenia nie były (np. fakt, że autor może sobie pozwolić na zabieranie dzieci do pracy nie znaczy, że każdy ma taka opcję). Mam wrażenie, że autor ogolnie nie dopuszcza do siebie myśli, że ktoś może chcieć żyć inaczej niż on. Nie dla każdego przeprowadzka co kilka lat i small taki z każdym napotkanym człowiekiem są atrakcyjnym i komfortowym pomysłem. A z książki wybrzmiewa, że tylko metody autora sprawią, że będziemy dobrymi i kreatywnymi rodzicami, którzy wychowają mądre i ciekawe świata dzieci. No nie, to nie jest prawda. Książkę trudno się czytało. Wiele było w niej anegdotek, które nie miały znaczącego związku z resztą treści. Nieraz miałam myśl "ale po co to bylo" albo "gdzie zakończenie i puenta tej historii?". Ogólnie ta pozycja pokazuje inną stronę rodzicielstwa, ważna stronę. Przede wszystkim by wyluzować, bawić się tą rolą i wychodzić poza sztywne ramy, jakie nakreśla kultura i społeczeństwo. Ogólny koncept jak najbardziej do mnie przemawia, ale wykonanie już nie do końca.
kolatka - awatar kolatka
oceniła na611 miesięcy temu
Zintegrowany mózg - zintegrowane dziecko Daniel J. Siegel
Zintegrowany mózg - zintegrowane dziecko
Daniel J. Siegel Tina Payne Bryson
Przeczytałam wiele książek o wychowaniu, porozumieniu bez przemocy, jak mówić żeby dzieci słuchały, o self-regu, o działaniu mózgu i dalej niewiele potrafiłam zastosować w praktyce. Dziękuję Agnieszce Stążce-Gawrysiak, autorce "Self-Regulation. Nie ma niegrzecznych dzieci" za przywołanie książki "Zintegrowany mózg..."(zajrzyjcie do mojej recenzji, gdzie przytaczam jej opis),gdyby nie jej wzmianka, nigdy nie dowiedziałabym się o istnieniu tego rewolucyjnego podręcznika. "Zintegrowany mózg..." to rewelacyjna książka, po którą sięgnęłam gdy córka miała 9 lat. Okazał się to trafiony moment, bo książka skupia się na pracy z dziećmi 6-10 lat. Przykłady w większości ich dotyczą. Podręcznik prosty i wszechstronny, możemy wiele z niego wynieść, bo mózgi mamy wszyscy, ale nikt nie dostał instrukcji ich użytkowania, aż do teraz. W skrócie, w rezultacie pracy neurologa i pediatry otrzymujemy niesamowity niezbędnik. Wielką zaletą książki jest uporządkowana treść, spójność, prostota, zwięzłość i brak wypełniaczy. Teoria jest opisana w prosty i przystępny sposób. W 6 rozdziałach poświęconych kolejnym zagadnieniom otrzymujemy paczkę wiedzy z przykładami, następnie 12 strategii z przykładami i ilustracją graficzną. Na końcu rozdziałów są krótkie komiksy objaśniające dzieciom działanie mózgu, w kontekście omówionego materiału. Jest też podrozdział z wiedzą dla rodzica. Garść przykładów i teorii w sam raz na tyle, ile nasze przeciążone umysły są w stanie przyswoić. Bardzo cenię sobie nienatrętne powtórzenia w treści, bo pozwalały utrzymać kontakt z przyswajaną wiedzą. Krótkie podrozdziały i zwięzły język utrzymywały moją uwagę. Na końcu podręcznika umieszczono ściągawkę z wypunktowaniem najważniejszych treści, tabelkę z przedziałami wiekowymi i niezbędnymi informacjami stosownie do wieku, indeks. Wszystko, co jest niezbędne do przyswajania wiedzy w duchu minimalizmu z "Rzeczozmęczenia" i "Jak myśleć nie używając mózgu". Można skrót wiedzy z końca książki przekazać drugiemu rodzicowi lub opiekunowi. Niesamowite, nowatorskie koncepcje działania mózgu jako parteru i piętra, analizowania stanów emocjonalnych jako koła roweru z centralną piastą. Praca z opowiadaniem własnej historii jako budulcem doświadczenia i zmianą postrzegania. Nauka empatii. Książkę można odnieść do pracy ze wszystkimi dziećmi, również tymi bardzo trudnymi. Autorzy zapowiadali stworzenie pozycji dla rodziców nastolatków, ale ta jest dla mnie wystarczająca i wyczerpująca temat. Uważam że każdy rodzic powinien ją dostać. Dziwi mnie słabe nagłośnienie o istnieniu takiej pozycji. W mojej opinii, mogłabym przeczytać 10 książek mniej o wychowaniu i mózgu, w zamian za poznanie "Zintegrowanego mózgu". Inne książki w tym zakresie, którym poświęcałam czas powodowały frustrację i poczucie błądzenia, zalewały mój mózg chaosem, słowotokiem i nadmiarem. Wreszcie mam poczucie, że autorzy, chwycili moją dłoń i poprowadzili we właściwym kierunku. Przyswajam wreszcie upragniony podręcznik użytkownika mózgu. Arcydzieło.
Warsztat - awatar Warsztat

Cytaty z książki Jak przestać walczyć z dzieckiem. Pozytywna przerwa i 50 innych sposobów dla rodziców i nauczycieli