Ból. Mocna opowieść o rannych i medykach na wojnie

Okładka książki Ból. Mocna opowieść o rannych i medykach na wojnie autora Jarosław Rybak, 9788393265831
Okładka książki Ból. Mocna opowieść o rannych i medykach na wojnie
Jarosław Rybak Wydawnictwo: CreatioPR militaria, wojskowość
militaria, wojskowość
e-book
2020-01-01
2020-01-01

Kup Ból. Mocna opowieść o rannych i medykach na wojnie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ból. Mocna opowieść o rannych i medykach na wojnie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ból. Mocna opowieść o rannych i medykach na wojnie

„Wszystkich takich szczęściarzy uratował Bóg, los, szczęście. Jak zwał tak zwał, ważne, że wrócili z wojny-przekonuje.”

Książka opisuje historię rannych żołnierzy w Afganistanie. Ukazane są tutaj dwa spojrzenia, jedno ze strony rannego żołnierza, druga ze strony medyków.
Na początku jest przedstawiona krótka historia żołnierza oraz ten dzień w którym miał miejsce zamach. Najczęściej były to ajdiki. Następnie walka medyków o życie rannego. Pokazane zostało jak wyglądały szpitale, sprzęt, procedury jakie obowiązywały oraz sztab ludzi. Medycy muszą podejmować w sekundę decyzje, które mogą uratować życie. A nie rzadko rannymi są ich koledzy. Mocne historie zawarte w tej książkę ukazują jak wygląda taka praca. Autor stworzył obraz tego co działo się w Afganistanie.

Co przykuło moją uwagę to opisy polskich realiów w szpitalach. Brak opieki i obojętność wobec weteranów bardzo uderza. Zmiany w ustawach ułatwiły dostęp do leczenia, ale nie smak pozostał.

Treść książki jest znakomita, relacje żołnierza i personelu medycznego, bez zbędnych opisów, to prawdziwy crème de la crème literatury wojennej. Za to przyznaję siedem gwiazdek.

Niestety, podejście do czytelnika woła o pomstę do nieba, jedna gwiazdka to i tak za dużo. Takiej fuszerki jeszcze nie widziałem. Sam wydaję książki i wiem, ile kosztuje profesjonalna korekta, ale na litość boską, jak można wypuścić książkę z taką liczbą błędów i literówek? Wisienką na torcie jest strona 21, gdzie na końcu powtarza się cały akapit, dokładnie sześć linijek tekstu. Wygląda to tak, jakby autor, będący jednocześnie wydawcą, napisał książkę i ani razu nie sprawdził, co stworzył. Kuriozalne.
Za to przyznaje 1 gwiazdkę. 7+1 daje wynik 8. Średnia wychodzi ni mniej, ni więcej 4.

Świetna książka. Kilkanaście historii z Afganistanu gdzie główne role grają ranni żołnierze i medycy wojenni niosący pomoc. Każda historia to dwa rozdziału pod rząd. Pierwszy opisuje wydarzenia z perspektywy poszkodowanych, a drugi z perspektywy lekarzy i scenariuszy. I tak przez całą książkę. Autor opisał też procedury medyczne, wyposażenie i sprzęt ratujący życie, a nawet trochę historii. W książce wymieniany jest też "Wir" który jest autorem fenomenalnym książki o medykach na polu walki, którą szczere polecam. Całość dopełniają świetne zdjęcia.

63 użytkowników ma tytuł Ból. Mocna opowieść o rannych i medykach na wojnie na półkach głównych
28 użytkowników ma tytuł Ból. Mocna opowieść o rannych i medykach na wojnie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ból. Mocna opowieść o rannych i medykach na wojnie

Jarosław Rybak
Jarosław Rybak
Jarosław Rybak urodził się w 1970 r. Jedyny dziennikarz, jeden z niewielu Polaków, który ma prawo nosić Honorową Odznakę jednostki GROM. W 2002 r. brał udział w selekcji do GROM-u. Od 1997 zajmuje się tematyką sił specjalnych. Publikował m.in. w "Komandosie" , "Polsce Zbrojnej" , " Żołnierzy Polskim" , "Super Ekspresie" , "Trybunie Śląskiej". Jest autorem książki "Komandosi. Jednostki specjalne Wojska Polskiego" oraz haseł dotyczących Polaków w " Encyklopedii oddziałów specjalnych". Kilka miesięcy spędził wśród żołnierzy biorących udział w misjach w Kosowie , Bośni , Afganistanie , Kuwejcie i Iraku.

Antyterroryści. Polskie elitarne służby specjalne w akcji Janusz Schwertner
Antyterroryści. Polskie elitarne służby specjalne w akcji
Janusz Schwertner Mateusz Baczyński
Książka „Antyterroryści. Polskie elitarne służby specjalne w akcji” autorstwa Janusza Schwertnera i Mateusza Baczyńskiego to fascynujący, choć momentami surowy wgląd w świat, który dla przeciętnego obywatela pozostaje całkowicie niedostępny. Przyznaję tej pozycji ocenę 7/10, ponieważ jest to rzetelny kawałek reporterskiej roboty, który zamiast budować tanią sensację, skupia się na psychologicznym i zawodowym koszcie służby w jednostkach specjalnych. Autorzy, będący uznanymi dziennikarzami śledczymi, wykonali tytaniczną pracę, namawiając do zwierzeń ludzi, których twarze zazwyczaj skrywają kominiarki. Największą siłą tej publikacji jest jej autentyzm. To nie jest pean na cześć „polskich Rambo”, lecz zbiór szczerych, często bolesnych rozmów o strachu, adrenalinie i trudnych wyborach moralnych. Czytelnik dowiaduje się, jak wygląda selekcja do elitarnych jednostek, jak radzić sobie z traumą po akcjach, w których padały strzały, oraz jak skomplikowane bywa życie rodzinne człowieka, który na co dzień obcuje z ekstremalnym niebezpieczeństwem. Schwertner i Baczyński świetnie wyczuwają momenty, w których należy oddać głos bohaterom, pozwalając im na surową, żołnierską narrację, pozbawioną literackich upiększeń. Niemniej jednak, ocena nie jest maksymalna ze względu na pewną powtarzalność niektórych wątków oraz strukturę, która momentami przypomina bardziej zbiór luźnych wywiadów niż spójną, pogłębioną opowieść o kondycji polskich służb. Choć historie poszczególnych operatorów są wciągające, czytelnik może odczuć pewien niedosyt w kontekście analizy systemowej – tego, jak państwo dba (lub nie dba) o swoich najlepszych funkcjonariuszy po zakończeniu przez nich aktywnej służby. Brakuje tu nieco szerszego spojrzenia na ewolucję antyterroryzmu w Polsce na tle globalnych zmian w taktyce walki z terroryzmem. Mimo tych drobnych mankamentów, książka broni się jako dokument ludzkich postaw. Opisy akcji, takich jak zatrzymania najgroźniejszych przestępców czy zabezpieczanie wielkich wydarzeń państwowych, czyta się z zapartym tchem, niemal czując zapach prochu i słysząc huk granatów hukowych. To pozycja obowiązkowa dla fanów militariów, ale także dla osób zainteresowanych psychologią stresu. Autorzy udowadniają, że za elitarnym wyposażeniem i morderczym treningiem stoją zwykli ludzie z ich słabościami i wątpliwościami. „Antyterroryści” to lektura, która zostawia w głowie szacunek do profesjonalizmu tych jednostek, ale też gorzką refleksję nad ceną, jaką płacą za nasze bezpieczeństwo. To solidny, męski reportaż, który nie potrzebuje filtrów z Instagrama, by zrobić na odbiorcy wrażenie.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na71 miesiąc temu
Na skrzydłach śmierci Krzysztof Iwan
Na skrzydłach śmierci
Krzysztof Iwan
Pierwsza część opowieści o Andrzeju Kamińskim - polskim najemniku jest bliska mojemu sercu, ponieważ jest jedną z pierwszych książek którą przeczytałem z własnej, nieprzymuszonej woli. Dzięki niej, pomimo biednej i kiepskiej edukacji w zakresie literatury, sięgam dziś po książki. Maksymalna nota jest bardzo subiektywną, wręcz personalną opinią wynikającą z powyższego procesu myślowego, jednakże nie oznacza ze książka nie jest dobra i ciekawa. Na pierwsze wyróżnienie zasługują w mojej ocenie bardzo dobre fundamenty postaci, dzięki którym w kolejnych częściach każda postać może się rozwijać i zmieniać, nie będąc równocześnie zupełnym zaprzeczeniem samej siebie z poprzedniej części. Podobnie jak autor również jestem nielotem, jednak militaria zawsze znajdowały się wśród moich zainteresowań. Obraz pola walki, zawierające dech w piersi sceny pojedynków w powietrzu połączone z odpowiednio dawkowaną wiedzą ekspercką pozwalają poczuć się częścią opisywanych scen, de facto żyć nimi w trakcie czytania. Jednak to co najważniejsze, to co mnie przekonało do opowieści, to ludzki i zrozumiały sposób jej przestawienia. Bohaterowie są barwni, lecz nie zawsze te barwy są wyłącznie żywe i piękne. Język jest zależny od danej sceny, jednak nigdy nie jest czymś uciążliwym, jak to bywa z książkami cierpiącymi na zespół wieku starczego. Ten mały element jak przyziemność pozwala ludziom niebędącymi ekspertami dobrze się bawić podczas lektury. Podsumowując polecam każdemu z sentymentu, ale również z przekonania, że tak jak Top Gun można oglądać z przyjemnością nie znając się na wojskowości, tak i tutaj specyficzność tematu zdaje się nie być przeszkodą.
wargos - awatar wargos
Pantera. Legendarny czołg Thomas Anderson
Pantera. Legendarny czołg
Thomas Anderson
Pantera. Legendarny Lisioł . Obok Tygrysa, Pantera jest uznawana za jeden z najsławniejszych niemieckich czołgów II wojny światowej. Trudno się dziwić, ostatecznie prawie 6 000 egzemplarzy tej maszyny wzięło udział w zmaganiach na froncie. Chociaż Lisioł pała niesamowitą miłością do Panzer IV, konia roboczego niemieckiej armii, to jednak ludzie częściej kojarzą Tygrysa lub właśnie Panterę. Jeżeli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o tej maszynie, a dopiero zaczynacie zgłębiać wiedzę w zakresie wielkich kotów, Lisioł poleca lekturę książki Thomasa Andersona „Pantera. Legendarny czołg”. Tekst został podzielony na siedem rozdziałów dotyczących m.in. produkcji, organizacji oddziałów, historii walk oraz mitów na temat konstrukcji. Dzięki temu łatwo można zorientować się w temacie. . Lisioł docenia zamieszczone schematy np. organizacji kompanii zaopatrzeniowej batalionów czołgów Panzer IV i Pantera, czy też listę usterek, które dręczyły pierwsze bataliony Panter. Lisioł musi przyznać, że nieszczelny zbiornik paliwa pachnie smażoną załogą, zwłaszcza jeśli dorzucicie do tego mało sprawne oddymianie wnętrza wieży *pisnął Lisioł, próbując obrócić przyblokowaną wieżę*. W sumie daremny trud, gdy skrzynia biegów odmawia współpracy, a drążek skrętny wziął sobie urlop. Spróbujcie skręcić prawie 45 ton metalu, gdy ten duży kociak nie ma ochoty na tańce! Lisioł dość dokładnie opiszczał problem i kolejne maszyny wychodziły coraz lepsze, w porównaniu do pierwszych bojowych modeli. Problemy w czołgach są nieodzowne jak futro na Lisiole. . Wewnątrz pozycji znajdziemy mnóstwo zdjęć. Właściwie książka to bardziej album fotograficzny z dodatkiem wiedzy, dlatego bardziej się nadaje dla początkujących niż osób obeznanych w temacie. Chyba że chcą mieć bogaty materiał fotograficzny w kolekcji, wtedy to strzał w dziesiątkę. Do tego dostajemy wykresy i sporo statystyki, takich jak np. rysunki porównujące Panterę z sowieckimi rywalami – T-34/85 oraz IS-2.
Lisiołczyta - awatar Lisiołczyta
oceniła na610 miesięcy temu
Psychologia wojny Leo Murray
Psychologia wojny
Leo Murray
"Psychologia wojny" jest analizą psychologiczną ludzi, którzy w jakikolwiek sposób są związani z działaniami wojennymi. Dotyczy zarówno żołnierzy, jak i ludności cywilnej. Autor porusza różne aspekty psychologiczne konfliktów zbrojnych. Bierze pod lupę motywację do walki, mechanizmy obronne oraz szczegółowo opisuje skutki konfliktów zbrojnych, które występują w psychice człowieka. To książka, która na początku wydaje się po prostu ciekawa, jednak im dłużej się ją czyta, tym trudniej przestać o niej myśleć. Leo Murray prezentuje bowiem strategie wojenne oraz taktyki, które mają wpływać na morale żołnierzy. Wielokrotnie podkreśla, że działania zbrojne nie są kluczowe - najważniejsze są techniki manipulacji psychologicznej, które mają wpływ na to, w którym kierunku będzie zmierzał konflikt i na czyją szalę przechyli się zwycięstwo. Leo Murray zwraca też uwagę na media, które w dużej mierze odpowiadają za propagandę wojenną i na to, w jaki sposób konfliktu zbrojne są postrzegane przez ludzi. Niezwykle uderzające są relacje żołnierzy, którymi opatrzone są wszystkie rozdziały. I tu budzi grozę fakt, że to nie tylko teoria, ale realne doświadczenia. Każdy z nich opowiada o aspektach wojny i walki, które ludzki umysł tworzy w odpowiedzi na płynące do niego bodźce zewnętrzne. Każdą z opisanych sytuacji autor szeroko omawia, dając  do zrozumienia, że nie są to pojedyncze przypadki, ale ogólne zjawisko obserwowane u osób walczących na froncie. Autor niejednokrotnie podkreśla też fakt, że wielu spośród walczących żołnierzy nie jest gotowych do walki, co wynika z reakcji obronnych ludzkiej psychiki. Odsetek ludzi "dzielnych" , gotowych podejmować bezwględne działania jest naprawdę niewielki (czym byłam bardzo zszokowana) dlatego oprócz ćwiczeń czysto praktycznych niezbędne są techniki manipulowania. Murray genialnie punktuje, że aby „stworzyć” żołnierza, trzeba najpierw „oduczyć” go bycia cywilem. I nagle do czytelnika dociera, że wojna to nie tylko działania stricte wojenne, ale również psychologiczne, mające kształtować waleczne umysły. A mimo to, człowieka nie da się tak zaprogramować, bo w sytuacji zagrożenia ludzki mózg potrafi całkowicie odciąć logiczne myślenie, uniemożliwiając tym samym jakiekolwiek racjonalne działanie. I człowiek zupełnie nie ma na to wpływu - brutalne, ale prawdziwe. 👀 "Psychologia wojny" to niezwykle ważna pozycja, bo serwuje solidną porcję wiedzy, na temat konfliktów zbrojnych i ich wpływu na ludzką psychikę. Autor pokazuje, że wojna to nie tylko walka i polityka, ale też emocje, strach i ludzie, którzy muszą mierzyć się z jej okrucieństwem. "Psychologia wojny" to niezwykle ciekawa pozycja, bo daje nam obraz wojny od strony ludzkiej psychiki i tego w jaki sposób wpływa ona na zachowanie człowieka. Jedynym minusem był dla mnie momentami język i terminy, w których taki laik jak ja, mógł się poczuć zagubiony (na + słownikk, który umieszczony był na końcu książki). Osobiście najbardziej doceniam w tej książce to, że zmusza do myślenia i zostawia po sobie lekki niepokój, a jednocześnie wyjaśnia tak wiele kwestii, na które normalnie nie zwróciłabym uwagi! Jeżeli są to tematy, które chcielibyście zgłębić, serdecznie Wam polecam ten reportaż! Nie pożałujecie!
fabularnezacisze - awatar fabularnezacisze
ocenił na71 dzień temu

Cytaty z książki Ból. Mocna opowieść o rannych i medykach na wojnie

Dodaj cytat z książki Ból. Mocna opowieść o rannych i medykach na wojnie