Horror! czyli skąd się biorą dzieci

Grzegorz Kasdepke Wydawnictwo: Nasza Księgarnia literatura dziecięca
literatura dziecięca
2021-01-27
2010-01-01
Pani Miłka połknęła dziecko! I wcale się z tym nie kryje! Na przedszkolaki pada blady strach. Kto będzie następny? Rezolutny Bodzio, Rozalka czy też Grześ? Na wszelki wypadek najlepiej ukryć się w toalecie… albo w szatni… albo w gabinecie pani dyrektor… A jeśli ona jest w zmowie z panią Miłką? Trzeba natychmiast zadzwonić na policję! Przedszkolaki przeżyją prawdziwy horror, zanim odkryją, skąd się biorą dzieci…

"Z satysfakcją przeczytałam tę książkę. Jest napisana sprawnie i dowcipnie. Problem narodzin omawia rzeczowo, prosto i zrozumiale. Bez nadmiaru informacji, ale też bez rumieńców zawstydzenia. Za to z wdziękiem i dużą dozą ciepła.

Tytułowy horror rozgrywa się w dziecięcej wyobraźni, za pożywkę mając wyrywkowe informacje, zastępujące rzetelną wiedzę. Myślę, że książka niesie ważne przesłanie i dla małych, i dla dużych czytelników. Nie tylko odnośnie do problemu narodzin, lecz także dziecięcych lęków. Gorąco polecam wszystkim rodzicom".
Dagna Ślepowrońska, psycholog

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Horror! czyli skąd się biorą dzieci w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Horror! czyli skąd się biorą dzieci

6832 3839

Oceny książki Horror! czyli skąd się biorą dzieci

OPINIE i DYSKUSJE o książce Horror! czyli skąd się biorą dzieci

2039

Czytałam lepsze książki dla dzieci.

Czytałam lepsze książki dla dzieci.

Typowy lewacki sposób pojmowania świata. Słaba. "tata wkłada mamie...." i ja mam to czytać moim dzieciom.

Przyjemna, ciepła, z humorkiem i bardzo mądra.

Przyjemna, ciepła, z humorkiem i bardzo mądra.

281 użytkowników ma tytuł Horror! czyli skąd się biorą dzieci na półkach głównych
58 użytkowników ma tytuł Horror! czyli skąd się biorą dzieci na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Horror! czyli skąd się biorą dzieci

Okładka książki Bielany. Antologia miejskich opowiadań Krzysztof Beśka, Przemysław Borkowski, Michał Dąbrowski, Anna Fryczkowska, Joanna Jagiełło, Grzegorz Kasdepke, Dawid Kornaga, Marika Krajniewska, Rafał Lasota, Agnieszka Lis, Agnieszka Stabro, Bartłomiej Świderski
Okładka książki Wszystkie przygody Bodzia i Pulpeta (na razie!) Grzegorz Kasdepke, Daniel de Latour
Okładka książki Romans palce lizać Grzegorz Kasdepke, Joanna Rusinek
Romans palce lizać Grzegorz Kasdepke, Joanna Rusinek
Okładka książki Opowieści biblijne Anna Gensler, Grzegorz Gortat, Grzegorz Kasdepke, Maria Ewa Letki, Jarosław Mikołajewski, Joanna Papuzińska, Eliza Piotrowska, Wojciech Widłak, Marcin Wroński
Okładka książki Wielka księga uczuć Paulina Daniluk, Grzegorz Kasdepke
Wielka księga uczuć Paulina Daniluk, Grzegorz Kasdepke
Okładka książki Bajki mają moc. Wspierające opowiadania dla dzieci i rodziców Sylwia Chutnik, Marta Iwanowska-Polkowska, Joanna Jagiełło, Grzegorz Kasdepke, Barbara Kosmowska, Aneta Krasińska, Urszula Młodnicka, Ewa Nowak, Joanna Olech, Ewa Świerżewska, Joanna Szulc, Jarosław Żyliński
Grzegorz Kasdepke
Grzegorz Kasdepke
Polski pisarz dla dzieci i młodzieży, autor scenariuszy, dziennikarz. Ukończył studia na Wydziale Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego. Były wieloletni redaktor naczelny magazynu dla dzieci „Świerszczyk”. Współpracuje z takimi wydawnictwami, jak: Literatura, Nasza Księgarnia, Egmont, Wydawnictwo Dwie Siostry, Wydawnictwo Literackie, Tamaryn, Agora i Muza. Jest laureatem wielu nagród. W 2016 nie przyjął od ministra Piotra Glińskiego Brązowego Medalu „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”.

Maleńkie Królestwo królewny Aurelki Roksana Jędrzejewska-Wróbel
Maleńkie Królestwo królewny Aurelki
Roksana Jędrzejewska-Wróbel
Chcecie prawdziwej bajki, z królewną, królewiczem, smokiem i czarownicą? Do tego bajki z krwi i kości, z odpowiednio wyważonym humorem, zaskakującymi zwrotami akcji i morałem do przemyślenia? Zatem proszę bardzo! Możecie już raczyć się tą przeuroczą historią, która z okazji 15 - lecia doczekała się wznowienia w nowej, pięknej szacie graficznej. Czy wiecie jak wygląda życie królewny? Czy to eleganckie suknie, nieustanne bale, wykwintne posiłki, mężny królewicz na białym koniu i radosne pląsanie całymi dniami? Gdy Aurelia niespodziewanie zostaje królewną maleńkiego królestwa mieszczącego się w kartonie, jej wyobrażenie o byciu królewną zderza się z rzeczywistością. Suknia jest okropnie niewygodna, bale wymagają ogromu zachodu, królewicz narzeka i zrzędzi, ślub ma być w ekspresowym tempie, a do tego jakieś zarządzenia i obowiązki. Aurelka zupełnie inaczej wyobrażała sobie bycie królewną. Przekonała się, że musi wiele się nauczyć i zrozumieć, szczególnie, że nie wszystko jest takie jak wydaje się na pierwszy rzut oka oraz, że do wszystkiego trzeba dojrzeć. Jednocześnie również ona wiele nauczyła swoich poddanych, którzy przekonali się, że zabawa i swoboda potrafią przynieść uśmiech i radość, której tak często brakuje w zwykłej codzienności. Z tej książki bajkowa aura aż kipi na każdego, kto po nią sięga. Bawi, uczy i przynosi prawdziwą przyjemność z czytania. Wspomnę jeszcze, że to książka nagradzana - po jej lekturze już rozumiem dlaczego ❤️
malipasjonaci - awatar malipasjonaci
Florka. Listy do babci Roksana Jędrzejewska-Wróbel
Florka. Listy do babci
Roksana Jędrzejewska-Wróbel
Moja Starsza ma nową przyjaciółkę. To Florka. Florka - podobnie jak Starsza - ma kota, który jest jej ulubioną przytulanką. Florka ma przyjaciółkę Józefinę i tańczy w balecie (jak i Starsza) Do tego wszystkiego Florka ma też wspaniałą babcię. (Moja Starsza ma dwie wspaniałe babcie:-)). A jak wnuczka ma babcię, która kategorycznie odmawia nauki obsługi komputera, to cóż pozostaje kochającej wnuczce? Oczywiście pisanie listów!
Florka jest miłą ryjówką w wyjątkowo przesympatyczny sposób opisującą ukochanej babci najważniejsze wydarzenia ze swojego życia. Na szczęście nie jest to kolejna idealna bohaterka grzecznej książeczki. Zdarza się jej psocić, buntować, a już gapa z niej nieprzeciętna. Do babci pisze o wszystkim - o swojej tęsknocie za wakacyjną przyjaciółką, o radości ze spotkania, o wspólnym lepieniu z piasku i zdziwieniu, dlaczego mama gniewa się, że młodszy braciszek zjadł ich "wypieki". Ja osobiście zakochałam się w liście opisującym wizytę z mamą w teatrze. Po prostu wypisz wymaluj moja Starsza, która jest w stanie zgubić wszystko czego nie ma na stałe przymocowanego do siebie.
Autorka Roksana Jędrzejewska - Wróbel zastosowała bardzo ciekawy wybieg literacki. W prostych słowach podanych w dość nieskładny sposób (jednak poprawny językowo),przypominający dziecięce gadulstwo zawarta jest dorosła mądrość życiowa. Bardzo ważne sprawy (odpowiedzialność, przyjaźń, szacunek do osób starszych) ujęte są w słowa i zwroty wyjątkowo dobrze przyswajane przez szkraby. Autorka ukazuje rozżalenie Florki, że musi chodzić do przedszkola, wręcz bunt że nikt jej nie rozumie. Musi też przyjąć do wiadomości, że nieraz w życiu rodzinnym schodzi na drugi plan, bo młodsze bliźniaki wymagają więcej uwagi. Najważniejsze jednak jest to, że z każdego listu emanuje miłość do babci. Taka dziecięca niczym nie zburzona miłość. Najbardziej mnie rozczulił początek każdego listu. Kochana Babciuńcia, Babcia klapcia, Babciunieczka, czy też Babcia Chrapcia, na koniec każdego listu żegnana jest równie uroczymi buziakami - ziemniakami, (są też przytulanki jak morskie bałwanki, całusy jak baletowe susy, buziaki dzięciolaki, czy też buziole zakupole) Czyż to nie jest urocze?
A na zakończenie jeszcze o tak zwanej wisience na torcie. A wisienką są ilustracje autorstwa Jony Jung. Obrazki są proste ciepłe i interesujące. A do tego jakie twórcze! Myślę, że niewielu ilustratorów podjęłoby się narysować "ryjówkową" Barbie :-)
Takich książeczek powinno być na naszych półkach jak najwięcej. My mamy na razie jedną, ale na pewno poczynimy starania, aby Florka nie była samotna i dostawimy obok niej kolejne dwa tomiki.
Maleństwo - awatar Maleństwo
Przyjaciele Grzegorz Kasdepke
Przyjaciele
Grzegorz Kasdepke Mira Stanisławska-Meysztowicz
Książki Grzegorza Kasdepki często wybieram do zakupu do szkolnej biblioteki, ponieważ autor ma niesamowity dar opowiadania, a właściwie gawędzenia – dowcipny, lekki, a jednocześnie inteligentny. Jest też autorem o niekończących się pomysłach fabularnych i potrafi je dobrze „ugryźć”. Z takim nastawieniem zaczęłam czytać "Przyjaciół". Na początku dałam się ponieść cudownej, urzekającej narracji trzecioosobowej, gawędziarskiej, łobuzerskiej, po prostu pięknej. Ale gdzieś w 2/3 opowieści czar prysł. Zupełnie niepotrzebnie wprowadzono dodatkowe kontrapunkty, koniec został zastrzelony serią karabinu problemowego. Wielka szkoda, bo „Przyjaciele” mają naprawdę wiele dobrych momentów, wciągających, dających do myślenia. To jest już któraś powieść polska dla dzieci z fatalnym zakończeniem. A dzieje się to za sprawą poruszanych problemów, a właściwie z ich zmasowanym atakiem i brakiem czasu na ich rozwiązanie. Jeden problem wystarczy w literaturze dla dzieci i młodzieży. Będą starsi, będą mogli czytać bardziej skomplikowane książki. PS Nie podobało mi się również "wyzywanie" bohaterów. Książka tworzy światopogląd. Co to za świat, w którym się wyzywa? Nie tędy droga do przemiany "zwykłych zjadaczy w chleba" w aniołów ;) Więcej na: https://bookwszkole.blogspot.com/2021/08/przyjaciele-powrot-pieknej-narracji.html
bookwszkole - awatar bookwszkole

Cytaty z książki Horror! czyli skąd się biorą dzieci

Dzieci biorą się z seksowania.

Dzieci biorą się z seksowania.

Grzegorz Kasdepke Horror! czyli skąd się biorą dzieci Zobacz więcej