Ręcznie robione

Dorota Borodaj Wydawnictwo: Buchmann rękodzieło
rękodzieło
2021-03-10
2021-03-10

Kup Ręcznie robione w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ręcznie robione

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ręcznie robione

Ciekawa propozycja dla ludzi lubiących rzemiosło. Nowatorskie metody utalentowanych ludzi w ramach propozycji zrób to sam. Ładne wydanie, pomysłowa formuła, piękne fotki, niezły papier. Może zrobię coś z drewna w wolnym czasie.

Niesamowity przegląd współczesnego, polskiego, żywego rzemiosła. Szczerze polecamy!

Lubię książki, które promują rzemiosło oraz rękodzieło. Po raz pierwszy mam w rękach pozycje, która nie jest tylko poradnikiem w stylu "Zrób to sam" ale też przedstawia historie ludzi, którzy tworzą wspaniałe przedmioty.
Przyszło nam żyć w czasach masowo produkowanych mebli, naczyń i ozdób. Jeśli szukacie inspiracji i chcemy stworzyć coś samodzielnie to doskonale trafiliście. Znajdziecie tu cuda robione z papieru, drewna, gliny, nici, słomy i wikliny. Jest naturalnie i eko - to się ceni.
Piękne zdjęcia są dodatkowym atutem książki. Polecam.

63 użytkowników ma tytuł Ręcznie robione na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Ręcznie robione na półkach dodatkowych

Dorota Borodaj
Dorota Borodaj
Dorota Borodaj – dziennikarka, autorka reportaży, publikowała m.in. w „Dużym Formacie”, „Tygodniku Powszechnym” i magazynie „Pismo”, współpracuje z magazynem „Kontakt”. Członkini zarządu Towarzystwa Krajoznawczego „Krajobraz”. Absolwentka kulturoznawstwa i Polskiej Szkoły Reportażu.

Haft Punch Needle. Poznaj nową technikę haftowania Rose Pearlman
Haft Punch Needle. Poznaj nową technikę haftowania
Rose Pearlman
Od dziecka bardzo lubiłam wszelkiego rodzaju robótki ręczne. Nie powinno być w tym nic dziwnego, gdyż moja mama ciągle robiła coś na drutach, więc zapasy włóczek były u nas zawsze. No dodatek moja ciocia pięknie haftowała, zatem miałam z kogo brać przykład. Tylko, ze ja miałam tak zwany słomiany zapał, po prostu każda technika rękodzielnicza nudziła mi się, więc ciągle szukałam czegoś nowego. W tamtym czasie w "Przyjaciółce" były zamieszczane różne pomysły dla kobiet, więc i ja z nich korzystałam. Moja kuzynka myśląc, że mnie zaskoczy czymś nowym podarowała mi książkę "Haft Punch Needle. Poznaj nową technikę haftowania". I tu się trochę pomyliła, bo chociaż nazwa brzmi nieco obco, to jest to nic innego jak znany haft pętelkowy, który wykonuje się igłą tkacką. Próbowałam kiedyś tego i nawet mi się podobało. Teraz mam do tego świetny podręcznik i motywację aby sobie przypomnieć samą technikę tego haftu jak również czerpać z zamieszczonych tu przykładowych wzorów i projektów prac. Dla osoby nie mającej wcześniej do czynienia z tą techniką haftu, ta książka do nauki jest wręcz idealna. Dodam jeszcze, że ta technika jest naprawdę bardzo prosta. Gdy wydaje się Wam, że haftowanie jest nudne i żmudne, to tu jest całkiem odwrotnie. Nie potrzeba ślęczyć nad drobną kanwą i cieniutką igiełką mozolnie tworzyć swoje dzieło. Punch Needle nie wymaga od nas ani zbytniego przygotowywania ani tym bardziej długich godzin pracy. Bardzo szybko możemy zobaczyć efekty swojej pracy i pochwalić się przed rodziną i znajomymi. Warto próbować różnych technik rękodzieła, bo to nie tylko pozwala nam na rozwijanie w sobie rozmaitych talentów jak również przyjemnie spędzić czas oraz udekorować mieszkanie lub zrobić ekscytujący upominek dla kogoś bliskiego. Kolorowe fotografie pozwalają zainspirować się pomysłami autorki i możemy sami wyczarować coś niespotykanego, tylko naszego... Można przyczepić się może do tłumaczenia, bo miejscami trochę rażą przetłumaczone słowa, ale to szczegół. Autorka podaje w bardzo przystępny sposób, sporo cennych informacji o materiałach potrzebnych do pracy jak i o samym sposobie haftowania. Jeśli Was zainteresuje coś innego, nowszego, i jeżeli lubicie wyzwania to sięgajcie po te książkę, zbierzcie potrzebne akcesoria i... do roboty!!! Naprawdę warto spróbować.
Myszka - awatar Myszka
oceniła na83 lata temu
Przyjemność rysowania Barbara Michalska
Przyjemność rysowania
Barbara Michalska
Autorki na YT akurat nie śledzę (chociaż trochę filmów widziałem),śledzę dwoje innych rysowników i książką zainteresowałem się po recenzji u jednego z nich. Ja nie rysuję (co najwyżej koloruję kolorowanki antystresowe ;) ) ale chciałbym w końcu zacząć, więc pomyślałem, że może to będzie dobra książka na wstęp, chociaż nie jest to podręcznik, o czym wiedziałem, ale no podręczniki czytałem już kiedyś i nic z tego nie wynikło ;) Książka jest ładnie wydana, ma dużo grafik, trochę mniej treści... I tak szczerze powiedziawszy to rad za dużo też nie ma :P Jest trochę o rysowaniu, trochę gawędziarstwo... ale dobrze się to czyta i szybko - jakby zebrać tylko treść, to dużo by tego nie było ;) Jakieś rady też oczywiście są, ale nie co do technik, bardziej "okołorysunkowe"... tylko czasami też zastanawiałem się trochę dla kogo one właściwie są, bo niby dla początkujących ale np. pod koniec książki jest obszerny rozdział (chyba największy i w ogóle miałem wrażenie, że odróżnia się bardzo od reszty treści, jest obszerniejszy, dokładniej opisany i można wyczuć że dla autorki to chyba najważniejsze zagadnienie, o którym szczególnie dużo mogłaby opowiedzieć) na temat rysunku hiperrealistycznego i tu już są rady raczej dla profesjonalistów. Ale np. radę dotyczącą wyboru papieru to sobie zanotowałem, więc coś z książki też wyniosłem praktycznego Dla mnie książka była przyjemną lekturą, nawet jeśli finalnie może niewiele z niej skorzystam. Jeśli o samo czytanie chodzi, to był to miło spędzony czas. Ale ja kupiłem ją tanio, jakbym kupił po cenie okładkowej, to chyba bym był trochę rozczarowany ;) (czytana: 26-28.09.2024) 4/5 [7/10]
lex - awatar lex
Szydełko dla początkujących. 20 łatwych projektów Sarah Shrimpton
Szydełko dla początkujących. 20 łatwych projektów
Sarah Shrimpton
"Szydełko dla początkujących: 20 łatwych projektów" autorstwa Sarah Shrimpton to inspirujący przewodnik po podstawach szydełkowania, idealny dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z tą formą rękodzieła. Książka przyciąga już samym formatem – dużym, przejrzystym i pełnym kolorowych ilustracji, które sprawiają, że nauka staje się znacznie łatwiejsza. Co znajdziemy w środku? Na początek autorka wprowadza nas w temat, wyjaśniając, jak korzystać z książki. Przedstawia także zestaw szydełkowy niezbędnik, gdzie krótko omawia narzędzia i materiały potrzebne do pracy. Znajdziemy tu również opis rodzajów włóczek, ich właściwości i oznaczeń na etykietach – bardzo pomocne szczegóły dla początkujących. Autorka porusza również temat szydełek i ich rozmiarów, pokazując, jak dobierać je do różnych projektów. Nauka krok po kroku: Kolejne rozdziały przechodzą od podstawowych technik, takich jak pierwsze pętelki i sploty, po bardziej złożone wzory. Niezwykle cenne są tu liczne ilustracje, które krok po kroku pokazują, jak wykonać każdy ruch. Sama zauważyłam, że dzięki tej książce dużo łatwiej było mi zrozumieć techniki – nawet te, które na początku wydawały się skomplikowane. Praktyka poprzez projekty: Książka zawiera aż 20 projektów, które pozwalają na przećwiczenie zdobytej wiedzy. Możemy stworzyć urocze serduszka, misia, otulacz na dzbanek, chmurkę czy szalik – różnorodność projektów sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Połączenie teorii z praktyką to świetny sposób na naukę, zwłaszcza dla osób takich jak ja, które uczą się przez działanie. Jedyną uwagę mam do czcionki użytej w tej książce – dla mnie jest trochę za mała. Użycie większej czcionki, przy takim formacje książki wpłynęłoby znacznie na komfort czytania instrukcji. Jednak zaznaczam, że to moje odczucie – ja po prostu nie lubię małej czcionki, nie ten wzrok już. "Szydełko dla początkujących" to cudowna pozycja dla osób, które chciałyby rozpocząć przygodę z szydełkowaniem. Dzięki prostym wyjaśnieniom i licznym ilustracjom nawet największy laik poczuje, że jest w stanie stworzyć coś pięknego! Gorąco polecam na długie, jesienno-zimowe wieczory – kto wie, może to będzie początek nowej pasji? A jak już poczujecie tę więź z szydełkiem zachęcam do sięgnięcia po inne publikacje wydawnictwa m.in. Szydełkowe kawaii czy Szydełkowe misie – dzięki którym wyszydełkujecie sobie przytulną jesień! Sama nie mogę się doczekać, aż wrócę do Was z tym, co dzięki nim stworzę! Wypatrujcie kojonych postów z tej serii!
ksiazkowy_mruczek - awatar ksiazkowy_mruczek
Wielka księga inspiracji Ewa Rokitnicka
Wielka księga inspiracji
Ewa Rokitnicka Anna Jakubowska
DIY (ang. do it yourself) to nurt, który z roku na rok zbiera coraz większą liczbę zwolenników. Polubiliśmy nie tylko wręczanie własnoręcznie wykonanych prezentów, ale i na codzień coraz częściej otaczamy się przedmiotami, które mają duszę. Jeśli kochacie to co domowe, zrobione z uczuciem, choć niekoniecznie doskonałe, to mam dla was idealną książkę. Wielka księga inspiracji to zbiór projektów do samodzielnego wykonania, które pomogą wam zorganizować swoją przestrzeń, ozdobić ją, a przede wszystkim zrealizować się praktycznie i plastycznie. Pomysłodawczyniami poradnika są dziewczyny ze strony kokoshka.pl Ania i Ewa oraz Olga z Manufaktury. Projekty podzieliły na pięć kategorii: jest okazja (wielkanoc, boże narodzenie, walentynki),podaruj w prezencie, domowe inspiracje, dla ozdoby oraz zmysł praktyczny, w których mieszczą się takie pomysły jak: ozdoby do muffinek, girlandy, wieszaki, łapacz snów czy ścierki kuchenne. Każdą z instrukcji cechują piękne zdjęcia, szczegółowy wykaz potrzebnych materiałów oraz oczywiście opis. Osobiście handmade'm rzadko się zajmuję, doceniam jednak ludzką pomysłowość i chętnie wspieram każde tego typu działanie. Nie mogłam też przejść obojętnie wobec tej książki. U mnie głównie cieszy oko, ale jestem pewna, że mnóstwo uzdolnionych osób zrobi z niej użytek. Pięknie, tanio i z estetycznym zmysłem. http://od-deski-do-deski.blogspot.com/2016/11/wielka-ksiega-inspiracji-olga-woznicka.html
xVariax - awatar xVariax
Szydełkowe kapcie dla całej rodziny Ira Rott
Szydełkowe kapcie dla całej rodziny
Ira Rott
Recenzja powstała w ramach akcji wydawnictwa "wyszydełkuj sobie przytulną jesień". Za egzemplarz książki do recenzji w ramach współpracy barterowej dziękuję bardzo wydawnictwu. Poradnik zawiera 60 projektów różnych kapci - 20 różnych zwierzęcych motywów. Mamy trzy główne modele: bambosze za kostkę, wsuwane klapki, standardowe pantofle. Każdy z projektów jest szczegółowo opisany krok po kroku na schemacie. Projekty są różnej trudności zatem początkujący, jak i zaawansowany rękodzielnik znajdzie tu coś dla siebie. Fajnym elementem są też wskazówki dla osób leworęcznych. Jak w każdym tego typu poradniku wydawnictwa znajdziemy wskazówki jak korzystać z książki, odpowiednio opisane materiały oraz przydatne terminy i opisy skrótów i symboliki używanej w projektach. Mamy różne techniki opisane i również jak zszyć elementy. Bardzo podoba mi się miarka do zmierzenia długości stopy, która pomoże nam wybrać odpowiedni rozmiar, ale zawsze można odrobinę zmodyfikować projekt zatem na każdą stópkę stworzymy kapcie. Ja osobiście jest zachwycona tą książką, mimo że jeszcze nie udało mi się zrobić kapci to mam nadzieję, że niedługo stworze sobie idealne i to kilka par! Bardzo lubię tego typu ciapy więc nie muszę już kupować kolejnych, a mogę wyszydełkować sobie idealne i cieplutkie, które sprawią, że ta jesień będzie jeszcze bardziej przytulną! Ogromnie polecam!
vaconafa - awatar vaconafa
oceniła na71 rok temu
Przytulanki szmacianki. 50 projektów zabawek z resztek Clementine Collinet
Przytulanki szmacianki. 50 projektów zabawek z resztek
Clementine Collinet
Książka "Przytulanki szmacianki" na wstępie zawiera informację o ściegach i tkaninach, które możemy wykorzystać do stworzenia przytulanki. Następnie strona po stronie, pojawiają się kolejne projekty zabawek wraz ze szczegółową instrukcją oraz spisem potrzebnych rzeczy. Do stworzenia szmacianek nie trzeba zbyt wiele. Ścinki, końcówki materiałów, stare ubrania, wypełnienie zużytych poduszek ... trochę czasu i przede wszystkim chęci :) Podpowiem Wam, że skrawki materiałów możecie zdobyć przy okazji wizyty u krawcowej :) Poszczególne szmacianki są na tyle proste, że nie przerażają niedoświadczonych swoim poziomem trudności oraz nie wpędzają w kompleksy swoją idealnością. Książka zawiera 50 projektów zabawek, które wykonać może każdy. Wystarczy skorzystać z przygotowanego wykroju oraz zamieszczonej instrukcji. Podejrzewam, że dla osób posiadających doświadczenie w szyciu, instrukcje z tej książki będą banalne, jednak osoby początkujące dowiedzą się z nich wielu ciekawych rzeczy. Będą wiedziały na co zwrócić uwagę, w jakiej kolejności wykonać poszczególne elementy i jak to wszystko złożyć w całość. Dzięki nim osoba szyjąca uniknie takiej sytuacji w jakiej znalazłam się ja :) Myślę, że uszycie kilku przytulanek wg zamieszczonych w książce wzorów, pozwoli zainteresowanemu nabyć wiedzę i doświadczenie pozwalające na tworzenie zabawek wg własnego projektu. "Przytulanki szmacianki. 50 projektów zabawek z resztek" polecam wszystkim mamom, które chciałyby sprawić swoim maluchom niespodziankę i dać im coś stworzonego własnoręcznie. Zabawkę jedyną w swoim rodzaju i stworzoną z miłości do obdarowanego. Link do całej recenzji: http://yllla-cowgowiepiszczy.blogspot.com/2014/04/przytulanki-szmacianki-zabawki-recznie.html
yllla - awatar yllla
oceniła na711 lat temu

Cytaty z książki Ręcznie robione

Dodaj cytat z książki Ręcznie robione