Biskup. Nawrócony gangster

2020-01-01

Kup Biskup. Nawrócony gangster w ulubionej księgarnii

Oceny książki Biskup. Nawrócony gangster

OPINIE i DYSKUSJE o książce Biskup. Nawrócony gangster

Fascynująca historia, nie filmową ale prawdziwa.

Fascynująca historia, nie filmową ale prawdziwa.

Świetnie się czyta, w sumie to aż trudno uwierzyć, że w jednym życiu może tyle się zadziać. Należę do tych, którzy lubią odwiedzać miejsca o których czytam. Legnica od Cwynara chyba się nie odczepi i dobrze - niech to będzie bodziec do odwiedzenia tego miasta (pojechałam na 5 dni, miasto przeurocze). "Biskupa" zakupiłam w legnickim empiku :)

„Biskup. Nawrócony gangster” to nie tyle opowieść sensacyjna, ile głęboka autobiograficzna podróż w głąb człowieka — jego błędów, zmagań, przewrotności i, wreszcie, odrodzenia. To świadectwo tego, że nawet ten, kto upadł najniżej, może znaleźć drogę powrotu — nie łatwą, często bolesną, ale wciąż możliwą.

Już od pierwszych stron książka uderza szczerością. Cwynar nie próbuje ukrywać niczego — ani swoich ciemnych zakrętów, ani zbrodni, ani momentów wahania. Jego narracja płynie prosto, bez nadmiernego upiększania, co nadaje całości wyjątkowy realizm i wiarygodność. Mamy tutaj do czynienia z człowiekiem, który nie szuka usprawiedliwień, lecz stara się opowiedzieć prawdę — także tę najbardziej wstydliwą.

Jednym z największych atutów tej książki jest rozpiętość życiowej opowieści. Cwynar prowadzi czytelnika przez swoje młodzieńcze lata w Legnicy, przez etap wejścia w przestępczy świat, przez kilkukrotne odsiadki aż po moment nawrócenia i nowy start. W tle przewijają się realia PRL-u, świat więzienny, więzi między gangsterami, kodeksy honoru obowiązujące w półświatku — to wszystko zarysowane z autentycznością, jakiej często brakuje w literaturze faktu.

„Biskup” to też opowieść o wewnętrznej walce: o walce ze sobą, z demonami przeszłości, z wątpliwościami i pokusami. Nawrócenie nie przychodzi tu jako deus ex machina — to proces, często żmudny i konsekwentny. Cwynar pokazuje, że zmiana nie następuje natychmiast, ale wymaga odwagi, cierpliwości i konfrontacji z własnym sumieniem.

Inny ważny wymiar tej książki to rola wywiadu-rzeki, którego rozmówcą jest Marcin Klimkowski. Dzięki temu forma staje się dynamiczna — to dialog dwóch perspektyw, zadających pytania, konfrontujących wspomnienia, weryfikujących wersje. Widać, że autor nie boi się być skonfrontowany z przeszłością.

Jednocześnie, mimo że historia nie jest pozbawiona dramatyzmu, nie staje się popadaniem w tani patos. Każdy fragment książki — nawet najtrudniejsze fragmenty — ma swoją wagę i cel. Nie ma pustych ozdobników, jest za to uczciwość wobec czytelnika i wobec siebie samego.

Dla mnie „Biskup. Nawrócony gangster” to lektura, którą trudno przerwać — wciąga, zmusza do myślenia, prowokuje do zadawania pytań: co bym zrobił na jego miejscu? Jak wiele złego w moim życiu mogłoby być uniknięte, gdybym wcześniej zobaczył właściwą drogę?

Jeśli miałbym wskazać jedną zdolność tej książki — to zdolność budzenia nadziei. Nie nadziei naiwnie utopijnej, ale takiej, która wie, że droga ku światłu bywa kamienista i pełna niepewności. A mimo to — warto ją podjąć. To pozycja nie tylko dla osób zainteresowanych światem przestępczym, ale dla każdego, kto wierzy, że człowiek może się zmienić i że prawda zawsze ma znaczenie.

Już od pierwszych stron książka uderza szczerością. Cwynar nie...

89 użytkowników ma tytuł Biskup. Nawrócony gangster na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Biskup. Nawrócony gangster na półkach dodatkowych

Paweł Cwynar
Paweł Cwynar
Paweł Cwynar – urodził się w 1972 roku w Legnicy. Były gangster i wielokrotny recydywista o burzliwym życiorysie, który w pewnym momencie swojego życia postawił wszystko na jedna kartę i wygrał. Obecnie pisarz i autor bestsellerowych książek, m.in. "Wysłuchaj mnie, proszę", wolontariusz i społecznik. Mieszka i pracuje w Warszawie.

Okładka książki Ryszard Szurkowski. Wyścig Ryszard Szurkowski, Kamil Wolnicki, Krzysztof Wyrzykowski
Okładka książki Ściany będą wołać Kristin Detrow, Abby Johnson
Ściany będą wołać Kristin Detrow, Abby Johnson
Okładka książki Andrzej Gołota. Pierwsza autoryzowana biografia Stefan Bieńkowski, Przemysław Garczarczyk, Bogusław Kubisz, Krzysztof Rzeszot
Okładka książki Znam wszystkie wasze numery Andrzej Korzyński, Maria Szabłowska
Znam wszystkie wasze numery Andrzej Korzyński, Maria Szabłowska