ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać211
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać5
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać11
Pola na plaży

- literatura dziecięca
- Pola (tom 2)
- 2020-05-20
- 2020-05-20
- 32 min.
Pola zna już zasady bezpiecznej i kulturalnej zabawy na plaży:
1. Załóż czapkę, stosuj krem, by przed słońcem chronić się!
2. Hej pływaku, zwłaszcza młody, nigdy nie wchodź sam do wody!
3. Ograniczaj wodne psoty, jeśli nie ma ktoś ochoty!
4. Nie syp piaskiem w innych ludzi, to ich gniew z pewnością wzbudzi.
5. Inni będą mieli żal, gdy zagłuszysz im szum fal.
6. Jeśli chcesz na plaży być, musisz bardzo dużo pić!
7. Powiewa flaga czerwona – kąpiel w morzu zabroniona!
8. I dorośli, i wy dzieci zabierajcie swoje śmieci!
Kiedy rodzina Poli wybiera się nad morze, dziewczynka aż skacze z radości. Spędzając czas na plaży, Pola przekonuje się, że nawet i w tym miejscu obowiązują ważne zasady i dobre zwyczaje, których przestrzeganie sprawi, że czas plażowania będzie bezpieczny i przyjemny zarówno dla niej, jak i innych plażowiczów.
Tekst: Gabriela Rzepecka-Weiß
Ilustracje: Magdalena Kozieł-Nowak
Kup Pola na plaży w ulubionej księgarnii
Oceny książki Pola na plaży
- Biblioteczka Basi, Lidzi i Hani 1
- Dla szkrabów 1
- Dla dzieci, Poziom 0 1
- Książki Tomeczka 1
Tagi i tematy do książki Pola na plaży

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pola na plaży
Pola wraz z rodzicami wybrała się na plażę 🏖️⛱️🐚
Jeśli chcecie je poznać, koniecznie przeczytajcie książkę "Pola na plaży" 📖⛱️ Dowiecie się z niej, jak należy przygotować ciało na plażowanie, jak bezpiecznie zachować się w wodzie. Pola już wie, że nie można sypać piaskiem na plaży, że głośne słuchanie muzyki nie jest w dobrym tonie, a także, że na koniec plażowania należy posprzątać po sobie.
A czy Wasze dzieci wiedzą, co oznacza czerwona flaga na plaży?
Jeśli nie, zapraszam Was do tej wartościowej lektury!
"Pola na plaży" to książka, która jest warta uwagi. To seria książek, która uczy dzieci ważnych zasad bezpiecznego funkcjonowania w różnych miejscach. Autorka w bardzo przystępny sposób opisała sytuacje, w których wymaga się od ludzi właściwego zachowania i stosowania się do zasad.
Bardzo podobają mi się również ilustracje w książce, proste kreski idealnie oddają morski klimat 🏖️
Polecam Wam tę książkę z całego serca ❤️ Choć książka wygląda niepozornie, jest dopracowana w każdym detalu ❤️
Pola wraz z rodzicami wybrała się na plażę 🏖️⛱️🐚
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI choć zabawa na plaży wydawać by się mogła beztroska, Pola wie, że należy znać zasady bezpiecznego i kulturalnego zachowania. Plaża jest miejscem publicznym, a morska woda to niezwykły żywioł, dlatego warto znać podstawowe zasady bezpieczeństwa.
ochani, idealna lektura na wakacje! 🌴🏖️ "Pola na plaży" to nie tylko pełna przygód historia, ale też wspaniała lekcja bezpieczeństwa i kulturalnego zachowania na plaży. 🏄♀️👙
Pola wraz z rodzicami uczy nas o 8️⃣ zasadach udanego plażowania: od noszenia czapki i kremu ☀️, po odpowiednie zachowanie w wodzie 🏊♂️. Dzieci dowiedzą się, jak dbać o siebie i innych, a przy okazji będą świetnie się bawić. 🎉
Ta książka to must-have na lato! 📖🌺 Idealna do czytania w domu i na plaży. 🌊🏠
#CzytamPolę #BezpieczneWakacje #KsiążkiDlaDzieci #PlażoweZasady #RecenzjaKsiążki #KsiążkiNaPlażę
A jak chcecie bliżej poznać Polę zapraszamy na warsztaty z książką!📖 #ZaczytanyTymcio
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPola wraz z rodzicami uczy nas o 8️⃣ zasadach udanego plażowania: od noszenia czapki i kremu ☀️, po odpowiednie zachowanie w wodzie 🏊♂️. Dzieci dowiedzą się, jak dbać o siebie i innych, a przy okazji...
"Pola na plaży" to idealna książka dla dzieci w każdym wieku.
Pola jedzie z rodzicami nad morze. Piękna plaża, woda, zamki z piasku ale podczas pobytu nad morzem, trzeba pamiętać o zasadach udanego plażowania. Razem z małą bohaterką Polą, poznajemy kolejne zasady i dowiadujemy się dlaczego należy je stosować.
Gorąco polecam zarówno dzieciom jak i rodzicom.
Na pewno będzie też wielkim wsparciem dla nauczycieli i bibliotekarzy. U nas była wielokrotnie wykorzystywana do przeprowadzania warsztatów o bezpiecznych wakacjach.
"Pola na plaży" to idealna książka dla dzieci w każdym wieku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to książka ,która w bardzo umiejętny sposób edukuje młodego czytelnika, jak powinien zachować się w różnych miejscach i sytuacjach. Książka bardzo potrzebna i mądra.
Kolejna przygoda niesfornej Poli bawi i uczy nowych rzeczy. Po genialnej (używam tego słowa świadomie) pierwszej części otrzymujemy ponownie pięknie wydaną i mądrą opowieść, która bawi dzieci, a rodziców cieszy mądrym przesłaniem.
Oby tak dalej!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOby tak dalej!
Fantastyczna książeczka, moja Hania wreszcie przestała się rozpinać z pasów bezpieczeństwa podczas jazdy😍