Pola na plaży

Okładka książki Pola na plaży autora Magdalena Kozieł-Nowak, Gabriela Rzepecka-Weiß, 9788381411424
Okładka książki Pola na plaży
Magdalena Kozieł-NowakGabriela Rzepecka-Weiß Wydawnictwo: Dwukropek Cykl: Pola (tom 2) literatura dziecięca
32 str. 32 min.
literatura dziecięca
Pola (tom 2)
2020-05-20
2020-05-20
32 min.

Kup Pola na plaży w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pola na plaży

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pola na plaży

Pola wraz z rodzicami wybrała się na plażę 🏖️⛱️🐚
I choć zabawa na plaży wydawać by się mogła beztroska, Pola wie, że należy znać zasady bezpiecznego i kulturalnego zachowania. Plaża jest miejscem publicznym, a morska woda to niezwykły żywioł, dlatego warto znać podstawowe zasady bezpieczeństwa.

Jeśli chcecie je poznać, koniecznie przeczytajcie książkę "Pola na plaży" 📖⛱️ Dowiecie się z niej, jak należy przygotować ciało na plażowanie, jak bezpiecznie zachować się w wodzie. Pola już wie, że nie można sypać piaskiem na plaży, że głośne słuchanie muzyki nie jest w dobrym tonie, a także, że na koniec plażowania należy posprzątać po sobie.

A czy Wasze dzieci wiedzą, co oznacza czerwona flaga na plaży?
Jeśli nie, zapraszam Was do tej wartościowej lektury!

"Pola na plaży" to książka, która jest warta uwagi. To seria książek, która uczy dzieci ważnych zasad bezpiecznego funkcjonowania w różnych miejscach. Autorka w bardzo przystępny sposób opisała sytuacje, w których wymaga się od ludzi właściwego zachowania i stosowania się do zasad.
Bardzo podobają mi się również ilustracje w książce, proste kreski idealnie oddają morski klimat 🏖️

Polecam Wam tę książkę z całego serca ❤️ Choć książka wygląda niepozornie, jest dopracowana w każdym detalu ❤️

Pola wraz z rodzicami wybrała się na plażę 🏖️⛱️🐚

ochani, idealna lektura na wakacje! 🌴🏖️ "Pola na plaży" to nie tylko pełna przygód historia, ale też wspaniała lekcja bezpieczeństwa i kulturalnego zachowania na plaży. 🏄‍♀️👙

Pola wraz z rodzicami uczy nas o 8️⃣ zasadach udanego plażowania: od noszenia czapki i kremu ☀️, po odpowiednie zachowanie w wodzie 🏊‍♂️. Dzieci dowiedzą się, jak dbać o siebie i innych, a przy okazji będą świetnie się bawić. 🎉

Ta książka to must-have na lato! 📖🌺 Idealna do czytania w domu i na plaży. 🌊🏠

#CzytamPolę #BezpieczneWakacje #KsiążkiDlaDzieci #PlażoweZasady #RecenzjaKsiążki #KsiążkiNaPlażę

A jak chcecie bliżej poznać Polę zapraszamy na warsztaty z książką!📖 #ZaczytanyTymcio

"Pola na plaży" to idealna książka dla dzieci w każdym wieku.
Jest to książka ,która w bardzo umiejętny sposób edukuje młodego czytelnika, jak powinien zachować się w różnych miejscach i sytuacjach. Książka bardzo potrzebna i mądra.

Pola jedzie z rodzicami nad morze. Piękna plaża, woda, zamki z piasku ale podczas pobytu nad morzem, trzeba pamiętać o zasadach udanego plażowania. Razem z małą bohaterką Polą, poznajemy kolejne zasady i dowiadujemy się dlaczego należy je stosować.

Gorąco polecam zarówno dzieciom jak i rodzicom.
Na pewno będzie też wielkim wsparciem dla nauczycieli i bibliotekarzy. U nas była wielokrotnie wykorzystywana do przeprowadzania warsztatów o bezpiecznych wakacjach.

"Pola na plaży" to idealna książka dla dzieci w każdym wieku.

52 użytkowników ma tytuł Pola na plaży na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Pola na plaży na półkach dodatkowych

Okładka książki Skarb na budowie Justyna Bednarek, Magdalena Kozieł-Nowak
Skarb na budowie Justyna Bednarek, Magdalena Kozieł-Nowak
Okładka książki Pola na śniegu Magdalena Kozieł-Nowak, Gabriela Rzepecka-Weiß
Pola na śniegu Magdalena Kozieł-Nowak, Gabriela Rzepecka-Weiß
Okładka książki Pola chce zwierzaka Magdalena Kozieł-Nowak, Gabriela Rzepecka-Weiß
Pola chce zwierzaka Magdalena Kozieł-Nowak, Gabriela Rzepecka-Weiß
Okładka książki Pan Pit i jego kwiatek Justyna Bednarek, Magdalena Kozieł-Nowak
Pan Pit i jego kwiatek Justyna Bednarek, Magdalena Kozieł-Nowak
Magdalena Kozieł-Nowak
Magdalena Kozieł-Nowak
Ukończyła Akademię Sztuk Pięknych we Wrocławiu. Zajmuje się projektowaniem oprawy graficznej książek, jak również malarstwem, rysunkiem artystycznym i projektowaniem wnętrz. Zawsze jednak marzyła o tym, by wykonywać ilustracje do książek dla dzieci i jest chodzącym dowodem na to, że marzenia się spełniają! Zilustrowała kilkanaście książek. Zarówno kolorystyką, jak i tematem swoich ilustracji chce wywołać u czytelnika dobry nastrój. Lubi spacery po lesie, orzechy najlepiej w połączeniu z czekoladą, twarde gruszki i szklane kulki. Mieszka w Jaworze z córkę Mają, mężem Wojtkiem, owczarkiem poniemieckim Bertą i leniwym kotem Benkiem.

Zęby Wojciech Grajkowski
Zęby
Wojciech Grajkowski Wojciech Stachyra
Dzień dobry w piątek! Chciałabym Was dzisiaj zaprosić na "Weekend ze Zdrowiem" 💚 Przez najbliższe 3 dni pokażę Wam świetną serię książkę o tematyce dbania o zdrowie, ciało, umysł od @wydawnictwo_dwukropek 📖 Pierwsza książka, jaką chciałabym Wam pokazać to "Zęby" 🦷 Mama Poli jest dentystką, doskonale wie, jak ważne jest dbanie o zęby🦷 Od najmłodszych lat uczy tego swoją córeczkę. Z Polą od początku przyjaźnią się także Lusterko dentystyczne i Zgłębnik 💚 To dzięki nim rodzice Poli zobaczyli u niej pierwszego ząbka 🦷 Z czasem dziewczynce wyrosło aż 20 zębów mlecznych. Po latach zęby mleczne są zastępowane przez zęby stałe, o które trzeba dbać jeszcze bardziej! Nastoletnia Pola miała także założony aparat ortodontyczny 🦷 Książka ta to nie tylko opowieść o Poli i jej zębach, ale przede wszystkim o tym, jak ważne jest dbanie o higienę jamy ustnej. Z pozycji tej młody czytelnik dowie się: - skąd biorą się zęby, - czym jest ząbkowanie, - jak dbać o uzębienie, - z czego zbudowane są zęby, - co może im zaszkodzić, - kim jest dentysta, - kiedy nosimy aparat ortodontyczny. Sami więc widzicie, jak wiele wnosi ta książka! Napisana jest w prosty i zrozumiały dla dzieci sposób, objaśnia ważne tematy. Oprócz walorów treściowych, należy wspomnieć, jak pięknie zilustrowana jest książka! 🎨 Ilustracje są niezwykle estetyczne, zachwycą niejednego czytelnika! Jest to książka warta polecenia! 📖❤️
Iza Winiecka - awatar Iza Winiecka
oceniła na1010 miesięcy temu
Lato u babci Benji Davies
Lato u babci
Benji Davies
Lato u babci w moich wspomnieniach pachnie dojrzałym zbożem i skoszonym sianem, smakuje papierówkami i ciepłym mlekiem prosto od krowy, które pozostawiało nad wargami zabawne wąsy, brzmi gwarem rozmów i odgłosami maszyn rolniczych. Lato u babci kojarzy mi się z wolnością, radością i dużą swobodą w dziecięco-kreatywnym wypełnianiu czasu. To jedne z najcieplejszych i najpiękniejszych wspomnień, jakie noszę w sercu. A Wam z czym się kojarzy lato u babci? Noi nie wiedział co sądzić o swojej babci, u której przyszło mu spędzić letni czas. Babcia była dziwna i robiła zaskakujące rzeczy. Spędzali więc czas oddzielnie, jakby babcia była tak zatracona w swojej samotności, że nie zauważyła obecności wnuka. Aż przyszedł sztorm i wszystko odmienił. Zburzył pokoleniowy mur, który utrudniał relację bohaterów opowieści, stawiając podwaliny pod wspomnienia wspólnych chwil spędzonych na ratowaniu ptaków. „Lato u babci” Benjiego Daviesa odczytywania może być jako opowiastka o wakacjach u babci. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie dostrzegła między wersami opowieści o samotności, która jak sieć oplata starsze osoby i z której trudno się wyswobodzić by nawiązać relację z drugim człowiekiem. Ale również opowieści o tym, że nuda bywa zgubna i potrafi zwieść na manowce, jak Noiego uwięzić na skałach na morzu w czasie sztormu. Książka jest pięknie wydana, przy zachowaniu standardów i wymiarów poprzednich pozycji o Noim („Mój wieloryb”, „Powrót wieloryba”),więc wraz z innymi książkami tego autora i ilustratora wydanymi nakładem @znakemotikon prezentuje się wspaniale w biblioteczce. Największą siłą tej książki są oczywiście niezwykle klimatyczne ilustracje – ciepłe, stworzone miękką kreską z wykorzystaniem stonowanej, przyjemnej palety barw. Nieprzesycone nadmiarem detali cieszą oko i zachęcają, aby do nich wracać raz za razem. Mimo, że książka ta, jak i inne o tym uroczym małym chłopcu, są bardzo krótkie, to wciąż z ogromną chęcią i dużą częstotliwością do nich wracamy.
poczytajmy_razem - awatar poczytajmy_razem
Pola w lesie Magdalena Kozieł-Nowak
Pola w lesie
Magdalena Kozieł-Nowak Gabriela Rzepecka-Weiß
Jak sam tytuł wskazuje, Pola tym razem wybrała się z rodzicami do lasu 🌲🌳 Rodzina przygotowała przekąski na drogę, kosze na grzybobranie, ubrania w razie, gdyby pogoda zrobiła psikusa oraz dobre nastroje. "Nie śmiecimy, nie niszczymy, nie palimy, nie krzyczymy!" - od czego rodzina zaczęła pobyt w lesie? Oczywiście od przypomnienia sobie podstawowych zasad bezpiecznego spaceru w tym ekosystemie. Choć polska przyroda jest przepiękna, lasy zachwycają swoim naturalnym bogactwem, należy pamiętać, że przebywając w lesie obowiązują nas też pewne zasady. Jakie to są zasady? Dowiecie się z książki "Pola w lesie" 📖 Pozycja ta to kolejna urocza opowieść, w którą autorka wpłata podstawy bezpieczeństwa. Las daje nam wiele możliwości, co też @gabriela.rzepecka.weiss szczegółowo opisała. Pola dowiedziała się więc, że nie można zbliżać się do dzikich zwierząt, że nie należy dotykać grzybów lub innych roślin bez nadzoru dorosłego, który wie, z czym mamy do czynienia. Z pozoru prosta książeczka niesie ze sobą ogrom wiedzy o lesie, a także o tym, jak postępować w razie kryzysowej sytuacji 🌳🌲 Dodatkowym atutem są oczywiście ilustracje 🎨 I powiem Wam szczerze, że podobają mi się chyba jeszcze bardziej niż w poprzedniej czytanej przez nas części 🎨 Ilustratorka wprowadza w klimat i przywołuje wspomnienia z rodzinnych spacerów po lesie 🌲 Polecam, polecam, polecam ❤️
Iza Winiecka - awatar Iza Winiecka
oceniła na1011 miesięcy temu
Zwariowane wakacje taty Oli Thomas Brunstrøm
Zwariowane wakacje taty Oli
Thomas Brunstrøm Thorbjørn Christoffersen
Tata Oli powraca – jeszcze bardziej szalony i... jeszcze bardziej śmieszny! Tym razem z rodziną wybiera się na wakacje. Czeka ich podróż samolotem. Dokąd? Do "krainy all inclusive". Tu tata Oli może poszaleć, dzieciaki też są zadowolone, bo nie brak im atrakcji oraz ulubionego jedzenia. Oczywiście nie obędzie się bez wpadek, bo to już tradycja w przypadku taty Oli, niemniej jedno jest pewne: dobrego humoru nie zabraknie! I nie sposób nie wspomnieć o morale, który wyłania się pod koniec - wakacje mogą być wspaniałe nawet we własnym domu, pod warunkiem, że spędzamy je z bliskimi. 📌𝗗𝗹𝗮 𝗸𝗼𝗴𝗼?📌 Seria książek o tacie Oli moim zdaniem skierowana jest do dzieciaków w wieku 4+. 📔𝗣𝗼𝗱𝘀𝘂𝗺𝗼𝘄𝗮𝗻𝗶𝗲 "Zwariowane wakacje taty Oli" to przezabawna opowieść o wakacyjnym wyjeździe, podczas którego nie brak zabawnych sytuacji. Odpowiada za nie jak zwykle tata... 🫠 Humor? Nieco pokręcony, z pewnością nie wszystkim przypadnie do gustu, ale moja Ola jest zachwycona! Autor ma dar pisania z dziecięcej perspektywy, a jednocześnie puszcza oko do rodziców. Także ilustracje są interesujące – kreskówkowe, wyraziste, dynamiczne. Mnóstwo się w nich dzieje, dlatego często przerywamy czytanie, żeby tylko dłużej popatrzeć. Zabierzcie tę książkę na wakacje, do samolotu, na kajaki, pod namiot (nawet do salonu!) – gwarantowany ubaw i świetna zabawa😍
codzisczytamy - awatar codzisczytamy
Cudowna wyspa dziadka Benji Davies
Cudowna wyspa dziadka
Benji Davies
Przemijanie, pożegnanie, rozstanie, wreszcie śmierć - to tematy trudne dla osób dorosłych, które teoretycznie powinny rozumieć i radzić sobie z emocjami towarzyszącymi takim sytuacjom. Jak o tych delikatnych rzeczach rozmawiać z dziećmi? Jak przybliżać im trudne tematy z właściwą wrażliwością? Oczywiście tu z pomocą przychodzą książki. Podczas ostatniej wizyty w bibliotece uwagę Oli zwróciła piękna, kolorowa książka o tytule "Cudowna wyspa dziadka". Na pierwszy rzut oka wydała mi się pięknie wydana, a i tytuł niewiele zdradzał, więc zdecydowałyśmy, że wróci z nami do domu. Kiedy zasiadłyśmy do czytania, okazało się, że książka ta to nie tylko piękne, kolorowo ilustrowane rozkładówki, ale przede wszystkim głęboka, metaforyczna treść. Poznajemy w niej małego chłopca, Syda, który wraz z dziadkiem wyrusza we wspaniałą podróż statkiem🚢 Zgrana para dopływa do wyjątkowej wyspy, na której powoli zaczyna się aklimatyzować🏝️Czas mija i nadchodzi moment powrotu - wtedy dziadek mówi chłopcu, że pozostanie na wyspie. Malec martwi się, czy dziadek nie będzie samotny, ale ten zapewnia go, że wszystko będzie dobrze. Chłopiec wraca do domu i choć wszystko co dotyczyło dziadka jest takie jak przed podróżą, to jego samego nie ma... 📔Dla nas "Cudowna wyspa dziadka" stała się przyczynkiem do zastanowienia się, co oznaczało "pozostanie dziadka na wyspie". Dzięki temu tekstowi w sposób łagodny i delikatny mogłyśmy porozmawiać o pożegnaniach i rozstaniach, których każdy z nas prędzej czy później doświadczy. Jeśli potrzebujecie wsparcia w tej kwestii to polecamy tę książkę. A jednocześnie podkreślę, że treść jest tak zbudowana, że można ją pokazać bez problemu młodszym dzieciom, bez wgłębiania się w metaforę "pozostania na wyspie". Wtedy odbierana może być jako ciekawa opowieść o podróży. Uniwersalność tej opowieści pozwala wracać do niej przy wielu okazjach.
codzisczytamy - awatar codzisczytamy

Cytaty z książki Pola na plaży

Dodaj cytat z książki Pola na plaży