Wiosna zaginionych

- Krystyna Lesińska (tom 1)
- 2020-09-30
- 2020-09-30
Teraz, po ponad pięćdziesięciu latach, Krystyna niespodziewanie spotyka go w osiedlowym sklepie w katowickim Nikiszowcu. Okazuje się, że Jacek od jakiegoś czasu pod zmienionym nazwiskiem mieszka w tej samej dzielnicy. Krystyna postanawia zmusić go do zdradzenia, co wydarzyło się w górach, a może nawet dokonać zemsty – w tym celu późnym wieczorem wybiera się do jego domu z nożem w plecaku. Gdy jednak wchodzi do willi, zastaje Jacka zamordowanego.
Świadoma faktu, że jeśli jej obecność na miejscu zbrodni wyjdzie na jaw, zostanie pierwszą podejrzaną, zaczyna wykorzystywać kontakty z przeszłości i prowadzić prywatne śledztwo...
Pierwszy tom trylogii jednej z najbardziej zdolnych pisarek kryminalnych i fantastycznych, uznawanej za królową budowania napięcia.
Kup Wiosna zaginionych w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oficjalne recenzje książki Wiosna zaginionych
Długi cień przeszłości
Ponoć najwyższa śmiertelność wśród mężczyzn jest w pierwszym roku po przejściu na emeryturę. W sumie nie ma co się dziwić. Ale i kobiety nie mają lżej. Co robić po ponad czterdziestu latach pracy? Pójście do firmy (lub wykonywanie obowiązków z domu) to dobry powód, aby rano wstać, umyć się, zjeść śniadanie i poprzeklinać na współpracowników. A ta cała emerytura jest mocno przereklamowana. Nie dość, że kasy mało, to jeszcze trzeba coś ze sobą zrobić. Albo co gorsza, znaleźć sobie hobby. Niby można się wnukami zająć, ale one przecież kiedyś też dorosną i stwierdzą, że babcia/dziadek śmiesznie pachnie i wciąż dopytuje, co tam w szkole. Radzić sobie z wolnym czasem trzeba się nauczyć. Im wcześniej, tym lepiej.
Takich problemów nie ma Krystyna Lesińska, siedemdziesięciotrzyletnia emerytowana policjantka, główna bohaterka najnowszej książki Anny Kańtoch „Wiosna zaginionych”. Pewnego marcowego dnia dostrzega niewidzianego od pięćdziesięciu lat Jacka, kolegę jej dawno zaginionego brata – Romka. W 1963 roku doszło do wciąż niewyjaśnionego wydarzenia. Otóż z pięcioosobowej grupy, w skład której wchodził między innymi Romek, z Tatr wrócił tylko Jacek. Rzecz jasna widok kolegi brata od razu nasunął Krystynie pewną nietypową myśl – kobieta uznała, że koniecznie musi dowiedzieć się, co zaszło ponad pół wieku wcześniej pomiędzy Polaną Chochołowską a Doliną Roztoki. Rzecz jasna Anna Kańtoch niczego nie ułatwia – Jacek w tajemniczych okolicznościach zostaje zamordowany.
Autora po niezwykle intrygującym wstępie rzucają Krystynę w sam środek wydarzeń. Okazuje się, że sprawa jest bardziej zawiła, niż można by podejrzewać, a prowadzący śledztwo policjanci również mają wrażenie, że coś im umyka. Może i brzmi to trochę banalnie, ale „Wiosna zaginionych” naprawdę umiejętnie rzuca tropy. Zwłaszcza pod koniec, kiedy poznajemy wszystkie odpowiedzi (a przynajmniej większość, bo jak zapowiedziała autorka, mamy do czynienia z pierwszym tomem trylogii).
Lubię kryminały, w których autor lub autorka nie pomagają prowadzącym śledztwo (a czasem wręcz rzuca kłody pod nogi). Z każdej strony wręcz wylewa się ten trud, który policjanci muszą włożyć w wyjaśnienie sprawy. Liczba wskazówek i śladów z reguły wystarcza, aby wyrobić sobie zdanie, jednak – jak to najczęściej bywa – nie wszystkie tropy są na tyle oczywiste, aby zignorować coś, co można nazwać intuicją. Dobry gliniarz po prostu wie, że oczywiste odpowiedzi nie zawsze są najlepsze. Chociaż niewątpliwie przyczyniają się do szybkiego zakończenia śledztwa i odłożenia sprawy na półkę.
Podoba mi się również to, że Krystyna jest już na emeryturze. Była policjantka walczy z ograniczeniami wiekowymi i próbuje rozwikłać zagadkę śmierci Jacka – dzięki temu jest przekonująca i wzbudza zaufanie (nie tylko czytelnika). Autorka dzieli się wieloma uwagami dotyczącymi postrzegania starszych ludzi, a także nie czyni z niej nieludzkiej superbohaterki przeskakującej przez wysokie płoty. Jej siłą jest opanowanie i umiejętność nakłonienia ludzi do rozmowy. Bardzo przydatne podczas rozwiązywania zagadek kryminalnych.
„Wiosna zaginionych” to świetny kryminał na każdą porę roku. Anna Kańtoch jak zwykle stworzyła intrygującą opowieść z zaskakującym finałem. Cieszę się, że to dopiero pierwszy tom, gdyż wiem, że czekają mnie jeszcze dwa. Nie wiem, kiedy pojawią się w sprzedaży, ale poczekam. Będę cierpliwy. Jestem przekonany, że warto.
Michał Wnuk
Opinia społeczności książki Wiosna zaginionych
Czegoś mi tutaj zabrakło, albo odrobinę autorka w pewnym momencie przedobrzyła. Generalnie kryminał pani Kańtoch czyta się dobrze, ale następuje moment załamania, który prowadzi do sytuacji, że odrobinę zaczynamy się nudzić. Mało wiarygodny motyw kilkukrotnej zmiany tożsamości też nie przysparza atrakcyjności książce, ale niech tam, taka wola autorki, można w sumie przymknąć na nią oko. Zabrakło mi tutaj rozwinięcia motywu porywacza/y psów, ale może niezbyt uważnie czytałam:) Pomimo tych kilku niedociągnięć zamierzam sięgnąć po kolejne części, żeby wraz z bohaterami rozwikłać zagadkę zaginięcia brata pani Krystyny.
Oceny książki Wiosna zaginionych
4686 użytkowników ma tytuł Wiosna zaginionych na półkach głównych- Przeczytane 3 552
- Chcę przeczytać 1 134
- 2021 201
- 2022 122
- 2020 60
- Audiobooki 60
- 2023 58
- 2020 54

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wiosna zaginionych
Dużo dobrego słyszałam o twórczości Pani Kańtoch, a zwłaszcza na temat serii o Krystynie Lesińskiej. Nie mając dużych oczekiwań, włączyłam audiobook pierwszej części i już po kilku minutach – wiedziałam, że trafiłam na coś niecodziennego i dałam się porwać fabule.
„Wiosna zaginionych” może fabularnie nie jest czymś nowym, odkrywczym. Główne clue historii to zaginięcie brata głównej bohaterki ponad pół wieku temu. Jak można się spodziewać, ona nie może się z tym pogodzić, pragnie prawdy, tragedia sprzed lat odbiła piętno na jej dalszym życiu. Zdaje sobie sprawę z popełnionych błędów, chce je naprawić, ale niektórych już nie jest w stanie. Kiedy w końcu godzi się z losem, przestaje wypierać fakty, wtedy niespodziewanie zjawia się ktoś z przeszłości, kto rzuci nowe światło na sprawę.
Mniej więcej tak buduje się większość powieści, gdzie mamy do czynienia z zaginięciem bliskiej osoby. Tutaj też to było, jednak znalazło się kilka rzeczy, które były dla mnie czymś nowym, takim świeżym spojrzeniem.
Jedynym z takich elementów był bez wątpienia wiek Krystyny. To ponad siedemdziesięcioletnia kobieta, emerytowana mundurowa. Nie jest to szablonowy typ głównego bohatera, do jakiego przywykłam. Z wielką rezerwą podeszłam do tej postaci i poczułam się pozytywnie zaskoczona. Brakuje takich dojrzałych bohaterów. Mają swój bagaż doświadczeń, ale nadal są pełni werwy, spostrzegawczy, ciekawi świata i pewni swoich przekonań. Krystyna to nie jest stereotypowa babcia. Szybciej nakarmi cię gotowymi klopsikami, niż ugości własnoręcznymi wypiekami. Jest świadoma swojego wieku i ograniczeń, lecz wie, że PESEL to tylko liczby i nie daje się zaszufladkować do grona sędziwych seniorek. Nie jedna kobieta mogłaby pozazdrościć jej sprawności, jasności umysłu, a także pewności siebie.
Kolejnym dużym atutem tej powieści jest dla mnie realizm. Wiem, że ciężko uwierzyć w dojrzałą kobietę, która biega za mordercą. Jednak nie można uznać za fikcję dedukcji i spostrzegawczości, które wynikają z lat doświadczenia. Również emocje i reakcje bohaterów są dla mnie jak najbardziej prawdopodobne. Zażyłe relacje pomiędzy babcią a wnuczką, czy kulejąca więź między zapracowaną matką a najstarszą córką. Łatwo przyszło mi wczuć się w poszczególne postaci. Czułam ich miłość, troskę, a także rozczarowanie i poczucie niezrozumienia. Autorka postarała się, aby jej bohaterowie byli, jak najbardziej autentyczni.
Temat zmiany tożsamości już troszkę mniej do mnie przemawiał. Ostatecznie doszłam do wniosku, że mając pieniądze i znajomości, wszystko jest możliwe. Nadal trzeba pamiętać, że to fikcja literacka i nie wszystko musi być do bólu prawdziwe. Ważne, żeby zachować umiar i wiedzieć gdzie trzymać się faktów, a kiedy można poszaleć. Pani Ania znalazła na to złoty środek.
Następna rzecz, która sprawiła mi przyjemność podczas słuchania audiobooka, był lektor, a raczej lektorka. Pani Ewa Kasprzyk idealnie pasowała do przedstawienia tej historii. Niesamowity, głęboki, dojrzały głos, właśnie taki wyobrażałam sobie do głównej bohaterki. Narracja w powieści była pierwszoosobowa, więc pani Ewa doskonale pasowała do tego audio.
Główny wątek powieści nie został zamknięty w tej części, jednak autorka w posłowiu dała znać, że będzie się przewijał w kolejnych tomach. Czuję się zaintrygowana, co tak naprawdę wydarzyło się pół wieku temu w górach i jakie inne niespodzianki czekają na Krystynę. Czuję w kościach, że ta dziarska seniorka, będzie dążyć za wszelką cenę, do odkrycia prawdy. Na pewno po drodze rozdrapie sporo ran i poruszy wiele tajemnic, które dla wielu to już zapominany temat.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Wiosna zaginionych” może fabularnie nie jest czymś nowym, odkrywczym. Główne clue historii to zaginięcie...
U mnie 6 ponieważ jestem fanem polskich kryminałów, a tu jednak poszło bardziej w powieść kryminlaną, rozciągniętą, przydługą i dla mnie zbyt rozbudowaną bez efektu wow w tej rozbudowie. Za długo na tak nieduże tresci kryminlane. Ale to tylko moje zdanie bo technicznie jest bardzo ok.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZmęczyła mnie ta książka. Początek wlókł sie koszmarnie, tak od połowy wreszcie coś się ruszyło ale nie było to jakieś mocne uderzenie, statecznie i emerycko (może tak właśnie miało być?). Historia zupełnie nie wciągająca, rozwiązanie zagadki takie sobie. Zupełnie od czapy wątek znikających psów (bardzo mnie drażnił zresztą),jeszcze bardziej irytujący ''blog internauty'' (łatwiutki do rozszyfrowania kto za tym stoi)
A zapowiadało się interesująco, fajny pomysł z emerytką-policjantką, miło było poczytać śląską gadkę. Nie wiem czy będzie mi się chciało sięgnąć po kolejny tom, może dam szansę ale po drobnym odpoczynku.
Zmęczyła mnie ta książka. Początek wlókł sie koszmarnie, tak od połowy wreszcie coś się ruszyło ale nie było to jakieś mocne uderzenie, statecznie i emerycko (może tak właśnie miało być?). Historia zupełnie nie wciągająca, rozwiązanie zagadki takie sobie. Zupełnie od czapy wątek znikających psów (bardzo mnie drażnił zresztą),jeszcze bardziej irytujący ''blog internauty''...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdbiór utrudniło mi czytanie pani Kasprzyk. Doceniam, żeński głos bohaterki, nawet w zbliżonym wieku prawdopodobnie, ale pani Kasprzyk czyta w sposob utrudniający zrozumienie sensu zdania. Pod koniec pogubiłam się z wyjaśnieniem właśnie przez to jej czytanie. Ale książka ciekawa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo moje pierwsze spotkanie z autorką i z pewnością nie ostatnie.
Wciągający i intrygujący kryminał.
To moje pierwsze spotkanie z autorką i z pewnością nie ostatnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek bardzo spokojny i monotonny, akcja troszkę się rozkręca w drugiej połowie książki.
Wciągający i intrygujący kryminał.
Nie porwała mnie ta książka. Nie tego oczekuję od dobrego kryminału. Trochę się nudziłam i wkurzałam. Strasznie irytująca postać policjanta Grygi, nie mogę tego przełknąć po prostu. Do tego Marlena - dziewczyna bez ambicji. Krystyna - emerytowana policjantka akurat spoko i chętnie bym się dowiedziała jak rozwiąże się sprawa z jej przeszłości, ale nie wiem czy sięgnę po kolejną część.
Cała historia taka jakaś mocno naciągana i niezbyt w moim guście.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny początek serii, ciekawe co będzie dalej.
Świetny początek serii, ciekawe co będzie dalej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrystyna, emerytowana policjantka, jako młoda dziewczyna straciła w tajemniczych okolicznościach brata. W 1963 roku piątka studentów, dwie dziewczyny i trzech chłopaków, wyruszyła w Tatry, troje z nich zostało odnalezionych martwych, jeden – brat Krystyny – zaginął bez wieści. Wrócił tylko Jacek.
Krystyna nie była dobrą matką – za bardzo pochłaniała ją praca – ale teraz ma dobre relacje z wnuczką i nie chce ich stracić. Niestety, okazuje się, że dziewczyna może mieć coś wspólnego z tajemniczą śmiercią Jacka..
Książka z początku mnie nie porwała, wręcz męczyłam się czytając ją .Wraz z kolejnymi rozdziałami , akcja przyspiesza , watki się zazębiają a tajemniczy Jacek i jego szereg osobowości wzbudził moją ciekawość . Dużym atutem jest narrator - starsza , emerytowana policjantka , która nie wyszła ze swojej roli " policyjnego detektywa" i pomaga rozwiązać zagmatwaną zagadkę morderstwa .
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeraz, po ponad pięćdziesięciu latach, Krystyna niespodziewanie spotyka go w...
Na początku trochę się nudziłam ale potem czytałam z przyjemnością.
Ciekawy pomysł na emerytowaną policjantkę uwikłaną w zbrodnię.
Na początku trochę się nudziłam ale potem czytałam z przyjemnością.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy pomysł na emerytowaną policjantkę uwikłaną w zbrodnię.
Druga połowa książki, zdecydowanie bardziej interesująca. Ale całość nie porwała mnie na tyle, żeby sięgnąć po kolejne części.