Wiosna zaginionych

Okładka książki Wiosna zaginionych autorstwa Anna Kańtoch
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Wiosna zaginionych autorstwa Anna Kańtoch
Anna Kańtoch Wydawnictwo: Marginesy Cykl: Krystyna Lesińska (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Krystyna Lesińska (tom 1)
2020-09-30
2020-09-30
Krystyna, emerytowana policjantka, jako młoda dziewczyna straciła w tajemniczych okolicznościach brata. W 1963 roku piątka studentów, dwie dziewczyny i trzech chłopaków, wyruszyła w Tatry, troje z nich zostało odnalezionych martwych, jeden – brat Krystyny – zaginął bez wieści. Wrócił tylko Jacek.

Teraz, po ponad pięćdziesięciu latach, Krystyna niespodziewanie spotyka go w osiedlowym sklepie w katowickim Nikiszowcu. Okazuje się, że Jacek od jakiegoś czasu pod zmienionym nazwiskiem mieszka w tej samej dzielnicy. Krystyna postanawia zmusić go do zdradzenia, co wydarzyło się w górach, a może nawet dokonać zemsty – w tym celu późnym wieczorem wybiera się do jego domu z nożem w plecaku. Gdy jednak wchodzi do willi, zastaje Jacka zamordowanego.

Świadoma faktu, że jeśli jej obecność na miejscu zbrodni wyjdzie na jaw, zostanie pierwszą podejrzaną, zaczyna wykorzystywać kontakty z przeszłości i prowadzić prywatne śledztwo...

Krystyna nie była dobrą matką – za bardzo pochłaniała ją praca – ale teraz ma dobre relacje z wnuczką i nie chce ich stracić. Niestety, okazuje się, że dziewczyna może mieć coś wspólnego z tajemniczą śmiercią Jacka…

Pierwszy tom trylogii jednej z najbardziej zdolnych pisarek kryminalnych i fantastycznych, uznawanej za królową budowania napięcia.

Kup Wiosna zaginionych w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficjalne recenzje książki Wiosna zaginionych i

Opinia społeczności książki Wiosna zaginionychi

Książki 4791 Opinie 1101

Oceny książki Wiosna zaginionych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wiosna zaginionych

Dużo dobrego słyszałam o twórczości Pani Kańtoch, a zwłaszcza na temat serii o Krystynie Lesińskiej. Nie mając dużych oczekiwań, włączyłam audiobook pierwszej części i już po kilku minutach – wiedziałam, że trafiłam na coś niecodziennego i dałam się porwać fabule.

„Wiosna zaginionych” może fabularnie nie jest czymś nowym, odkrywczym. Główne clue historii to zaginięcie brata głównej bohaterki ponad pół wieku temu. Jak można się spodziewać, ona nie może się z tym pogodzić, pragnie prawdy, tragedia sprzed lat odbiła piętno na jej dalszym życiu. Zdaje sobie sprawę z popełnionych błędów, chce je naprawić, ale niektórych już nie jest w stanie. Kiedy w końcu godzi się z losem, przestaje wypierać fakty, wtedy niespodziewanie zjawia się ktoś z przeszłości, kto rzuci nowe światło na sprawę.

Mniej więcej tak buduje się większość powieści, gdzie mamy do czynienia z zaginięciem bliskiej osoby. Tutaj też to było, jednak znalazło się kilka rzeczy, które były dla mnie czymś nowym, takim świeżym spojrzeniem.

Jedynym z takich elementów był bez wątpienia wiek Krystyny. To ponad siedemdziesięcioletnia kobieta, emerytowana mundurowa. Nie jest to szablonowy typ głównego bohatera, do jakiego przywykłam. Z wielką rezerwą podeszłam do tej postaci i poczułam się pozytywnie zaskoczona. Brakuje takich dojrzałych bohaterów. Mają swój bagaż doświadczeń, ale nadal są pełni werwy, spostrzegawczy, ciekawi świata i pewni swoich przekonań. Krystyna to nie jest stereotypowa babcia. Szybciej nakarmi cię gotowymi klopsikami, niż ugości własnoręcznymi wypiekami. Jest świadoma swojego wieku i ograniczeń, lecz wie, że PESEL to tylko liczby i nie daje się zaszufladkować do grona sędziwych seniorek. Nie jedna kobieta mogłaby pozazdrościć jej sprawności, jasności umysłu, a także pewności siebie.

Kolejnym dużym atutem tej powieści jest dla mnie realizm. Wiem, że ciężko uwierzyć w dojrzałą kobietę, która biega za mordercą. Jednak nie można uznać za fikcję dedukcji i spostrzegawczości, które wynikają z lat doświadczenia. Również emocje i reakcje bohaterów są dla mnie jak najbardziej prawdopodobne. Zażyłe relacje pomiędzy babcią a wnuczką, czy kulejąca więź między zapracowaną matką a najstarszą córką. Łatwo przyszło mi wczuć się w poszczególne postaci. Czułam ich miłość, troskę, a także rozczarowanie i poczucie niezrozumienia. Autorka postarała się, aby jej bohaterowie byli, jak najbardziej autentyczni.
Temat zmiany tożsamości już troszkę mniej do mnie przemawiał. Ostatecznie doszłam do wniosku, że mając pieniądze i znajomości, wszystko jest możliwe. Nadal trzeba pamiętać, że to fikcja literacka i nie wszystko musi być do bólu prawdziwe. Ważne, żeby zachować umiar i wiedzieć gdzie trzymać się faktów, a kiedy można poszaleć. Pani Ania znalazła na to złoty środek.

Następna rzecz, która sprawiła mi przyjemność podczas słuchania audiobooka, był lektor, a raczej lektorka. Pani Ewa Kasprzyk idealnie pasowała do przedstawienia tej historii. Niesamowity, głęboki, dojrzały głos, właśnie taki wyobrażałam sobie do głównej bohaterki. Narracja w powieści była pierwszoosobowa, więc pani Ewa doskonale pasowała do tego audio.

Główny wątek powieści nie został zamknięty w tej części, jednak autorka w posłowiu dała znać, że będzie się przewijał w kolejnych tomach. Czuję się zaintrygowana, co tak naprawdę wydarzyło się pół wieku temu w górach i jakie inne niespodzianki czekają na Krystynę. Czuję w kościach, że ta dziarska seniorka, będzie dążyć za wszelką cenę, do odkrycia prawdy. Na pewno po drodze rozdrapie sporo ran i poruszy wiele tajemnic, które dla wielu to już zapominany temat.

U mnie 6 ponieważ jestem fanem polskich kryminałów, a tu jednak poszło bardziej w powieść kryminlaną, rozciągniętą, przydługą i dla mnie zbyt rozbudowaną bez efektu wow w tej rozbudowie. Za długo na tak nieduże tresci kryminlane. Ale to tylko moje zdanie bo technicznie jest bardzo ok.

Zmęczyła mnie ta książka. Początek wlókł sie koszmarnie, tak od połowy wreszcie coś się ruszyło ale nie było to jakieś mocne uderzenie, statecznie i emerycko (może tak właśnie miało być?). Historia zupełnie nie wciągająca, rozwiązanie zagadki takie sobie. Zupełnie od czapy wątek znikających psów (bardzo mnie drażnił zresztą),jeszcze bardziej irytujący ''blog internauty'' (łatwiutki do rozszyfrowania kto za tym stoi)
A zapowiadało się interesująco, fajny pomysł z emerytką-policjantką, miło było poczytać śląską gadkę. Nie wiem czy będzie mi się chciało sięgnąć po kolejny tom, może dam szansę ale po drobnym odpoczynku.

4686 użytkowników ma tytuł Wiosna zaginionych na półkach głównych
942 użytkowników ma tytuł Wiosna zaginionych na półkach dodatkowych

Okładka książki Handlarze iluzji Aleksandra Cebo, Anna Kańtoch, Marta Magdalena Lasik, Joanna Nałęcz, Aleksandra Olma, Małgorzata Pudlik, Katarzyna Rupiewicz, Marta Ryczko, Alicja Tempłowicz
Okładka książki Opowiadania nominowane do Nagrody im. Janusza A. Zajdla za rok 2024 Aleksandra Janusz, Anna Kańtoch, Radek Rak, Paula Wanarska
Anna Kańtoch
Anna Kańtoch
Anna Kańtoch (ur. 1976) z wykształcenia orientalistka, autorka książek fantasy dla dorosłych i młodzieży. Pięciokrotna laureatka Nagrody im. Janusza A. Zajdla, w 2013 roku wyróżniona także Nagrodą Literacką im. Jerzego Żuławskiego. Łaska (2016),jej pierwsza książka pozbawiona elementów fantastycznych, została nominowana do Nagrody Wielkiego Kalibru oraz zdobyła nagrodę Kryminalna Piła. Wiara (2017) otrzymała podczas Międzynarodowego Festiwalu Kryminału 2018 Nagrodę Specjalną im. Janiny Paradowskiej.

Wrzask Izabela Janiszewska
Wrzask
Izabela Janiszewska
Fabuła splata losy dwóch silnych, ale zupełnie różnych postaci. Larysa Luboń, niezależna reporterka, trafia na trop mężczyzny, który pod płaszczykiem sponsorowania studentek realizuje swoje brutalne, sadystyczne fantazje. Równolegle Bruno Wilczyński - ekscentryczny policjant, próbuje rozwikłać zagadkę śmierci młodej dziewczyny, która dziwnie przypomina mu sprawę sprzed lat. Z pozoru dwie różne historie zaczynają się niepokojąco łączyć, a w ich centrum stoi ktoś, kto oficjalnie nie istnieje. To, co najmocniej uderza w tej historii, to klimat - gęsty, duszny, momentami wręcz niepokojąco realistyczny. Autorka nie boi się trudnych tematów i prowadzi czytelnika przez mrok ludzkiej psychiki bez żadnych uproszczeń. Morderca nie jest tu tylko "złym charakterem" to postać zbudowana na obsesjach, które przerażają właśnie dlatego, że wydają się możliwe. Styl Izabeli Janiszewskiej jest bardzo filmowy - krótkie, dynamiczne rozdziały, naprzemienna narracja i umiejętne budowanie napięcia sprawiają, że książkę pochłania się niemal jednym tchem. To pierwszy tom serii i zdecydowanie czuć, że to dopiero początek większej historii. Bohaterowie mają potencjał na dalszy rozwój, a ich relacja zapowiada się niezwykle intrygująco. To nie jest lekka lektura na wieczór. "Wrzask" pokazuje, jak cienka bywa granica między obsesją a rzeczywistością i jak łatwo można zniknąć - nie tylko fizycznie, ale i w systemie. To także historia o determinacji i o tym, ile jesteśmy w stanie poświęcić w imię prawdy. "Wrzask" to mroczny, wciągający i niepokojąco prawdziwy thriller, który zostawia czytelnika z dreszczem. Idealny dla fanów historii, w których zło nie ma jednego oblicza, a odpowiedzi nigdy nie są oczywiste.
Paulina Nowak - awatar Paulina Nowak
Gdziekolwiek spojrzysz Jakub Szamałek
Gdziekolwiek spojrzysz
Jakub Szamałek
Prywatne śledztwo Julity Wójcickiej w sprawie tajemniczego użytkownika internetu o nicku Xtraterrestria1 powoli zmierza do finału. W końcu poprzedniego tomu udało jej się skutecznie dopasować do niego imię i nazwisko, zatem dziennikarka przypuszcza, iż odnalezienie realnej osoby, to będzie bułka z masłem. Cóż, po raz kolejny okaże się, że życie nie jest takie proste, jakbyśmy chcieli. Nim uda się jej stanąć twarzą w twarz z programistą upłynie jeszcze trochę wody w rzekach. Przy okazji wiele się wydarzy. Między innymi poważna awaria w Konglomeracie Miedziowym, a konkretnie rzecz ujmując, w zbiorniku na płyny poflotacyjne w Żelaznej Górze. W jaki sposób przerwanie wałów zbiornika łączy się z wyborami prezydenckimi, algorytmem do uczenia się mowy oraz zbiorami bibliotecznymi? Na to pytanie odpowie lektura. Zaskakująca, jak zawsze. Napisana ku przestrodze. Nawet gdy jesteście zdania, że sieć i tak o was nie wie nic istotnego lub, że nie warto się zabezpieczać, to po przeczytaniu tej powieści przynajmniej będziecie wiedzieć czego się spodziewać od współczesnego świata. To, że można podrobić czyjś styl mówienia, czyjś głos, wizerunek już wiemy. To, że z naszego stylu pisania można wiele o nas wywnioskować – już nie jest takie oczywiste. Pozostaje pytanie, czy można się przed tym uchronić i jak to zrobić. Książka czyta się sama. A po ostatniej stronie zostawia czytelnika z całą garścią wątpliwości i pytań. Polecam.
ilo99 - awatar ilo99

Cytaty z książki Wiosna zaginionych

Nadzieja z wszystkich potrafi zrobić idiotów.

Nadzieja z wszystkich potrafi zrobić idiotów.

Anna Kańtoch Wiosna zaginionych Zobacz więcej

Nadzieja potrafi zrobić z nas idiotów, ale jeszcze większych idiotów robi z nas czasem strach.

Anna Kańtoch Wiosna zaginionych Zobacz więcej

Umysł ludzki to dziwny mechanizm. Oszukujemy innych, ale równie dobrze potrafimy też oszukiwać samych siebie.

Video

Video