Długa noc w Paryżu

- לילה ארוך בפריז
- 2020-09-30
- 2020-09-30
- Aga Zano
Były szpieg izraelskiego wywiadu przedstawia najbardziej realistyczny i autentyczny thriller roku.
Numer jeden na liście bestsellerów magazynu Times i Zwycięzca Międzynarodowego Sztyletu CWA.
Kiedy izraelski technik znika z lotniska Charlesa de Gaulle’a z kobietą w czerwieni, logika dyktuje, że to przejaw młodzieńczej niedyskrecji. Niemniej jednak Izrael jest w stanie wysokiej gotowości. Pułkownik Zeev Abadi, nowy szef Sekcji Specjalnej Jednostki 8200, właśnie przyleciał tym samym lotem co zaginiony.
Komisarz Léger z paryskiej policji wszystkie zbiegi okoliczności uważa za podejrzane. Kiedy drugi młody Izraelczyk z samolotu zostaje porwany z pokoju hotelowego, podejrzenia zostają potwierdzone – i nadchodzi kryzys dyplomatyczny. Gonitwa w celu identyfikacji ofiar i poznania przyczyn porwań nasila się, tajna chińska drużyna komandosów obserwuje z dachów, a kostnica z godziny na godzinę otrzymuje coraz więcej świeżych ciał z całego Paryża. To może okazać się długa noc w Mieście Świateł.
Kup Długa noc w Paryżu w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Długa noc w Paryżu
Sięgacie po książki o tematyce szpiegowskiej? Przyznaję, że kiedyś robiłam to często i bardzo lubiłam taki klimat. Dlatego widząc zapowiedź "Długiej nocy w Paryżu" stwierdziłam, że będzie to dobra okazja do powrotu do takiej literatury. Tym bardziej, że Dov Alfon to były oficer izraelskiego wywiadu, a opis zapowiadał naprawdę intrygującą powieść. Z paryskiego lotniska Charles'a de Gaulle'a znika bez śladu młody menadżer jednej z izraelskich firm technologicznych. Wszystko wskazuje na to, że Yaniv Meidan został uprowadzony przez tajemniczą kobietę w czerwieni. Izraelskie służby zostają postawione w stan gotowości, a sprawie przyjrzeć ma się Zeev Abadi - szef sekcji specjalnej jednostki izraelskiego wywiadu. Komisarz Jules Léger z francuskiej policji będzie musiał poprowadzić to wyjątkowo trudne i skomplikowane śledztwo, które może doprowadzić do poważnego kryzysu dyplomatycznego. "Długa noc w Paryżu" to debiut literacki Dova Alfona i całkiem niezła powieść szpiegowska. Akcja toczy się na przestrzeni ponad dwudziestu czterech godzin, nie jest ona jednak bardzo dynamiczna. Mam wrażenie, że autor bardziej skupił się na rozgrywkach na szczytach władzy i rywalizacji między jednostkami specjalnymi izraelskiego wywiadu. Sprawiło to, że momentami fabuła była mocno przegadana. Mimo to czytało mi się ją nieźle i udało się autorowi podtrzymać moje zainteresowanie opowiadaną przez niego historią. Dzięki krótkim rozdziałom czytało się ją bardzo szybko. Dużo się w tej książce dzieje. Alfon ciekawie przedstawia realia pracy izraelskiego wywiadu i francuskiej policji. Znajdziemy w niej też skorumpowanych polityków, międzynarodowe intrygi z kryzysem dyplomatycznym w tle. Moim zdaniem, jak na debiut było nieźle i chętnie sięgnę po kolejne książki autora.
Oceny książki Długa noc w Paryżu
202 użytkowników ma tytuł Długa noc w Paryżu na półkach głównych- Chcę przeczytać 103
- 2020 6
- 2021 3
- 2020 3
- 2022 2
- Izrael 1
- Ebook 1
- Elitki 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Długa noc w Paryżu
Super. Nie żałuję, że przez przypadek przeczytałem ja drugi raz. Miła szpiegowska odmiana dla typowo kryminalnych pozycji. Le carre i Forsythe się nisko kłaniają.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra powiesc ze świata szpiegow. Trzyma w napięciu, fajnie skonstruowana.
Dobra powiesc ze świata szpiegow. Trzyma w napięciu, fajnie skonstruowana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka moim zdaniem bardzo dobrze napisana. Dobry materiał na scenariusz filmowy. Wartka akcja, wyraziste postacie, fabuła bardzo składna (oprócz zakończenia, gdzie nastąpił jakiś głęboki poślizg - James BOND przy głównej bohaterce, to mały Grześ :)) ). Ale ogólnie pozycja warta przeczytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie powiem, aby urzekła ta ksiażka. Chociaż czyta sią ją świetnie bo - wg mojej skromnej oceny - "Długa noc w Paryżu" to górna półka powieści szpiegowskiej. Bardzo lubię powieści szpiegowskie, ale muszą trzymać poziom, który - wg mojego gustu - wyznaczają powieści Johna le Carré.
Więc wiarygodność, logiczna akcja, mocny polityczny wątek to elementy absolutnie niezbędne. Wszystko to u Dova Alfona (byłego wojskowego jest i ksiazka napisana z ogromną znajomością rzeczy.
Poszukam też innych powieści tegoż autora. Może trafię na jeszcze coś lepszego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWięc wiarygodność, logiczna akcja, mocny polityczny wątek to elementy absolutnie niezbędne....
Świetnie napisana, krótkie rozdziały, bardzo fajnie poprowadzona akcja, brak nudy, dluzyzn, retrospekcji. Jedna gwiazdkę odjęłam za zbyt duża jak dla mnie ilość bohaterów w co najmniej 3 narodowościach. Gubiłam się trochę w nazwiskach. Ale nie każdemu przecież to przeszkadza. Szczerze polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzybka akcja, wyraźne postaci, dynamiczne wątki i krótkie rozdziały śledzące sytuację z różnych stron. To główne atuty "Długiej nocy w Paryżu" Dova Alfona, byłego oficera izraelskiego wywiadu. Książka wydana w Polsce nakładem Czarna Owca. Lektura obowiązkowa dla każdego, kto lubi realistyczny i autentyczny thriller, ze szpiegowskim zacięciem. Wady? Za szybko się skończyła 🙂
Na lotnisku w Paryżu znika obywatel Izraela. Okazuje się, że miał zniknąć, ale inny pasażer tego lotu. Żołnierz super tajnej jednostki 8200. Potem już jak u Hitchcocka - najpierw trzęsienie ziemi, a potem napięcie będzie narastać. Trup ściele się gęsto, akcja trzyma tempo. W międzyczasie autor ciekawie ukazuje wewnętrzną walkę na poziomie najwyższych władz Izraela, cenzurę prewencyjną czy osobiste porachunki w służbach specjalnych. Tłem historii głównie Paryż, ale tez Tel Awiw i kilka ściśle tajnych lokalizacji izraelskich służb.
"Najlepszy thriller szpiegowski roku Daily Telegraph Best Books of 2019"
Szybka akcja, wyraźne postaci, dynamiczne wątki i krótkie rozdziały śledzące sytuację z różnych stron. To główne atuty "Długiej nocy w Paryżu" Dova Alfona, byłego oficera izraelskiego wywiadu. Książka wydana w Polsce nakładem Czarna Owca. Lektura obowiązkowa dla każdego, kto lubi realistyczny i autentyczny thriller, ze szpiegowskim zacięciem. Wady? Za szybko się skończyła...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDov Alfon
'Długa noc w Paryżu'
Kiedy Izraelczyk Yaniv Meidan znika z lotniska Charles de Gaulle. Większość uważa, że wyszedł z kobietą ubraną w czerwień i zaraz się znajdzie. Jedynie Zeev Abadi ma co do tego inne zdanie. Wkrótce okazuje się, że miał rację i wraz z francuskim detektywem, komisarzem Légerem, znajduje się głęboko w środku intrygi, martwych ciał i chińskich agentów. W międzyczasie jego zastępca, Oriana Talmor, robi wszystko, co w jej mocy, aby pomóc.
Akcja toczy się na przestrzeni ponad dwudziestu czterech godzin. Rozwija się w swoim tępię nie za szybko i nie za wolno. Rozdziały są krótkie, dzięki czemu szybko się czyta. Rozmów jest dużo, czasem więcej niż opisów, ale dla tych co nie lubią opisów, książka będzie idealna.
Autor ciekawie przedstawił realia pracy izraelskiego wywiadu i francuskiej policji. Nie zabraknie też skorumpowanych polityków, międzynarodowych intryg oraz kryzysu dyplomatycznego w tle.
Mamy tutaj wiele tajemnic, niedopowiedzeń, zagadek do rozwiązania.
Bohaterów jest tutaj naprawdę wyjątkowo dużo, czasem nie miałam pojęcia kto kim jest, ale później jakoś udało mi się nad tym zapanować.
Wykreowani byli bardzo dobrze.
Jak zawsze albo się polubi, albo nie. Tutaj akurat miałam różnie.
Dla mnie najbardziej do zapamiętania był komisarz Léger oraz Oriana. Naprawdę świetnie mi się ich czytało oraz byli bardzo wyraziści. Tacy jedyni w swoim rodzaju.
To była naprawdę dobra książka.
Intrygująca, trzymająca w napięciu, emocjonujaca.
Dobrze się czytało, nie nudziłam się ani chwili. Polecam każdemu kto lubi thrillery oraz szpiegowskie książki.
Dov Alfon
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to'Długa noc w Paryżu'
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomimo przyjemnej lektury, to w sumie lekkie rozczarowanie. Bohaterowie narysowani tak grubą kreską, że całość za bardzo traciła na wiarygodności.
Dobra książka na podróż, ale nic poza tym.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra książka na podróż, ale nic poza tym.
Książkę polecił Vincent Severski, nie zawiodłam się. Szybka akcja + krótkie rozdziały śledzące sytuację z różnych stron = sukces