Zamach na Kutscherę

Okładka książki Zamach na Kutscherę autora Marek Dunin-Wąsowicz,
Okładka książki Zamach na Kutscherę
Marek Dunin-Wąsowicz Wydawnictwo: Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej Seria: Żółty Tygrys historia
historia
Żółty Tygrys
1958-01-01
1958-01-01

Kup Zamach na Kutscherę w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zamach na Kutscherę

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zamach na Kutscherę

Krótka książka, ale jednak zagłębiająca się w szczegóły zamachu w niemieckiego okrutnika. Można dzięki niej poczuć klimat takich akcji dywersyjnych, dowiedzieć się, jak były one planowane i realizowane. Oraz jak trudne były to misje! Ale jednocześnie odwaga i męstwo naszych bohaterów, mimo iż historia wielu z nich kończy się tragicznie, są godne poznania.

Trochę faktów, trochę fabuły. Typowy "Tygrys". Streszczenie tego co tyczy zamachu i zajawki dotyczące losów uczestników.

Na półkach: , , , ,

Krótki opis zamachu na Kutschere. Bardzo sprawnie napisany, doskonała lektura żeby kogoś zainteresować tematyką zamachów organizowanych przez Agat, Pegaz, Parasol... do tego nakreślenie portretu tej 9tki młodych ludzi, którzy postanowili dopaść Kutschere. Na prawdę bardzo fajny tygrysek.

182 użytkowników ma tytuł Zamach na Kutscherę na półkach głównych
61 użytkowników ma tytuł Zamach na Kutscherę na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zamach na Kutscherę

U-Booty poszły na dno Wacław Król
U-Booty poszły na dno
Wacław Król
Z wielkim sentymentem wracam do "Żółtych Tygrysów" czytanych dawno temu z nie mniejszym zainteresowaniem. Szkoda tylko, że wznawiane książeczki nie zostały uzupełnione odredakcyjnymi komentarzami lub przypisami, przecież historycy działań wojennomorskich ujawniają coraz to nowe fakty, zwłaszcza po otwarciu archiwów na początku lat 90-tych XX wieku. Książka zawiera więc szereg nieścisłości, np. U-321 został zatopiony przez samolot Dywizjonu 304 nie 13 sierpnia 1942 r. (s.86),ale 2 kwietnia 1945 r., co potwierdzają zgodnie różnorodne źródła (Jerzy Lipiński, Clay Blair, Andrzej Perepeczko). Poważniejszy problem stwarzają okoliczności zatopienia U-441 w czerwcu 1944 r., bowiem po przejrzeniu włoskich zasobów archiwalnych wysnuto tezę, iż na obszarze operowania samolotów Dywizjonów 224 i 304 znajdowały się dwa okręty podwodne: niemiecki i włoski w służbie Republiki Salo. Pierwszy z nich (U-441) został trafiony bombami głębinowymi zrzuconymi z B-24, natomiast drugi odniósł po atakach polskiego Wellingtona poważne uszkodzenia, mimo to doszedł o własnych siłach do bazy we Francji. Argumentem przemawiającym za powyższym stanem rzeczy są zauważone przez polskich lotników "dwa cylindryczne przedmioty" (s.146-147) oderwane od kadłuba okrętu, a tylko włoskie jednostki przenosiły jeszcze zewnętrzne pojemniki z zapasowymi torpedami. Rozstrzygnięcie problemu pozostawiam historykom, sam zaś sięgnę po kolejny tomik.
Wojciech Taras - awatar Wojciech Taras
ocenił na61 miesiąc temu
Mustangi nad kontynentem Wacław Król
Mustangi nad kontynentem
Wacław Król
„Mustangi nad kontynentem” to kolejna książka Wacława Króla, którą miałam okazję przeczytać dzięki wydawnictwu Bellona i jej wznowionej serii Żółtego Tygrysa. W tej publikacji tytułowe Mustangi – legendarne myśliwce P-51 – stają się symbolem odwagi, mistrzostwa i technologicznej supremacji oraz zaciekłej walki o każdy fragment europejskiego nieba. Autor, będący asem polskiego lotnictwa, nie tylko przybliża zmagania powietrzne i techniczne aspekty walk, ale także zgłębia psychologiczne wyzwania, z jakimi mierzyli się piloci. Tworzy tym samym dynamiczną narrację, pełną zarówno akcji, jak i refleksji. Książka, podobnie jak inne dzieła Króla, emanuje autentycznością i dbałością o szczegóły, dzięki czemu czytelnik niemal czuje, jakby sam zasiadał w kabinie tego najlepszego myśliwca II wojny światowej, biorąc udział w każdej podniebnej potyczce. Król z szacunkiem przedstawia portrety pilotów, podkreślając ich niezłomność, poświęcenie oraz odwagę. Składa niejako hołd tym, którzy zasiadając za sterami swoich maszyn, codziennie ryzykowali życie. „Mustangi nad kontynentem” to historia nie tylko o pilotowaniu jednych z najlepszych myśliwców tamtych czasów, ale też o wewnętrznej walce z własnymi słabościami. To pozycja obowiązkowa dla tych, którzy chcą spojrzeć na II wojnę światową z perspektywy jednostki – pilota. Współpraca recenzencka z wydawnictwem.
HistoriaSłowemPisana - awatar HistoriaSłowemPisana
oceniła na61 rok temu
Z Hitlerem do końca: wyznania osobistej sekretarki wodza III Rzeszy Traudl (Gertraud) Junge
Z Hitlerem do końca: wyznania osobistej sekretarki wodza III Rzeszy
Traudl (Gertraud) Junge Melissa Müller
Największym marzeniem młodziutkiej Traudl Humps była kariera tancerki. W czasie II wojny światowej przyjechała z Monachium do Berlina z nadzieją na występy na scenie, a praca w Kancelarii Rzeszy miała być tylko tymczasowym zajęciem, które pozwoli jej się utrzymać. Los jednak sprawił, że po wygraniu konkursu na sekretarkę trafiła prosto do prywatnego biura Adolfa Hitlera. Jej książka "Z Hitlerem do końca", napisana przy współpracy z Melissą Müller to jedna z najbardziej wstrząsających relacji świadka historii, nie ze względu na opisy brutalności wojny, ale ukazania "ludzkiej" twarzy dyktatora. Dla wielu czytelników taka perspektywa może być trudna. Traudle Junge (w czerwcu 1943 wyszła za mąż za służącego i ordynansa Adolfa Hitlera SS-obersturmführeraSSHansa Hermanna Jungego, kreśli w swoich wspomnieniach obraz człowieka, który w prywatnych kontaktach był uosobieniem i niemal ojcowskiej troski. Nigdy nie podnosił głosu na swój personel, dbał o samopoczucie podwładnych, interesował się ich życiem osobistym, a codziennych kontaktach był wręcz nieśmiały i ujmująco szarmancki. Ta perspektywa idealnego i sympatycznego pracodawcy, tworzy uderzający kontrast z Adolfem Hitlerem odpowiedzialnym za rozpętanie wojny i śmierć milionów ofiar. Jej relacja, niezwykle barwna jeśli chodzi o opisy miejsc, ludzi otaczających wodza, wspólne przyjęcia czy podróże, to studium naiwności i wyparcia. Jako młodziutka dziewczyna, zafascynowana bliskością człowieka uwielbianego przez Niemców, żyła w swoistej bańce informacyjnej. W jej towarzystwie nie rozmawiano o obozach koncentracyjnych czy eksterminacji żydów a jedynie o bieżących sprawach administracyjnych i towarzyskich. Kluczowym elementem jej opowieści jest późniejsza refleksja autorki, która spisując wspomnienia po latach nie szuka dla siebie usprawiedliwienia. Nie zdejmuj z siebie odpowiedzialności za służenie zbrodniczemu systemowi i nie wymawia się młodym wiekiem, czy nieznajomością faktów. Stawia temu czoło. Książka ta jest zapisem uzależnienia się bliskiego otoczenia od Führera a także drobiazgową relacją z ostatnich dni w berlińskim bunkrze. To lektura dla każdego, kto chce zrozumieć koncepcję "banalności zła" a także zobaczyć jak skutecznie Adolf Hitler potrafił maskować swoje prawdziwe oblicze przed najbliższymi pracownikami. Audiobook (czytała Ewa Sobczak)​
Jeżynka - awatar Jeżynka
oceniła na71 miesiąc temu
Mity II wojny światowej Olivier Wieviorka
Mity II wojny światowej
Olivier Wieviorka Jean Lopez
122/2025 (audiobook 87/2025) Przy okazji niedawnej osiemdziesiątej rocznicy zbombardowania Hirosimy i Nagasaki znów pojawił się wysyp „artykułów” autorstwa przedstawicieli gatunku współczesnych „dziennikarzy”, którzy przeszywali świat myśli błyskiem i informowali o tym, że to właśnie dwa atomowe zrzuty zdecydowały o zakończeniu wojny na Pacyfiku i kapitulacji Japonii. Otóż… guzik z pętelką. I o tym mniej więcej jest ta książka. Z jednej strony rozprawia się z pokutującymi do dziś tytułowymi mitami na temat drugiej apokalipsy, których istnienie daje się zauważyć najlepiej właśnie przy okazji kolejnych rocznic różnych wydarzeń. Z drugiej – nie zawiera żadnych sensacji, nie wyważa zamkniętych drzwi. Porusza kwestie od dawna istniejące w historycznym dyskursie. Dla kogoś, kto – tak jak ja – nie jest wykształconym historykiem, ale jako tako interesuje się szeroko rozumianą historią, w tym okresem drugiej wojny, nie będzie tu nic, co wywróci jego postrzeganie procesu historycznego do góry nogami. No chyba, że ktoś naprawdę do dziś żyje np. w przeświadczeniu, że Włosi nie potrafią walczyć, a francuski ruch oporu był gigantyczny i zdecydował o losach wojny – wtedy się mocno zdziwi ;) Nie znaczy to jednak, że książka nie ma walorów poznawczych: owszem, obfituje w różne ciekawostki historyczne, relacje, wspomnienia. W żadnym razie lektura tej książki nie była dla mnie czasem straconym. Lektor: Grzegorz Woś
Simon Undervin - awatar Simon Undervin

Cytaty z książki Zamach na Kutscherę