Wstań! Albo będziesz święty, albo będziesz nikim

Okładka książki Wstań! Albo będziesz święty, albo będziesz nikim autora Piotr Pawlukiewicz, 9788324054473
Okładka książki Wstań! Albo będziesz święty, albo będziesz nikim
Piotr Pawlukiewicz Wydawnictwo: Znak, RTCK (Rób To Co Kochasz) religia
religia
2018-10-29
2016-02-23

Kup Wstań! Albo będziesz święty, albo będziesz nikim w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wstań! Albo będziesz święty, albo będziesz nikim

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wstań! Albo będziesz święty, albo będziesz nikim

Wstań! Albo będziesz święty, albo będziesz nikim

Jaka jest najlepsza definicja małżeństwa: wspólnota dwojga ludzi co chwilę sobie przebaczających. Mądra myśl od księdza Pawlukiewicza, takich w tej książce jest zdecydowanie więcej. Wszystkie mają jedną wspólną cechę: są naprawdę proste w zrozumieniu i nie zawsze łatwe w zastosowaniu. Może więc dlatego wiele osób wykłada się na chrześcijaństwie. Może chcieliby kochać Jezusa i żyć Bogiem, ale nie dając wiele od siebie. Bo przecież spotykając Boga, który jest Miłością nie można być już takim samym jakim się jest. Decyzja, potrzebujemy decyzji. Bo jesteśmy nie tym co czujemy ale co tak na dobrą sprawę wybieramy. Książka niezwykle prosta, miejscami banalna, ale przy całym skomplikowaniu życia chodzi by ciągle te proste prawdy sobie przypominać.

Wstań! Albo będziesz święty, albo będziesz nikim

Książka „Wstań! Albo będziesz święty, albo będziesz nikim” autorstwa ks. Piotra Pawlukiewicza to pozycja, która już samym tytułem prowokuje i nie pozwala przejść obok siebie obojętnie. To nie jest spokojny, pobożny poradnik duchowy ani zbiór delikatnych rozważań. To raczej mocny apel, duchowy „dzwonek alarmowy”, który ma wyrwać czytelnika z letniości i zmusić do postawienia sobie fundamentalnych pytań o sens życia, wybory i autentyczność wiary.

Ks. Pawlukiewicz – znany z bezpośredniego stylu, poczucia humoru i zdolności mówienia o sprawach trudnych w sposób przystępny – także w tej książce pozostaje wierny sobie. Pisze językiem żywym, obrazowym, pełnym przykładów z codzienności. Dzięki temu nawet wymagające treści duchowe nie przytłaczają, lecz angażują i poruszają. Autor obala mit, że świętość jest nudna, nieosiągalna lub zarezerwowana wyłącznie dla „wybranych”. Przeciwnie – pokazuje ją jako najbardziej odważny, radykalny i pełen pasji sposób życia.

Jednym z największych atutów książki jest jej realizm. Ks. Pawlukiewicz nie idealizuje drogi duchowej ani nie udaje, że życie chrześcijańskie jest wolne od kryzysów, słabości i upadków. Wręcz przeciwnie – dużo miejsca poświęca porażkom, zniechęceniu i wewnętrznym walkom. Jednocześnie nie zostawia czytelnika w poczuciu winy czy beznadziei. Jego przesłanie jest jasne: upadek nie przekreśla człowieka, dopóki ten ma odwagę wstać. Świętość nie polega na bezbłędności, ale na nieustannym powracaniu na właściwą drogę.

Książka ma wyraźnie motywacyjny charakter. Autor zachęca do życia „na 100%”, do wychodzenia z półmroku kompromisów i duchowej przeciętności. Nie jest to jednak motywacja powierzchowna czy psychologiczna, lecz głęboko zakorzeniona w wierze i relacji z Bogiem. Ks. Pawlukiewicz stawia wymagania, czasem wręcz prowokuje, ale robi to z troską i autentyczną pasją duszpasterza, któremu zależy na człowieku.

„Wstań! Albo będziesz święty, albo będziesz nikim” to książka, która może być szczególnie cenna dla osób przeżywających kryzys wiary, zniechęcenie lub duchową stagnację. Nie daje prostych recept, ale inspiruje do działania i refleksji. To lektura, która nie tylko się czyta, ale z którą się dyskutuje – wewnętrznie, często długo po odłożeniu jej na półkę. Dla wielu może stać się impulsem do realnej zmiany życia

Książka Wstań Albo będziesz święty, albo będziesz nikim nieżyjącego już ks. Piotra Pawlukiewicza, jest zbiorem kazań, rozmów oraz spotkań z wiernymi, oraz przyjaciółmi księdza, które zostały przelane na karty tej książki. Ksiądz Piotr w sposób bezkompromisowy stawia czytelnika przed prostym wyborem (albo będziesz święty, albo nikim) z naciskiem na wybór świętego. Książka napisana bardzo przystępnym językiem, który ma trafić do serca i wzbudzić refleksję nad życiem, być może nawet zmieni czyjeś życie. Szczerze polecam.

853 użytkowników ma tytuł Wstań! Albo będziesz święty, albo będziesz nikim na półkach głównych
150 użytkowników ma tytuł Wstań! Albo będziesz święty, albo będziesz nikim na półkach dodatkowych

Okładka książki Żyć aż do końca. Instrukcja obsługi choroby Katarzyna Jabłońska, Jan Kaczkowski
Żyć aż do końca. Instrukcja obsługi choroby Katarzyna Jabłońska, Jan Kaczkowski
Okładka książki Wilki dwa. Męska przeprawa przez życie Robert Friedrich, Adam Szustak OP
Wilki dwa. Męska przeprawa przez życie Robert Friedrich, Adam Szustak OP
Okładka książki Nie jesteś skazany Renata Czerwicka, Grzegorz Czerwicki
Nie jesteś skazany Renata Czerwicka, Grzegorz Czerwicki
Okładka książki Czarny humor czyli o kościele na wesoło Bogusław Kowalski, Piotr Pawlukiewicz
Czarny humor czyli o kościele na wesoło Bogusław Kowalski, Piotr Pawlukiewicz

Cytaty z książki Wstań! Albo będziesz święty, albo będziesz nikim

Piotr Pawlukiewicz Wstań! Albo będziesz święty, albo będziesz nikim Zobacz więcej