Zgadzam się albo i nie! Jak szanować granice - swoje i cudze.

Okładka książki Zgadzam się albo i nie! Jak szanować granice - swoje i cudze. autora Rachel Brian, 9788380573987
Okładka książki Zgadzam się albo i nie! Jak szanować granice - swoje i cudze.
Rachel Brian Wydawnictwo: Debit poradniki
poradniki
Consent for kids
2020-03-18
2020-03-18
Maria Jaszczurowska

Kup Zgadzam się albo i nie! Jak szanować granice - swoje i cudze. w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zgadzam się albo i nie! Jak szanować granice - swoje i cudze.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zgadzam się albo i nie! Jak szanować granice - swoje i cudze.

Świetna, praktyczna książka, która w formie komiksowej opowiada o granicach, dobrych i złych tajemnicach, decydowania o sobie, prawie do sprzeciwu i zmiany zdania. Obowiązkowa pozycja dla dzieci i ich rodziców!

Nietypowy komiks - narysowany obrazkami ze sketchnotingu przemówi do młodszych i starszych.

Rozdział 1 traktuje o tym, że o Ty ustalasz zasady, bo rządzisz własnym państwem, które sam zamieszkujesz. Decydowanie o własnym ciele oznacza, że jako głowa państwa samodzielnie ustanawiasz własne granice. Granica to linia, którą oddzielasz to, co ci odpowiada, od tego, co ci nie pasuje. Rozdział 3 podejmuje temat udzielania i przyjmowania zgody - "zgoda oznacza, że na coś pozwalasz. Szczególnie jeśli to dotyczy twojego ciała". Autorka zachęca, by jasno i wprost mówić o tym, na co mamy lub nie mamy ochoty.

Bardzo mi się podobał fragment o tym, że zawsze możemy zmienić swoje zdanie i nie musimy się z tego nikomu tłumaczyć. Masz prawo zmienić swoje zdanie, nawet jeśli wcześniej 100x mówiłeś TAK. Czasem ludzie się denerwują, kiedy zmieniasz zdanie - mogą być zawiedzeni, wkurzeni albo nawet wściekli - ale to i tak TY decydujesz.

Bardzo cenna wiedza podana dzieciom w przystępny, zabawowy sposób. Polecam.

Książka przeczytana z siostrzenicami o ustalaniu swoich granic i szanowaniu granic innych. I co ważne, że można zwrócić się o pomoc, od zaufanych dorosłych po telefony i strony.
Potrzebna książka, komiks, napisana zrozumiałym językiem.

Potrzebna książka, komiks, napisana zrozumiałym językiem.

179 użytkowników ma tytuł Zgadzam się albo i nie! Jak szanować granice - swoje i cudze. na półkach głównych
29 użytkowników ma tytuł Zgadzam się albo i nie! Jak szanować granice - swoje i cudze. na półkach dodatkowych

Okładka książki Co robią uczucia? Tina Oziewicz, Aleksandra Zając
Co robią uczucia? Tina Oziewicz, Aleksandra Zając
Okładka książki W każdym domu na każdej ulicy Jess Hitchman, Lili la Baleine
W każdym domu na każdej ulicy Jess Hitchman, Lili la Baleine
Okładka książki Jak rozpoznać misia. Poradnik dla początkujących David Roberts, Michelle Robinson
Okładka książki Gerda. Opowieść o morzu i odwadze Peter Kavecký, Adrian Macho
Gerda. Opowieść o morzu i odwadze Peter Kavecký, Adrian Macho
Okładka książki Gdybym była książką André Letria, José Jorge Letria
Gdybym była książką André Letria, José Jorge Letria

Cytaty z książki Zgadzam się albo i nie! Jak szanować granice - swoje i cudze.

Rachel Brian Zgadzam się albo i nie! Jak szanować granice - swoje i cudze. Zobacz więcej