Bociany zawsze wracają do gniazd

Okładka książki Bociany zawsze wracają do gniazd autora Ewa Maria Ostrowska, 9788374375245
Okładka książki Bociany zawsze wracają do gniazd
Ewa Maria Ostrowska Wydawnictwo: Skrzat Seria: Nastoletnie problemy literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Nastoletnie problemy
2011-01-01
1988-01-01

Kup Bociany zawsze wracają do gniazd w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bociany zawsze wracają do gniazd

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bociany zawsze wracają do gniazd

3.5✩

3.5✩

Na półkach: , , , , , ,

Mądra i ciepła opowieść o trudnych problemach adaptacji w nowym środowisku, separacji rodziców, uczuciowym rozdarciu, silnych emocjach, buncie, zagubieniu, dorastaniu i o szukaniu samego siebie w nowej sytuacji. To książka o sprawach ważnych i trudnych.

Czternastoletnia Agnieszka po rozwodzie rodziców wraca wraz z matką w jej rodzinne strony, na wieś. Wyrwana ze swojego zwykłego środowiska - świata drogich samochodów, podróży i bogatych koleżanek, ma duże problemy z zaadaptowaniem się do nowej rzeczywistości.

"Słowa są jak kamienie. Leca, lecą, spadają. Urastają w górę. Wysoka jest moja góra. Wysoka. Jeden kamień więcej i ruszy lawina. Boję się tego jedynego kamienia".

Książka została napisana w specyficznym stylu. Dialogi odtwarzane w myślach bohaterki są pisane ciągiem... Jest mnóstwo retrospekcji... Trochę ciężko się to czyta. Ale: ta powieść ma coś takiego w sobie, że uzależnia. Po jej odłożeniu chciałam do niej szybko wrócić, żeby się dowiedzieć, jak bohaterka poradzi sobie z zaistniałymi problemami. Czy dojrzeje? Czy zobaczy że to, co jej matka i dziadkowie jej dają, to maksimum ich możliwości? Że chcą dla niej jak najlepiej? Że to ojciec, który nauczył ją patrzeć na życie w swój sposób, ma spaczone podejście do życia?
Czytałam i się zastanawiałam: "no młoda, dlaczego tego nie widzisz?", "kurcze, ciężko tacy nastolatkowie mają, gdy te wartości które przyjęli, są skierowane tylko na kasę; nawet nie wiedzą, że może być inaczej, trudniej, ale w zgodzie z innym człowiekiem".
Tak, ta książka skłania do refleksji. Zdecydowanie polecam.

225 użytkowników ma tytuł Bociany zawsze wracają do gniazd na półkach głównych
63 użytkowników ma tytuł Bociany zawsze wracają do gniazd na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Bociany zawsze wracają do gniazd

Ewa Maria Ostrowska
Ewa Maria Ostrowska
Polska pisarka i dziennikarka. Swoje pierwsze lata spędziła u dziadków – Bronisławy i Witolda Kondrackich, w Landwarowie. Przeżycia związane z tym okresem na zawsze utkwiły w jej pamięci. Tam żołnierz strzelał do niej, do pięcioletniej dziewczynki, tam dowiedziała się, że jej ojciec zginął w Katyniu. Dalsze lata spędziła z dziadkami w Ornecie na Warmii; potem przeniosła się do Łodzi. Studiowała socjologię na Uniwersytecie Łódzkim, pisywała w łódzkiej prasie, a potem wyprowadziła się na wieś, na Mazury, gdzie mieszka do dziś. Autorka przede wszystkim powieści obyczajowych; interesuje ją krąg spraw rodzinnych. Wydała również książki dla dzieci i młodzieży, thrillery, kryminał i zbiór opowiadań. Za książkę Co tu słychać za tymi drzwiami otrzymała nagrodę IBBY (1983). Książki wydaje jako Ewa Ostrowska.

Cytaty z książki Bociany zawsze wracają do gniazd