Ostatni skok

Okładka książki Ostatni skok autorstwa Małgorzata Rogala
Okładka książki Ostatni skok autorstwa Małgorzata Rogala
Małgorzata Rogala Wydawnictwo: Skarpa Warszawska Cykl: Czaplińska i Maciejka (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Czaplińska i Maciejka (tom 1)
2020-05-20
2020-05-20
9788366195769
By odkryć prawdę, najpierw trzeba pokonać strach i swoje własne słabości.

Na targach jubilerskich w Warszawie Igor Bielewicz, akrobata cyrkowy i złodziej kosztowności, wykorzystując sytuację na parkingu przed halą, kradnie jubilerowi przenośny sejf z biżuterią. Świadkiem rabunku jest świeżo upieczona policjantka Zofia Maciejka, która rzuca się w pogoń za sprawcą, ale gubi jego ślad. Podczas pokazu akrobatycznego w cyrku, w którym pracuje Bielewicz, dochodzi do wypadku. Poszkodowana zostaje Nadia – partnerka Bielewicza. Gdy gasną cyrkowe światła, rozpoczyna się prawdziwe życie. Dwa lata później drogi bohaterów znów się krzyżują. Kto stoi za brutalną napaścią na właścicielkę znanej firmy jubilerskiej? Czy wydarzenia mają związek z tymi sprzed dwóch lat? Jak potoczyły się losy bohaterów po feralnym wieczorze?

Rasowy kryminał, w którym podobnie jak w cyrku, nic nie jest do końca oczywiste...

Kup Ostatni skok w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Ostatni skok

8493 924

Oceny książki Ostatni skok

Opinie i dyskusje o książce Ostatni skok

To lekki i przyjemny w odbiorze kryminał, który zamiast brutalności i drastycznych scen stawia na intrygę, humor i codzienność pracy policji. Historia skupia się na losach posterunkowej Zofii Maciejki, bohaterki, którą łatwo polubić – jest naturalna, momentami nieco zagubiona, ale jednocześnie spostrzegawcza i zdeterminowana.
Autorka prowadzi fabułę w spokojnym tempie, dzięki czemu książka dobrze sprawdza się jako lektura relaksacyjna – nie przytłacza nadmiarem napięcia, ale stopniowo buduje ciekawość. Zagadki kryminalne są przedstawione w przystępny sposób, a ich rozwiązanie daje satysfakcję, nawet jeśli nie są bardzo skomplikowane.
Dużym atutem ksiązki jest:
• lekki styl pisania, który sprawia, że książkę czyta się szybko,
• realistyczne dialogi i sytuacje z życia codziennego,
• sympatyczna główna bohaterka, z którą łatwo się utożsamić.
To idealna propozycja dla osób, które:
• lubią kryminały „bez ciężkiego klimatu”,
• szukają czegoś na wieczór lub urlop,
• cenią historie bardziej obyczajowe niż brutalne.
Podsumowując — to niewymagający, ale wciągający kryminał, który bardziej bawi i intryguje niż trzyma w napięciu.

Autorka prowadzi fabułę w spokojnym tempie,...

Ciekawy kryminał, szybka akcja. Przyjemnie się czyta. Książka akurat na jeden wieczór.

Bardzo dobry kryminał. Szybko rozwijająca się akcja. Polecam

Bardzo dobry kryminał. Szybko rozwijająca się akcja. Polecam

1320 użytkowników ma tytuł Ostatni skok na półkach głównych
238 użytkowników ma tytuł Ostatni skok na półkach dodatkowych

Małgorzata Rogala
Małgorzata Rogala
Autorka bestsellerowych powieści kryminalnych i thrillerów psychologicznych. Introwertyczka, miłośniczka języka francuskiego, muzyki jazzowej, kawy z kardamonem oraz ciszy. Nałogowo czyta, kocha zwierzęta i kontakt z naturą.

Czytelnicy Ostatni skok przeczytali również

Babka z zakalcem Alek Rogoziński
Babka z zakalcem
Alek Rogoziński
🌸 Recenzja 🌸 "Babka z zakalcem" Autor:@alekrogozinski Wydawnictwo:@skarpawarszawska Cześć Książkoholicy! 🌸W tym roku postawiłam sobie czytelnicze wyzwanie, chcę nadrobić i przeczytać wszystkie książki @alekrogozinski oraz @natasza.socha.pisarka , a także kilku innych moich ulubionych autorów. Póki co idzie mi to trochę wolniej, niż planowałam, bo na półce czeka zdecydowanie za dużo tytułów… ale nie poddaję się i działam dalej. 🌸„Babka z zakalcem” to kolejna komedia kryminalna, która idealnie sprawdzi się dla osób lubiących lekkie, zabawne historie z nutą zagadki. To książka pełna absurdalnych sytuacji i humoru, przy której naprawdę można się uśmiać. Świetnie odrywa od codzienności i pozwala na chwilę po prostu dobrze się bawić. Bohaterowie są mocno przerysowani, a sama intryga kryminalna nie należy do najbardziej skomplikowanych, ale właśnie w tym tkwi urok tej historii, w lekkości, dystansie i świetnym poczuciu humoru. 🌸Jeśli macie ochotę na coś, co poprawi Wam nastrój i pokaże, że nawet morderstwo podczas rodzinnej imprezy może być przedstawione w zabawny sposób, koniecznie sięgnijcie po tę książkę. Autor po raz kolejny udowadnia, że potrafi stworzyć historię, po której zostaje szeroki uśmiech na twarzy. Co najlepsze, kolejne jego książki są już w drodze do mnie, więc bardzo się cieszę! Zresztą jego powieści pochłaniam zazwyczaj w jeden dzień, a gdy dopada mnie zastój czytelniczy, zawsze wiem, po kogo sięgnąć. 🌸Na plus też to, że książki autora można znaleźć na Legimi, dzięki temu zawsze mam je pod ręką. Moja opinia: 9/10
Aga89 Czerniejewska - awatar Aga89 Czerniejewska
oceniła na91 miesiąc temu
Afrykański klucz Iga Karst
Afrykański klucz
Iga Karst
" [...] Ostatnia przychodzi prawda. Jesteś pewny, że chcesz ją poznać? [...]" Prolog tej powieści odsyła nas do Afrykańskiej Kenii. Elżbieta jest lekarką, która zajmuje się śmiertelnie chorymi i najuboższymi mieszkańcami Afryki. Sama jest chora i czuje, że umiera. Podziwia piękne widoki tego zakątka. Widzi odsłonięty i ośnieżony szczyt Kilimandżaro. To musiał być cudowny widok. Jej główną zasadą jest nie marnować czasu i energii. Afryka była jej drugim domem. A co z jej córką? Czy Afryka zaćmiła jej umysł? Kolejną bohaterką jest córka Elżbiety, Magdalena Budzanowska. Ta postać jest również po przejściach. Aktualnie jest rozwódką i ma nowego ukochanego, lekarza Krystiana. Czy ta postać jest odpowiedzialna za śmierć własnej matki? Na to niełatwe pytanie będzie musiał odpowiedzieć Michał Orski, który jest komisarzem policji. Pracuje w sycowskim komisariacie. Jest wdowcem i ma pięcioletniego synka. Jest też zakochany w pewnej uroczej pani mecenas, która oprócz pracy w kancelarii pomaga swojej babci w prowadzeniu Pensjonatu Biały Dwór. Autorka Iga Karst stworzyła ciekawy kryminał, który wciągnął mnie od samego początku. Dostałam tutaj mnóstwo intryg i bardzo dobrze prowadzone śledztwo. Momentami byłam lekko przerażona, ponieważ nie bardzo wiedziałam, komu mogę ufać. Chciałam dowiedzieć się, jak doszło do śmierci Elżbiety. Miałam pewne podejrzenia, ale takiego zakończenia tej historii się nie spodziewałam. Nie czytałam pierwszej części i w niczym mi to nie przeszkadzało, ale z przyjemnością kiedyś po nią sięgnę. Tutaj otrzymałam ciekawe wielowątkowe kryminalne śledztwo. Razem z Magdaleną próbujemy odkryć prawdę dotyczącą śmierci jej ciężkochorej mamy. Jednocześnie śledzimy postępy w śledztwie prowadzonym przez Michała Orskiego. Powiem wam, że dużo będzie mylnych tropów. Dzięki śledztwom Magdaleny i Orskiego poznamy mnóstwo nowych faktów. Czy tak naprawdę Magdalena znała swoją mamę? Czy to, co dowie się o swojej rodzinie totalnie ją załamie? Na przeczytanie tej powieści poświęciłam cały niedzielny ranek. Było warto. "Afrykański klucz" jest dosyć lekkim kryminałem. Idealnie nadaje się na letnie poranki do kawki. Wzrok przyciąga okładka. Patrząc na nią, myślałam, że mam do czynienia z horrorem. Jednak się bardzo myliłam. Czy znacie twórczość Igi Karskiej? To było moje pierwsze spotkanie z jej twórczością.
mommy_and_books - awatar mommy_and_books
Intruz Marek Stelar
Intruz
Marek Stelar
Czy czytałaś/eś taką książkę, która bardzo Ci się podobała, choć opinie o niej były niezbyt pochlebne? W moim przypadku tak się złożyło, że recenzje "Intruza" przeczytałam dopiero po lekturze i muszę przyznać, że byłam w niezłym szoku. Pan Marek, jeden z najbardziej poczytnych polskich "kryminalistów", nie zaskarbił sobie tym tytułem przychylności czytelników. Cóż, ja się w tym przypadku z większością zdecydowanie nie zgodzę. Może nie będę piać peanów, ale narzekać także nie zamierzam, bo spędziłam z tą książką naprawdę dobry czas. Adrian i Kamil Wicha jako dzieciaki byli połączeni wyjątkową więzią. Jak by nie było, w razie potrzeby jeden drugiego nie zostawiłby bez wsparcia. Z czasem jednak wszystko zaczęło się sypać. Śmierć ojca stała się przysłowiowym gwoździem do trumny ich braterstwa. Pozostawiła za to po sobie tajemnicę, której cień padnie na dorosłe życie mężczyzn. Kamil znika bez śladu. Adrian zostaje wciągnięty w zawiłe tematy polityczne przez agentów ABW, którzy niespodziewanie złożyli mu wizytę. Propozycja, jaką mu składają, okazuje się nie do odrzucenia. Kamil wyrusza w podróż, z której może nie wrócić w stanie nienaruszonym. Jednak myśl o tym, że być może będzie mógł odnaleź i uratować Kamila staje się wystarczającym motywatorem do działania. Czytając "Intruza" stajemy się świadkami rozgrywek pomiędzy polskimi służbami specjalnymi a wywiadem Chińskiej Republiki Ludowej. Kto szybciej dopadnie człowieka, który posiada materiały dotyczące polskiego grafenu? W którym świecie technologia zyska szansę na potężną rewolucję? W imię państwowego dobra nikt nie przebiera w środkach. Ofiary są wliczone w koszta, a cel uświęca środki... Marek Stelar wprowadził nas w tej historii w świat literatury sensacyjnej. Być może jestem zbyt dużym laikiem w tej dziedzinie, ale zdecydowanie kupiła mnie ta książka. Wartka akcja, porządnie zarysowani, spójni, wiarygodni bohaterowie i ciekawy główny wątek - wszystko to skleiło się w całość, której kontynuację, zgodnie z obietnicą, chętnie bym poznała.
PaniBookietowa - awatar PaniBookietowa
oceniła na71 miesiąc temu
Tylko nie Mazury Sylwia Skuza
Tylko nie Mazury
Sylwia Skuza
Na Mazurach bywam jedynie czasami w wakacje. Lubię Mazury na równi z górami. Między jeziora i góry dzielę swój wolny czas. Dlatego też z przyjemnością sięgnęłam po książkę, nieznanej mi dotąd autorki, o przewrotnym tytule " Tylko NIE Mazury". I czytając tę powieść na prawdę dobrze się bawiłam. Głównym bohaterem jest komisarz Gromosław Sidorowicz, który zostaje czasowo przeniesiony z Warszawy na mały komisariat na Mazurach za swoją niesubordynację i nadgorliwość. A prawda jest taka, że został przeniesiony, ponieważ wszystkich obywateli traktuje jednakowo stosując dla nich te same przepisy prawa, na których to stoi straży. Okazuje się, że mimo obaw szybko odnajduje się w nowej rzeczywistości. Spotyka przyjaciela z lat młodości i od razu na wejście trafia się mu do rozwiązania zagadkowe morderstwo rolnika. Musiał porzucić swoje dotychczasowe życie i zostawił w Warszawie swoją narzeczoną, która nie chciała słyszeć o miłości na odległość i z nim zerwała. I bardzo dobrze się stało, ponieważ Grom na Mazurach właśnie odnalazł prawdziwą miłość i mam nadzieję, że już na stałe zapuści tam korzenie. Dla mnie to powieść obyczajowa z wątkami kryminalnym, historycznym i romantycznym. Czyta się świetnie, można się także pośmiać i oderwać się od codzienności. I żal mi gdy pomyślę, że ta książka przeleżała u mnie na półce ze dwa lata. Jeżeli spotkam inną opowieść autorki to teraz sięgnę po nią bez ociągania. Czyta się szybko, lekko i przyjemnie. Miłej lektury.
Eli1605 - awatar Eli1605
Miłość ci nic nie wybaczy Alek Rogoziński
Miłość ci nic nie wybaczy
Alek Rogoziński
✅ Gdy żyjesz w małżeństwie i myślisz, że wszystko jest tak, jak powinno być… bez kłótni, bez tajemnic, pełne zaufanie. Idealny obrazek. Ale czy aby na pewno? ✅ Poznajemy rodzinę, która na pierwszy rzut oka wygląda zwyczajnie — ale im bliżej ich poznajemy, tym więcej sekretów zaczyna wychodzić na jaw. Karolina, pod wpływem przyjaciółek, zaczyna podejrzewać męża o zdradę. A wierne przyjaciółki? Oczywiście jadą z nią szpiegować, bo od czego są najlepsze psiapsi? ✅ W tle pojawia się „Leśny Pałac”, pełen tajemnic, niedopowiedzeń i zdarzeń, które potrafią wywrócić życie do góry nogami. To właśnie tam wszystko zaczyna się komplikować. Jak bardzo? Tego dowiadujemy się stopniowo — a każdy kolejny rozdział podsuwa nowe pytania. ✅ A kiedy pojawiają się dwa trupy, wszystko nabiera jeszcze większego tempa. Nie są to przypadkowe ofiary — każda z nich jest powiązana z rodzinnymi sekretami, pieniędzmi, zdradami i wyborczą nagonką. ✅ Na dokładkę brat Karoliny, który miał tylko niewinnie „poobserwować” rodzinne sprawy, sam okazuje się chodzącą sensacją. Drag Queen? Tak. Hetero? Też tak. Emocjonalny rollercoaster? Absolutnie. ✅ Ktoś ginie, ktoś kłamie, ktoś ucieka, a ktoś inny robi wszystko, by zniszczyć przeciwnika politycznego. I oczywiście — nic nie jest takie, jak wygląda na pierwszy rzut oka. ✅ Czy miłość naprawdę potrafi wybaczyć wszystko… czy jednak pewnych granic nie da się przekroczyć? ➡️ Fani Róży Krull mogą odetchnąć — ona również pojawia się w tej historii, razem z komisarzem Darskim na czele.
_Katarzyna_ - awatar _Katarzyna_

Cytaty z książki Ostatni skok

Dodaj cytat z książki Ostatni skok