Fotografuj ludzi jak mistrz

2020-03-17
2020-03-17
9788370207793
Jerzy J. Malinowski
Żadnych strasznych wykresów. Żadnych technicznych diagramów. Żadnego żargonu. Ta książka pozwoli ci poznać podstawowe zasady kompozycji i ekspozycji podczas fotografowania ludzi, wzbogaci twoją wiedzę o świetle i obiektywach, a przede wszystkim nauczy tak niezwykle ważnej sztuki widzenia, a wszystko to bez zbędnego technobełkotu.

Idealna dla użytkowników lustrzanek cyfrowych oraz aparatów kompaktowych, zawiera wiele praktycznych porad na temat technik wykonywania zdjęć ludzi, które zmienią je w dzieła sztuki, tak jak to miało miejsce w przypadku znakomitych zdjęć najwybitniejszych fotografików. Z pewnością zachęci cię, żeby wziąć do ręki aparat i spróbować.

Dotychczas sprzedano na świecie ponad 100 000 egz. tej książki!

W poradniku prezentujemy prace 50 najznakomitszych fotografików, a należą do nich:

Richard Avendon

William Eggleston

Augist Sander

Joel Sternfeld

Bill Brandt

Kup Fotografuj ludzi jak mistrz w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Fotografuj ludzi jak mistrz

OPINIE i DYSKUSJE o książce Fotografuj ludzi jak mistrz

Dobre zdjęcia, ale pełna wyświechtanych frazesów, brak merytoryki.

Dobre zdjęcia, ale pełna wyświechtanych frazesów, brak merytoryki.

,,Fotografuj ludzi jak mistrz" to cienka książeczka(zaledwie 128 stron),którą czyta się bardzo szybko, bo większą jej część zajmują fotografie. Kilka zdjęć faktycznie przykuwa wzrok, ale tylko to. Jak dla mnie trochę przerost formy nad treścią, niestety nie wyniosłam z tej lektury niczego spektakularnego.

50 użytkowników ma tytuł Fotografuj ludzi jak mistrz na półkach głównych
21 użytkowników ma tytuł Fotografuj ludzi jak mistrz na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Fotografuj ludzi jak mistrz

Cyfrowy minimalizm. Jak zachować skupienie w hałaśliwym świecie Cal Newport
Cyfrowy minimalizm. Jak zachować skupienie w hałaśliwym świecie
Cal Newport
Myślę, że „Cyfrowy minimalizm” to jedna z pozycji, którą w obecnych czasach powinien przeczytać każdy. Niemal wszyscy, niezależnie od wieku, mają Facebooka czy konto w innych mediach społecznościowych. Są one stworzone w taki sposób, aby – wykorzystując naszą ludzką naturę – maksymalnie skupić naszą uwagę na sobie. Cel jest jasny: platforma jest za darmo, więc to my jesteśmy nieświadomym produktem całej tej machiny. Skalę tego uzależnienia widać na każdym kroku: spacerujący ludzie, goście w kawiarniach czy kierowcy pojazdów są wpatrzeni w telefony, nie mogąc się od nich oderwać. Przerażające jest to, jak sami dajemy się w to wciągnąć i trwamy w tym bez zastanowienia się, jak bardzo nam to szkodzi. Książka ciekawie opisuje problem z uzależnieniem od nowych technologii. Podaje konkretne przykłady, jakie zmiany można poczynić, aby pomóc sobie i zaznać lepszego życia. Myślę, że w obecnych czasach nie jest to łatwe, ale warto pochylić się nad tematem i wprowadzić sobie pewne ograniczenia. Pozwolą nam one być bardziej obecnymi, skupić się na rzeczach istotnych, zyskać więcej wolnego czasu, a co najważniejsze – wolną od ciągłego szumu głowę. Stawka jest wysoka, więc spróbuj i Ty! Ja w trakcie czytania książki usunąłem FB oraz kilka innych aplikacji z telefonu, wyłączyłem sporo powiadomień i wyciągnąłem cenne wnioski.
rafix1993 - awatar rafix1993
Jestem inny. Moje wskazówki dla aspich, ich rodzin i terapeutów John Elder Robison
Jestem inny. Moje wskazówki dla aspich, ich rodzin i terapeutów
John Elder Robison
"Kiedy jesteś dzieckiem, ludzie śmieją się z twoich wyjątkowych pasji. Ale kiedy już dorośniesz, twoje zainteresowania sprawiają, że stajesz się prawdziwym ekspertem w tym, co kochasz – wszyscy przychodzą do ciebie po radę. " John Elder Robison autor świetnej autobiografii Patrz mi w oczy, postanowił kilka lat temu napisać swego rodzaju poradnik dla osób w spektrum autyzmu, ich rodzin i teraputów. Każdy kto zna jego własną historię z autobiografii oraz kolejnej części poświęconej wychowaniu syna (Wychowując Misiaka) znajdzie tu dużo znanych już wcześniej wątków. Ale Jestem inny może faktycznie służyć jako poradnik dla osób, które z różnych powodów znalazły się w świecie spektrum autyzmu. Może nawet bardziej skorzystają na tej książce nie te osoby, które otrzymały taką diagnozę, ale właśnie wszyscy dookoła. Robison otrzymał diagnozę “zespół Aspergera” jako dojrzały, czterdziestoletni mężczyzna (dziś zgodnie z nową terminologią byłoby to zaburzenie ze spektrum autyzmu). Wcześniej był dziwakiem, ekscentrykiem czy świrem. Etykietki zależą od tego, kogo spotykał na swojej drodze i czy był dziwnym, dzieckiem interesującym się “nadmiernie” kabelkami i silnikami, czy też nieco ekscentrycznym właścicielem świetnie prosperującego warsztatu samochodowego, a wcześniej członkiem ekipy nagłośnieniowej znanych zespołów rockowych. [...] całość: https://www.speculatio.pl/jestem-inny/
GZal - awatar GZal
Wystarczająco dobre życie Ryszard Kulik
Wystarczająco dobre życie
Ryszard Kulik
Jaką wspaniałą podróżą była lektura tej książki. Czytam sporo, ale niezwykle rzadko literatura dotyka mnie tak mocno. Z pewnością można rzec modnie, że bardzo ze mną 'rezonuje'. Autor przestawia swoją subiektywną wizję świata, odnosząc się również do wielu źródeł literackich i badań naukowych. Myślę, że każdy powinien ją przeczytać, ale z pewnością nie każdy jest na nią gotowy. Myślę, że i ja czytając ją kilka lat temu pomyślałabym 'ale wymyśla', jednak przechodząc różne fazy życia, zagłębiajac się w siebie, pracując z emocjami, oczy otwierają się na inne spojrzenie, na sposób życia, na nowe... choć tak naprawdę 'stare', znane, będące głęboko w nas. Lektura była dla mnie swoistą medytacją i będę do niej wracać regularnie, choćby w ramach przypomnienia tak ważnych dla mnie tez. By żyć w połączeniu... z sobą samym, z naturą i istotami wokół nas. Obserwując pietrzące się problemy społeczne, czuję 'oderwanie' bardzo mocno. Cierpienie i próby go uciszenia przez ciągły bieg, uzależnienia, kompulsywne zachowania. Niechęć do stawienia czoła cieniowi, niechęć do pracy nad sobą i głębszej refleksji. Kahneman wyjaśniał, że jesteśmy z natury leniwi, że tak trudno nam myśleć wolno, z pogłębionym wyglądem, unikać uprzedzeń. A wystarczy włożyć trochę pracy by dostrzec sens, by zmienić swoje nawyki i wieść życie wystarczająco dobre, które osobiście jest dla mnie utożsamieniem pełni i szczęścia. I co jeszcze ujęło mnie w tej pozycji - wydanie i skład. Ogromną przyjemność sprawiło mi obcowanie z papierową wersją książki w takiej odsłonie. Chapeau bas, Panie Ryszardzie!
Marique - awatar Marique
Miejskie ogrodnictwo Kasia Basiewicz
Miejskie ogrodnictwo
Kasia Basiewicz Dominika Krzych
Razem z mężem uprawiamy swój mały ogródek na balkonie. Mamy przy tym ogrom frajdy! Kwiaty cieszą oko i cudownie pachną, a własne pomidory, zioła i truskawki smakują najlepiej na świecie! Już za chwilę, już za momencik zaczniemy prace, bo zbliża się upragniona wiosna… Kasia Basiewicz i Dominika Krzych wstrzeliły się idealnie z premierą swojej książki „Miejskie ogrodnictwo. Czyli jak uprawiać jedzenie w mieście”, która wg mnie może być idealnym przewodnikiem dla początkujących ogrodników, jak i świetnie uzupełni wiedzę już wprawionych ogródkowych graczy! Autorki pokazują, że wystarczy parapet, balkon lub ogródek sąsiedzki, by zacząć swoja przygodę z uprawą roślin. Krok po kroku wyjaśniają, co będzie potrzebne na początku, jakie rośliny wybrać, jak je pielęgnować itd. Uświadamiają też, ile czasu, energii i pieniędzy kosztuje uprawa ogródka. Podrzucają tipy, jak sobie ułatwić pracę. Przekonują, że warto. Po lekturze tej książki nie będziecie mogli się doczekać, aż wykiełkuje Wasza pierwsza roślina z nasionka. Wypatrywanie nowych listków, pąków, kwiatów czy owoców okaże się wielka frajdą. Będzie rozpierać Was radość i duma, że przyczyniliście się do powstania nowego życia i że możecie oglądać ten cudowny spektakl. Ja jestem naprawdę zachwycona tą książką, bo autorki potrafią zarażać entuzjazmem i rozsławiają ideę miejskiego ogrodnictwa, przygotowały wiele wskazówek i naprawdę praktycznych rozwiązań. Najlepsze jest to, że tak świetnie tematycznie podzieliły rozdziały, że w każdej chwili można bardzo łatwo wyszukać, to co nas interesuje. Dostajemy wskazówki, których na dany moment potrzebujemy. Jeśli mamy wątpliwości, czy na pewno dobrze dbamy o nasz ogródek, Kasia Basiewicz i Dominika Krzych służą radą. Pojawia się sporo ciekawostek. Mnie szczególnie zachwyciła idea warzyw z resztek, o której wcześniej nie słyszałam. Sama też zachęcam wszystkich do hodowania kiełków w słoiku lub kiełkownicy. Musicie też wiedzieć, że książka jest przepięknie wydana, zdjęcia w środku są zachwycające! Z tej książki płynie bardzo ważne przesłanie, że nawet kilka nasion lub jedna sadzonka, woreczek ziemi, jedna doniczka i poświęcenie kilku chwil każdego dnia na pielęgnowanie kiełkującej, a potem dorosłej roślinki może odmienić nasze życie na lepsze. PS Zapomniałam wspomnieć, że Kasia Basiewicz i Dominika Krzych są autorkami pierwszego w Polsce portalu o miejskim ogrodnictwie Inspekty.pl Dziękuję Wydawnictwu Znak za egzemplarz do recenzji!
StartYourDayWithBook - awatar StartYourDayWithBook

Cytaty z książki Fotografuj ludzi jak mistrz

Dodaj cytat z książki Fotografuj ludzi jak mistrz