Mam na ciebie oko

Okładka książki Mam na ciebie oko autora Mary Higgins Clark, 9788381692601
Okładka książki Mam na ciebie oko
Mary Higgins Clark Wydawnictwo: Prószyński i S-ka kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
I've Got My Eyes on You
2020-03-12
2020-03-12
Teresa Komłosz

Kup Mam na ciebie oko w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Mam na ciebie oko i

Przeczytane 9927 Opinie 159 Oficjalne recenzje 82

Opinia społeczności książki Mam na ciebie okoi

Książki 1444 Opinie 1437

Oceny książki Mam na ciebie oko

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mam na ciebie oko

Zostaje zamordowana Wasza siostra, a Wy już następnego dnia umawiacie się na randkę, co nie? Oczywiście można sobie zadać pytanie, co za świr zaprasza nas na randkę dzień po śmierci naszej siostry? Eee tam, kto by takie pytania zadawał. Ważne, że zaraz po pierwszych facecie na randkę zaprasza nas ten przystojny detektyw, który prowadzi sprawę naszej siostry. Żyć nie umierać! Ups, sorry siostra...

No dobra, ale porzućmy te głupie przytyki. Przejdźmy do mniej emocjonalnych zarzutów wobec tej...no powiedzmy książki. Choć dla mnie to taka bardziej przydługawa notatka prasowa. Tyle, że za notatkę prasową płaci się autorowi kilkanaście złotych. Ta Pani zarobiła na tym dziele pewnie grube miliony, a słownictwem, stylem pisarskim oraz strukturą niczym to się nie różni od wypocin stażysty w prowincjonalnej redakcji. Sama historia morderstwa Kerry niczym nie zaskakuje, w zasadzie jest bardzo przyziemna i realistyczna - co wcale nie zapisywałbym jako minus, gdyby nie to, że wykonanie jest tak okropnie amatorskie, bo jeśli jesteśmy już przy dziennikarskich porównaniach, to zwyczajne morderstwo, w zwyczajnej społeczności, ze zwyczajnym ludzkim kontekstem, można czytać z wypiekami na policzkach chociażby w emocjonalnie napisanych reportażach, gdzie autor mógłby się wgłębiać w psychologiczne rozważania tego co zachodzi w głowach osób dotkniętych tym morderstwem. "Mam na Ciebie oko" to jak napisałem , ale powtórzę jeszcze raz - to nawet nie reportaż - to notatka prasowa, więc zapomnijcie o jakichkolwiek wejrzeniach w psychikę postaci z książki. Moim zdaniem trochę wstyd takie coś wydawać, wstyd płacić za to grube pieniądze...ale widocznie jestem w mniejszości.

Ciekawy kryminał.

Ciekawy kryminał.

Osiemnastoletnia Kerry Dowling zostaje znaleziona martwa w basenie przy domu.

Pierwszym zatrzymanym jest chłopak Kerry, z którym pokłóciła się podczas imprezy zorganizowanej pod nieobecność rodziców.
Dla wielu mieszkańców Saddle River wina Alana jest wręcz oczywista.

„Mam na ciebie oko” to klasyczny kryminał bez krwawych i drastycznych opisów.

Ta powieść w dorobku pisarki to zgrabna synteza wszystkiego tego, za co można cenić jej twórczość i przypadnie do gustu jej wiernych czytelników. Jednym słowem ciekawa i wielowątkowa. Polecam.

Osiemnastoletnia Kerry Dowling zostaje znaleziona martwa w basenie przy domu.

Dla wielu mieszkańców Saddle River wina Alana jest wręcz oczywista.

„Mam na ciebie oko” to klasyczny kryminał bez krwawych i drastycznych opisów.

Ta powieść w dorobku...

Okładka książki Z każdym oddechem Alafair Burke, Mary Higgins Clark
Z każdym oddechem Alafair Burke, Mary Higgins Clark
Mary Higgins Clark
Mary Higgins Clark
Urodziła się w 1927 roku w Nowym Jorku, ale z pochodzenia była Irlandką. W wieku zaledwie 17 lat została stewardesą w liniach lotniczych Pan American, co pozwoliło jej spełnić marzenia o podróżach (była w Europie, Afryce i Azji). W 1949 roku poślubiła starszego od siebie Warrena Clarka. Po śmierci męża samotnie wychowywała pięcioro dzieci, a gdy podrosły, czyli w wieku 43 lat, rozpoczęła studia filozoficzne na Uniwersytecie Fordham (Lincoln Centre). Uczelnię ukończyła w 1979 roku. Mary Higgins Clark zaczęła pisać zaraz po ślubie, ale swoje pierwsze opowiadanie udało jej się sprzedać dopiero w 1956 roku. Jej pierwsza książka była powieścią biograficzną o George'u Washingtonie. Kolejna powieść-thriller „Gdzie są dzieci?” okazała się bestsellerem i punktem zwrotnym w życiu i karierze autorki. Mary Higgins Clark - nazywana Królową Suspensu - była najlepiej sprzedającą się autorką tego gatunku powieści w USA. Tylko tam wydrukowano ponad 45 milionów jej książek. Zmarła 31 stycznia 2020 w Naples (Floryda).

Umowa Robyn Harding
Umowa
Robyn Harding
“Umowa”, jaką zawierają główni bohaterowie książki to tak naprawdę chleb powszedni w dzisiejszych czasach. On jest bogaty, ma swoje lata, ale nie otrzymuje spełnienia w rodzinnym domu, więc szuka młodej i atrakcyjnej dziewczyny, która rozerwie go w ciągu tygodnia, po dniu ciężkiej pracy. Ona ledwo wiąże koniec z końcem - jak to studentka w wielkim mieście - do tego jest zapaloną artystką, studiującą na prestiżowej uczelni, dzięki przyznanemu stypendium. Pomyślicie, co takiego wyróżnia tę książkę od innych? W większości mamy podobny schemat, w którym historia zawsze kończy się tak samo: zraniona kobieta mści się na swoim kochanku. Zaskoczę Was, gdyż tu autorka poprowadziła wątek w nieco innym stylu i bardzo mi się przez to spodobała jej “Umowa”. Oczywiście mamy typowe zwroty akcji, ale zakończenie nie wydaje się przyśpieszone, ani wymyślone naprędce. Fabuła rozwija się powoli, ale oczekiwanie na porzucenie dziewczyny wcale mi się nie dłużyło. Myślę, że to dzięki zręcznemu wpleceniu do powieści postaci drugoplanowych, którym zostają poświęcone dodatkowe strony. Poznajemy lepiej losy Nat i jej uczucia. Druga połowa książki obfituje w intrygi, desperację i walkę o swoje szczęście, co równoważy trwającą sielankę. Muszę przyznać, że każde z głównych bohaterów było ciekawie zarysowane - Nat, Gabe, jego żona, a pod koniec również jego córka. Najbardziej skrajne emocje odczuwałam względem Gabriela - najpierw było mi go żal, potem powoli wzbierała we mnie irytacja i pogarda. Finał jak dla mnie był świetny. Polecam, gdyż sama nie sądziłam, że wciągnę się tak w książkę.
Aurelia - awatar Aurelia
oceniła na81 rok temu
Bliźnięta znad klifu Emma Rous
Bliźnięta znad klifu
Emma Rous
„Bliźnięta znad Klifu” Emmy Rous to nie była zwykła lektura, to było niemal namacalne zanurzenie w mroczne wody rodzinnych tajemnic, spowite mgłą nadbrzeżnego krajobrazu Norfolk. Summerbourne House – już sama nazwa tego rozpadającego się dworu, rodowego gniazda bliźniąt Seraphine i Danny'ego Mayesów, budziła we mnie niepokojący rezonans. Ten powrót do korzeni, do miejsca naznaczonego tragicznym samobójstwem matki dwadzieścia pięć lat temu, okazał się nie tylko koniecznością uporządkowania ojcowskich pamiątek, ale prawdziwym otwarciem puszki Pandory. Moment, w którym Seraphine odnajduje to jedno, przeklęte zdjęcie, stał się punktem zwrotnym – dla niej i dla mnie, czytelniczki. Rodzice pozujący z zaledwie jednym dzieckiem w dniu narodzin rzekomych bliźniąt? To uderzyło mnie jak grom z jasnego nieba. Podejrzenie, że Seraphine i Danny wcale nie są rodzeństwem, było niczym zimny dreszcz, który przebiegł mi po plecach. Rous mistrzowsko tka sieć intrygi, w której każde odkrycie, każda strzępek informacji, zdaje się jedynie pogłębiać otchłań niewiadomej. Czułam się, jakbym razem z Seraphine wędrowała korytarzami Summerbourne House, zarówno tymi fizycznymi, jak i tymi mrocznymi zakamarkami pamięci, gdzie prawda czai się, czekając, by zostać odnaleziona. Kim jest to tajemnicze dziecko? Co wydarzyło się tego pamiętnego dnia? I czy Seraphine, uwięziona w pajęczynie przeszłości, zdoła w końcu odnaleźć jedyną osobę, która zna całą prawdę? Te pytania pulsowały w mojej głowie, prowadząc mnie przez strony książki niczym niewidzialna siła. Dla miłośniczek tajemnic, rodowych sekretów i tego niepowtarzalnego gotyckiego nastroju, "Bliźnięta znad Klifu" to prawdziwa gratka. Przygotujcie się na podróż w głąb ludzkiej psychiki i mrocznych zakamarków przeszłości, która nie pozwoli Wam zasnąć.
Feliznami - awatar Feliznami

Cytaty z książki Mam na ciebie oko

Dodaj cytat z książki Mam na ciebie oko