Petra

Gabriela Rogowska

Kup Petra w ulubionej księgarnii

Oceny książki Petra

OPINIE i DYSKUSJE o książce Petra

Petra to książka, która otworzyła mi oczy na wiele problemów z jakimi wiąże się trud istnienia. Odpowiedź na pytanie kim jesteśmy i dokąd zmierzamy, zostaje nam w bardzo dosadny sposób przekazane w owej książce . Uświadamia nam, że musimy być gotowi na zmiany i nieobliczalną naturę egzystencji. Ukazuję problem bycia wykluczonym, niechcianym i odrzuconym. Petra pokazuje nam jak być twardym i nie poddawać się trudnością losu. Jest to nauka, która nieraz może nam się przydać w życiu.

Ta książka zmieniła moje życie, żałuję że odkryłam ją tak późno. Będąc w bibliotece przykuła mój wzrok. Pochłonęłam ją bardzo szybko. Już nigdy nie spojrzę na kamień tak jak przed lekturą tej wybitnej pozycji. Jest to historia pełna ambicji, razem z bohaterem przeżywamy drogę akceptacji życia i tego co nam przynosi, obserwujemy przemianę wewnętrzną bohatera. Poruszany zostaje również wątek naruszania przestrzeni osobistej. Jest to idealna pozycja do odniesienia się na maturze i szczerze jest tylko jedna rzecz, której żałuję, że przeczytałam ją tak późno.
Po tej lekturze moje życie jest bogatsze i barwniejsze. Nabrałam szerszej perspektywy i spojrzenia na świat.
Już nigdy nie będę taka jak przed lekturą i nie żałuję!

Odkryłyśmy Petrę zdecydowanie za późno. Petra wydała mi się wtórna, bo już tyle historii o "odkrywaniu własnej tożsamości" za nami. Mimo to piękne ilustracje i urocza opowieść przyciągają uwagę córki, jednak nie jest to pozycja do której wracamy często.

66 użytkowników ma tytuł Petra na półkach głównych
21 użytkowników ma tytuł Petra na półkach dodatkowych

Okładka książki Milion miliardów Świętych Mikołajów Marika Maijala, Hiroko Motai
Milion miliardów Świętych Mikołajów Marika Maijala, Hiroko Motai
Okładka książki Pracownia Aurory Roksana Jędrzejewska-Wróbel, Jona Jung