ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać123
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać10
Steve Wozniak. Geniusz Apple

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- e-book
- 2018-11-01
- 2018-11-01
Skromny potomek polskich emigrantów był pierwszym człowiekiem na świecie, który po naciśnięciu przycisku klawiatury podłączonej do komputera osobistego zobaczył literę na ekranie monitora. W jaki sposób nieśmiałemu inżynierowi udało się w domowym zaciszu dokonać tego , do czego niezdolne były największe korporacje tamtych czasów jak IBM i Hewlett Packcard ?
Wozniak przyrównuje inżynierów do artystów – wrażliwych, nieśmiałych, nieco zamkniętych w sobie perfekcjonistów. Uważa, że zbawienna była dla niego praca w samotności. Twierdzi, że wielkie pomysły rodzą się w pojedynczym umyśle. Nie do końca przekonywała go modna dziś praca zespołowa. Nadmiar bodźców uważał za rozpraszający. Nie jest rzecz jasna przeciwnikiem spotkań, czy wymiany myśli i doświadczeń. Twierdzi jednak, że swoje najlepsze wynalazki tworzył w skupieniu i samotności.
Woźniak uważa, że w 2075 roku firmy takie jak Apple, Google i Facebook będą wciąż wokół nas. Kim jest człowiek, bez którego nie byłoby pierwszej z nich? W jaki sposób konstruował komputery Apple, współtworząc technologiczną rewolucję, która na zawsze zmieniła otaczający nas świat ?
Kup Steve Wozniak. Geniusz Apple w ulubionej księgarnii
Oceny książki Steve Wozniak. Geniusz Apple
121 użytkowników ma tytuł Steve Wozniak. Geniusz Apple na półkach głównych- Przeczytane 100
- Audiobooki 4
- ♪ AUDIO ♪ 2
- 📖 Biografie 📖 2
- Legimi fakt 1
- Audiobook - posiadam 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Steve Wozniak. Geniusz Apple
Mimo, ze z technologią nie mam nic wspólnego, to jakoś zawsze interesowali mnie Ci geniusze. Ta biografia pojawiła się na BookBeacie i tak jakoś włączyłam. Moim zdaniem bardzo interesująca. Nie wiem, czy pisana była obiektywnie. Woz jest tu wyłącznie wychwalany, ale może takim człowiekiem jest. Po wysłuchaniu aubiobooka szukałam potwierdzenia tych wszystkich informacji i wychodzi na to, że Stevie jest na serio fajnym człowiekiem. Słuchałam w każdej wolnej chwili. Ciekawa i bardzo inspirująca
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa ocena nie jest do końca za samą biografię. Jest za ilość reklam wydawnictw w audiobooku. Jak można minimum raz na 30 minut reklamować Swoje inne audiobooki, już nigdy nie sięgnę po to Wydawnictwo.
W pozostałej części jeśli chodzi o treść to zawierała dużo informacji i ciekawostek. Na minus bardzo dużo niepotrzebnych wątków pobocznych, nic moim zdaniem nie wnoszących do fabuły.
Wolę Wozniaka od Jobsa i nawet w Jego biografii nie został on doceniony bardziej niż drugi założyciel Appla.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW pozostałej części jeśli chodzi o treść to zawierała dużo informacji i ciekawostek. Na minus bardzo dużo niepotrzebnych wątków pobocznych, nic moim zdaniem nie wnoszących do...
O ile sama postać Wozniaka bardzo interesująca, i fakt dowiedziałem się o nim sporo rzeczy z tej pozycji, jednak biografia jest mocno okrojona, choć nie jestem pewien czy to wada.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRecenzuje 2 wydanie które jest 5krotnie dłuższe. Ciekawa persona, geniusz i twórca Apple. Choć porównując z genialną książką biograficzną Jobsa ta jest słaba. Woźniak zostaje zupełnie niezasłużenie w cieniu Jobsa dokładnie tak jak książka o nim. Szkoda potencjału. Ktoś napisał i ja się z tym zgadzam "bez polotu".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety nie w moim stylu.. zalatuje szkolnym wypracoawniem
Niestety nie w moim stylu.. zalatuje szkolnym wypracoawniem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa nowa wersja super. Biografia wspaniała, rzetelna, inspirująca. I o cudownym człowieku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyląca jest okładka i informacja o tej pozycji, gdyż wyszło drugie wydanie, chyba 5 razy dłuższe niż ta stara pozycja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Steve Woziak. Geniusz Apple” to pozycja ukazująca człowieka, któremu firma Apple zawdzięcza bardzo wiele, a który zazwyczaj stał w cieniu Steve’a Jobsa. Genialny inżynier, o którym mówi się, jako o człowieku, który „w obwodzie potrafi dostrzec sonet”. Wyrażenie to w pełni oddaje nie tylko charakter Wozniaka, ale i samego ducha książki.
Duet autorów Renata Pawlak oraz Łukasz Tomys przedstawiają Wozniaka przede wszystkim, jako dowcipnego i wrażliwego, pełnego uroku, ale też zaskakująco poczciwego człowieka, dla którego inżynieria komputerowa stała się przede wszystkim życiową pasją i dla której w pełni się poświęca. Autorzy stawiają bohatera książki niejako w opozycji do Jobsa, uwypuklając różnice nie tylko różnice charakterologiczne właścicieli Apple, ale też samo podejście do zarządzania firmą. Wozniak przedstawiony zostaje, jako genialny fachowiec, który pracuje z czystej pasji, nie dla zarobku. Człowiek oddany i wierny przełożonym, walczący do końca o małżeństwo, filantrop.
Bardzo lubię, gdy biografie nie są pozycjami w pełni encyklopedycznymi, nastawionymi na chronologiczne przedstawienie życia osoby, której dotyczą. W niniejszej pozycji autorzy uwypuklają kluczowe aspekty życia Wozniaka, nie stronią jednakże od dowcipnych sytuacji z jego życia, których niejednokrotnie był prowodyrem. To rozluźnia nieco podręcznikowy z założenia charakter książki, przybliża jego bohatera i udowadnia, iż to nie tyleż legenda inżynierii komputerowej, ale przede wszystkim poczciwy człowiek, istota z krwi i kości.
Audiobooka czyta Jarosław Łukomsi. Interpretacji tej słucha się naprawdę przyjemnie. Ponad 10 h nagrania mija bardzo szybko.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDuet autorów Renata Pawlak oraz...
To moje pierwsze spotkanie z jakąkolwiek publikacją na temat Steve'a Wozniaka i zaliczyłbym je do udanych. W pełni jednak rozumiem, że omawiany audiobook cechował się dużą odtwórczością i wniósł mało nowego. Mając to nana uwadze, mogę polecić ten audiobook jedynie osobom, które podobnie jak ja, nie zapoznały się z żadną wcześniejszą publikacją o nr 2 w Apple.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZapoznałem się dzięki tej książce z bardzo ciekawą postacią, ale jej forma odtwórczej kompilacji artykułów i biografii Steva Wozniaka budziała we mnie lekkie zażenowanie. To raczej materiał na szkolną gazetkę ścienną w sali informatycznej niż książkę przeznaczoną do regularnej dystrybucji.