Steve Wozniak. Geniusz Apple

2018-11-01

Kup Steve Wozniak. Geniusz Apple w ulubionej księgarnii

Oceny książki Steve Wozniak. Geniusz Apple

OPINIE i DYSKUSJE o książce Steve Wozniak. Geniusz Apple

Mimo, ze z technologią nie mam nic wspólnego, to jakoś zawsze interesowali mnie Ci geniusze. Ta biografia pojawiła się na BookBeacie i tak jakoś włączyłam. Moim zdaniem bardzo interesująca. Nie wiem, czy pisana była obiektywnie. Woz jest tu wyłącznie wychwalany, ale może takim człowiekiem jest. Po wysłuchaniu aubiobooka szukałam potwierdzenia tych wszystkich informacji i wychodzi na to, że Stevie jest na serio fajnym człowiekiem. Słuchałam w każdej wolnej chwili. Ciekawa i bardzo inspirująca

Ta ocena nie jest do końca za samą biografię. Jest za ilość reklam wydawnictw w audiobooku. Jak można minimum raz na 30 minut reklamować Swoje inne audiobooki, już nigdy nie sięgnę po to Wydawnictwo.
W pozostałej części jeśli chodzi o treść to zawierała dużo informacji i ciekawostek. Na minus bardzo dużo niepotrzebnych wątków pobocznych, nic moim zdaniem nie wnoszących do fabuły.
Wolę Wozniaka od Jobsa i nawet w Jego biografii nie został on doceniony bardziej niż drugi założyciel Appla.

O ile sama postać Wozniaka bardzo interesująca, i fakt dowiedziałem się o nim sporo rzeczy z tej pozycji, jednak biografia jest mocno okrojona, choć nie jestem pewien czy to wada.

121 użytkowników ma tytuł Steve Wozniak. Geniusz Apple na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Steve Wozniak. Geniusz Apple na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Steve Wozniak. Geniusz Apple

Okładka książki Apple. Czy wiesz jak powstała najdroższa firma świata? Mateusz Lubiński, Renata Pawlak, Łukasz Tomys
Okładka książki George Soros. Jak pokonał Bank Anglii i zarobił na kryzysie azjatyckim Justyna Jaciuk, Renata Pawlak, Łukasz Tomys
Okładka książki George Soros. Wykorzystać kryzys Justyna Jaciuk, Renata Pawlak, Łukasz Tomys, Marcin Wawrzyniak
Okładka książki Donald Trump. Przedsiębiorca i polityk Piotr Napierała, Łukasz Tomys
Donald Trump. Przedsiębiorca i polityk Piotr Napierała, Łukasz Tomys

Ferdynand Porsche. Inżynier Hitlera i jego następcy (1875-2020) Renata Pawlak
Ferdynand Porsche. Inżynier Hitlera i jego następcy (1875-2020)
Renata Pawlak Monika Balińska
Ciekawa biografia rodu Porschów. Bardziej w mojej opinii chciałem się odnieść do krytycznych opinii innych osób. Nikt w tej książce, nikogo nie wybiela. Jest wspomniane, że projektował dla III rzeszy ale dlaczego? Ano dlatego, że wcześniejsze jego osiągnięcia skłoniły Hitlera do wyboru Porschego. Współpraca, między nimi dwoma była jeszcze przed wojną. W momencie wybuchu wojny projektował i produkował uzbrojenie bo na to dostawał środki i zlecenia od rzeszy więc co innego miał robić skoro żeby firma miała przetrwać nie mógł projektować samochodów wyścigowych. Zaimponował Hitlerowi i ten go wybrał, przecież mógł kogoś innego wybrać... W zakładach pracowali więźniowe ale to nie Ferdynand po nich jeździł tylko rzesza ich przysyłała do produkcji uzbrojenia na wojnę. Zresztą wspomniane jest, że miał do nich neutralny stosunek i to go uratowało. Gdyby ratował ich to rzesza przerwała by współpracę albo wysłała by go do obozu, gdyby znowu źle ich traktował to po wojnie więźniowe zeznali by przeciwko niemu i został by zbrodniarzem wojennym jak to miało miejsce z Louisem Renault jak i wieloma francuskim przedsiębiorcami. Niemcy nigdy się nie wybielą, za to widać wybielili się Austriacy, Francuzi, Norwegowie, Szwedzi, Belgowie, Holendrzy i to wielu nie boli że ten fragment historii jest wybielany. I naziści to nie byli tylko Niemcy ale byli nimi też te wspomniane narody... Na uwagę zasługuje fakt, że po wojnie Porsche dostał środki od rządu na odbudowę fabryki, o tym też jest w książce. I skąd te środki też jest wspomniane. Porsche od początku (jeszcze przed wojną) robił innowacyjne projekty - pojazdy hybrydowe czy elektryczne (o tym też jest w książce). Projekty porsche czy to za życia Ferdynanda, czy synów czy wnuków jedne były udane i kultowe, a inne chybione, jak ze wszystkim i to też jest omówione. Wspomniane też jest o zarządzaniu, gdzie za czasów Ferdynanda był to właściciel z rodziną - Niemcy, a już za współczesnych czasów nie jest to rodzina i nie są to Niemcy.
Sylwester - awatar Sylwester
George Soros. Wykorzystać kryzys Renata Pawlak
George Soros. Wykorzystać kryzys
Renata Pawlak Łukasz Tomys Justyna Jaciuk Marcin Wawrzyniak
💸 George Soros: Gracz, który miał sumienie. Chyba. 💸 (recenzja Satyryczno-uszczypliwa) 👓 Czytam, czytam… i nagle lubię tego spekulanta? 👓
 Zasiadłem do książki jak do spowiedzi finansowego diabła: „No, George, opowiadaj, ilu ludziom rozwaliłeś budżet?”. Tymczasem... zamiast rogów – okulary. Zamiast wideł – fundacja. I zamiast „mam was w nosie” – cytaty z Poppera. Rozczarowanie? Nie, raczej lekkie zmieszanie. Bo ten pan od łamania banków ma poglądy bardziej progresywne niż niejedna partia ekologiczna. 📈 Nie rozumiem finansów, ale i tak jestem bogatszy (w wiedzę) 📈
 Czy zrozumiałem wszystkie te hedgingi, derywaty i wykresy? Oczywiście, że nie. Czy muszę? Też nie. Bo autorzy i tak trzymają nas za rękę, jakbyśmy byli wnukami Sorosa na lekcji historii połączonej z giełdą i lekko ironicznym TED Talkiem o przetrwaniu w czasach chaosu. 🫱 Zmywał talerze, ale potem zmył Bank Anglii z powierzchni rynku 🫱
 Soros zaczyna jako biedny imigrant z lekką alergią na matematykę i ciężką potrzebą przeżycia. Jego droga to nie kariera, to gra komputerowa na najwyższym poziomie trudności, z bossami w postaci komunizmu, kapitalizmu, antysemityzmu i jeszcze egzaminów na London School of Economics. Dwa razy oblał. Ale karma wraca – on potem oblał funta brytyjskiego. 🫠 Głowa Poppera, portfel Rothschilda, sumienie filantropa, który umie kalkulować 🫠
 Czy ten człowiek naprawdę wierzy, że można jednocześnie grać jak drapieżnik i myśleć jak filozof? Tak. Czy próbuje to robić? Tak. Czy to wychodzi? Różnie. Ale trzeba mu oddać – ma spójną ideę. Społeczeństwo otwarte, demokracja, niezależne media – to nie są PR-owe slogany. On to naprawdę dotuje. A że czasem przy okazji zarobi miliard na dewaluacji waluty jakiegoś państwa? Cóż, nikt nie jest idealny. 🫵 Filantropia z kalkulatorem w tle 🫵
 Soros daje. Daje dużo. Ale zawsze z notatnikiem. Pomaga, ale pilnuje efektów. Jego fundacje są jak startupy z duszą: mają misję, ale też KPI. I to w sumie niegłupie – bo może właśnie dlatego działają, zamiast tylko produkować ulotki. 🥸 Trochę mentor, trochę cwaniak, trochę Gandalf finansów 🥸
 Trudno go nie podziwiać. Trudno go też nie podejrzewać. Mówi mądrze, ale gra twardo. Cytuje filozofów, ale podpisuje dokumenty w rajach podatkowych. Jest jednocześnie idealistą i cynikiem, prorokiem i inwestorem. Takie hybrydy rzadko się zdarzają. I jeszcze rzadziej wychodzą na ludzi. A on? Wyszedł. I jeszcze wydał książkę. 📈 Ocena: 7/10 (czyli solidna ‚siedemka’z ironicznym uśmiechem)
Bo choć nie wszystkie ruchy mi się podobają, to głowa Sorosa działa. I czasem daje więcej dobra niż niejedna czysta dusza z pustym kontem. 👀 Kilka spojrzeń z podniesioną brwią 👀 🧽 Zmywak w Londynie nie przygotowuje na spekulację na funtach – ale George chyba miał osobny gen do tego. 📚 Popper w jego wersji to trochę Gandalf z notesem giełdowym. 🧾 „Nie ja tworzę zasady – ja je wykorzystuję” – złota dewiza każdego korpo-gracza z misją. 💊 Jego „barometr ciała” informujący o złej decyzji to chyba jedyny wskaźnik, którego nie da się zmanipulować. 🧠 Najbardziej podoba mi się to, że naprawdę myśli. A potem inwestuje. A potem dotuje. A potem znowu myśli.
Endryou Poczopko - awatar Endryou Poczopko
Nikola Tesla. Cudowny umysł. Naoczne świadectwo o serbskim wynalazcy John Joseph O'Neill
Nikola Tesla. Cudowny umysł. Naoczne świadectwo o serbskim wynalazcy
John Joseph O'Neill
Audiobook — wita nas rozpływaniem się nad licznymi atutami tej biografii, informując nas jak wiele nagród i wyróżnień zdobyła ta książka, oraz jak wielu innych biografów Tesli czerpało z tej pracy, przy pisaniu kolejnych biografii, tego wybitnego człowieka. Sam suspens budowany na tych pierwszych stronach, od razu sprawia, że oczekiwania wobec pozycji wzrastają, a czytający, z większym pietyzmem szuka dziury w całym, byleby zakwestionować autorytety, które wyniosły na piedestał tę publikację. Pozwólcie, że zabiorę was w podróż, podczas której odkryjemy czy ta publikacji jest warta przeczytania. Postać Tesli, nawet dla postronnych, jest symbolem geniuszu i przebłysku technicznego talentu. Nie ma osoby, która choćby wyrywkowo, nie była zaznajomiona z tą postacią, i po przeczytaniu tej publikacji człowiek zaczyna rozumieć, czemu ten wybitny geniusz, stał się niemalże ikoną popkultury, między innymi za sprawą marki elektrycznych ciągników siodłowych, ekstrentycznego miliardera... A nie czekaj „Nikola” to inna firma, chociaż jest poniekąd przykładem, dokąd zmierza "Tesla". Biografia ukazuje Teslę, niczym superbohatera z super mocą wizualizowania w wyobraźni dokładnych modeli urządzeń elektrycznych, nad którymi pracował Tesla, i tak jak w dość poruszającym fragmencie, gdzie w malignie Nikola mówi ojcu, że wyzdrowieje jeśli on się zgodzi, by poszedł studiować technikę elektryczną. Tak samo przy fragmentach o jego supermocach, mam pewne wątpliwości, czy to naprawdę miało miejsce, w taki sposób jak było opisywane. Nie mniej, dzięki takim jak te powyższe fragmenty, książka jest wzruszająca i podnosząca na duchu, sprawia, że zaczynamy kibicować tej historycznej postaci, mimo że mamy świadomość, że jego historia już została spisana przez karty historii. Na jedyny błąd książki, jaki jestem w stanie w niej znaleźć, to liczne próby skrzętnego opisania urządzeń technicznych i ich metod działania, jakie skonstruował Pan Tesla, Nie wiem, czy z tych fragmentów cokolwiek wyniosłem, poza zmęczeniem się materiałem. Dobijając do brzegu, książka jest wyjątkowo dobra. Nie poświęca jakości, za cenę historycznej poprawności, potrafi wciągnąć i zaskoczyć i na pewno jest warta przeczytania. Sam wyniosłem z niej, po raz kolejny, świadomość tego, że jeśli chcesz stać się w czymś ekspertem, musisz poświęcić więcej czasu na to, niż ktokolwiek inny. Czas to pieniądz. Czas to życie. Więc odpuść skrolowanie tiktoka, bo ekspertów w tej dziedzinie jest już za wielu.
HomoViator - awatar HomoViator
Tim Cook. Człowiek, który wzniósł Apple na wyższy poziom Leander Kahney
Tim Cook. Człowiek, który wzniósł Apple na wyższy poziom
Leander Kahney
× www.majuskula.blogspot.com × Prowadzenie ogromnej firmy jest trudne. Wszystko wydaje się jeszcze cięższe, gdy poprzedni szef był postacią niezwykłą — charyzmatyczną, inspirującą dla mnóstwa osób. Czy da się być dobrym liderem, który poprowadzi ku nowemu? Czy uczeń może prześcignąć mistrza? Kilka lat temu dosłowne triumfy święciła biografia Steve’a Jobsa, napisana przez Waltera Isaacsona. Nawet nie próbuję zliczyć ilości przeczytanych egzemplarzy. Tę pozycję ciągle można znaleźć na półkach prawie każdej księgarni. Imponujące. Jednak czas mija, a Jobsa w Apple zastąpił Tim Cook. I jemu postanowiono poświęcić trochę miejsca, bo to pewnego rodzaju fenomen. Czy tak przebojowy jak Steve? Wielu stwierdzi, że niekoniecznie. Właśnie tym zagadnieniem zajął się niejaki Leander Kahney. To angielski dziennikarz, który już od kilkunastu lat pisze o fenomenie firmy Apple. Na swój warsztat wziął właśnie Cooka. Myślę, iż trudno pisać biografię kogoś, kto jeszcze żyje. Niemniej jednak uważam też, że już sam pomysł jest dość ciekawy. Jak poszło z wykonaniem? Przyznam, całkiem dobrze! Początkowo spodziewałam się pewnej dawki nudy, aczkolwiek spędziłam nad książką dobry czas. Sporo się dowiedziałam. Na początku wspomnę, że książka została bardzo ładnie wydana. Dość minimalistyczna okładka (w stylu firmy!),a w środku naprawdę sporo zdjęć. W kwestii biografii zawsze zwracam uwagę na tę drugą kwestię, gdyż uważam, że fotografie potrafią lepiej nas wczuć w lekturę, pokazać bohatera na różnych etapach życia, w różnych momentach. Zazwyczaj, istotnych. Publikację czyta się naprawdę szybko, nie jest nudna, a całkiem rzeczowa. Przyznaję, na temat Jobsa wiem wiele, o Cooku nie wiedziałam do tej pory praktycznie nic. Miła odmiana, że mogłam przyswoić sporo informacji, na dodatek, w przystępny sposób. Kto lubi tylko suche fakty? Kahney napisał całkiem dużo o dzieciństwie Tima Cooka, co pozwala lepiej zrozumieć jego późniejsze idee, zachowania, reguły, którymi się kieruje. Jednak autor nie szafuje detalami, zachowuje pewną granicę prywatności. Podobnie rzecz ma się z prywatą dotyczącą już dorosłego życia szefa Apple — temu poświęcono stosunkowo mało miejsca. Oczywiście, takie grzebanie bywa mało stosowne, zahaczające o plotkarstwo, ale wydaje mi się, że można było dodać coś więcej. Specjalnie dla osób, które naprawdę mało wiedzą o Timie, a nie mają ochoty szperać w Internecie. Autor skupia swoją uwagę przede wszystkim na Apple pod wodzą Tima. Porównuje dwie ery firmy, tę z czasów Jobsa, tę z czasów Cooka. Aczkolwiek nie ocenia w kategoriach dobrej i lepszej, to kwestia różnic. Za bardzo ciekawe uznaję fragmenty dotyczące wspinania się po szczeblach kariery. To była długa droga, ciężka, ale opłacalna. Te informacje dowodzą, że Apple nadal jest w dobrych rękach, trudno martwić się o przyszłość. Dodatkowo ujęła mnie świadomość, iż Tim to osoba niezwykle etyczna, gdy chodzi o pracę, pamiętająca o swoich początkach. Determinacja, kompetencje, podejście do ludzi — wszystkie te umiejętności zaprowadziły go na sam szczyt. Całkiem inspirujące. Biografia Tima Cooka wypada całkiem interesująco. Leander Kahney nie prześcignął Waltera Isaacsona, ale też sięgnął po życiorys zupełnie innej osoby, co trzeba wziąć pod uwagę. To książka świetna przede wszystkim dla fanów marki Apple, a tych nie brakuje. Ciekawa propozycja dla osób, które doceniają wkład Tima w Apple — a trzeba przyznać, dobrze sobie radzi.
majuskuła - awatar majuskuła
oceniła na76 lat temu