TEK. Nowoczesny jaskiniowiec

Okładka książki TEK. Nowoczesny jaskiniowiec autorstwa Patrick McDonnell
Okładka książki TEK. Nowoczesny jaskiniowiec autorstwa Patrick McDonnell
Patrick McDonnell Wydawnictwo: Wydawnictwo Kinderkulka opowieści dla młodszych dzieci
32 str. 32 min.
opowieści dla młodszych dzieci
TEK. The Modern Cave Boy
2017-02-01
2017-02-01
32 min.
Grażyna Chamielec
TEK to zwyczajny mały troglodyta, może trochę bardziej owłosiony, bo „w tamtych czasach wszystko było jakoś bardziej owłosione”. Jego ojciec nie zdążył jeszcze wynaleźć ognia ani pianki do golenia, ale wynalazł Internet. TEK spędza więc czas w swoim jaskiniowym pokoju przyklejony do smartfona, tableta i konsoli do gier – całymi dniami i nocami, bez przerwy. Nie interesuje się tym, co dzieje się na zewnątrz, nie zna imion swoich przyjaciół dinozaurów i przegapia epokę lodowcową. Czy ktoś zdoła go wyrwać z tego odrętwienia? Jaką rolę będzie miał we wszystkim miejscowy wulkan zwany Wielkim Wybuchaczem?

Kup TEK. Nowoczesny jaskiniowiec w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki TEK. Nowoczesny jaskiniowiec

Opinie i dyskusje o książce TEK. Nowoczesny jaskiniowiec

"Nie zauważył nawet, że ominęło go całe białe szaleństwo epoki lodowcowej "
W tych czasach cyfryzacji dzieci ta książka doskonale pokazuje co ich omija. Jest genialna i prosta z jasnym przekazem. Polecam!

"Nie zauważył nawet, że ominęło go całe białe szaleństwo epoki lodowcowej "

Tablet!

Tablet!

Książka dla najmłodszych, w formie tabletu. Lub bardzo dużego smartfona. Z zaznaczonym poziomem naładowania baterii oraz zasięgiem sieci. O ile nie będziemy zbyt wnikliwie wgłębiać się w to, jak to możliwe, że jest internet, a nie ma nie tylko prądu, lecz nawet ognia, to książeczka okaże się być całkiem sympatyczna. I z przekazem czytelnym nawet dla największych troglodytów - przyjaciele i zabawy z nimi są znacznie lepsze, niż nawet najbardziej bajeranckie sprzęty elektroniczne. Może morał bajeczki zbytnio jest nachalny, ale skoro czasy jaskiniowców, to i wiedzę maczugą trzeba do głowy wbijać. Słownictwo dość proste, zatem samodzielnej lektury ‎może spróbować również początkujący czytelnik. Wesołe ilustracje zdecydowanie są plusem tej historyjki. Polecam. Z niejaką ostrożnością.

41 użytkowników ma tytuł TEK. Nowoczesny jaskiniowiec na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł TEK. Nowoczesny jaskiniowiec na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki TEK. Nowoczesny jaskiniowiec

Patrick McDonnell
Patrick McDonnell
Popularny amerykański autor książek dla dzieci, twórca nagrodzonej „Ja… Jane”, jak również nietłumaczonych na polski „Thank You and Good Night”, „A Perfectly Messed-Up Story”, „The Monsters’ Monster” i „Art”. W wielu krajach najbardziej znany z historyjek obrazkowych z serii „Mutts”, która stała się inspiracją dla wielu komiksów.

Czytelnicy TEK. Nowoczesny jaskiniowiec przeczytali również

Mój wieloryb Benji Davies
Mój wieloryb
Benji Davies
Wzruszająca książeczka Benji Daviesa, zdobywcy zasłużonej nagrody Oskar’s First Book Prize 2014, bogato ilustrowana dedykowana jest potrzebie dziecięcej przyjaźni. Głównym bohaterem jest mały chłopiec o imieniu Noi. Mieszka on tylko z tatą w domku nad brzegiem morza. Tata jest rybakiem na kutrze. Codziennie o świcie wypływa daleko w morze, a chłopiec zostaje sam z sześcioma kotami w domu. Tata zawsze wraca po zmroku. Po jednej ze sztormowych nocy, Noi idzie na plażę z wózeczkiem, podbierakiem i innymi sprzętami sprawdzić jakie skarby wyrzuciło morze. Może to będzie bursztyn, butelka z listem, stary but, nie wiadomo. Noi jednak z daleka widzi ,że zupełnie inną tajemnicę skrywa plaża. Biegnie do zarysowującego się z daleka ciemnego kształtu. Oczom nie wierzy. Morze wyrzuciło małego wieloryba. Noi przybiega w samą porę w ostatniej chwili, waleń już jest ledwo żywy bez wody. Chłopiec bierze wiaderko i polewa ssaka dziesiątki razy, aby odżył trochę. Następnie z trudem spycha go na wózek i ciągnie do domu. Na miejscu w chatce, zabiera go do łazienki i wpuszcza do wanny. Chce by gość poczuł się jak u siebie. Opowiada mu historie z życia wyspy, zapoznaje ze swoimi kotkami. Nawet nastawia gramofon z płytą ,,Muzyka na wodzie’’ sesja terapeutyczna oraz ,,Dźwięki morza’’ skomponowane przez George Frideric Handel's w 1717 roku. Pięknie zajmuje się swoim nowym przyjacielem, że zapomina o swojej samotności. Co będzie dalej? Czy tata po powrocie szybko odnajdzie nowego lokatora? Czy bardzo się rozzłości? I jak skończy się ta wielorybia przygoda? Dowiecie się wszystkiego ,czytając lekturę i studiując cudowne marynistyczne obrazki . A dodatkowa gratka dla kociarzy i dzieciaków to poszukiwanie sześciu kotków o różnej maści na wszystkich stronach książki. Zabawa przednia, wcale nie tak łatwo je odszukać. Wszystkich chętnych, którym spodoba się ta książeczka zapraszam do drugiej części ,,Powrót wieloryba’’.
Anka - awatar Anka
oceniła na103 lata temu
Są takie koty Martyna Czub
Są takie koty
Martyna Czub
Książeczka nie tylko dla maluchów, czy wszystkich kociarzy. Dorośli też mogą ją polubić, a w szczególności ci, którzy chcą łyknąć trochę atrakcji w postaci abstrakcji. Picture book z kotami w tle. Książeczka dużego formatu, twarda oprawa, matowy grubszy papier. Przesłanie ogólne na przykładzie akurat kotów jest takie, że każdy jest inny i lubi co innego. Co nie oznacza ,że ktoś jest gorszy. Dopiero wszyscy razem tworzymy piękny kolorowy świat. Sama autorka , która jest wielką miłośniczką kotów ,pokazała nam się jeszcze również jako ilustratorka książki. Ilustracje są piękne, duże , kolorowe. Akwarela. Niektóre ukazują nam prawdziwe realistyczne sylwetki kotów, inne zaś tchną abstrakcją. Spotykamy tu koty, które uwielbiają wygrzewanie się na słonku, namalowane jakby z promieni słonecznych. Koty, które preferują deszcz mają futerko składające się z kropelek opadowych większych i mniejszych. Przewijają się koty tęczowe, zimowe, miejskie, jesienne, kochające naturę, uwielbiające szaleństwo zabawowe, chadzające parami , koci samotnicy, marzyciele z głowami w chmurach, realiści twardo stąpający po ziemi, prowadzące nocny tryb życia, aktywne o poranku, lubiące pływać w wodzie, plażowe leniwce, uprawiające wspinaczkę , brykające po łące jak młode źrebaki, chowające się w różnych kryjówkach. Na pewno znacie jeszcze inne cechy kotów z autopsji, jeżeli sami posiadacie w domu choć jednego futrzaka. Jeżeli chcecie się dowiedzieć jaki pomysł miała autorka na pozostałe kocie cechy i jak odmalowała te kotki, sięgnijcie po tę książeczkę. Nie będziecie się absolutnie nudzić. Czasami przy niektórych ilustracjach mocno się zdziwicie. Naprawdę jest co oglądać. Bardzo oryginalna i ciekawa książeczka.
Anka - awatar Anka
oceniła na103 lata temu