Wielcy wtajemniczeni. Zarys tajemnej historii religii

Okładka książki Wielcy wtajemniczeni. Zarys tajemnej historii religii autora Edward Schure, 9788379981564
Okładka książki Wielcy wtajemniczeni. Zarys tajemnej historii religii
Edward Schure Wydawnictwo: Vis-á-Vis/Etiuda Seria: Meandry Kultury religia
religia
Meandry Kultury
Les grands initiés
2017-11-14
1926-01-01
Róża Centnerszwerowa

Kup Wielcy wtajemniczeni. Zarys tajemnej historii religii w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wielcy wtajemniczeni. Zarys tajemnej historii religii

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wielcy wtajemniczeni. Zarys tajemnej historii religii

Bardzo ciekawa analiza historii religii, z tym, że religii ezoterycznej a nie egzoterycznej, czyli tej, którą wszyscy znamy (choćby ze szkół). Schure, jako okultysta, posiadł przynajmniej w części wiedzę tajemną a także znał bieg wydarzeń, prowadzący do pojawiania się na świecie kolejnych tytułowych wtajemniczonych.

Francuz wybrał kilka postaci, które według niego zdobyły najwyższą wiedzę duchową i prowadziły ludzkość na kolejnych stopniach rozwoju. Niektóre z nich są dość nieoczywiste, jak na przykład Platon. Choć jest to studium w głównej mierze historyczne, to znajdujemy również w kilku miejscach bardzo ciekawe akapity poświęcone samej treści nauk tajemnych. Schure posługuje się pięknym, rzekłbym, że szlachetnym językiem, a jego opisy odległych od nas czasów robią wrażenie. Wartościowa pozycja, by zrozumieć skąd mamy tyle religii na świecie, dlaczego się różnią, a także by uzmysłowić sobie, że tak naprawdę ich teozoficzne rdzenie jest jedno i niezmienne.

Francuz wybrał kilka postaci, które według niego zdobyły...

Dogłębna analiza historii religii. Próba zgłębienia źródeł głównych nurtów religijnych. Autor odkrywa prawdy i przesłania, które zostały zapomniane lub celowo zatarte po przez wprowadzenie doktryn, zamiast prawdziwej wiedzy duchowej. Jeszcze jedno dzieło które skupia się na przemianie duchowej Jezusa , przecząc kultowi Jego śmierci jako ofiary.
Polecam dociekliwym oraz wątpiącym.

Polecam dociekliwym...

101 użytkowników ma tytuł Wielcy wtajemniczeni. Zarys tajemnej historii religii na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Wielcy wtajemniczeni. Zarys tajemnej historii religii na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wielcy wtajemniczeni. Zarys tajemnej historii religii

Edward Schure
Edward Schure
Francuski poeta, filozof, muzykolog i teozof, którego dzisiejsza popularność opiera się na wydanym w 1889 dziele "Wielcy wtajemniczeni". Urodził się w rodzinie sztrasburskiego lekarza i wyrastał w jednocześnie w kulturze francuskiej i niemieckiej. na życzenie ojca studiował i ukończył prawo, ale interesował się bardziej sztuką i literaturą i nigdy nie otworzył praktyki. Po śmierci dziadków odziedziczył ich majątek i zaczął się zajmować tym, co go interesuje, czyli filozofią i sztuką. W 1864 roku podróżował po Niemczech zbierając materiały do swej pracy o niemieckiej pieśni ludowej. W kolejnych latach o jego drodze życiowej zadecydowały spotkania z Richardem Wagnerem, którym pisał i uważany był we Francji za jednego z najlepszych jego znawców, z Marguerite Albana Mignaty - ezoteryczką i poetką, która go zainspirowała do napisania swego najważniejszego dzieła i z Rudolfem Steinerem.

Cytaty z książki Wielcy wtajemniczeni. Zarys tajemnej historii religii

Dodaj cytat z książki Wielcy wtajemniczeni. Zarys tajemnej historii religii