Historia filozofii. Tom 1. Filozofia starożytna i średniowieczna

- filozofia, etyka
- 2022-07-06
- 2022-07-06
Tom pierwszy poświęcony jest filozofii starożytnej i średniowiecznej
Tom drugi - filozofii nowożytnej do roku 1830,
Tom trzeci zaś - filozofii XIX wieku i współczesnej. Każdy z tomów zawiera bibliografię (opracowań ogólnych i szczegółowych, tekstów filozoficznych polskich i obcojęzycznych oraz przekładów polskich). W tomie trzecim zamieszczono indeks nazwisk filozofów, indeks nazwisk autorów prac o filozofach oraz indeks rzeczowy (indeksy odnoszą się do całości).
Książka pomocna w procesie nauczania propedeutyki filozofii i etyki, a także języka polskiego.
Kup Historia filozofii. Tom 1. Filozofia starożytna i średniowieczna w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Historia filozofii. Tom 1. Filozofia starożytna i średniowieczna
Studenci i wykładowcy filozofii nieraz uznają szacowną "Historię..." profesora Tatarkiewicza za pracę nazbyt encyklopedyczną i trochę już przestarzałą. Prawda jest jednak taka, że w języku polskim nikt dotąd nie napisał równie klarownej syntezy idei kształtujących naszą cywilizację. Pierwszy tom obejmuje myśl starożytną oraz średniowieczną. Profesor z wielkim szacunkiem odnosi się do czytelnika, precyzyjnie objaśniając pojęcia, procesy i argumenty składające się na wielką tradycję umysłową Zachodu. Czyni to tak umiejętnie, że jego wykład zrozumie każdy, nawet jeśli wcześniej nie zetknął się z żadnym tekstem filozoficznym. Filozofia jest unikatowym wytworem zachodniej kultury, greckiego świata antycznego. Stanowi podstawę myślenia naukowego. Autor tłumaczy, czym różni się nauka od wiedzy praktycznej i filozofia od literatury mądrościowej (którą czasem się z filozofią myli). Zaczynamy od spojrzenia na słynnych siedmiu mędrców, wśród których Tales jest tym, który daje początek poznaniu racjonalnemu, próbując zrozumieć, co jest zasadą (arche) rzeczywistości. Prymarną substancję odnajduje w wodzie, inni Milezyjczycy w powietrzu i bezkresie. Heraklit czyni tą zasadą ogień, widząc w nim wieczną zmianę i jedność przeciwieństw. Jesteśmy nad Morzem Jońskim, to tam po raz pierwszy refleksja przezwycięża mit. Profesor Tatarkiewicz stworzył dzieło rzetelne, spójne, eleganckie. Odznaczające się jasnością wywodu i pięknem języka. Pokazał, że filozofia to wspaniały dialog ludzkiej myśli na przestrzeni wieków. Warto zapoznać się z tą klasyczną już publikacją, niegdyś obowiązkową dla każdego polskiego inteligenta.
Oceny książki Historia filozofii. Tom 1. Filozofia starożytna i średniowieczna
2208 użytkowników ma tytuł Historia filozofii. Tom 1. Filozofia starożytna i średniowieczna na półkach głównych- Przeczytane 1 064
- Chcę przeczytać 1 028
- Filozofia 70
- Studia 9
- Historia 9
Tagi i tematy do książki Historia filozofii. Tom 1. Filozofia starożytna i średniowieczna

Inne materiały dotyczące książki Historia filozofii. Tom 1. Filozofia starożytna i średniowieczna

Międzynarodowy Dzień Młodzieży, czyli fenomen książek young adult
Cytaty z książki Historia filozofii. Tom 1. Filozofia starożytna i średniowieczna
Odkąd istnieje nauka, nie ustają wysiłki, aby wyjść poza rozwa-Ŝania
częściowe i objąć w jednej nauce wszystko, co istnieje; nie ustają próby, by obok nauk specjalnych
zbudować naukę, która da pogląd na świat: ta nauka była i jest na-zywana filozofią. To nauka,
której zakres jest zatem z wszystkich nauk najobszer-niejszy i pojęcia najogólniejsze.
Jeśli zaś zdarza się, Ŝe filozofia ze swego wielkiego zakresu wybiera jakąś część i o niej traktuje
specjalnie, to dzieje się to ze względu na tej części szczególną wagę i wartość. Jest to nauka o tym,
co dla ludzkości najwaŜniejsze i najcenniejsze.
Odkąd istnieje nauka, nie ustają wysiłki, aby wyjść poza rozwa-Ŝania
częściowe i objąć w jednej nauce wszystko, co istnieje; nie usta...
Wszak niekoniecznie wielkim skokiem, ale i drobnym krokiem można przekroczyć granicę.
Wszak niekoniecznie wielkim skokiem; ale i drobnym krokiem można przekroczyć granicę.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia filozofii. Tom 1. Filozofia starożytna i średniowieczna
gawęda o historii filozofii i dziejach filozofowania - tom I...
***
-- Część pierwsza - filozofia starożytna
Poprzednicy filozofów
- Pierwszy okres filozofii starożytnej
Tales i początek filozofii
Jońscy filozofowie przyrody (Anaksymander i Anaksymenes)
Heraklit
Nauka w Aleksandrii
- Okres końcowy filozofii starożytnej
Filon
Plotyn i neoplatończycy
Zamknięcie: starożytny pogląd na świat
- Filozofia chrześcijańska (w okresie poprzedzającym średniowiecze, do V w.)
Patrystyka
- Pierwszy okres filozofii średniowiecznej
Eriugena i prąd panteistyczny
Św. Anzelm i początki scholastyki
Św. Bernard i początki mistyki Średniowiecznej
Hugon od św. Wiktora i synteza scholastyki i mistyki
Abelard i spor o uniwersalia
Szkoła w Chartres. Humanizm wczesnego średniowiecza
Filozofowie arabscy
Perypatetycy arabscy
Mottekalemini
Mistycy sceptyczni
Przechowanie filozofii arabskiej przez Żydów
Wpływ filozofii arabskiej na chrześcijańską
- Drugi okres filozofii średniowiecznej
Arystotelicy i awerroiści
Św. Bonawentura i augustyniści XIII w.
Roger Bacon i empiryzm średniowieczny
Św. Tomasz z Akwinu
Poprzednik: Albert Wielki
Duns Szkot
- Końcowy okres filozofii średniowiecznej
Ockham i krytycyzm średniowieczny
Eckhart i mistycyzm XIV w.
- Filozofia scholastyczna w Polsce
Okres wcześniejszy: Witelo
Okres późniejszy
gawęda o historii filozofii i dziejach filozofowania - tom I...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to***
-- Część pierwsza - filozofia starożytna
Poprzednicy filozofów
- Pierwszy okres filozofii starożytnej
Tales i początek filozofii
Jońscy filozofowie przyrody (Anaksymander i Anaksymenes)
Heraklit
Parmenides i szkoła elejska
Poprzednik: Ksenofanes
Szkoła: Melissos
Zenon z Elei
Gorgiasz
Szkoła...
Do książki tej trafiłem od Platona i Schopenhauera, którzy bardzo mnie zainteresowali i ich poglądy mocno mnie zafascynowały – i nie żałuję. Chciałem poznać historię filozofii w dogłębny sposób i ta książka naprawdę to umożliwiła. Przechodzi przez wszystkie zagadnienia dosyć szczegółowo.
Dodatkowo jest dużo analogii do wcześniejszych rozdziałów, czyli gdy przechodzimy do jakiegoś filozofa bliższego czasom współczesnym, a on ma swojego mistrza, to znowu wracamy do niego, omawiamy jego teorie, dzięki czemu zapadają one naprawdę w pamięć i bardzo dużo można zapamiętać.
Jest to jednak książka mocno podręcznikowa, która tych informacji ma natłok, dlatego często były też miejsca, które po prostu się nudziły i nie do końca były interesujące dla laika. Mimo to nie mam do czego się w tej książce przyczepić. Bardzo dobry tom, bardzo dobrze napisany i mega spowodował u mnie zajawkę na historię filozofii.
Starożytność jest świetna, jeśli chodzi o kształtowanie myśli. Teraz wiem, jak skutecznie dzięki filozofii i jej historii można zrozumieć myślenie ludzi w dawnych czasach i same tamte czasy. Bez historii filozofii nie możemy tak naprawdę poznać prawdziwej historii.
Jeśli chodzi o średniowiecze, momentami się dłużyło. Święty Augustyn, Tomasz z Akwinu to klasyka, pojawiają się też naprawdę bardzo, bardzo mocne nazwiska pomiędzy, nawiązujące do nich – pierwsze ślady nominalizmu ect. – jednak spory procent tej części się dłużył.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDodatkowo jest dużo analogii do wcześniejszych rozdziałów, czyli gdy przechodzimy do...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom obejmuje myśl starożytną oraz średniowieczną. Profesor z wielkim szacunkiem...
To właśnie ta książka, mimo eseistycznego stylu, pozwoliła mi zakochać się w filozofii – szkoda, że cały cykl nie obejmuje okresu po latach 50. Mimo wszystko chapeau bas, profesorze Tatarkiewiczu!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże męczyć, ale to najlepsze i podstawowe źródło wiedzy o myśli filozoficznej na przestrzeni dziejów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozycja obowiązkowa dla każdego kto chce poznać historię myśli. Niezwykła i nieustannie aktualna praca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobry wstęp dla początkujących adeptów filozofii.
Bardzo dobry wstęp dla początkujących adeptów filozofii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJesteś osobą inteligentną, mądrą, wykształconą? Nie, gwarantuję Ci, że nie jesteś, dopóki przynajmniej trochę nie liźniesz filozofii. Nie obiecuję łatwej lektury (3 t.),trzeba czytać ze zrozumieniem, często powtarzać, ale jeśli nie masz wody między uszami otrzymasz nagrodę, która może wpłynąć na Twoje życie, postrzeganie świata na Twój rozwój intelektualny. Spróbuj. Nie zniechęcaj się.
Jesteś osobą inteligentną, mądrą, wykształconą? Nie, gwarantuję Ci, że nie jesteś, dopóki przynajmniej trochę nie liźniesz filozofii. Nie obiecuję łatwej lektury (3 t.),trzeba czytać ze zrozumieniem, często powtarzać, ale jeśli nie masz wody między uszami otrzymasz nagrodę, która może wpłynąć na Twoje życie, postrzeganie świata na Twój rozwój intelektualny. Spróbuj. Nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudno jest ocenić coś, co tak naprawdę ocenić się nie da. Filozofia, to taka dziedzina nauki, którą każdy może sobie interpretować jak uważa. Autor przedstawia ją właśnie tak, jak on ją rozumie, a my możemy jedynie albo się z tym zgodzić, albo nie. W każdym bądź razie, Tatarkiewicz wykonał tytaniczną pracę i w możliwie dosyć przystępny sposób przedstawił czytelnikowi historię filozofii.
Trudno jest ocenić coś, co tak naprawdę ocenić się nie da. Filozofia, to taka dziedzina nauki, którą każdy może sobie interpretować jak uważa. Autor przedstawia ją właśnie tak, jak on ją rozumie, a my możemy jedynie albo się z tym zgodzić, albo nie. W każdym bądź razie, Tatarkiewicz wykonał tytaniczną pracę i w możliwie dosyć przystępny sposób przedstawił czytelnikowi...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam tak o, jak się studiuje filozofię to jest to raczej odradzane do czytania, ale jak się jej nie studiuje to pewnie się po to nie sięgnie.