Tajniki języka JavaScript. Typy i składnia

- Tajniki języka JavaScript
- 2016-05-09
- 2016-05-08
- 2015-01-29
Nawet początkujący programista może szybko zacząć tworzyć funkcjonalne aplikacje w JavaScripcie. Jest to prosty i łatwy w użyciu język, który cieszy się dużym uznaniem, a jednocześnie stanowi złożoną kolekcję mechanizmów, zapożyczonych z różnych języków programowania (są to np. podstawy proceduralne znane z języka C czy podstawy funkcjonalne w stylu języka Scheme/Lisp). Bez starannej analizy mechanizmy te nie będą zrozumiałe nawet dla najbardziej doświadczonych projektantów. A przecież umiejętność rozwiązywania problemów i tworzenia kodu o naprawdę wysokiej klasie w prosty sposób zależy od takiego właśnie dogłębnego zrozumienia mechanizmów języka, w którym się pisze.
Niniejsza książka jest czwartą częścią serii w całości poświęconej językowi JavaScript. Jest przeznaczona dla osób, które używają JS w pracy i chcą dogłębnie poznać jego składniki. Omówiono w niej rodzaje i zastosowanie typów oraz istotne niuanse składni. Poza ogólnymi informacjami szczegółowo opisano m.in. typy wbudowane, konwersję typów, wartości specjalne, obiekty macierzyste, prototypy macierzyste, instrukcje i wyrażenia, reguły kontekstowe. Co najważniejsze, materiał przedstawiono w sposób przystępny, zwięzły, klarowny i zarazem na bardzo wysokim poziomie.
Dzięki tej książce:
Poznasz siedem typów języka JavaScript: null, undefined, boolean, number, string, object i symbol
Przeanalizujesz i zrozumiesz niepowtarzalne możliwości JavaScriptu związane z ciągami znakowymi, tablicami i liczbami
Dowiesz się, w jaki sposób obiekty macierzyste zapewniają obiekty opakowujące wartości typu prymitywnego
Poznasz tajniki konwersji typów i nauczysz się wykorzystywać jej zalety
Zaczniesz rozumieć niuanse składni JavaScriptu, w tym również dotyczące instrukcji i wyrażeń
Zbliżysz się do celu, jakim jest prawdziwe i dogłębne zrozumienie JavaScript
Zrozum mechanizmy języka JavaScript i pisz kod dobrej jakości!
Kup Tajniki języka JavaScript. Typy i składnia w ulubionej księgarni
Oceny książki Tajniki języka JavaScript. Typy i składnia
25 użytkowników ma tytuł Tajniki języka JavaScript. Typy i składnia na półkach głównych- Przeczytane 19
- Programowanie 2
- Javascript 1
- 2016 - Przeczytane 1
- Informatyka 1
- AAA 1
- 2018 - Przeczytane 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajniki języka JavaScript. Typy i składnia
Zdecydowanie najsłabsza część z serii, ale czego się spodziewać po książce traktującej o gramatyce języka. Zagadnienia bardzo niskopoziomowe, autor porusza dziwaczne i nieczęsto spotykane wyjątki, a sama pozycja niestety jest dość mocno nieaktualna (liczne fragmenty na temat funkcjonalności z przeszłości, takie jak polyfille dla ES5/ES6, arguments w funkcjach itd.).
Tylko dla fanatyków JavaScriptu pracujących w czystym JS i dodatkowo pracującym w mocno legacy projekcie. A i tak warto zamiast starszej wersji przeczytać niedokończoną drugą wersję książki dostępną na githubie autora. Mimo licznych braków w treści na ten moment (i niepewnym statusem czy drugie wydanie zostanie w ogóle dokończone),aktualna ukończona część w zupełności wystarczy by dobrze zapoznać się z gramatyką i typami JSa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTylko...