Woła mnie ciemność

- fantasy, science fiction
- Daję Ci wieczność (tom 1)
- 2018-02-14
- 2018-02-14
Armagnac Jardineux, potomek plantatorskiej rodziny z Luizjany, udaje się w podróż do Europy, by zdobyć wykształcenie i posmakować rozrywek Starego Kontynentu. Tymczasem wojna secesyjna pustoszy Południe, pochłaniając rodzinny majątek i na zawsze oddzielając go od bliskich. Wkrótce zarówno jego krewni, jak i rodzinna fortuna pozostają tylko wspomnieniem.
Pozostawiony sam sobie w Londynie, Armagnac topi smutki w alkoholu. Jedyne, co potrafi i czym może zarobić na życie, to z wirtuozerią grać na fortepianie. Właśnie dzięki tej umiejętności poznaje młodego skrzypka, Lothara Mintze, oraz jego mecenasa − lorda Huntingtona. Wyniesieni z rynsztoka wprost na salony, muzycy szybko zdobywają uznanie i zaczynają się pławić w uwielbieniu śmietanki towarzyskiej, uzależniając się od luksusów i cielesnych przyjemności.
Armagnac jednak niezbyt długo cieszy się nowym, pełnym przyjemności życiem – wkrótce odkrywa, że dawna tajemnica związała losy jego babki, Blanche Avoy, z lordem Huntingtonem. Lektura pamiętnika Blanche zasiewa w sercu pianisty ziarno niepokoju. Czy to możliwe, by jego babka wiele lat temu opisywała tego samego mężczyznę, który teraz bawi się jego losem? Czy młodemu muzykowi uda się uwolnić od Huntingtona, gdy pozna jego mroczne tajemnice?
Bohater nawet nie wyobraża sobie, jak wysoka jest cena sławy…
Woła mnie ciemność to przesycona emocjami i pełna erotycznego napięcia powieść drogi, zapis moralnego upadku i wędrówki ku zagładzie początkowo niewinnego bohatera, który porzuca wpojone mu za młodu ideały. Rozbrzmiewająca muzyką i przepojona gotycką atmosferą historia, nawiązująca do klasycznych powieści grozy − z bohaterami, w których można się zakochać już od pierwszych stron − gwarantuje mnóstwo zwrotów akcji i kunsztowną ucztę dla zmysłów!
Woła mnie ciemność jest pierwszym tomem cyklu Daję ci wieczność.
KSIĄŻKA ZAWIERA TREŚCI NIEODPOWIEDNIE DLA NIEPEŁNOLETNICH ORAZ TAKIE, KTÓRE MOGĄ URAZIĆ DOROSŁYCH
Kup Woła mnie ciemność w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Woła mnie ciemność
Mam bardzo mieszane uczucia co do tej książki. Kupiłam ją za 8 zł. i nie spodziewałam się po niej za wiele, zostałam jednak pozytywnie zaskoczona. Klimatyczna, napisana ładnym językiem i w taki sposób, że trudno mi było się od niej oderwać. To z plusów. Natomiast główny minus jest taki, że postępowanie bohaterów często było dla mnie kompletnie niezrozumiałe, tak się miotali cały czas bez sensu. Dodatkowo okładka ani trochę nie pasuje do treści książki. Przeczytałam ją w dwa dni (co prawie nigdy mi się nie zdarza),a teraz nawet nie wiem, czy chcę przeczytać następny tom (co też prawie nigdy mi się nie zdarza, znaczy żeby tego nie wiedzieć). Dziwna, intrygująca, ale też irytująca. Piękne opisy transu twórczego.
Oceny książki Woła mnie ciemność
990 użytkowników ma tytuł Woła mnie ciemność na półkach głównych- Przeczytane 495
- 2018 22
- 2019 14
- Fantastyka 11
- Legimi 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Woła mnie ciemność
Wszystkie gwiazdki daje za treść i formę. Styl już dawno nie spotykany. Nareszcie erotyk w którym się czuje erotyzm a nie przesycone wyuzdaniem i przeklinaniem zblizenia!
A o czym ta książka?- o odnalezieniu siebie, o akceptacji swoich preferencji/upodobań. Główny bohater pod koniec wysunął wnioski trafione w 10- kiedyś myślałem że się ożenię, małżeństwo aranżowane, urodzi mi 4 dzieci a pozniej będę ją zdradzał jak większość mężczyzn robi. Nie sądziłem że jestem TAKI, nigdy nawet o tym nie myślałem, ciesze się że otworzyłem się na nowe doznania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć fabuła daje wiele do życzenia, ten najważniejszy dla opowieści fakt jest fantastyka, to miło spędziłam czas czytając te pozycję.
A o czym ta książka?- o odnalezieniu siebie, o akceptacji swoich...
Książka przeciętna. Fabuła nie porywa. Akcja bardzo się dłuży, zresztą dużą jej część stanowią opisy gejowskiego seksu. W zamyśle, być może, miało być mrocznie, intrygująco i tajemniczo, a wyszło chaotycznie i do bólu przewidywalnie - właściwie niemal od początku, czytelnik łatwo może się domyślać dalszego ciągu - zero zaskoczenia. Niestety. Wydaje się, że pisząc tę książkę, autorka miała zarysowany jakiś pomysł, jednak cokolwiek to miało być - nie wyszło. Jedyne, co naprawdę mi się podoba, to niestandardowe zakończenie. Ogólnie jednak szału nie ma. Jak dla mnie, zamiast trzymającej w napięciu powieści grozy - rozczarowanie. Nie polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie trzeba było zacząć od początku, a nie od Bite me. Tu zaczyna się wciągająca historia o wampirach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCykl "Daję Ci wieczność" czytałam kilka lat temu po zastoju czytelniczym. Co prawda niewiele z niej pamiętam, ale wiem, że była całkiem wciągająca. Jednocześnie pamiętam, że nie była jakoś super napisana. Być może moja ocena dzisiaj byłaby inna, ale tego się nigdy nie dowiemy :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNigdy nie przechodzę obojętnie obok tytułu o wampirach. Polecam, bo to całkiem niezła lektura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajgorsza książka jaką do tej pory czytałam, a miałam ich kilka. Wszystko jest chaotyczne autorka ciągle opisuje seks jako nagrodę. Oczekiwałam jakieś relacji romantycznej tymczasem dostałam zwykłe fantazje erotyczne, które są dennie opisane. O ile początek książki mi się podobał o tyle im dalej tym gorzej i mimo, że naprawdę nienawidzę zostawiać niedokończonych książek to tą przerwałam na 220 stronie, bo mam jej zwyczajnie dość. Autor kompletnie nie radzi sobie z przedstawieniem relacji romantycznej między bohaterami przez co kompletnie nie czuć żeby się kochali chociaż się o tym mówi. Zachowania bohaterów są dla mnie nie zrozumiałe i często dziecinne. Nie rozumiem najbardziej relacji Huntingtona z kimkolwiek, bo jest to bardzo kiepsko opisana postać.
Najgorsza książka jaką do tej pory czytałam, a miałam ich kilka. Wszystko jest chaotyczne autorka ciągle opisuje seks jako nagrodę. Oczekiwałam jakieś relacji romantycznej tymczasem dostałam zwykłe fantazje erotyczne, które są dennie opisane. O ile początek książki mi się podobał o tyle im dalej tym gorzej i mimo, że naprawdę nienawidzę zostawiać niedokończonych książek to...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo szybko się czyta i ewidentnie jest przeznaczona dla pełnoletnich osób. Niestety mam lekki zawód, rozczarowanie. Nie podobało mi się zakończenie, ale jak wiadomo komu się może podobać, mi akurat się nie podobało.
Czy polecam?
Tak. Pomimo tego całego zakończenia, fabuła jest nawet ciekawa (przynajmniej dla mnie) to sądzę że fanom motywów wampirów spodoba się ta książka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy polecam?
Niektóre książki sprawiają, że nie chcemy się od nich odrywać. Chcemy od razu poznać ciąg dalszy i poznawać bohaterów podczas ich podróży.
W tej historii poznajemy Armagnaca, młodego mężczyznę, zatopionego w smutku i bez majątku po rodzinie. Jedyne co sprawia mu przyjemność to alkohol i gra na fortepianie.
Jeden wieczór i niezupełnie przypadkowe spotkanie zmieniają wiele w życiu bohatera. Poznaje on bowiem Lothara, skrzypka grającego dla arystokracji. Za jego pośrednictwem spotyka znanego mecenasa młodych artystów - tajemniczego lorda Huntingtona.
Kiedy muzyka przejmuje władzę, wino leje się strumieniami a igraszki nie ustają łatwo zapomnieć o tym co czai się w mroku. Jednak przeszłość Armagnaca i obecne uczucia lorda Huntingtona mają wiele wspólnego z tym mrokiem. Mrokiem, który pochłania obu młodych muzyków i daje im szansę na długie... życie?
Jeśli nie boicie się istot wychodzących po zmroku, lubicie obserwować zmieniający się świat, ciekawią Was intrygi zarówno z przeszłości jak i obecne oraz wiecie czym jest pożądanie to myślę, że przepadniecie w tej historii tak jak ja. Już się nie mogę doczekać aż sięgnę po więcej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA w tym przypadku zapowiada się długa podróż, mimo kilku zwrotów akcji, które wskazywały na to, że wieczność nie będzie tak długa jak możnaby przypuszczać.
To była dziwna książka, ale dziwna w pozytywnym sensie. Nieszablonowa i zaskakująca. Spodziewałam się raczej jakiegoś tandetnego romansu, a dostałam całkiem ciekawą i skomplikowaną historię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczywiście epilog przekreśla całość i zniechęca do zapoznania się z kolejnymi tomami. W zupełności wystarczyłoby, gdyby ta książka była jednotomówką.
Liczyłam na nieco więcej. Ciągle nasuwały mi się porównania z powieścią A. Rice Wywiad z wampirem. Niestety, nie tylko kalka wątków, ale przeciętny poziom wykonania. Za jakiś czas dam jeszcze szansę Autorce i sięgnę po dalszy ciąg, może okaże się świeższy. Na razie odpuszczam.