Asperger. Życie w dwóch światach

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Asperger. Leben in zwei welten
- Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne
- 2017-11-02
- 2017-11-02
- Joanna Arentewicz
- asperger autyzm emaptia emocje pomoc terapia zespół aspergera życie z zaburzeniem
Słyszysz diagnozę: zespół Aspergera. W pierwszej chwili pewnie doznajesz szoku, czujesz strach, masz pustkę w głowie. Jednak zaraz pojawia się milion myśli, wątpliwości, pytań. I to niezależnie od tego, czy diagnoza dotyczy ciebie, twojego dziecka, czy też innej bliskiej ci osoby – nagle uświadamiasz sobie, jak wiele musisz się dowiedzieć.
• Co oznacza ta diagnoza?
• Jak wygląda życie z zespołem Aspergera?
• Czy zespół Aspergera wpływa na budowanie związków partnerskich?
• Czy nie uniemożliwia zawarcia trwałych przyjaźni?
• Jakie cele zawodowe są realne?
• Jakie możliwości pomocy są dostępne?
Christine Preißmann doskonale zna ten stan. Jako dotknięta zespołem Aspergera psychoterapeutka wie, jak czują się osoby z tą diagnozą oraz ich bliscy, jakie emocje nimi targają i z jakimi trudnościami muszą się zmierzyć. Dlatego właśnie zachęciła dorosłych z zespołem Aspergera, aby szczerze opowiedzieli o tym, jak wyglądało i jak wygląda obecnie ich życie, co było dla nich najtrudniejsze i jak sobie z tym poradzili. W rozmowach poruszono szereg najistotniejszych problemów dnia codziennego, między innymi dotyczących nauki, pracy, związków, zdrowia, integracji społecznej czy seksualności. Autorce udało się doskonale połączyć praktykę z teorią – wszystkie przedstawione w książce niezwykle inspirujące historie opatrzone zostały jej specjalistycznym komentarzem. Dzięki lekturze dowiesz się nie tylko, co robić, aby życie z zespołem Aspergera było łatwiejsze i pełniejsze, ale również jak wykorzystać pozytywne cechy autyzmu, które często są niesłusznie pomijane i niedoceniane.
"Poprzez tę książkę pragnę się przyczynić do lepszego zrozumienia i większej akceptacji po obu stronach – autystycznej i nieautystycznej. Książka powinna pomóc osobom z zespołem Aspergera w szukaniu własnych rozwiązań dręczących nas problemów. Z kolei członkom rodzin, przyjaciołom i pomocnikom może uzmysłowić, z jakimi problemami się borykamy i jak mogą nam pomagać. […] Każdej osobie z zespołem Aspergera życzę dobrego życia, co bardzo pomaga w rozwijaniu własnej osobowości, w optymalnym wykorzystywaniu posiadanych umiejętności i w pokonywaniu piętrzących się przed nami przeszkód."
Christine Preißmann
Książka na pewno uwrażliwia na osoby z zespołem Aspergera, ukazując życiowe przykłady (opisane z punktu widzenia osób tym dotkniętych) można dostrzec, że być może tylko stereotypy i strach mają wielkie oczy, a naprawdę nie ma barier nie do przejścia, jeśli pojawią się życzliwe osoby na drodze. Jednocześnie ukazane są problemy, których większość osób w ogóle by nie zauważyła... Książka nie jest jakąś wnikliwą, męczącą analizą medyczną, czy psychologiczną. To po prostu zbiór świadectw i prostych porad. Warto przeczytać, jako "pierwsze spotkanie" z Aspergerem.
więcej Pokaż mimo toDla mnie najbardziej wartościowe w tej książce były opisy przeżyć młodzieży i dorosłych z Zespołem Aspergera. Pomysły na usprawnienie ich życia w przyszłości, jak specjalne bloki itp., to czysta utopia.
Pokaż mimo toDla mnie ta książka jest niestety smutna w odbiorze. Ukazuje osoby autystyczne jako żyjące w świecie ciągłych trudności, walczące o 'normalne' życie i szczęście. Dzięki świadectwom prawdziwych osób, możemy lepiej poznać, z czym muszą się mierzyć i jak dla nich wygląda świat. Mowa jest o silnych i słabych stronach osób z autyzmem, ale przede wszystkim o tym, że do funkcjonowania potrzebują one wykroić dla siebie z rzeczywistości bezpieczny obszar; potrzebują przy tym wiele wsparcia i mnóstwo wyrozumiałości. Wrażanie, jakie pozostaje po lekturze, to poczucie niepełnosprawności (zamiast odmienności). Szacunek dla tych osób za to, z czym się mierzą... ale również przeświadczenie o ich wybrakowaniu, w stosunku do innych ludzi. Wizerunek wątłych ludzi, którzy potrzebują wsparcia od społeczeństwa. Nie jest to dobry posmak.
Można w tej książce znaleźć trochę praktycznych porad, zarówno dla osób z ASD, jak i dla osób w ich otoczeniu. To jest dobre. Niemniej życzyłbym sobie, żeby ogólny wydźwięk lektury był inny. Moje serce by tego chciało. Bardzo możliwe jednak, że taka jest niestety rzeczywistość, z którą ja na razie nie chcę się godzić.
Bliżej końca książki więcej jest nadzei, ale finalnie autorka nie pozostawia złudzeń: "Mimo wszystko nie wolno jednak zapominać, że wiele osób z autyzmem jest przez całe życie uzależnionych od wsparcia innych. Bez pomocy z zewnątrz nie znajdą one dostępu do świata, który często wydaje się im obcy i zagmatwany. Wszystkie nowe sytuacje, nawet jeśli składają się z prostych działań, sprawiają, że życie tych osób jest strasznie męczące." s.241
Dla mnie ta książka jest niestety smutna w odbiorze. Ukazuje osoby autystyczne jako żyjące w świecie ciągłych trudności, walczące o 'normalne' życie i szczęście. Dzięki świadectwom prawdziwych osób, możemy lepiej poznać, z czym muszą się mierzyć i jak dla nich wygląda świat. Mowa jest o silnych i słabych stronach osób z autyzmem, ale przede wszystkim o tym, że do...
więcej Pokaż mimo toKsiążka „Asperger. Życie w dwóch światach” Christine Preißmann’a zabiera czytelnika do świata ludzi z Aspergerem.
Mamy dużo wskazówek i dobrych rad, niestety nie wszystko możemy wykorzystać w naszej rzeczywistości.
Polecam, warto zwrócić uwagę na tę książkę.
więcej Pokaż mimo toTo bardzo dobra książka opisująca życie osób z tym zaburzeniem. Poszukiwanie alternatyw, zajęcia z terapeutą, problemy seksualne oraz wiele innych.
Polecam,...
Dobre jest podzielenie książki wg sfer życia człowieka. Każda część zawiera świadectwa osób z Aspergerem oraz część merytoryczną od autorki. Pozwala to lepiej zrozumieć - na żywych przykładach - świat oczami takich osób.
Pokaż mimo toFascynująca lektura, która łączy w sobie równocześnie:
2) przewodnik dla członków rodziny osoby z Aspergerem czyli tzw. ASa (który w sposób genialny odwzorowuje w zrozumiały dla osób neurotypowych sposób odczytywania świata przez ASów),
3) poradnik dla samych ASów (którzy potrzebują konkretnych rad, co może im pomóc w placówkach opieki zdrowotnej, pracy, życiu codziennym itp.)
oraz ...
4) antologię przejmującej literatury (w postaci niektórych wspomnień osób dotkniętych zespołem Aspergera, w tym "List pożegnalny do nigdy nienarodzonego dziecka", którego nie da się przeczytać bez oczu pełnych łez).
Jedyna wada jej publikacji to fakt, że ogromna ilość rad w postaci wskazówek, do której instytucji można się zwrócić po pomoc, odnosi się do naszego zachodniego sąsiada i ma się nijak do realiów Polski. Może dało się zamieścić jakiś aneks zawierający odpowiednie kontakty po tej stronie granicy? A może po prostu nie ma u nas podobnych miejsc wsparcia? Jeżeli tak, to mam nadzieję, że z czasem sytuacja osób z Zespołem Aspergera, a przez to i całego społeczeństwa, ulegnie istotnej poprawie. Skorzystają na tym zarówno sami Aspergerowcy, jak i my wszyscy, bo ASi to niezwykle wartościowi członkowie społeczeństwa mogący bardzo dużo wnieść do wspólnoty (ASami byli m.in. Alfred Hitchcock, Hans Christian Andersen, Michał Anioł, Wolfgang Amadeusz Mozart oraz Thomas Edison czy Thomas Jefferson),co do czego nie mam najmniejszej wątpliwości po lekturze tej rewelacyjnej książki. Polecam wszystkim!
Fascynująca lektura, która łączy w sobie równocześnie:
więcej Pokaż mimo to1) materiał popularyzatorski (który powinien przeczytać każdy współczesny człowiek pragnący uwolnić się od fałszywych uprzedzeń i lęków przed nieznanym),
Przydało by się żeby każdy przeczytał tę książkę by dowidzieć się czegoś i zrozumieć jak wygląda życie ludzi z aspergerem, a takich ludzi jest więcej niż nam się wydaje.
Pokaż mimo toŻycie z Aspergerowcem (synem) jest trudne, nie mam co do tego wątpliwości. Po przeczytaniu tej książki uświadomiłam sobie jednakże, że nie jest tak źle. Syn ma moje wsparcie i damy radę. Będzie dobrze, musi być dobrze...
Pokaż mimo toAtutem tej książki, są wywiady z osobami, które mają zdiagnozowanego Aspergera. Ciekawa pozycja.