Asperger. Życie w dwóch światach

Okładka książki Asperger. Życie w dwóch światach autorstwa Christine Preißmann
Okładka książki Asperger. Życie w dwóch światach autorstwa Christine Preißmann
Christine Preißmann Wydawnictwo: Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne (GWP) nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Asperger. Leben in zwei welten
2017-11-02
2017-11-02
Joanna Arentewicz
Słyszysz diagnozę: zespół Aspergera. W pierwszej chwili pewnie doznajesz szoku, czujesz strach, masz pustkę w głowie. Jednak zaraz pojawia się milion myśli, wątpliwości, pytań. I to niezależnie od tego, czy diagnoza dotyczy ciebie, twojego dziecka, czy też innej bliskiej ci osoby – nagle uświadamiasz sobie, jak wiele musisz się dowiedzieć.

• Co oznacza ta diagnoza?
• Jak wygląda życie z zespołem Aspergera?
• Czy zespół Aspergera wpływa na budowanie związków partnerskich?
• Czy nie uniemożliwia zawarcia trwałych przyjaźni?
• Jakie cele zawodowe są realne?
• Jakie możliwości pomocy są dostępne?

Christine Preißmann doskonale zna ten stan. Jako dotknięta zespołem Aspergera psychoterapeutka wie, jak czują się osoby z tą diagnozą oraz ich bliscy, jakie emocje nimi targają i z jakimi trudnościami muszą się zmierzyć. Dlatego właśnie zachęciła dorosłych z zespołem Aspergera, aby szczerze opowiedzieli o tym, jak wyglądało i jak wygląda obecnie ich życie, co było dla nich najtrudniejsze i jak sobie z tym poradzili. W rozmowach poruszono szereg najistotniejszych problemów dnia codziennego, między innymi dotyczących nauki, pracy, związków, zdrowia, integracji społecznej czy seksualności. Autorce udało się doskonale połączyć praktykę z teorią – wszystkie przedstawione w książce niezwykle inspirujące historie opatrzone zostały jej specjalistycznym komentarzem. Dzięki lekturze dowiesz się nie tylko, co robić, aby życie z zespołem Aspergera było łatwiejsze i pełniejsze, ale również jak wykorzystać pozytywne cechy autyzmu, które często są niesłusznie pomijane i niedoceniane.

"Poprzez tę książkę pragnę się przyczynić do lepszego zrozumienia i większej akceptacji po obu stronach – autystycznej i nieautystycznej. Książka powinna pomóc osobom z zespołem Aspergera w szukaniu własnych rozwiązań dręczących nas problemów. Z kolei członkom rodzin, przyjaciołom i pomocnikom może uzmysłowić, z jakimi problemami się borykamy i jak mogą nam pomagać. […] Każdej osobie z zespołem Aspergera życzę dobrego życia, co bardzo pomaga w rozwijaniu własnej osobowości, w optymalnym wykorzystywaniu posiadanych umiejętności i w pokonywaniu piętrzących się przed nami przeszkód."
Christine Preißmann

Kup Asperger. Życie w dwóch światach w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Asperger. Życie w dwóch światach

10120 1134

Oceny książki Asperger. Życie w dwóch światach

Opinie i dyskusje o książce Asperger. Życie w dwóch światach

Autorka obrazuje życie osób z neuroatypowością ze spektrum autyzmu. Przedstawia możliwe trudności i jednocześnie próbuje spontanicznie szukać rozwiązań.
Bardzo ciekawe opisy doświadczeń życiowych osób neuroatypowych. Pokazują świat otaczający i osobiste doświadczenie. Wartościowe, jednak mi niekoniecznie odpowiedziały na wszystkie pytania. Jak też niekoniecznie wyklarowały sytuację, gdyż przed oczami miałem konkretną osobę z AeSem, bo chyba nie wszystko pasowało.
Największy opór miałem z radami (większością),proponowanych przez autorkę. Wybrzmiały one w nurcie tworzenia jakiegoś „getta” dla osób neuroatypowych. Silnie wybrzmiał też wątek wsparcia dla osób z Aspergerem, w którym silniej mi wybrzmiało „wyręczać” niż „pomagać”.
Można przeczytać, natomiast nie wyjaśniłem sobie to co bym chciał.

Dobra książka, żeby liznąć temat, jednak niewystarczająca, żeby posiąść głęboką wiedzę. Niektóre przykłady nieadekwatne do polskich warunków.

Książka na pewno uwrażliwia na osoby z zespołem Aspergera, ukazując życiowe przykłady (opisane z punktu widzenia osób tym dotkniętych) można dostrzec, że być może tylko stereotypy i strach mają wielkie oczy, a naprawdę nie ma barier nie do przejścia, jeśli pojawią się życzliwe osoby na drodze. Jednocześnie ukazane są problemy, których większość osób w ogóle by nie zauważyła... Książka nie jest jakąś wnikliwą, męczącą analizą medyczną, czy psychologiczną. To po prostu zbiór świadectw i prostych porad. Warto przeczytać, jako "pierwsze spotkanie" z Aspergerem.

234 użytkowników ma tytuł Asperger. Życie w dwóch światach na półkach głównych
29 użytkowników ma tytuł Asperger. Życie w dwóch światach na półkach dodatkowych

Czytelnicy Asperger. Życie w dwóch światach przeczytali również

Człowiek, który nie mógł przestać. Opowieści o nerwicach natręctw David Adam
Człowiek, który nie mógł przestać. Opowieści o nerwicach natręctw
David Adam
Książka Davida Adama, „Człowiek, który nie mógł przestać. Opowieści o nerwicach natręctw”, to rzadki przykład literatury popularnonaukowej, w której chłodna analiza medyczna spotyka się z bolesną szczerością osobistego wyznania. Autor, sam zmagający się od lat z zaburzeniem obsesyjno-kompulsyjnym (OCD),zabiera czytelnika w podróż do wnętrza umysłu uwięzionego w pętli powracających myśli. Moja ocena to solidne 7/10 – to książka rzetelna, fachowa i niezwykle ważna dla zrozumienia natury ludzkich lęków. Fabuła tej książki nie jest linearna; to przeplatanka faktów historycznych, najnowszych badań neurologicznych i intymnych relacji z życia autora. Adam rzetelnie odtwarza historię postrzegania OCD – od dawnych wierzeń w opętanie, przez freudowskie teorie, aż po nowoczesne odkrycia dotyczące chemii mózgu. Czytelnik śledzi dramatyczne historie pacjentów, których natręctwa (jak strach przed zarazkami czy obsesja na punkcie symetrii) doprowadziły na skraj wytrzymałości. Najbardziej poruszające są jednak fragmenty, w których autor opisuje własną walkę – od lęku przed zarażeniem wirusem HIV po obsesyjne sprawdzanie codziennych czynności, co nadaje książce autentyczność, jakiej brakuje suchym podręcznikom psychiatrii. Największą zaletą publikacji jest profesjonalizm autora. David Adam, będący redaktorem naukowym prestiżowego czasopisma „Nature”, wykazuje się ogromną fachowością w tłumaczeniu skomplikowanych mechanizmów działania mózgu. Rzetelnie wyjaśnia, dlaczego racjonalne argumenty nie działają na umysł dotknięty nerwicą natręctw i jaka jest rola prążkowia w powstawaniu błędnego koła myśli. Autor wykonuje tytaniczną pracę, oddzielając popkulturowe mity o „uroczym sprzątaniu” od prawdziwego piekła, jakim jest OCD. Mimo wielu zalet, książka posiada aspekty, które wpływają na moja ocenę. Fragmentaryczność: Momentami autor przeskakuje między bardzo odległymi wątkami, co może wywołać u czytelnika poczucie chaosu. Ciężar faktograficzny: Niektóre rozdziały poświęcone historii medycyny są tak nasycone datami i nazwiskami, że tempo narracji drastycznie spada. Brak jednoznacznych rozwiązań: Choć autor rzetelnie opisuje terapie, książka może pozostawić czytelnika z poczuciem pesymizmu, sugerując, że z niektórych pętli umysłu nigdy nie da się w pełni wydostać. „Człowiek, który nie mógł przestać” to rzetelna i odważna lekcja empatii. David Adam udowadnia, że granica między normalnością a zaburzeniem jest cieńsza, niż chcielibyśmy wierzyć.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na72 miesiące temu
Rozbroić narcyza. Jak radzić sobie z osobą zapatrzoną w siebie Wendy Behary
Rozbroić narcyza. Jak radzić sobie z osobą zapatrzoną w siebie
Wendy Behary
Życie z narcyzem jest często trudne do opisania – pełne sprzecznych emocji, poczucia winy, lęku i uzależnienia emocjonalnego. Wendy Behary w książce „Rozbroić narcyza” dokładnie pokazuje, jak działa narcystyczna osobowość i jak można przestać być wciąganym w jej destrukcyjny wir. Autorka w prosty, przystępny sposób tłumaczy mechanizmy manipulacji, idealizacji, deprecjacji i kontroli, które są codziennością w relacji z narcyzem. Największą wartością tej książki jest praktyczne podejście. Behary nie ogranicza się do diagnozy problemu – krok po kroku podpowiada, jak bronić własnych granic, jak rozpoznać manipulację i jak przestać brać odpowiedzialność za emocje drugiej osoby. Każdy rozdział zawiera przykłady zachowań narcyza oraz strategie, które pomagają odzyskać równowagę psychiczną i emocjonalną. Czytając tę książkę, trudno nie odnieść wrażenia, że autorka rozumie te sytuacje „od środka”. Tekst momentami bywa bolesny, bo uświadamia, jak łatwo można wpaść w pułapkę toksycznej relacji, ale równocześnie daje nadzieję i konkretne narzędzia, by z niej wyjść. To nie jest książka o tym, jak „naprawić” narcyza – bo to często niemożliwe – ale o tym, jak uratować siebie i odzyskać poczucie własnej wartości. Książka jest pełna empatii i zrozumienia dla osób uwikłanych w relacje z narcyzami. Może być pomocą zarówno dla tych, którzy próbują zakończyć toksyczny związek, jak i dla tych, którzy chcą zrozumieć dynamikę narcyzmu w rodzinie czy pracy. Zachęca do refleksji, wzmacnia poczucie własnej siły i daje konkretne strategie do codziennego stosowania.
Jenny - awatar Jenny
Mózg autystyczny. Podróż w głąb niezwykłych umysłów Temple Grandin
Mózg autystyczny. Podróż w głąb niezwykłych umysłów
Temple Grandin Richard Panek
To książka, która nie opowiada o problemie, tylko o sposobie bycia. Jest jedną z tych pozycji, które nie rzucają nagłych rewelacji, nie obiecują „szybkich odpowiedzi”, ani nie zamieniają neuroróżnorodności w alternatywny trend. Pokazuje za to autyzm od środka, jako sposób przetwarzania świata – nie jako błąd albo deficyt, ale jako inny układ doświadczenia i myślenia. Grandin prowadzi czytelnika przez konkretne mechanizmy: jak działa mózg autystyczny, jak odbiera bodźce, jak układa sens codzienności. Robi to tak, że nawet jeśli nigdy wcześniej nie myślałoby się o tym w kategoriach neurologii, nagle zaczynasz rozumieć zachowania ludzi, których widzisz, ale do tej pory ich zachowania były nie do pojęcia. Dla mnie najważniejsze w tej książce było to, że nie sprowadza autyzmu do etykiety. Nie mówi tylko „co to znaczy być autystycznym”, ale raczej: jak to jest – naprawdę. I jak wiele życia, uczuć, zdolności, obserwacji i logiki kryje się za zachowaniami, które często mylnie nazywamy „dziwnymi”, „obcymi” albo „nieadekwatnymi”. To nie jest lekka lektura, którą się tylko „przerabia pomiędzy jednym a drugim zadaniem”. To książka, która zostaje w głowie i – jeśli chcesz – zmienia sposób patrzenia na siebie i na innych. Nie dlatego, że wszystko wyjaśnia, ale dlatego, że daje język na to, co wcześniej było tylko uczuciem albo domysłem.
Diana - awatar Diana
oceniła na93 miesiące temu
Wsparcie dla dorosłych córek narcystycznych matek Karyl McBride
Wsparcie dla dorosłych córek narcystycznych matek
Karyl McBride
Relacja z narcystyczną matką to jedna z najtrudniejszych więzi emocjonalnych, jakie mogą stać się udziałem człowieka. Cechy narcystycznej matki tworzą toksyczny fundament, na którym córka musi budować swoje życie: to permanentny brak empatii, postrzeganie dziecka jedynie jako narzędzia do zaspokajania własnych potrzeb („przedłużenie ja”) oraz miłość skrajnie warunkowa. Taka matka jest mistrzynią manipulacji – potrafi wzbudzać paraliżujące poczucie winy, stosować ciche dni lub rywalizować z córką o urodę i sukcesy, niszcząc jej poczucie własnej wartości. Książka „Wsparcie dla córek narcystycznych matek” to poradnik, który pełni rolę literackiego koła ratunkowego. Autorka nie tylko diagnozuje problem, ale przede wszystkim oferuje konkretną ścieżkę wyjścia z traumy relacyjnej. Publikacja rozpoczyna się od rzetelnego nakreślenia profilu psychologicznego narcyza. Autorka tłumaczy, dlaczego córki takich matek często wyrastają na osoby nadmiernie odpowiedzialne, cierpiące na perfekcjonizm lub „głód miłości”, który popycha je w ramiona kolejnych toksycznych partnerów. Książka demaskuje mechanizm tzw. „gaslightingu” – formy manipulacji, w której matka podważa pamięć i percepcję córki, sprawiając, że ta zaczyna wątpić we własne zmysły i zdrowie psychiczne. Droga do odzyskania siebie Największą wartością tej książki jest jej praktyczny charakter. Autorka dzieli proces zdrowienia na kilka kluczowych etapów: Zrozumienie i akceptacja: Uświadomienie sobie, że matka się nie zmieni, a jej zachowanie nie było winą dziecka. Żałoba po „idealnej matce”: Porzucenie nadziei, że pewnego dnia matka nas pokocha tak, jak tego potrzebujemy. Stawianie granic: Nauka asertywności, od techniki „szarego kamienia” (stawanie się emocjonalnie niedostępną dla narcyza) po całkowite zerwanie kontaktu (no contact),jeśli sytuacja tego wymaga. W przeciwieństwie do wielu teoretycznych opracowań, ten poradnik skupia się na emocjonalnym wsparciu. Autorka z wielką czułością zwraca się do czytelniczki, zdejmując z niej ciężar wstydu i społecznego tabu, które nakazuje „szanować matkę bez względu na wszystko”. Książka uczy, że dbanie o własne zdrowie psychiczne i odcięcie się od toksyny nie jest aktem egoizmu, lecz koniecznością. „Wsparcie dla córek narcystycznych matek” to lektura niezbędna kobietom, które czują, że ich życie jest wciąż kontrolowane przez krytyczny głos matki w ich głowie. To przewodnik po odbudowywaniu poczucia sprawstwa i nauce dbania o własne wewnętrzne dziecko. Choć proces ten bywa bolesny, książka daje nadzieję, że wyjście z cienia narcyza jest możliwe i prowadzi do prawdziwej, dorosłej wolności.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na83 miesiące temu