Życie to są chwile

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2017-07-05
- 2017-07-05
Zenek Martyniuk, chłopak z Podlasia, nie zawahał się, żeby pójść za swoimi marzeniami. Muzykę kochał od dziecka. I choć miał być ekonomistą, zamiast liczyć cudze miliony postawił na to, co kocha. I został milionerem. Biografia chłopaka, którego uwielbia cała Polska - od morza po Tatry. Nigdy niepublikowane szczegóły z życia prywatnego, droga na sam szczyt showbiznesu i bogaty wybór zdjęć.
Kup Życie to są chwile w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Życie to są chwile
138 użytkowników ma tytuł Życie to są chwile na półkach głównych- Przeczytane 95
- 2017 3
- 2020 2
- Przeczytane 2017 2
- 2021 2
- 2018 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie to są chwile
Książka z rodzaju tych szkodliwych dla umysłu czytelnika.
Chaos, narracyjna niespójność i uderzająco prostacki portret chłopaka, który rzekomo „stworzył” disco polo – tak w skrócie można opisać zawartość tomu „Życie to są chwile”. Książka Zenona Martyniuka i Martyny Rokity to pozycja, która zamiast rzetelnej biografii króla gatunku, serwuje czytelnikowi laurkę tak uładzoną, że aż niewiarygodną. Moja ocena to naciągane 5/10, przyznane głównie za wartość dokumentalną dla najwierniejszych fanów, a nie za kunszt literacki czy szczerość przekazu.
Największym mankamentem tej publikacji jest rażący brak autentyczności. Martyniuk, kreowany na skromnego chłopca z Podlasia, zostaje tu przedstawiony w sposób niemal hagiograficzny. Autorzy konsekwentnie budują uładzony wizerunek gwiazdy, która nigdy nie błądzi, nie miewa gorszych dni i zawsze kieruje się wyłącznie miłością do muzyki i rodziny. W tej opowieści kompletnie przemilczano wszelkie wyskoki, kontrowersje czy mroczniejsze strony życia na szczycie branży rozrywkowej. To nie jest portret człowieka z krwi i kości, lecz wyidealizowana postać z teledysku, pozbawiona jakiejkolwiek psychologicznej głębi.
Wykazać można też merytoryczne błędy.
Na przykład, książka cierpi na brak redakcyjnej dyscypliny. Narracja jest poszatkowana, a kunsztowna więź między poszczególnymi anegdotami często się rwie, sprawiając wrażenie zbioru przypadkowych wywiadów spiętych klamrą chronologii. Choć sama historia awansu społecznego Martyniuka jest faktem, w tej wersji brzmi ona jak fikcyjna bajka o Kopciuszku w wersji disco. Autorzy posługują się dużą dozą fantazji literackiej w opisach „skromności” i „pokory” bohatera, co w zestawieniu z krzykliwą estetyką gatunku tworzy spory dysonans poznawczy.
To pozycja, która ślizga się po powierzchni, unikając jakiejkolwiek konfrontacji z trudnymi tematami. Brakuje tu mięsa, szczerości i dystansu. To produkt marketingowy, a nie literatura faktu. Dla postronnego czytelnika będzie to lektura infantylna, dla badacza popkultury – jedynie powierzchowny materiał źródłowy. Książka potwierdza tezę, że w świecie disco polo najważniejszy jest blask, nawet jeśli pod spodem kryje się tylko szary beton milczenia o tym, co niewygodne.
Książka z rodzaju tych szkodliwych dla umysłu czytelnika.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChaos, narracyjna niespójność i uderzająco prostacki portret chłopaka, który rzekomo „stworzył” disco polo – tak w skrócie można opisać zawartość tomu „Życie to są chwile”. Książka Zenona Martyniuka i Martyny Rokity to pozycja, która zamiast rzetelnej biografii króla gatunku, serwuje czytelnikowi laurkę tak...
Oda do Zenka napisana przez fanatyczną fankę. I jeszcze tak słabego, zniechęcające wstępu to ja nie czytałam. Autorka chyba ciut popłynęła z wychwalaniem siebie, przydałoby się trochę pokory.
Warto poświęcić czas na coś innego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłodko-pierdząca biografia, która nawet ciekawie się zaczynała, ale potem.. czyta się męcząco i irytująco.
Warto poświęcić czas na coś innego.
Prawdziwe arcydzieło, w pełni zmieniło moje życie. Lekcje wyciągnięte z tej lektóry można porównać wręcz z takimi dziełami jak Biblia Jezusa. Serdecznie polecam każdemu chcącemu rozwinąć siebie duchowo jak i osobowo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tobądźmy poważni...
bądźmy poważni...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLaurka dla - czy tego chcemy, czy nie - ikony polskiej sceny muzyki rozrywkowej. Czyta się beznamiętnie, styl pisarski również dość niewysokich lotów. Rzecz tylko dla fanów, których na pewno nie zawiedzie. Film "Zenek" wypada przy tej książce dużo lepiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to44/52/2020
"Zenon Martyniuk. Życie to są chwile" Martyna Rokita
Dla wszystkich fanów Akcentu i Zenka Martyniuka. Pozycja ta bogata jest w ciekawe informacje o artyście, o jego życiu osobistym, karierze, rodzinie, bliskich. Na uwagę zasługuje bogaty album zdjęciowy, który dodaje blasku książce i jest niezwykłą gratką dla fanów twórczości Zenka. Polecam ! ❤💙😍😍
44/52/2020
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Zenon Martyniuk. Życie to są chwile" Martyna Rokita
oczywiscie Disco polo nikt nie słucha bo to wiesniacka muzyka itp tylko jakim cudem koncerty duze odbywaja sie W duzych miastach ? i jakims cudem tłumy ludzi i na koncertach wszyscy znają słowa piosenek Wszystkich to BOLI ze prosty chłopak "z wiochy "odniósł niesamowity sukces Słuchałem słucham i bede słuchał ZENKA!!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tonajgorzej napisana książka, jaką w życiu czytałem. język rodem z wypracowań szkolnych, brak sensownej struktury, MASA powtórzeń, a do tego brak tu w zasadzie czegokolwiek ciekawego. niewiele dowiemy się o Zenku, ot kilka suchych faktów rodem z wikipedii, opatrzonych paroma przypadkowymi przymiotnikami, a do tego historyjki utwierdzające nas w przekonaniu, że Zenek może i jest fabryką hitów, ale człowiekiem to już po prostu zwykłym i nudnym. do tego Rokita nadaje całości mocno laurkowy wydźwięk, nie porywając się na jakiekolwiek analizy czy próbę przybliżenia czytelnikowi ciemniejszych stron gwiazdora disco-polo. dzieło wieńczą GIGANTYCZNE marginesy oraz masa ewidentnie przypadkowo powrzucanych zdjęć, bez których tekst miałbym ledwie 96 stron. podczas czytania bawiłem się świetnie, ale to tylko dlatego, że bawi mnie taki poziom badziewia. wspaniała lektura, polecam.
najgorzej napisana książka, jaką w życiu czytałem. język rodem z wypracowań szkolnych, brak sensownej struktury, MASA powtórzeń, a do tego brak tu w zasadzie czegokolwiek ciekawego. niewiele dowiemy się o Zenku, ot kilka suchych faktów rodem z wikipedii, opatrzonych paroma przypadkowymi przymiotnikami, a do tego historyjki utwierdzające nas w przekonaniu, że Zenek może i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTragedia. Najgorzej napisana biografia jaką czytałam. Co to w ogóle jest? Laurka? Pean ?na cześć Zenona Martyniuka. Autorka ma zero polotu i pomysłu na książkę. A powtórzenia typu "...nie było końca" i "co niemiara" podkreślają tylko infantylny styl.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiałam w swoim życiu epizod fascynacji muzyką disco polo. Pamiętam Shazzę, pamiętam Boys, Bayer full, ale bijcie zabijcie - Zenka Martynika nie kojarzę. Jestem zdziwiona tym fenomenem.
Książkę przeczytałam z czystej ciekawości. Napisana jest baaardzo prostym językiem, a pan Martyniuk jest przedstawiony w niej jako wyjątkowo kryształowa postać. Autorka niby by chciała tyle napisać, ale z drugiej strony bohater jest tak skromny, że nie chce. To albo się pisze biografię, albo nie. Dobrze, że książka jest krótka bo wieje nudą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę przeczytałam z czystej ciekawości. Napisana jest baaardzo prostym językiem, a pan Martyniuk jest przedstawiony w niej jako wyjątkowo kryształowa postać. Autorka niby by chciała tyle...