Kruk

Okładka książki Kruk autora Piotr Górski, 9788327631268
Okładka książki Kruk
Piotr Górski Wydawnictwo: HarperCollins Polska Cykl: Sławomir Kruk (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Sławomir Kruk (tom 1)
2017-07-05
2017-07-05

Kup Kruk w ulubionej księgarnii

Kruk

Oceny książki Kruk

Nie jest zły, na pełną "6" zasługuje zdecydowanie, choć jakoś pierwsza część mnie strasznie nie przekonała, no i waham się czy czytać kolejne. Czegoś mi brakuje w tej książce, mało intensywności fabuły, akcji. Trochę momentami przy nudno i trochę my cała fabuła już coś przypomina - jakby podobne, gdzieś powielane.

Mógłbym powiedzieć, że zgodnie z od dawna znaną prawdą, jest to pierwsza i zarazem najlepsza książka z cyklu powieści kryminalnych... Ale tego nie powiem, bo dalej również znajdują się pozycje na porównywalnym poziomie i tak na prawdę trudno powiedzieć która z nich jest najlepsza - to chyba kwestia gustu. W każdym razie warto przeczytać - bardzo "lekko wchodzący" kryminał, bez nadmiaru irytujących głupotek.

Fabuła rozwija się stopniowo. Akcja nie pędzi na oślep, lecz konsekwentnie odsłania kolejne tajemnice, a wraz z postępem śledztwa pojawiają się nowi podejrzani i coraz bardziej niepokojące fakty dotyczące ofiary. Intryga kryminalna jest dobrze skonstruowana i potrafi zaskoczyć, a atmosfera napięcia utrzymuje zainteresowanie czytelnika przez niemal większość stron powieści.

2644 użytkowników ma tytuł Kruk na półkach głównych
248 użytkowników ma tytuł Kruk na półkach dodatkowych

Piotr Górski
Piotr Górski
Urodził się w 1971 r. w Morągu i od lat jest związany z Trójmiastem. Ukończył filologię polską na Uniwersytecie Gdańskim. Debiutował w latach 90-tych, publikując opowiadania w „Nowej Fantastyce” i „Feniksie” (m.in. Horda, Melomani, Niepomszczeni),niektóre z nich znalazły się potem w antologiach. W 2017 roku powstała pierwsza powieść kryminalna Piotra Górskiego zatytułowana Kruk – rozpoczęła znakomitą serię o komisarzu Kruku, obejmującą już osiem książek.

Koszmary zasną ostatnie Robert Małecki
Koszmary zasną ostatnie
Robert Małecki
"Odnalezienie zwłok jest błogosławieństwem." Myślisz, że bliscy osoby zaginionej faktycznie podpisaliby się pod tym zdaniem? Czy nie lepiej żyć nadzieją, niż poznać tak okrutną prawdę? Jan Stemperski zaginął. Wcześniej doświadczył mobbingu w miejscu pracy. Próbę zawalczenia o sprawiedliwość przypłacił totalną psychiczną rozsypką. Gdy Bener przyjmuje zlecenie na odnalezienie mężczyzny jest przekonany, choć głośno o tym nie mówi, że szuka nie żywego człowieka, a jego ciała. Im głębiej zagląda w zakamarki sprawy, tym bardziej się na niej zafiksowuje. Ze swą buńczuczną naturą nie jest w stanie zatrzymać się nawet w obliczu poważnego zagrożenia ze strony przedstawicieli toruńskiego półświadka. U swego boku ma oddanych towarzyszy z redakcji. Czy jednak ludzie, których uważa za przyjaciół, rzeczywiście stoją po jego stronie? Gdy do głosu dochodzą zmory z przeszłości Marka, dziennikarz zaczyna wątpić we wszystko i wszystkich. Szansa na wyjaśnienie sprawy, która zatruwa jego życie od siedmiu lat, okazuje się być motywacją do działania na tyle silną, że Bener zdaje się gubić zdrowy rozsądek. Zaczynając czytać ten trzeci już tom trylogii miałam głęboką nadzieję, że autor ofiaruje nam wreszcie rozwikłanie ponurej zagadki - osi, wokół której krąży życie głównego bohatera. Czy po lekturze czuję się usatysfakcjonowana? Tego Wam nie zdradzę. Muszę jednak stwierdzić z całą stanowczością, że z każdym kolejnym tomem serii autor wchodzi na wyższy poziom. Historia trzyma w napięciu i nieustannie zaskakuje kolejnymi zwrotami akcji. Choć postaci Benera nie darzę zbytnią sympatią (sama nie wiem co jest w nim takiego irytującego...),to opowieść o nim, o jego parszywym, śmiejącym mu się w twarz losie, jest naprawdę wciągająca. Podoba mi się to, jak wątki pozornie poboczne w końcu zgrabnie wkomponowują się w główny nurt powieści, uzupełniając go i stając się sposobem na doprecyzowanie pewnych elementów. Ta debiutancka trylogia nie bez powodu doczekała się kolejnych wydań. Warto, oj warto wyruszyć na spotkanie z Markiem Benerem!
PaniBookietowa - awatar PaniBookietowa
oceniła na77 miesięcy temu