Trzy godziny ciszy

Patrycja Gryciuk Wydawnictwo: Czwarta Strona literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2017-04-11
2017-04-11
Pisałam do niego listy. Dużo listów. Na początku mi odpisywał, potem coraz rzadziej. Aż do momentu, kiedy przesłał mi czystą białą kartkę ze swoim imieniem w prawym dolnym rogu. Pustka na tym papierze przerażała swoją bladością. Do dzisiaj widok białej kartki wywołuje we mnie strach i nie chodzi o brak pomysłu na nowe książki….

(fragment powieści)

Przez trzy godziny ciszy można wyjaśnić sobie tyle, co przez tygodnie rozmów, a wysyłając pusty list, wyrazić więcej niż za pomocą tysięcy słów.

Kiedy Patrycja dowiaduje się, że jest śmiertelnie chora, postanawia rzucić wszystko i wrócić do Gourdon – małej miejscowości na południu Francji, gdzie w dzieciństwie jeździła na wakacje. Jednocześnie próbuje sprowadzić tam Marnixa, miłość jej życia, z którym nie miała kontaktu od dziewięciu lat. Jednak czy powrót do przeszłości, w przeddzień żegnania się ze światem, to aby na pewno dobry pomysł?

Hipnotyzująca opowieść, w której tajemnice z młodości nie pozwalają o sobie zapomnieć. Bolesne wspomnienia mieszają się z teraźniejszością, a sny wydają się prawdziwsze od rzeczywistości. Patrycja Gryciuk zabierając nas na malownicze Lazurowe Wybrzeże, w pięknym stylu snuje opowieść pełną namiętności, mroku i szaleństwa.

Kup Trzy godziny ciszy w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Trzy godziny ciszy

707 304

Oceny książki Trzy godziny ciszy

Opinie i dyskusje o książce Trzy godziny ciszy

Pamiętam jak kilka lat temu ta książka była bardzo polecana na instagramie, od razu ją kupiłam i tak sobie czekała na swoją kolej. W końcu i na nią przyszedł czas, byłam bardzo pozytywnie nastawiona. Pierwsza połowa dłużyła się okrutnie, miałam wrażenie, że jest ciągle wałkowany ten sam temat. W drugiej połowie zaczęła pomału się rozkręcać i ostatnie 100 stron wciągnęłam na raz. Trochę słabo, że bardziej czekałam na rozwój wątku pobocznego niż głównej historii.

Książkę mi polecono. Niestety wcale mnie nie powaliła…

Książkę mi polecono. Niestety wcale mnie nie powaliła…

„Trzy godziny ciszy” Patrycji Gryciuk okazały się dla mnie rozczarowaniem – historia nie wciągnęła mnie od początku. Narracja wydała mi się chaotyczna i ciężka do śledzenia, przez co szybko straciłam zainteresowanie. To jedna z tych książek, które odłożyłam bez żalu.

1261 użytkowników ma tytuł Trzy godziny ciszy na półkach głównych
193 użytkowników ma tytuł Trzy godziny ciszy na półkach dodatkowych

Patrycja Gryciuk
Patrycja Gryciuk
Patrycja Gryciuk pochodzi z Legnicy. Od dziecka marzyła o zostaniu pisarką. Obecnie mieszka we Francji. Pracuje jako nauczyciel języka francuskiego dla obcokrajowców w międzynarodowej szkole Ecolint w Genewie. Ma męża i dwóch synów. Często podróżuje. Jest entuzjastką ekologii i idei slow-life. Tym przekonaniom daje wyraz także w swojej twórczości. Zadebiutowała powieścią "Plan" łączącą elementy romansu i powieści sensacyjnej. "450 stron" to jej druga powieść. Najnowsza książka autorki – "Trzy godziny ciszy"- będzie miała swoją premierę w kwietniu 2017 roku.

Czytelnicy Trzy godziny ciszy przeczytali również

O matko! Alejandro Palomas
O matko!
Alejandro Palomas
Niejedna polska rodzina mogłaby zobaczyć swoje odbicie w obrazie opisanym w powieści hiszpańskiego pisarza, tłumacza i dziennikarza Alejandro Palomasa. Na portret składają się tutaj portrety kolejnych członków rodziny, a każdy z nich ma dwa oblicza- to, co przeznaczone jest dla świata i to, co kryje się głęboko wewnątrz każdej postaci. Bohaterowie skrywają swoje problemy nawet przed samymi sobą. Całość ma charakter sztuki teatralnej, choć jest zbudowana jak zwyczajna powieść. Uczestniczymy bowiem w przyjęciu noworocznym, na którym spotyka się cała rodzina Amalii. Oprócz niej są jeszcze jej dwie córki i syn oraz wuj i partnerka jednej z córek. Są rozmowy, żarty, sprzeczki, ale wyczuwamy, że każdy bohater ma w tym dniu do zakomunikowania coś ważnego. Co ciekawe wszyscy naznaczeni są jakąś stratą- śmiercią ukochanej, rozstaniem z chłopakiem, rozwodem, utratą dziecka- i żaden z bohaterów nie mówi o swoim problemie. Są to tematy tabu, a ich unikanie powoduje, że relacje między nimi spowija jakaś aura sztuczności, udawania kogoś, kimś się nie jest. Istotne jest jednak jedno puste krzesło pozostawione przy stole. Dla kogo? Myślałam o tym przez prawie całą lekturę, aż poznałam odpowiedź na samym końcu. „O matko!” to bardzo intymna książka. Autor wnika w relacje rodzinne bardzo głęboko i pokazuje, na czym polega siła rodziny. Poszczególni członkowie klanu Amalii są irytujący, ma się wrażenie, że wcale nie mają ochoty spędzać ze sobą czasu, a jednocześnie czuje się, że to ludzie potrzebujący siebie nawzajem, spragnieni matczynego ciepła, wsparcia rodzeństwa i akceptacji swoich życiowych wyborów. Najbardziej wzruszyła mnie historia młodszej siostry Fernanda Emmy, która odwiedza matkę z życiową partnerką Olgą. Wspomnienie jej poprzedniego, tragicznie zakończonego związku jest bardzo poruszające i rzuca światło na przyczyny dziwnego zachowania dziewczyny. Równie pokiereszowana przez życie jest z pozoru silna i opanowana Silvia. Powody, dla których zachowuje się jak zaprogramowany robot są równie smutne jak w wypadku jej siostry. Z kolei ich matka Amalia wydaje się być nieco szurniętą starszą panią, oderwaną od świata i życia, naiwną do bólu, a momentami nawet nieco głupiutką. W istocie okaże się być prawdziwą matką, która wie, jak dać wsparcie swoim zagubionym w rzeczywistości dzieciom, a w dodatku bezdyskusyjnie akceptującą ich styl życia i preferencje seksualne. Wychodzi z niej prawdziwie kobieca mądrość i ogromna empatia. Alejandro Palomas zaserwował nam tutaj sporo humoru, którego nie sposób nie docenić. Tyrady Amalii, która myli podobnie brzmiące słowa (genetyczny czy genitalny- co za różnica?!),jej rozmowy z Silvią brzmiące jakby każda mówiła w innym języku, czy przechwałki wujka- playboya są naprawdę zabawne. Trochę przypominała mi ta powieść filmy w rodzaju „Cicha noc” czy „Chrzciny”, w których zastosowany został podobny schemat: rodzina spotykająca się z okazji jakiegoś święta i powoli ujawniające się tajemnice o kolejnych jej członkach. Myślę, że o każdej rodzinie dało by się coś podobnego napisać. A Alejandro Palomas zrobił to z dużym wyczuciem i wdziękiem. Dlatego polecam tę książkę wielbicielom powieści z wnikliwą psychologią postaci.
Anna-Maria - awatar Anna-Maria
oceniła na72 lata temu
Trzy i pół sekundy Amanda Prowse
Trzy i pół sekundy
Amanda Prowse
Siadając do tej recenzji nie wiem co napisać... Przepełnia mnie tyle emocji, że nie wiem od której zacząć... Nie miałam pojęcia, że lektura tej książki wpędzi mnie w zadumę i przeniesie do innego świata... świata bólu i tęsknoty, ale również nadziei i miłości... Autorka serwuje tą powieścią emocjonalny rollercoaster, do którego radzę Wam się przygotować, bo po lekturze nic nie będzie już takie samo... Grace i Tom mają wszystko co chcieli: dom, szczęśliwe małżeństwo, cudowną córeczkę Chloe... Nie zdają sobie natomiast sprawy, że wszystko bywa ulotne i już niedługo stracą coś, co było fundamentem ich szczęścia i małżeństwa... Zbliża się operacja wycięcia migdałków u trzyletniej Chloe. Rodzice chcą przerwać łańcuch ciągłych infekcji u małej, dlatego zdecydowali się na zabieg mimo wątpliwości i strachu z tyłu głowy. Po operacji cała trójka wraca do domu i wtedy kiedy wydaje się, że już wszystko będzie szło ku dobremu, wydarza się niewyobrażalna tragedia... Sepsa. Śmierć. Pustka. Ból. Żaden rodzic nie chciałby przez to przechodzić. Pochowanie własnego dziecka jest dla mnie czymś co nie powinno mieć w ogóle miejsca. Książka skłania nas ku wielu refleksjom... Nic nie jest dane nam na zawsze. Czy możemy być pewni jutra? Co zrobilibyśmy w podobnej sytuacji? Przeczuwam, że poprawnej odpowiedzi na te pytania nie ma... Grace i Tom w jednej chwili są kochającym się szczęśliwym małżeństwem, a w drugiej stają się obcymi dla siebie osobami. Każdy z nich przeżywa swój koniec świata. I mimo iż może się wydawać, że przeżywają wspólną tragedię i powinni być dla siebie wsparciem, to tak nie jest. Matka Chloe próbuje nie utonąć, próbuje utrzymać się na powierzchni. W samotności... Zapomina o mężu, który przecież też stracił dziecko... Cały dom przypomina jej o tej tragedii.. Korytarz na półpiętrze na którym widziała martwą córeczkę i pochylającego się nad nią męża... Nie mogła znieść tego okropnego uczucia - tej pustki i bólu. Za każdym razem dostawała obuchem w głowę, a łzy mimowolnie znajdywały ujście... Dlatego postanawia wyjechać, aby odnaleźć sens... I znajduje go w Walii, gdzie poznaje mężczyznę o imieniu Huw, dzięki któremu machina emocji znów zacznie działać poprawnie... Każdy przeżywa swój mały koniec świata po swojemu. Nie ma jednego szablonu i jednego poprawnego rozwiązania. Tak naprawdę nigdy nie zrozumiemy co przeżywa drugi człowiek, gdyż każdy posiada swoje unikalne emocje, uczucia i doświadczenia... Ta książka dobitnie to pokazuje i daje nadzieję. Książka jest drogowskazem. Jest przestrogą i radą, na co zwracać uwagę u dorosłego jak i u dziecka, aby nie dopuścić do tragedii jaka przydarzyła się małej Chloe... Do tragedii jaką jest śmierć z powodu sepsy.
book_szpanerka - awatar book_szpanerka
oceniła na91 rok temu
Cud Emma Donoghue
Cud
Emma Donoghue
Przerażając opo„Cud” (oryg. The Wonder) Emmy Donoghue to fascynująca i niepokojąca powieść, która łączy w sobie elementy dramatu historycznego, thrillera psychologicznego i refleksji nad wiarą, nauką oraz ludzką naturą. Książka opowiada historię Lib Wright, angielskiej pielęgniarki przeszkolonej przez Florence Nightingale, która w 1862 roku przybywa do małej irlandzkiej wioski, by zbadać przypadek 11-letniej Anny O’Donnell. Dziewczynka rzekomo od miesięcy nie je, a mimo to żyje, co miejscowi uznają za cud. Lib, sceptyczna i racjonalna, ma za zadanie obserwować Annę i ustalić, czy mamy do czynienia z oszustwem, czy czymś niewytłumaczalnym. Donoghue mistrzowsko buduje napięcie, stopniowo odsłaniając warstwy tej historii. Narracja prowadzona z perspektywy Lib jest pełna wewnętrznych konfliktów – jej naukowe podejście zderza się z zabobonami, religijną gorliwością i tajemnicami rodziny Anny. Autorka świetnie oddaje atmosferę XIX-wiecznej Irlandii, wciąż naznaczonej traumą Wielkiego Głodu, gdzie wiara i przetrwanie splatają się w trudny do rozplątania sposób. Postacie są głęboko ludzkie i wielowymiarowe. Lib to silna, niezależna kobieta, która zmaga się z własnymi uprzedzeniami i przeszłością, a Anna – choć pozornie krucha – skrywa w sobie niezwykłą siłę i zagadkę. Dialogi są oszczędne, ale celne, a styl pisania Donoghue – precyzyjny i sugestywny – pozwala czytelnikowi niemal poczuć wilgoć irlandzkich wrzosowisk i klaustrofobię małej chaty. To, co wyróżnia „Cud”, to sposób, w jaki książka zmusza do zadawania pytań: o granice wiary, rolę nauki w wyjaśnianiu tajemnic, a także o to, jak daleko człowiek jest w stanie posunąć się w imię przekonań. Zakończenie, choć dla niektórych może wydać się zbyt optymistyczne, zamyka historię w sposób satysfakcjonujący i spójny z jej przesłaniem. Polecam „Cud” tym, którzy lubią nieoczywiste historie, gdzie prawda nie jest podana na tacy, a emocje kipią pod powierzchnią. To książka, która zostaje w głowie na długo po przewróceniu ostatniej strony. wieść o ofierze fanatyzmu religijnego.
Persefona - awatar Persefona
oceniła na61 rok temu

Cytaty z książki Trzy godziny ciszy

Lubię przebywać sama, we własnym towarzystwie. Potrzebuję swojej przestrzeni i czasu, bardzo to cenię. Ale nigdy nie widziałam sensu w życiu w samotności. Jeżeli nie masz z kim się dzielić, nie masz nic i nic też nie cieszy.

Rozwiń
Patrycja Gryciuk Trzy godziny ciszy Zobacz więcej

Całe życie jesteśmy sami i robimy wszystko, żeby to zmienić. Ciągle szukamy kogoś do pary.

Patrycja Gryciuk Trzy godziny ciszy Zobacz więcej

Bo dajesz komuś siebie na otwartej dłoni. Całą miłość, jaka w tobie rosła od urodzenia.(...) Cierpliwość i wyrozumiałość, której uczyłaś się latami. Stoisz nago rozumem, duszą i ciałem. Ofiarowujesz to wszystko i masz wrażenie, że nie wystarcza. Kiedy odszedł, poczułam się bezwartościowa, pusta. To całe moje wszystko na nic.

Rozwiń