Kropla zazdrości, morze miłości

Okładka książki Kropla zazdrości, morze miłości autorstwa Natalia Sońska
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Kropla zazdrości, morze miłości autorstwa Natalia Sońska
Natalia Sońska Wydawnictwo: Czwarta Strona Cykl: Garść pierników, szczypta miłości (tom 3) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Garść pierników, szczypta miłości (tom 3)
2017-03-15
2017-03-15
Kinga pogrąża się w rozpaczy po stracie ukochanego, zaniedbując pracę i przyjaciół. Czy otrząśnie się na czas, by nie stracić tego, co najważniejsze i co dotąd trzymało ją przy życiu? Nie jest to łatwe, bo ilekroć Kinga wyjdzie na prostą, powracają do niej koszmary…

Tymczasem Hania, przyjaciółka Kingi, staje na początku nowej drogi – niestety bardzo wyboistej. Przeszkodą w dążeniu do szczęścia okazują się liczne zobowiązania oraz chęć osiągnięcia sukcesu. Rosnąca ambicja przyćmiewa wartości, dla których jeszcze nie tak dawno Hania była w stanie poświęcić wszystko.

„Kropla zazdrości, morze miłości” to nie tylko wspaniała opowieść o miłości, lecz także o emocjach – nie zawsze tych łatwych. Bohaterki Natalii Sońskiej wiedzą, że życie wymaga od nas dużo zaangażowania i dobrej woli, by ład i harmonia mogły zagościć w nim na dobre.

Kup Kropla zazdrości, morze miłości w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Kropla zazdrości, morze miłości

14647 425

Oceny książki Kropla zazdrości, morze miłości

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kropla zazdrości, morze miłości

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

Kryminał w wykonaniu Natali Sońskiej powalił mnie na kolana. Kapitalna książka a może lepiej kapitalna seria

Na jesienno-zimowe wieczory. Trochę obyczajówki, trochę romansu, ciut kryminału w tle.
Ogólnie może być.

Ogólnie może być.

1451 użytkowników ma tytuł Kropla zazdrości, morze miłości na półkach głównych
230 użytkowników ma tytuł Kropla zazdrości, morze miłości na półkach dodatkowych

Natalia Sońska
Pisarka i prawniczka. Jest romantyczką i niepoprawną optymistką, a jednocześnie twardo stąpa po ziemi – pracując w kancelarii adwokackiej, spełnia się zawodowo, ale to pisanie jest jej największą motywacją i pasją, stanowi nieodłączny element jej życia. Jako kobieta wie, czego oczekuje od siebie samej i sukcesywnie dąży do postawionych celów. Tworzy powieści obyczajowe z bogatą paletą emocji – inspirowane życiem, jednym przypadkowo zasłyszanym zdaniem czy zaobserwowaną gdzieś na ulicy sytuacją. W swoich książkach opisuje historie, które mogą przytrafić się każdemu z nas; przede wszystkim jednak, najważniejsze dla Natalii jest, by swoją twórczością dać czytelniczkom chwile wytchnienia. Charakterystyczny styl i umiejętność kreowania bohaterów, którzy od początku wzbudzają sympatię, pozwalają czytelniczkom zanurzyć się w ciepłej, otulającej historii z miłością w tle. Uwielbia podróże i góry, które karmią jej twórczą naturę. Często podąża ścieżkami swoich bohaterów, odwiedzając miejsca akcji z własnych książek. Ciepła, rodzinna, czasami nieśmiała, ponad wszystko ceni sobie relacje z innymi ludźmi. Miłośniczka tańca i włoskiej kuchni. Uwielbia piec i gotować, a przepisami chętnie dzieli się z czytelniczkami.

Biuro przesyłek niedoręczonych Natasza Socha
Biuro przesyłek niedoręczonych
Natasza Socha
Mimo że kompletnie nie jestem pokoleniem listów tradycyjnych, to uwielbiam ich klimat i przez kilka lat prowadziłam korespondencje papierowe z kilkoma koleżankami. Zdarzyło się raz czy dwa, że przesyłka pocztowa nie dotarła. Zastanawiałam się wtedy, 𝒸𝑜 𝓈𝒾ę 𝓏 𝓃𝒾𝓂𝒾 𝓈𝓉𝒶ł𝑜. 𝘉𝘪𝘶𝘳𝘰 𝘱𝘳𝘻𝘦𝘴𝘺ł𝘦𝘬 𝘯𝘪𝘦𝘥𝘰𝘳ę𝘤𝘻𝘰𝘯𝘺𝘤𝘩 jest niejako odpowiedzią na moje pytanie i jednocześnie zastrzykiem nadziei. To jest opowieść o przeznaczeniu, na które często trzeba poczekać kilka lat, by odnalazło właściwy moment. Bohaterowie byli do rany przyłóż, do każdego poczułam sympatię i przyjemnie było się z nimi zapoznać (no może poza Anetą). Jednocześnie każdy był interesujący, miał swój wewnętrzny problem; jakąś motywację sprzed lat, która służy im za bodziec do działania. Autorka zgrabnie splotła historię każdego z bohaterów. Momentami zbiegi okoliczności był aż zbyt naiwne i trudne do potraktowania wiarygodnie, ale książka nie kryje się z tym, że właśnie o takich niecodziennych przeznaczeniach jest. W końcu został tutaj wpleciony 𝘒𝘳ó𝘭 𝘌𝘥𝘺𝘱 i wytknięte palcem „cuda” tegoż dzieła. Warto przeczytać tę pozycję nie tylko ze względu na kojący klimat tradycyjnych i tajemniczych listów, lecz także wątki powracające do czasów PRL. Myślę, że warto poruszać takie tematy, a tutaj zostały ukazane one w taki sposób, że nie „oh, jak to beznadziejnie było, jak podle”, tylko „było, ale zawsze sobie razem radziliśmy”. Książka zawiera także dużo leczniczych trików z wykorzystaniem roślin; przepisów na kurację nimi domowymi sposobami. Aż ma się ochotę kupić wersję papierową, złapać za marker i wszystko pozaznaczać na przyszłość. Kopalnia wiedzy. Przesłuchane w formie audiobooka w wykonaniu wspaniałego Pana Filipa Kosiora. Całość w ciągu jednego dnia. 7/10
MagicznyKokietek - awatar MagicznyKokietek
Obudź się, Kopciuszku Natalia Sońska
Obudź się, Kopciuszku
Natalia Sońska
Mam wrażenie że jestem ostatnią osobą którą poznała tą cudowną powieść. Alicja młoda lekarka pracująca w jednym z krakowskich szpitali, poświęca się pracy ponad siły, bierze dodatkowe dyżury, zostaje na nadgodzinach, każde święta spędza w pracy. Po intensywnych namowach swoich przyjaciół, niechętnie wyjeżdża z nimi na sylwestra do Zakopanego. Tam zupełnie przypadkiem poznaje Michała przystojnego ratownika TOPR. W sylwestrową noc spotyka go w karczmie w której organizowana jest zabawa. Przez dużą ilość wypitego alkoholu Alicja daje się ponieść chwili i pozwala na pocałunek. Gdy wybija północ kobieta ucieka niczym Kopciuszek. Boso i bez kurtki, biegnie po śniegu i przy kilkunastostopniowym mroźnie co kończy się dla niej zapaleniem płuc i przymusowym dłuższym wolnym. Alicja nie wie co ma ze sobą zrobić , po rozmowie z przyjacielem postanawia odpocząć w górach, ponownie w tym samym pensjonacie, w którym zatrzymała się podczas Sylwestra. Los chciał, ze ponownie spotyka Michała, który jest synem właścicielki pensjonatu. Alicja i Michał miło spędzają czas na spacerach i górskich wyprawach. Po wspólnej nocy kobieta poraz kolejny ucieka. Czy para spotka się ponownie? Jak zakończy się ich historia? Czy poraniona przez podły los kobieta będzie potrafiła zaufać ? Książka jest absolutnie cudowna. Czytając przeniosłam się w góry, czułam ten klimat i przeżywałam rozterki razem z bohaterami. Powieść jest tak lekka i przyjemna że przeczytałam ją w jeden wieczór. Jeśli ktoś jeszcze nie czytał to gorąco polecam! ❄️
zaczytanaromantyczka - awatar zaczytanaromantyczka
oceniła na101 rok temu
Ławeczka pod bzem Agnieszka Olejnik
Ławeczka pod bzem
Agnieszka Olejnik
„Ławeczka pod bzem” to historia o przyjaźni, marzeniach i o tym, jak wielka wygrana może zmienić życie. Iga i Agata, przyjaciółki od lat, dla żartu obiecują sobie, że jeśli kiedyś wygrają w lotto, podzielą się pieniędzmi. Los sprawia, że to właśnie Idze trafia się 20 milionów. Nagle jej codzienność wywraca się do góry nogami. Pojawiają się pytania o lojalność, uczciwość i to, czy pieniądze naprawdę dają szczęście. Iga zaczyna spełniać swoje marzenia – kupuje dom i tworzy wymarzoną ławeczkę pod bzem, która staje się symbolem spokoju i refleksji. Relacja między Igą a Agatą zaczyna się komplikować. Tajemnice, niedopowiedzenia i zazdrość powoli wkradają się do ich przyjaźni. Dodatkowo wokół Igi pojawia się kilku mężczyzn i trudno nie zadać sobie pytania, czy interesują się nią, czy jej pieniędzmi. Jeden z nich wyraźnie podoba się także Agacie, co jeszcze bardziej komplikuje sytuację. W tle pojawia się też wątek małej dziewczynki, który wnosi do historii dużo ciepła i pokazuje, że pieniądze mogą stać się narzędziem do czynienia dobra. To dość gruba i momentami „ciężka” książka – jest w niej sporo opisów i refleksji, które u mnie zawsze czyta się trochę wolniej. Mimo to historia wciąga, bo zmusza do zastanowienia się, co sami zrobilibyśmy na miejscu Igi. Okładka jest delikatna i klimatyczna, dobrze oddaje spokojny, trochę nostalgiczny charakter powieści. To nie jest tylko opowieść o wygranej na loterii, ale przede wszystkim o relacjach, wartościach i wyborach, które mają swoje konsekwencje. Autorka pokazuje, że pieniądze mogą ułatwić życie, ale nie zastąpią zaufania, szczerości i bliskości. Książka skłania do refleksji nad tym, co tak naprawdę daje poczucie spełnienia i czy w pogoni za marzeniami nie gubimy tego, co najważniejsze. Chętnie sięgnę po kolejne tomy, żeby zobaczyć, jak dalej potoczą się losy bohaterów.
Zaczytanaola90 - awatar Zaczytanaola90
ocenił na71 miesiąc temu
Świąteczna kafejka Amanda Prowse
Świąteczna kafejka
Amanda Prowse
Świąteczna kafejka była naprawdę piękną i niesamowitą opowieścią, o trudnej miłości, która przetrwała wiele lat w głębi serca. Od tej książki robi się niesamowicie ciepło na serduchu, ale też są momenty gdzie ciężko jest zebrać myśli, autorka w bardzo umiejętny sposób zaraża nas optymizmem i dodaje nam ciepła w te zimne wieczory. Sięgając po tą książkę byłam zauroczona jej magiczną otoczką, okładka jest naprawdę zachęcająca i stwarzająca pozory typowo świątecznej i lekkiej książki. Ale tak naprawdę nie jest to słodka i świąteczna lekka powieść. Dostajemy poruszającą historię, gdzie święta są tylko elementem tła... Nasza główna bohaterka Bea ma pięćdziesiąt trzy lata, prowadzi własną restauracje w Sydney, którą założyła wraz ze swoim mężem. Lecz gdy umiera jej mąż Peter, kobiecie jest bardzo ciężko pogodzić się z tym, że została całkiem sama choć ma dorosłego syna, to ich stosunki nie układają się najlepiej, a z synową nie może odnaleźć wspólnego języka. Na szczęście jest jeszcze Flora wnuczka Bei, która napawa ją radością... Bea kochała Petera na swój sposób był dla niej najlepszym przyjacielem i oparciem w niełatwym życiu, kochała go bardzo, ale nie aż tak jak swoją pierwszą miłość, Johna (ojca jej syna). Gdy się w nim zakochała była bardzo młoda a on miał już rodzinę. Rozstali się ale konsekwencje ich romansu Bea musi dźwigać przez całe życie. Choć Wyatt jest już sam ojcem, to nigdy nie poznał swojego ojca, ani Bea nie opowiedziała mu nic na jego temat. Natomiast Peter kochał go jak własnego syna. Bea doataje list od Alex McKay z Edynbymurga i po przeczytaniu postanawia odnaleźć forum na temat reastauracji w internecie, Flora przychodzi ciężki okres i przez jakiś czas pomieszkuje u Bei i uczy ją wysyłać e-maile, gdy zbliżają się święta wnuczka wpada na szalony pomysł aby gdzieś razem wyjechały. Choć Bea załapała dobry kontakt z całkiem obcą osobą, podejmuje szaloną decyzję i wraz z Florą udają się w podróż na drugą półkule, która już na zawsze odmieni ich życie... Czytałam tą książkę jednym tchem i muszę przyznać, że już po pierwszych stronach mnie do siebie przekonała. Ta piękną wzruszająca historia o miłości będzie w sam raz na relaks po świętach, polecam z całego serducha.
Zksiazkaprzykawie Karolina - awatar Zksiazkaprzykawie Karolina
oceniła na71 rok temu
Przekonaj mnie, że to ty Anna Karpińska
Przekonaj mnie, że to ty
Anna Karpińska
Anna Karpińska "Przekonaj Mnie, Że To Ty" wydawnictwo Prószyński i S-ka. .... Obudziłam się po jakimś czasie oszołomiona środkami uspokajającymi. W perspektywie miałam na głowie przygotowania do pogrzebu i zaledwie kilka dni do wyjazdu do Hiszpanii. A teraz siedzę z mamą na tarasie,a ona mi mówi,że tacie zależało na moich studiach! -Mamo,chodźmy spać.Obie jesteśmy wykończone.-Zdobyłam się na jedyne sensowne zamknięcie dzisiejszego dnia. Jutro podejdę do tematu ponownie. -Obiecaj mi,że przemyślisz sprawę studiów.-Dobiła mnie na koniec. -Obiecuję. Nie mogłam odpowiedzieć inaczej. -Śpij dobrze,córciu -Ty też,mamuś. -Nigdy nie myślałam,że będzie mi aż tak źle-wyszeptała,wsparłszy się w progu o futrynę. ....... Opowieść obyczajowa pokazana z dwóch stron Edyty która marzy o wyjeździe do Hiszpani i jej matce, Urszuli która trochę pogubiła się w życiu. Obie kobiety spotyka tragednia umiera ojciec i mąż w młodym wieku ciężko im się z tym pogodzić.Ulka wpada w depresje i nie zdaje sobie sprawy jak to wpłynie na życie jej córki.Kobieta prowadzi pensjonat w Krynicy,jej córka nie wyobraża sobie żeby całe życie być w jednym miejscu lecz rezygnuje z wyjazdu tylko ze względu na mame. Do Ulki odzywają się koleżanki o pomoc w organizacji spotkania klasowego co przyjmuje z radością.Edyta ma zająć się grupą Hiszpanów dzięki czemu będzie mogła przypomnieć sobie język który pokochała. Wszystko zaczyna się zmieniać właśnie od tych spotkań. Czy matka z córką dogadają się? Czy Edyta spełni swoje marzenia? Kim jest Daniel i Miłosz? Jest to książka która pokazuje,że trzeba walczyć o swoje oraz,że nie zawsze przyjaźń jest szczera. Autorka pokazuje nam jakie są przeżycia po stracie bliskiej osoby i jak mało potrzeba żeby zrozumieć problem. Czyta się przyjemnie a kubek herbatki tylko umila czas.
Martazaczytana - awatar Martazaczytana
oceniła na82 lata temu
Mów mi Katastrofa! Magdalena Wala
Mów mi Katastrofa!
Magdalena Wala
Aldona jest postacią niezwykle sympatyczną, choć chaotyczną. Wciąż coś jej się przydarza – spóźnienia, pomyłki, drobne katastrofy, które jednak nie gaszą jej pogody ducha. Wśród codziennego zamieszania pojawia się Kamil – tajemniczy mężczyzna, którego bohaterka spotyka w najmniej oczekiwanych momentach. Ich relacja, z początku pełna nieporozumień i śmiesznych sytuacji, stopniowo przeradza się w coś głębszego. W tle natomiast pojawiają się wątki rodzinne – zwłaszcza związane z młodszą siostrą Aldony, która może być w ciąży – co dodatkowo komplikuje życie bohaterki. Jednym z największych atutów książki jest jej lekki, dowcipny język. Magdalena Wala potrafi pisać tak, że czytelnik z uśmiechem śledzi nawet najbardziej absurdalne sytuacje. Dialogi są żywe i naturalne, a postacie drugoplanowe wnoszą mnóstwo kolorytu i humoru, zwłaszcza babcia Aldony. Autorka umiejętnie łączy elementy romansu, komedii i powieści obyczajowej, dzięki czemu całość czyta się z prawdziwą przyjemnością. Książka ma także mocny lokalny klimat. Akcja rozgrywa się w różnych miejscach w Polsce – m.in. we Wrocławiu, Pszczynie i Sandomierzu – co nadaje historii autentyczności. Pojawiają się też wstawki gwarowe i opisy codziennego życia, które sprawiają, że czytelnik łatwo może się utożsamić z bohaterami i ich otoczeniem. Choć fabuła jest momentami przewidywalna i nie zaskakuje oryginalnymi zwrotami akcji, nie to jest jej głównym celem. „Mów mi Katastrofa!” to książka, która ma poprawiać humor, przynieść odrobinę lekkości i pozwolić oderwać się od codzienności. Nie jest to literatura głęboko psychologiczna, ale pełna ciepła i pozytywnej energii. Podsumowując, powieść Magdaleny Wali to idealna propozycja dla czytelników szukających przyjemnej, zabawnej historii o miłości, rodzinie i codziennych potyczkach z losem. Aldona, mimo wszystkich swoich „katastrof”, pokazuje, że z każdej, nawet najbardziej krępującej sytuacji można wyjść z uśmiechem. To książka, która udowadnia, że szczęście często przychodzi wtedy, gdy najmniej się go spodziewamy.
Zaczytanaola90 - awatar Zaczytanaola90

Cytaty z książki Kropla zazdrości, morze miłości

[…] dawanie sobie tak zwanego czasu nie ma sensu, bo ludzie tylko się w ten sposób od siebie oddalają. Problemy powinno się rozwiązywać wspólnie, między sobą, a nie zrzucać wszystko na czas. Dlaczego nikt nigdy, podejmując taką bezsensowną decyzję, nie zapytał czasu, czy on się na to zgadza? Czy da radę? Czy udźwignie ciężar kłótni i nieporozumień? Każdy zakładał, że to czas jest najlepszym lekarstwem, że radzi sobie ze wszystkim. Gdy zaś coś pójdzie nie po naszej myśli, to znów czas winien. Że za długo, że się nie zorientowali. Bogu ducha winien czas odpowiada za wszelkie ludzkie błędy! I żeby było zabawniej, mawiają, że CZAS w końcu wziąć odpowiedzialność za własne czyny.

Natalia Sońska Kropla zazdrości, morze miłości Zobacz więcej

Człowiek tak naprawdę uczy się chodzić przez całe życie. Podnosi się i upada, raz kroczy pewniej, a raz patrzy pod nogi. Czasem musi się zatrzymać i przepuścić kogoś szybszego. Oczywiście można też chodzić na czworaka, tak jest pewnie bezpieczniej, ale ma się wówczas bardzo ograniczone pole widzenia.

Natalia Sońska Kropla zazdrości, morze miłości Zobacz więcej

Kropla zazdrości jest potrzebna w każdym związku. To właśnie zazdrość, zaraz obok miłości, motywuje nas do walki o drugą osobę. To ona pozwala uświadomić sobie, ile ktoś dla nas znaczy! I w końcu to dzięki niej wiemy, że w ogóle kogoś kochamy! Że chcemy mieć go dla siebie i zrobimy wszystko, by ktoś inny nas nie uprzedził. Ale musimy z nią uważać, bo to bardzo pikantna przyprawa. Wlejemy ciut za dużo i posiłek będzie nie do przełknięcia! Kropla. Kropla zazdrości wystarczy. Bo nie ma miłości bez zazdrości... […] Przede wszystkim zaś trzeba pamiętać, by ta zazdrość nie doprowadziła do obłędu. Bo zaślepiony zazdrością człowiek zaczyna postępować nieracjonalnie i chcąc zrobić na złość drugiej osobie, może w ten sposób wszystko zaprzepaścić. Umiar, drogie dzieci, umiar we wszystkim jest najważniejszy. A w miłości przede wszystkim.