- popularnonaukowa
- Prószyński i S-ka
- 2016-08-02
- 2016-08-02
- Julia Szajkowska
- rewolucja kwantowa mózg nauka
Intensywne badania mózgu w ciągu ostatnich dwóch dekad wstrząsnęły światem naukowym tak silnie, jak rewolucja kwantowa. Badania, dzięki którym możemy – jak nigdy wcześniej – uzyskać wgląd w pracę mózgu dowiodły między innymi, że nasze wszystkie doświadczenia, sposób w jaki poznajemy rzeczywistość, a także zachowania są w ogromnym stopniu zdeterminowane przez procesy, przebiegające poza granicami naszej świadomości.
Leonard Mlodinow odkrywa przed czytelnikami zaskakujące i egzotyczne siły działające pod powierzchnią naszych umysłów oraz pokazuje, jak działają instynkty powstałe w nieświadomości, które zazwyczaj mamy za w pełni świadome i racjonalne przyczyny zachowań. Wyjaśnia, że jeśli chcemy naprawdę zrozumieć świat, a także pokonać przeszkody, które uniemożliwiają nam cieszenie się pełnią życia, musimy zrozumieć, jaki wpływ ma na nasze działania ten skryty przed naszymi oczyma, podprogowy świat.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dodaj cytat z książki Nieświadomy mózg. Jak to, co dzieje się za progiem świadomości, wpływa na nasze życie
Dodaj cytat
Książka napisana przez laika dla laika. Tematy liźnięte, miejscami efekciarsko. Autor zadaje nieoryginalne pytania, sugerując odważne wkraczanie w nieznany obszar, kiedy neuronauka i psychologia już na nie odpowiedziały, wystarczyło poczytać, poszukać odpowiedzi. Wynudziłam się.
Pokaż mimo toMoja pierwsza książka popularnonaukowa, która wciągnęła mnie w świat książek. Bardzo ciekawe informacje, ale jakoś tak dłużyła mi się.
Pokaż mimo toKsiążka, która wciąga i zaskakuje. Dzięki niej człowiek dowiaduje się jak niewiele wie o sobie, o sposobie podejmowania decyzji, o preferencjach. Nieświadomość rządzi! Chętnie do niej wrócę.
Pokaż mimo toCudowna książka! Z jednej strony pokazuje, jak wiele rzeczy, zachowań czy poglądów kreuje się bez naszego wpływu, a z drugiej strony ma niesamowicie optymistyczny wydźwięk. Jest to też zdecydowanie jedna z najlepiej napisanych książek popularnonaukowych, jakie znam: stale intrygująca, napisana bardzo sprawnie i zwięźle.
Pokaż mimo to"Wyzwanie, przed jakim staje mózg, a z którym nieświadomość radzi sobie wybornie, polega na tym, by ze wszystkich tych danych odsiać te, które naprawdę się liczą i są warte zachowania. Gdyby nie procedury odsiewania, zginęlibyśmy zalani niepotrzebnymi informacjami. Drzewa przesłoniłyby nam las." To sedno nieświadomości, jest naszym błogosławieństwem
Pokaż mimo toKsiążka o bardzo ciekawej tematyce.
Rewelacja.
Książka o bardzo ciekawej tematyce.
Pokaż mimo toCzytając pochłania się strony z ciekawości, co nowego i zaskakującego człowiek może się dowiedzieć o swojej nieświadomej części mózgu.
Rewelacja.
Świetna pozycja popularnonaukowa. Polecam gorąco.
Świetna pozycja popularnonaukowa. Polecam gorąco.
Pokaż mimo toBardzo fajna książka. Bardzo dobrze przemyślana kolejność przekazywanej wiedzy. Czytałem tą książkę, jak niezły thiller. Bardzo fajna pozycja popularnonaukowa. Polecam.
Amatorzy nauki - nie zawiedziecie się :)
Pokaż mimo toAmatorzy nauki - nie zawiedziecie się :)
Kapitalna książka popularnonaukowa. Napisana bardzo przyjemnym językiem, obrazowana prostymi przykładami. Można się dowiedzieć mnóstwo ciekawych rzeczy. Brak naukowej paplaniny niezrozumiałej dla czytelnika niewprowadzonego w temat.
Pokaż mimo toBardzo interesująca pozycja. Napisana jest lekko i z humorem. Jak każda dobra książka popularnonaukowa przemyca dużo ciekawych informacji a jednocześnie czyta się gładko i przyjemnie. Kilka już książek o tej tematyce przeczytałam i zastanawiałam się, na ile przytoczone ciekawostki, badania, eksperymenty będą się powtarzać, ale na szczęście ten problem prawie nie istniał. Ludzki mózg jest skarbnicą niekończących się ciekawostek ;)
Bardzo interesująca pozycja. Napisana jest lekko i z humorem. Jak każda dobra książka popularnonaukowa przemyca dużo ciekawych informacji a jednocześnie czyta się gładko i przyjemnie. Kilka już książek o tej tematyce przeczytałam i zastanawiałam się, na ile przytoczone ciekawostki, badania, eksperymenty będą się powtarzać, ale na szczęście ten problem prawie nie istniał....
więcej Pokaż mimo to