Assa

2016-06-09

Kup Assa w ulubionej księgarnii

Assa

Oceny książki Assa

Nielogiczna, nudna, bohaterowie z papieru. Główny bohater jest paskudnym typkiem zapatrzonym w siebie, jego głównym problemem jest seks z żoną, brak seksu z żoną, fakt, że żona się z nim seksi nie wtedy, kiedy on chce... I jak każdy dorosły człowiek w powaznym związku o tym rozmawia... z koleżanką z pracy, zakochaną w nim gówniarą. Swoją drogą, koleżanka -z kompletnie bezsensownym, ale wzruszającym backgroundem ofiary przemocy zaczepia go, aby seksem zarobić na narkotyki. Nasz bohater zabiera ją z ulicy, daje mieszkanie i wsparcie, w efekcie panna po pierwszym roku malarstwa pracuje w "najlepszej pracowni malarskiej w Trójmieście". Ehe. A po kilkudziesięciu stronach ma "miłe, jasne mieszkanko". Ehe. W Gdańsku.
I cała książka jest taką mieszanką braku logiki i nieprawdopodobnych przypadków. Plus głupia szwedzka policja i niemiecki "wróg Polaków" - oczywiście z korzeniami w Gdańsku i oczywiście zajmujący się kradzieżami polskich dzieł sztuki. Niektórzy naprawdę przedawkowali Pana Samochodzika.
Nie czytajcie.

Książka "Assa" autorstwa Andrzeja Kowalskiego to dla mnie spore rozczarowanie, szczególnie że ocena 7,4/10 sugerowała coś znacznie bardziej wciągającego. Uważam, że ta nota jest mocno zawyżona. Daję 1 gwiazdkę, aby zrównoważyć oceny, bo książka nie zasługuje na więcej niż naciągane 6,9.

Po 3,5 godzinach słuchania audiobooka moje wrażenia są bardzo negatywne – nic się nie dzieje, treść jest rozwlekła i nudna, bez dynamiki. Dodatkowo, głos lektorki zupełnie nie pasuje do tej książki, a ostatnio zauważyłem, że wiele dobrych książek psują „niedopasowani lektorzy,” czytaj lektorki, co odbiera przyjemność słuchania.

--------------------------------------
Update: Dosłuchałem do końca i moja ocena jeszcze spadła. Opinie, że po połowie książka się rozkręca, były bez pokrycia. Wątki, które od początku wydawały się słabe, okazały się banalne i przewidywalne. Obniżyłbym ocenę do 6,3. Zdecydowanie nie polecam.

Bardzo dobra książka

Bardzo dobra książka

57 użytkowników ma tytuł Assa na półkach głównych
19 użytkowników ma tytuł Assa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Assa

Kolejność Hubert Hender
Kolejność
Hubert Hender
Jeśli autor potrafi napisać drugi tom swojej serii tak, że wybacza mu się niedociągnięcia z pierwszego tomu, to jest to naprawdę spory talent. Albo przynajmniej umiejętność uczenia się na własnych błędach. Do brzegu: to była smaczna, krwista lektura. Prawdopodobnie część obiektywizmu odbiera mi fakt, że jestem absolutnie zauroczona umieszczeniem akcji w Kowarach - moim ukochanym miasteczku. Lokalizacje są dotkliwie prawdziwe, bohaterowie przypominają prawdziwych ludzi, można by śmiało uwierzyć, gdyby ktoś powiedział, że to wszystko wydarzyło się naprawdę - bo rzeczywiście jeszcze kilka(naście) lat temu Kowary były mieściną zapomnianą przez świat i wszelkich bogów, upadającą, gdzie przestępczość kwitła na żyznym gruncie wysokoprocentowych napoi i wszechobecnej biedy oraz mentalności pewnej sporej grupy wyjątkowo hałaśliwej i kolorowej mniejszości narodowej. To jak zanurzenie się we wspomnieniach z dzieciństwa, takiego niezbyt szczęśliwego. Sprawa kryminalna jest przez autora bardzo dobrze poprowadzona, trzyma w napięciu i w kulminacyjnym momencie nie da się odłożyć książki. Zakończenie zaskakuje, co już znam z poprzedniego tomu i co mnie bardzo cieszy, bo nie ma tu sztampowego odklepania tematu ani podpowiedzi w trakcie snucia całej historii. Zakończenie książki cliffhangerem skłania mnie ku kontynuacji przygody z twórczością pana Hendera, mimo że planowałam na "Kolejności" tę wędrówkę zakończyć. Mocne 8, może za jakiś czas zmienię na 9, jak się z tym prześpię.
Viridianka - awatar Viridianka
oceniła na81 rok temu
Egzekucja. Odrąbać łeb Wielkiego Szatana Tomasz Turowski
Egzekucja. Odrąbać łeb Wielkiego Szatana
Tomasz Turowski
Bardzo bliska przyszłość – osłabiona Unia Europejska przeżywa kryzys, prezydent Stanów Zjednoczonych to nuworysz i biznesmen, z czym nie może pogodzić się wielu polityków, także w jego najbliższym kręgu. Jednym z największych zagrożeń są ataki terrorystyczne, można się ich spodziewać w każdym miejscu i o każdej porze. Abdul Aziz i Abdurrahman, szkoleniowcy islamistycznych terrorystów, postanowili zwerbować młodych polskich Tatarów – Mustafę, Karima i Selima. Jaki jest ich cel? Ściąć głowę Wielkiemu Szatanowi. Wywiady rosyjski, amerykański, polski, niemiecki i izraelski prowadzą nie do końca uczciwą grę, wymieniają się pojedynczymi informacjami, każdy myśli o sobie i liczy na osiągnięcie swoich celów. Do gry wkracza Paweł, emerytowany agent wywiadu. Książka ciekawa , choć nie porywająca . Akcja toczy się na kilku płaszczyznach , które się wzajemnie przeplatają . Dla mnie jak zwykle i niezmiennie bohaterowie to członkowie Mossadu i Kidonu (antyterrorystycznej jednostki likwidacyjnej Mossadu) , którzy jak zwykle " ratują świat od niechybnej zagłady " . Zbieżność sytuacji oraz osób występujących na kattach ksiązki też wydaję się by c nie przypadkowa , Autor znakomicie ukazuje kryzys Unii Europejskiej , spory na linii Rosja- pozostałe kraje oraz to wszystko z czym obecnie mamy do czynienia , czyli głęboki kryzys migracji i brak jakichkolwiek pomysłów na jego rozwiązanie .
Helena ZIMERSKA - awatar Helena ZIMERSKA
oceniła na61 rok temu
Spowiedź Tomasz Mackiewicz
Spowiedź
Tomasz Mackiewicz
W podwarszawskiej miejscowości Ogrody dochodzi do niecodziennej zbrodni - zastrzelona zostaje jedna z najbardziej nobliwych mieszkanek miasteczka, a przy jej zwłokach które ktoś próbował zakopać w pobliskim lesie znajduje się także ciało księdza z którym zmarła pozostawała w wielkiej przyjaźni. Jedyny świadek tego zdarzenia utrzymuje, że to duchowny zabił swą znajomą, a potem próbował zakopać jej ciało. Gdy zobaczył że jest obserwowanym, strzelił sobie w głowę. Okoliczna ludność oraz prasa prześcigają się w podejrzeniach - romans księdza i parafianki, zdrada wspólnych sekretów, nieudane spekulacje finansowe...Co gorsza, kilka dni później samobójstwo popełnia córka zamordowanej kobiety, jedyna osoba która znała całą prawdę o relacjach swej matki z księdzem. Tuż przed śmiercią jednak dziewczyna spisała część swych przemyśleń dotyczących zbrodni i wysłała je w formie opowiadania do jednego z warszawskich wydawnictw. Traf chciał, że redaktorką w tej oficynie była jej dawna szkolna koleżanka. Przypomniała ona sobie Edytę i jej rodzinę i postanowiła na własną rękę poznać prawdę o tym nietypowym morderstwie. "Spowiedź" to świetny kryminał, który przeczytałam jednym tchem, nie mogąc oderwać się do innych czynności póki nie poznałam tożsamości zbrodniarza. Choć powieść ta może wydawać się trochę kiczowata chociażby dlatego, że bohaterami są typowe dla tego gatunku postacie - wścibska, nieco bezczelna, zupełnie nie związana ze sprawą dziewczyna, dziennikarz goniący za sensacją, para policjantów typie Flipa i Flapa, szanowana rodzina która sporo ukrywa - kiczem bym jej nie nazwała. Oprócz samej akcji o której powiedzieć mogę wiele dobrego (wartka, zwięzła, bez zbędnych epizodów, wszystko co się zdarza dzieje się po coś) porusza także kilka istotnych problemów społecznych i etycznych. Mam tu na myśli chociażby podjętą przez media nagonkę na zmarłego księdza, z którą wiąże się szukanie dowodów na to, jak podłe i dwulicowe mogą być osoby stanu duchownego, a przy okazji szkalowanie całego Kościoła. Inny problem - jak najbardziej aktualny - to powracanie wciąż do wydarzeń z czasów PRLu - grzebanie ludziom w życiorysach, w "teczkach", dochodzenie kto był wówczas po której stronie barykady i czy zagorzałym prawicowcom nie zdarzało się czasami "zaczerwienić". Inną ważna kwestią jest także dwuznaczność etyki dotyczącej przeszłości i dochodzenia sprawiedliwości za wszelką cenę. Z jednej strony mamy tu przecież popełnione kilkadziesiąt lat temu morderstwo na Bogu ducha winnych ludziach, którego sprawcy nigdy nie ponieśli za nie kary, z drugiej strony odkopywanie go z kurzu i zapomnienia przyniosło ze sobą kolejne niewinne ofiary. Te wszystkie zagadnienia sprawiają, że "Spowiedź" pozwala czytelnikowi zastanawiać się nie tylko nad tym, kto jest prawdziwym mordercą... Niestety, odpowiedź na to kluczowe pytanie odgadłam dość szybko, co świadczy o tym, że być może jestem o wiele bystrzejsza niż główna bohaterka, albo też ze autor nie postarał się jeśli chodzi o dokładne zakamuflowanie go. Niejasny jest dla mnie także pierwszy rozdział trzeciej części, który na chwilę, dosłownie na jedną stronę przenosi akcję w rok 1878. Nie potrafię powiązać przedstawionej tam sceny z żadną inną zamieszczoną w powieści. Albo ja coś przeoczyłam, albo pomylił się autor, albo też jest ona fragmentem jeszcze innej, przemilczanej przez bohaterów lub niezauważonej przeze mnie tajemnicy, wszak Ogrody to miasteczko, w którym jeden sekret kryje drugi... "Spowiedź" nie jest zwykłym kryminałem, lecz powieścią z głębszym przesłaniem, mówiąca o tym, że nawet najspokojniejsze miasteczko, nawet najspokojniejszy człowiek kryć może w sobie niewyobrażalne, tragiczne tajemnice. Polecam zatem tę książkę także wszystkim wielbicielom nie tylko dobrych kryminałów, ale też po prostu dobrej literatury bez względu na jej gatunek, bo utwór Tadeusza Mackiewicza bez wahania można do tego grona zaliczyć. Recenzja pochodzi z mojego bloga "Świat Powieści"; https://swiat-powiesc.blogspot.com/.
Thalita - awatar Thalita
oceniła na66 lat temu