Zbrodnia prawie doskonała

Okładka książki Zbrodnia prawie doskonała autora Monika Całkiewicz, Iwona Schymalla, 9788301185206
Okładka książki Zbrodnia prawie doskonała
Monika CałkiewiczIwona Schymalla Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN Seria: Bez tajemnic reportaż
reportaż
Bez tajemnic
2016-03-31
2016-03-31

Kup Zbrodnia prawie doskonała w ulubionej księgarnii

Zbrodnia prawie doskonała

Oceny książki Zbrodnia prawie doskonała

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zbrodnia prawie doskonała

Ciekawie opisane pojęcia związane ze zbrodnią i późniejszym postępowaniem w śledztwie

"Zbrodnia prawie doskonała" to rozmowa- wywiad dotyczący wszelkich aspektów dotyczących zbrodni. Dziennikarka Iwona Schymalla wraz z Moniką Całkiewicz - specjalistką z dziedziny kryminalistyki i prawa karnego, zagłębiają się w meandry zbrodni, rozkładają na czynniki pierwsze świat kryminalistów, adwokatów, prokuratorów, sędziów oraz ofiar najczęściej popełnianych w Polsce przestępstw. Podczas rozmów czytelnik może dowiedzieć się: jakie znaczenie ma informacja?, czym jest modus operandi?, jak ważne są dowody?, a także tego czy istnieją nierozwiązane sprawy? jaką rolę ma do spełnienia profiler? oraz jak ustrzec się przed staniem się ofiarą przestępstwa.
Prawdziwa gratka dla fanów kryminałów. Polecam.

Pozycja ważna z punktu widzenia edukacji społeczeństwa. To, co pokazują filmy i seriale nie ma odniesienia w rzeczywistości procesu karnego. Po książkę warto sięgnąć, by poznać prawdę, zobaczyć jak wygląda postępowanie przygotowawcze i potem postępowanie przed sądem. To wywiad rzeka przeprowadzony z byłą panią prokurator, więc czyta się go sprawnie. Duży plus za przystępność językową, bez prawniczej nowomowy.

472 użytkowników ma tytuł Zbrodnia prawie doskonała na półkach głównych
67 użytkowników ma tytuł Zbrodnia prawie doskonała na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zbrodnia prawie doskonała

Monika Całkiewicz
Monika Całkiewicz
Monika Całkiewicz ukończyła studia doktoranckie na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. Jej rozprawa doktorska została uznana w konkursie Polskiego Towarzystwa Kryminalistycznego im. prof. Tadeusza Hanauska za najlepszą pracę 2004 roku z dziedziny kryminalistyki. Od 2004 r. jest prokuratorem, a od 2006 r. - adiunktem w Katedrze Prawa Karnego Akademii Leona Koźmińskiego. Prowadzi wykłady z zakresu kryminalistyki, medycyny sądowej, psychiatrii i psychologii sądowej oraz postępowania karnego dla aplikantów prokuratorskich i adwokackich. Jest autorką monografii Kryminalistyczne badania patologicznego pisma ręcznego (2009).

Czego uczą nas umarli. Patolog na tropie zagadek historii Philippe Charlier
Czego uczą nas umarli. Patolog na tropie zagadek historii
Philippe Charlier
Życiem naszym rządzą stereotypy. Pokutuje w nas utwierdzany przez lata pogląd ,iż historia człowieka , jego rozwój i człowieczeństwo rozpoczyna się wraz z chrześcijaństwem i wkroczeniem Kościoła, jego uczonych mnichów oraz przede wszystkim ideologii jedynie słusznej miłości bliźniego. Wcześniej człowiek co najwyżej mógł kopać w ziemi kością z biodra bawołu i dziwić się ,że ktoś obok niego umiera z niewiadomych przyczyn. Philippe Charlier , znakomity francuski patolog detektyw w krótkich esejach – obrazach przedstawia nam wyniki badań przypadków , do których oceny został wezwany. Są wśród nich i efekty obdukcji szczątków zmarłych z czasów prehistorycznych jak i znanych nam z historii postaci historycznych jak Robespierre , Agnieszka Sorel , Ryszard Lwie Serce czy Joanna D’arc i jej rzekome szczątki pieczołowicie przechowywane w formie relikwii. Obrazki utrwalone nam przez filmy w typie „ Walka o ogień” pokazują dość prymitywne klany ludzi usuwające ze swoich gron istoty np. słabsze, zdeformowane i chore. Patolog wyraźnie wskazuje ,że nawet w takich społecznościach udawało się przetrwać i przeżyć osobnikom po np. trepanacji ( udanej) czaszki! Żyły i cieszyły się opieką osoby z zespołem Downa! Czy deformacjami kończyn. Czyż nie zmienia to naszej optyki ? Ciekawe wnioski wysuwa tez patolog na podstawie badanych nekropolii różnych izolowanych i zamkniętych społeczności – np. wyspiarskich , zdziesiątkowanych przez np. epidemię świnki czy ospy. Wiele dla mnie osobiście ciekawych informacji wyniosłam z przeczytania analizy badań kości oraz maski pośmiertnej Robespierra- wyniki podzieliły Francuzów z których część zarzuciła autorowi celowe podkreślenie brzydoty Wielkiego Nieprzekupnego z powodów ideologicznych ( brzydota charakteru wyrysowana na twarzy ) – a przecież istniejące pomniki i wizerunki tego nie pokazują. Dla patologa choroba sarkoidalna jednak była wyraźna i niezaprzeczalnie odciskająca zmiany na twarzy polityka. Lektura znakomita. Czyta się jednym tchem. Bez zbędnych upiększeń- czyste badanie, argumenty , wnioski.
Sal - awatar Sal
Prokurator. Kobieta, która nie bała się morderców Joanna Podgórska
Prokurator. Kobieta, która nie bała się morderców
Joanna Podgórska Małgorzata Ronc
Bohaterką tego ciekawego reportażu, opowiadającego o trudnej, odpowiedzialnej i pełnej wyrzeczeń pracy prokuratorskiej, dla której stała się ona misją, jest Małgorzata Ronc. W wywiadzie-rozmowie z dziennikarką "Polityki" Joanną Podgórską przybliża ona kulisy trudnej pracy prokuratorskiej, opowiada o słynnych śledztwach, a przede wszystkim o tym, co musiała poświęcić, by odnieść sukces, by odnaleźć się w zawodzie zdominowanym przez mężczyzn, zyskać autorytet i szacunek w męskim świecie przestępców, milicjantów i donosicieli. Zaraz po skończeniu studiów rozpoczęła pracę w Prokuraturze w Piotrkowie Trybunalskim, już w wieku dwudziestoośmiu lat powierzano jej najbardziej trudne i skomplikowane dochodzenia. Prowadziła śledztwo w sprawie zabójcy czterech nastoletnich chłopców - Mariusza Trynkiewicza, seryjnego mordercy Henryka Morusia. Badała sprawy łapówek branych przez lekarzy i tajemniczą śmierć prezesa NIK-u oraz w wielu innych nie mniej skomplikwanych sprawch. Życie rodzinne odstawiła na bok, a w wychowywaniu córki pomagali jej rodzice. Niejednokrotnie w środku nocy jeździła na miejsca zbrodni, przesłuchiwała morderców, oglądała ciała ofiar. Była dokładna, wnikliwa, upierdliwa do bólu, bezkompromisowa, znała się na swoim fachu, była doceniana przez przełożonych, podwładnych oraz pracujących z nią milicjantów, patologów, biegłych. Miała analityczny umysł, wyjątkową zdolność do przesłuchiwania podejrzanych, potrafiła przekonać ich w spokojnej i łagodnej, ale też konsekwentnej rozmowie do ujawnienia szczegółów zbrodni, przyznania się do winy, wskazania miejsca ukrycia zwłok. W sobie tylko wiadomy sposób umiała pozyskiwać informatorów, zdobywając ich zaufanie. Niemal każda z prowadzonych przez nią spraw, w których była oskarżycielem, zakończyła się wyrokiem skazującym. Wielokrotnie ją zastraszano, szantażowano, kierowano pod jej adresem groźby. Nigdy się nie poddała. "Prokurator. Kobieta, która się nie bała" to ciekawa i wciągająca i nietuzinkowa historia Małgorzaty Ronc, niezwykłej kobiety, uznawanej za najbardziej charyzmatyczną prokurator w Polsce, o jej sile i determinacji, które pozwoliły przetrwać przez lata w świecie zła i zbrodni. Polecam.
Anna Lipińska-Czajkowska - awatar Anna Lipińska-Czajkowska
oceniła na71 miesiąc temu
Mężczyzna w białych butach Michał Larek
Mężczyzna w białych butach
Michał Larek Waldemar Ciszak
O tym, że uwielbiam twórczość Michała Larka nie będę nikogo przekonywać. Rzeczy oczywiste nie wymagają dowodów. Coś zaiskrzyło przy pierwszym tomie "Dekady", a potem było jeszcze lepiej. I choć słowo pisane zawsze będzie u mnie na pierwszym miejscu, to dzięki Michałowi odkryłam świat podcastów true crime, które stały się moim nowym uzależnieniem. W jednym z pierwszych odcinków "Zabójczych opowieści" Michał przedstawił sprawę, która stała się inspiracją dla powieści stworzonej wraz z Waldemarem Ciszakiem. Przez blisko rok poszukiwałam "Mężczyzny w białych butach", a gdy w końcu dotarł do mnie prosto od autora, pochłonęłam go w kilka godzin. Historia Tadeusza Kwaśniaka to rzeczywiście świetny materiał bazowy do tworzenia, choć gdyby to była fikcyjna opowieść, zakończenie z pewnością byłoby rozczarowujące. Scenariusze, które pisze życie, bywają jednak znacznie mniej schematyczne niż te, do których przyzwyczaili nas autorzy kryminałów. Na kartach powieści autorzy przedstawiają przebieg wyjątkowo złożonego i skomplikowanego śledztwa, które dzięki ogromnej determinacji poznańskich funkcjonariuszy, ale i współpracy oddziałów z innych miast, doprowadziło do ujęcia mordercy. Obok prawdziwych uczestników tych wydarzeń, takich jak Jakubowski czy Bronicki, pojawiają się doskonale znani z cyklu "Dekada" Ostrowski i Kowalski. Kwaśniak podróżuje po Polsce, w odwiedzanych przez siebie miastach szuka nowych osiedli. Tam zaczepia chłopców i wmawia im, że koniecznie musi zabrać z ich domu jakiś kwitek, by otrzymać wypłatę. Naiwność dzieci najczęściej kosztuje je życie... w końcu policja wiąże ze sobą kolejne przypadki uduszeń i rozpoczyna polowanie na mężczyznę w białych butach. Seryjni mordercy mają to do siebie, że oprócz obrzydzenia wywołują też pewną fascynację. Mnie interesuje niesamowicie psychika takich osób, motywy ich działań, to jak dobierają swoje ofiary... i właśnie dlatego historia Kwaśniaka wywołuje u mnie przede wszystkim niedosyt, bo te wszystkie pytania pozostały bez odpowiedzi. Choć udało się go ująć i przesłuchać, nie poniósł przewidzianej kodeksem kary za swoje czyny. Nie wyjaśnił, dlaczego pisał o zemście, opowiadał o zabójstwach i kradzieżach, ale wstydził się mówić o gwałtach... Na okładce możemy przeczytać "Dalej niż kryminał, głębiej niż dokument" i to chyba najlepsze podsumowanie tej książki. Moje 8/10.
zaczytanaangie - awatar zaczytanaangie

Cytaty z książki Zbrodnia prawie doskonała

Dodaj cytat z książki Zbrodnia prawie doskonała