Oględziny zwłok i miejsca ich znalezienia
- popularnonaukowa
- Poltext
- 2010-10-01
- 2010-10-01
- 978-83-7561-112-0
- zbrodnia miejsce zbrodni policja kryminalistyka kryminologia prawo karne morderstwo morderca zwłoki oględziny denat sekcja
Pierwszą refleksją, jaka nasuwa się po przeczytaniu Oględzin zwłok i miejsca ich znalezienia, jest to, że książkę tę napisał ktoś, komu nie są obce - i znane tylko z teorii - problemy związane z tak istotną czynnością procesową, jaką są bez wątpienia oględziny zwłok (ludzkich) i miejsca ich znalezienia. Pracę tę, w takiej formie i ujęciu, mógł napisać tylko "praktyk", który taką czynność wielokrotnie osobiście wykonywał, a co więcej - praktyk z rozległą znajomością tematu od strony teoretycznej, który w sposób przystępny wykorzystał tę wiedzę przy omawianiu praktycznych aspektów przeprowadzania oględzin zwłok, tworząc publikację, którą można z całą odpowiedzialnością nazwać "podręcznikiem" dla pracowników organów ścigania i wymiaru sprawiedliwości.
Druga refleksja jest związana z tym, że Autorka, czynny zawodowo prokurator, prezentuje swoje poglądy na temat szczegółowych zagadnień związanych z tematem pracy trzymając się ściśle realiów polskiego wymiaru sprawiedliwości i jego możliwości technicznych, co uważam za ogromną zaletę tej książki. Nie ma w niej bowiem, bez wątpienia atrakcyjnych dla laika, opisów oględzin zwłok, ujawnionych podczas tej czynności śladów i ich interpretacji wspartej animacją komputerową, jak np. w popularnych serialach kryminalnych w rodzaju CSI, co rzeczywiście robi wrażenie, ale ma niewiele wspólnego z rzeczywistością. W porównaniu z przedstawionymi w takich filmach możliwościami kryminalistyki omówione przez Autorkę "polskie realia" w tym zakresie wydają się być ubogie, a stan polskiej kryminalistyki zatrważająco odległy od światowych osiągnięć tej nauki, jednakże są to informacje prawdziwe.
Książka typowo naukowa, z masą przypisów, ale napisana bardzo przystępnym językiem. Super lektura. Pochłonąłem za pierwszym podejściem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka, napisana prostym językiem i do tego ilustracje. Czego chcieć więcej :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna pozycja dla chcących zgłębić temat. Dużo przypisów, które objaśniają kruczki lub przytaczają przykłady na konkretnych sprawach. Wydanie z Poltextu posiada zdjęcia (książka nie do posiłku;) ) i formularze jakie muszą wypełnić technicy na miejscu oględzin, co stanowi gratkę dla kryminomaniaków. Polecanko
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest fajnym utrwaleniem podstawowych wiadomości, ukazuje też błędy przy oględzinach i na co zwracać uwagę. Łatwo i miło się czyta, dobra dla początkujących takich jak ja :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka merytoryczna, obwarowana numerami konkretnych paragrafów i odnośnikami do bibliografii. Przydatne dla ludzi zajmujących się zawodowo medycyną sądową, ale także dla tych poszukujących informacji do researchu o temacie w polskich warunkach.