Kolaborant z Betlejem

Okładka książki Kolaborant z Betlejem autora Matt Rees, 8324703799
Okładka książki Kolaborant z Betlejem
Matt Rees Wydawnictwo: Świat Książki Cykl: Omar Yussef (tom 1) Seria: Na Celowniku kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Grzegorz Woźniak

Kup Kolaborant z Betlejem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kolaborant z Betlejem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kolaborant z Betlejem

Pierwsza książka przeczytana w 2023 roku, i, mimo wszystko, rozczarowanie... Świat przedstawiony "Kolaboranta z Betlejem" miał potencjał, ale autor go nie wykorzystał - akcja wyszła drętwo, bohaterowie okazali się kliszowi a intryga przewidywalna. Szkoda, gdyż poszukiwanie sprawiedliwości w palestyńskim mieście na drugim brzegu Jordanu ma spory potencjał. Chyba nie pociągnę dalej tej serii...

Wydano 2 z 6 części cyklu z Omarem Yussefem. To cykl o relacjach izraelsko-palestyńskich, który pokazuje, że pozory często mylą i nic nie jest takie proste, jak nam się wydaje. Skłania do przemyśleń i żal, że nie przetłumaczono reszty serii. Bardzo zachęcam!

Wciągająca książka od pierwszych stron, postawa głównego bohatera godna pochwały i naśladowania. Książka warta przeczytania. Z chęcią przeczytam kolejny tom i poznam dalsze losy bohaterów.

118 użytkowników ma tytuł Kolaborant z Betlejem na półkach głównych
32 użytkowników ma tytuł Kolaborant z Betlejem na półkach dodatkowych

Matt Rees
Matt Rees
Matt Beynon Rees, walijski pisarz i były dziennikarz, jest autorem Omar Yussef serii powieści tajemnicy. Rees urodził się w 1967 roku w Newport, Walia , studiował na Oxford University i University of Maryland, College Park . Jego pierwszym dziełem była literatura faktu Cain's Field: Wiara, bratobójstwo, Fear i na Bliskim Wschodzie w roku 2004. Pierwsza z jego powieści kryminalnych o palestyńskiego Betlejem szpieg Omar Yussef, okrzyknięto jako wielki szpieg w powieści kryminalnych. "Le Figaro" nazywa książkę "arcydzieło." Rees prowadzi czytelnika na poszukiwania palestyńskiej kultury, z wdziękiem obyczajów społecznych i tradycyjnego gotowania, na takie tematy jak ciemniejszy charakter deklaracji, że w naszym społeczeństwie, kobiety są warte mniej, a zabijanie to honor.

Syndrom Pinokia David Zeman
Syndrom Pinokia
David Zeman
Ciekawy pomysł na książkę, ale całość jakby niedopracowana. Zaczyna się jak u Hitchcocka, od trzęsienia ziemi, ale później napięcie wcale nie rośnie. Mało tego, akcja ślimaczy się przez 450 stron, żeby przyspieszyć w końcówce. Czy rekompensuje ona kilkanaście godzin średniej rozrywki? Poniekąd. Przeszkadzała mi mała liczba bohaterów i wątków pobocznych, przez co książka mało wciąga. Wszystko kręci się wokół jednej intrygi, której motywy okazują się niezbyt przekonujące. Choć dzieje się sporo, trudno mówić o zwrotach akcji czy ślepych zaułkach w odkrywaniu prawdy. Karen Embry, prowadząca dziennikarskie śledztwo, mimo że nie je, chla do nieprzytomności, pali jak smok, a strefy czasowe przekracza częściej, niż próg własnego mieszkania, stopniowo (powoooli) odkrywa prawdę, która nie jest dostępna dla wszystkich służb wywiadowczych razem wziętych. Irytuje notorycznie powtarzany banał o tym, co widać w czyichś oczach. I nie są to tylko podstawowe emocje, ale też skrywana tajemnica czy chęć do zrobienia konkretnej rzeczy. Trudno nie uśmiechnąć się z politowaniem. I największy chyba minus - w wielu, zbyt wielu sytuacjach książka jest przewidywalna, a to, co zaskakuje, niezbyt trzyma się kupy. Zeman ciekawie opisuje okoliczności, w których najpotężniejsze państwo na świecie daje się zastraszyć jednej osobie. Przyjemnie czyta się o kulisach politycznych i bezwzględnych działaniach, których celem jest zdobycie/utrzymanie władzy. Największy dla mnie plus - końcówka. Nie tylko efektowne rozwiązanie całej intrygi, ale i jej symboliczny wymiar robią wrażenie.
macdej - awatar macdej
Na linii wzroku David Ellis
Na linii wzroku
David Ellis
Wooow! Tak ocenię. ;) Arcydzieło w swojej kategorii, zdecydowanie. Książka wciąga od pierwszych stron, z każda kolejną coraz bardziej i bardziej zaciekawia, wciąga czytelnika w intryge. Po przeczytaniu połowy już się jest w pulapce. Nie da się nie myślec co będzie dalej. Ostatnie 100-150 stron to już jest wir, z którego nie da się wyjść. Zgadzam się z tym co już ktoś niżej o "Na linii wzroku" napisał - nie ważne jest jedzenie, sen, obowiazki dnia następnego. Jest przymus czytania, nie da się odejsc póki się nie pozna rozwiązania całej sprawy. Tym sposobem zarwałąm noc, a nie czesto robię to dla ksiażki. Zakonczenie mocno zaskakuje. Ksiązkę tę należy czytać uważnie, z otwartymi wszystkimi zmysłami, by zaden szczegół nam nie umknął. Ukoronowaniem tej stuprocentowej uwagi dla fabuły jest wskakiwanie wszystkich elementów mocno skomplikowanej układanki na swoje miejsca na końcu opowieści. Troche o fabule, bez spojlerów. Mamy głównego bohatera, bardzo inteligentnego, intrygującego, który delektuje nas narracją z jego perspektywy. Sama narracja jest bardzo błyskotliwa, dowcipna (miejscami się w głos śmiałam z wewnętrznych komentarzy w myslach głównego bohatera). Jest morderstwo, od początku znamy morderce, cała historia to sprawa sądowa. Znamy morderce więc czekamy na wyrok skazujący. Na szczęście w naprawdę dobrych ksiazkach nic nie jest przewidywalne, a już na pewno nie takie jak oczekujemy. Zaskoczenie, fascynacja, zaintrygowanie. To trzy słowa, które idealnie opisują fabułe "Na linii wzroku". Serce me raduje się, że całkiem przypadkiem przeglądajac strony w sieci udaje mi się znajdować takie perełki. Polecam, polecam polecam! :)
martuska - awatar martuska
oceniła na108 lat temu
Ślepiec z Sewilli Robert Wilson
Ślepiec z Sewilli
Robert Wilson
Jakoś tak ostatniemi czasy mam, że strasznie dużo czytam kryminałów. I mają one to do siebie, że oprócz nielicznych bardzo wyjątków, to po miesiącu, choćby mnie mieli zabić, albo wstrzyknąć lidokainę w nogę, to nie pamiętam, który był o czym. Fajnie się czyta, akcją wartka, suspens ciekawy, ale w pamięć nie zapadają. Kryminał musi być wyjątkowy, musi się wyróżniać, żebym go na dłużej zapamiętał. I ŚLEPIEC Z SEWILLI taki jest. Po pierwsze dzieje się w stolicy Andaluzji, jak sam tytuł wskazuje. Nie w Malmoo, Oslo, Sztokholmie, czy innej Islandii, tylko w jednym z najpiękniejszych zakątków Europy, gdzie jest w cholerę ciepło. Dla mnie plus wielki i fajna odskocznia. Po drugie retrospekcje w postaci dzienników ojca głównego bohatera, które przenoszą nas, nie dość że w przeszłość (jak to retrospekcje;)) ale też jeszcze bardziej na południe, czyli do powojennego marokańskiego Tangeru. Uważam, że te dzienniki są jeszcze bardziej ciekawe, niż to co dzieje się w czasie teraźniejszym, no i mają ogromny wpływ na całą fabułę. Po trzecie, główny bohater, komisarz policji to nie żaden superbohater, mistrz jujitsu szerszeń, tylko człowiek z krwi i kości, który ma swoje problemy, neurozy i psychologiczne zawirowania. Śledztwo go przerasta momentami a życie przytłacza. Ale daje radę, odkrywa po kawałku prawdę o zbrodni i o swojej przeszłości przy okazji. A wszystko to w gorącej Sewilli, gdzie jeszcze są święta, ludzie się bawią naokoło i korzystają z życia. Jedno co mnie denerwowało w tej książce, to nabożne podejście do corridy, dla mnie absolutnie bezsensownej tradycji znęcania się nad zwierzętami. No ale to Hiszpania, oni tak mają, zresztą corrida to absolutnie wątek poboczny. Jednym słowem polecam ŚLEPCA, super kryminał, czytajta, a nie zawiedzieta się.
Rafał Waliczko - awatar Rafał Waliczko

Cytaty z książki Kolaborant z Betlejem