Targuj się! Zen negocjacji

Maciej Dutko Wydawnictwo: AkademiaInternetu.pl biznes, finanse
biznes, finanse
2015-08-01
2015-08-01
Negocjujesz przez całe życie: w piaskownicy, w szkole, w pracy, w domu, na zakupach, w biznesie... Czasami jednak targom towarzyszą zgrzyty, pretensje lub nawet krzywda jednej ze stron. Niepotrzebnie.

Dzięki tej książce nauczysz się negocjować mądrze i świadomie, by zamiast przewagi i wygranej za wszelką cenę, osiągać równowagę i korzyści dla każdej ze stron.

O negocjacjach napisano dziesiątki książek w Polsce, setki (a może tysiące) na całym świecie. Czy ta jest lepsza? Nie wiem. Ale na pewno jest inna. Oprócz klasycznych (i mniej klasycznych) technik negocjowania oraz odpierania niechcianych targów, przedstawia indywidualne, czasami zabawne, a czasami mrożące krew w żyłach przygody autora, który zawsze miał tendencję do negocjowania i nieprzyjmowania rzeczy takimi, jakimi je oferowano.

Jak kończyły się - nie zawsze przemyślane i nie zawsze strategicznie rozegrane - negocjacje? Przeczytaj książkę i dowiedz się! Aha, jeszcze jedno: ta książka nie mówi tylko o negocjacjach biznesowych. Bo tak naprawdę negocjujemy zawsze i wszędzie. Im lepiej zdasz sobie z tego sprawę i im bardziej świadomie będziesz to robić, tym bardziej skuteczne, ale i etyczne będą Twoje targi.

Kup Targuj się! Zen negocjacji w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Targuj się! Zen negocjacji

OPINIE i DYSKUSJE o książce Targuj się! Zen negocjacji

Z ok. 10 książek o negocjowaniu jakie przeczytałam, ta jest absolutnie najlepsza! Inne to głównie kopie amerykańskich poradników, które nijak się nie mają do polskich realiów. I duży plus za etykę!

W książce sporo cennych rad, ale średnio podobają mi się przykłady

W książce sporo cennych rad, ale średnio podobają mi się przykłady

W sumie jest to pierwsza książka na temat negocjacji, po jaką sięgnąłem. Nie miałem zbyt wielu oczekiwań – chciałem po prostu przeczytać coś na ten temat i sprawdzić, czy sam mam jakieś określone dobre lub złe nawyki. Co do samej książki, mam bardzo mieszane uczucia. Z jednej strony czyta się ją całkiem swobodnie. Autor ciekawie wprowadza w temat, starając się odczarować tytułowe „targowanie się” jako coś złego czy negatywnego. Pokazuje, że negocjowanie nie powinno być postrzegane jako typowy spór czy konflikt, lecz jako coś pozytywnego – umiejętnie przeprowadzone może przynieść korzyści obu stronom negocjacji. Pan Maciej w książce podkreśla, że negocjacje są obecne wszędzie – nie tylko w biznesie, lecz także w codziennym życiu. Z drugiej strony irytują zabiegi, w których autor wspomina o jakiejś sytuacji niezwiązanej bezpośrednio z aktualnie omawianym tematem, po czym zapowiada, że szczegółowo opisze ją za 150 stron. Sprawia to wrażenie sztucznego „dobijania” treści i jest naprawdę irytujące. W niektórych miejscach da się wyczuć... nie wiem, jak to nazwać – pychę? Zarozumiałość? I to też trochę kłuje w oczy. Generalnie książka jest warta przeczytania, ale najlepiej sięgać po nią z kartką papieru i notesem, aby móc zapisywać najciekawsze informacje. Dzięki temu, gdy będziemy chcieli coś sobie przypomnieć, nie będziemy musieli ponownie przedzierać się przez „kiedy byłem w Tajlandii, ale o tym opowiem ci za około 150 stron” ( ͡° ͜ʖ ͡°).

290 użytkowników ma tytuł Targuj się! Zen negocjacji na półkach głównych
48 użytkowników ma tytuł Targuj się! Zen negocjacji na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Targuj się! Zen negocjacji

Maciej Dutko
Maciej Dutko
Maciej Dutko — absolwent edytorstwa na Uniwersytecie Wrocławskim i autor rozprawy doktorskiej na temat funkcjonalności stron WWW. Szkoleniowiec i doradca w zakresie e-biznesu i funkcjonalności stron internetowych. Redaktor, wykładowca akademicki, autor publikacji poświęconych nowym mediom (zwłaszcza internetowi). Autor wykładów internetowych w serwisie Ekademia.pl.

Jak przetrwać i odnieść sukces w biznesie Frank Bettger
Jak przetrwać i odnieść sukces w biznesie
Frank Bettger
Książka, która zyskała oszałamiającą sławę, zwłaszcza w kręgach wszelkiej maści MLM, branży ubezpieczeń i wszystkich tych branż, gdzie umiejętność sprzedaży jest kluczowa. Książka nazywana często kamieniem milowym samorozwoju, niekiedy również biblią sprzedaży. Jak to się stało, że niespełna 180 stronnica pozycja, która liczy sobie już prawie 80 lat zyskała aż taką popularność? Przede wszystkim książka wyróżnia się przystępnością. Napisana jest w sposób prosty i czytelny. To jak opowieść starszego kolegi z pracy, który borykał się z takimi samymi problemami jak ty, ale zastosował kilka znaczących zmian kluczowych w jego karierze zawodowej. To poradnik, który nie jest poradnikiem, lecz klasyczną bajką w literackim tego słowa znaczeniu. Jest tutaj problem, bohater, który stawia czoło wyzwaniu i morał przeradzający się w jedną z kilku żelaznych zasad Franka Bettgera. Dlaczego więc warto sięgnąć po tą książkę? Bo to skondensowany zastrzyk dopaminy owinięty w łatwe i przyjemne historie ze szczęśliwym zakończeniem. To również zbiorcze zestawienie szeregu zasad prawidłowej komunikacji niezbędnej w prowadzeniu każdego biznesu. I na sam koniec historie przytoczone przez Bettgera kolejny raz udowadniają, że najlepszym sposobem na sukces w biznesie jest pełne zaangażowanie w rozwiązywaniu problemów obecnych i przyszłych Klientów. https://www.instagram.com/biznes_na_stronach/
biznes_na_stronach - awatar biznes_na_stronach
Niskobudżetowy startup. Zyskowny biznes i życie bez frustracji Chris Guillebeau
Niskobudżetowy startup. Zyskowny biznes i życie bez frustracji
Chris Guillebeau
"Niskobudżetowy startup" Chrisa Guillebeau to książka, która obiecuje wiele, ale dostarcza zaskakująco mało konkretnych wskazówek. Autor opisuje historie ludzi, którzy rzekomo z minimalnym budżetem (często poniżej 1000 dolarów) zbudowali dochodowe biznesy, jednak prezentacja tych case studies jest powierzchowna i pozostawia czytelnika z więcej pytaniami niż odpowiedziami. Guillebeau porusza się przede wszystkim w bardzo amerykańskim kontekście biznesowym, który nie zawsze przekłada się na realia innych krajów - od specyficznych rozwiązań prawnych po mentalność konsumentów. Opisywane przykłady często opierają się na szczęśliwych zbiegach okoliczności lub unikalnych umiejętnościach bohaterów, bez jasnego wyjaśnienia, jak ktoś bez tych atutów mógłby osiągnąć podobne rezultaty. Książka cierpi na chroniczny brak konkretów - zamiast praktycznych kroków i actionable advice otrzymujemy mglistą inspirację i ogólniki. Autor spędza zbyt wiele czasu przekonując czytelnika, że niskobudżetowy biznes jest możliwy (co większość już wie przed sięgnięciem po tę pozycję),a zbyt mało na wyjaśnianiu, JAK dokładnie go zbudować. Choć niektóre koncepcje, jak szukanie nisz rynkowych czy testowanie pomysłów bez dużych inwestycji, są wartościowe, to brakuje im głębi i operacyjnego wymiaru, który pozwoliłby na faktyczne wdrożenie. Jeśli ktoś się waha, czy po nią sięgnąć, albo chce sobie przypomnieć jej kluczowe idee, polecam zajrzeć na moją stronę Lumeo.pl, gdzie znajdziecie jej szczegółową analizę.
Mateusz - awatar Mateusz
Grywalizacja. Jak zastosować mechanizmy gier w działaniach marketingowych Paweł Tkaczyk
Grywalizacja. Jak zastosować mechanizmy gier w działaniach marketingowych
Paweł Tkaczyk
Audiobook. Autor w interesujący sposób zestawił ze sobą rzeczywistość wirtualnych gier wraz z życiem zawodowym, społecznym i prywatnym. Po głębszym zastanowieniu jestem skory do przyznania mu sporo racji. Bo gdy analizuje się zachowanie człowieka to nie sposób oprzeć się wrażeniu, że całe nasze życie to jedna wielka gra. Różne mechanizmy np. nagrody i kary, funkcje popytu i podaży czy też malejąca użyteczność krańcowa - są przecież codziennością, choć na pierwszy rzut oka nie rzucającą się na widok. W swoim życiu kierujemy się (podobnie jak w grze wirtualnej) wieloma motywacjami, zasadami i zachowaniem etycznym lub nie. Błyskotliwy Czytelnik zapytałby zapewne - no i na co to wszystko? Myślę, że uświadomienie sobie tych faktów pozwoli je wykorzystać i to nie tylko w życiu zawodowym. Myślę, że osoby nieco bardziej świadome życiowo stosują wiele z tych zasad nawet nieświadomie - ku własnej korzyści. Lektura tej książki jest również przydatna ze względu na wyrobienie w sobie mechanizmów obronnych dla różnego rodzaju manipulacji. Bardzo podobał mi się przykład z policjantem, który celowo zawyża taryfikator mandatowy, aby później w toku "negocjacji" z obywatelem mógł go zaniżyć - i w konsekwencji upiec dwie pieczenie na jednym ogniu - obniżyć poczucie winy w obywatelu i wyrobić "normy mandatowej". Reasumując - każdy człowiek w mniejszym lub większym stopniu w swoim życiu uczestniczy w jakiejś "grze". Robi to świadomie lub nieświadomie - ale nie sposób "wypisać się z rzeczywistości". Warto poznawać takie książki - poszerzają one wiedzę, uczą i są też przestrogą. Dlatego polecam tę książkę wszystkim Czytelnikom. Starsi - mogą mieć nieco problemów w odbiorze - bo rzeczywistości wirtualnej jest w niej sporo. Młodszym nie powinna sprawić problemów.
maly1394 - awatar maly1394
Siła pędu Lech Kaniuk
Siła pędu
Lech Kaniuk
🔥 Siła Pędu: Odkryj Tajemnicę Przesuwania Granic Własnych Osiągnięć! 🚀💡 Czy istnieje magiczna siła, która pomaga ludziom osiągać niemożliwe? Wchodź śmiało, bo właśnie otwierasz drzwi do fascynującego świata "Siły Pędu"! Poznaj tajemnicę, dzięki której zwykli ludzie przekraczają granice swoich możliwości. 🌌✨ 💪💡 Wprowadzenie do "Siły Pędu": Co to takiego? "Siła Pędu" to potężna siła, która napędza nasze działania i pozwala nam osiągać wyjątkowe cele. Ta książka to przewodnik, który pokaże Ci, jak ją wykorzystać! 🚀 Przesuwanie Granic: Czy chciałbyś przekraczać własne ograniczenia? "Siła Pędu" to klucz do zdolności pokonywania trudności i wznoszenia się na nowe wyżyny. 🌟 Skąd Czerpać Energię? Czasami trudno jest utrzymać motywację na stałym poziomie. "Siła Pędu" ukazuje źródła energii, które pozwolą Ci trwać w akcji dłużej niż kiedykolwiek. 🌌 Tajemnice Skoncentrowania: Rozpraszacze to Twoi wrogowie, a skupienie to Twoje największe atuty. Ta książka odkrywa, jak zapanować nad myślami i skupić się na celu. 🎯 Cel Wewnętrzny i Zewnętrzny: Czy masz jasno zdefiniowane cele? "Siła Pędu" pokazuje, jak łączyć cele wewnętrzne z zewnętrznymi, tworząc potężny napęd do działania. 🔍 Navigacja Wyzwań: Każda droga ma swoje przeszkody, ale "Siła Pędu" to mapa nawigacyjna, która pomoże Ci przejść przez wyzwania, zyskując przy tym siłę i mądrość. 💎 Odkrywanie Potencjału: Co kryje się w Twoim wnętrzu? Książka ta pomaga odkryć ukryte umiejętności i talenty, które mogą zmienić Twoje życie. 🚗 Droga do Sukcesu: "Siła Pędu" to pojazd, którym możesz podróżować w kierunku sukcesu. Dzięki niemu odkryjesz, jak osiągać cele szybciej i efektywniej. 🔓 Klucz do Zmiany: "Siła Pędu" to klucz, który otwiera drzwi do zmiany i rozwoju. Dzięki niemu będziesz gotowy podjąć kroki, które przesuną granice Twoich osiągnięć. 📚🔑 Gotowy na podróż do tajemniczego świata "Siły Pędu"? Ta książka to Twoja przepustka do odkrywania potencjału, pokonywania wyzwań i osiągania wyjątkowych celów. Zaczynamy podróż razem! 🌠🚀
Patryk_k - awatar Patryk_k

Cytaty z książki Targuj się! Zen negocjacji