Piosenka żołnierza
Autor tej książki urodził się w 1959 roku w Wielkiej Brytanii. Jest półkrwi Polakiem, stąd, na jego życzenie, oryginalna pisownia nazwiska w polskim wydaniu.
W latach 1979-1984 Ken Łukowiak był żołnierzem zawodowym, spadochroniarzem wojsk powietrzno-desantowych. Po inwazji argentyńskiej wiosną 1982 r. walczył na Falklandach. Jego batalion jako jedyna brytyjska formacja wziął udział w obydwu bitwach, które zapewniły Anglikom zwycięstwo: o Goose Green i o Stanley.
Starszy szeregowy Łukowiak nie odniósł na Falklandach obrażeń fizycznych. Wojna okaleczyła go inaczej - depresja, załamania, ataki szału, wreszcie poważny kryzys osobowości. "Piosenka żołnierza" jest częścią terapii, próbą uwolnienia się od wspomnień. Ta szczera aż do bólu relacja uczestnika wydarzeń, gorzka, a zarazem pełna humoru, po żołniersku brutalna i sentymentalna zachwyciła swoją autentycznością recenzentów brytyjskich i argentyńskich, którzy zgodnie wyznaczyli jej miejsce w jednym szeregu z legendarną książką Remarque'a "Na zachodzie bez zmian".
Kup Piosenka żołnierza w ulubionej księgarni
Oceny książki Piosenka żołnierza
18 użytkowników ma tytuł Piosenka żołnierza na półkach głównych- Chcę przeczytać 9
- Chcę kupić 1
- Wojny, konflikty i akcje zbrojne 1
- 2015 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Piosenka żołnierza
Bez zbędnych ozdobników, wspomnienia szeregowego żołnierza, przetykana refleksjami na temat bezsensu wojny. To nie propagandowa kronika bohaterów/bohatera, tylko obraz myślącego człowieka, wepchniętego w falklandzką awanturę. Świetnie się czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa. Szkoda że zabrakło zdjęć.
Ciekawa. Szkoda że zabrakło zdjęć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem, czym dokładnie powinienem się kierować pisząc tę recenzję i wybierając ocenę; jest to bowiem pierwsza taka przeczytana przeze mnie książka i nie mam żadnej pozycji do porównania...
"Piosenkę żołnierza" czyta się dobrze, można się pośmiać, czasem popaść w zadumę. Książka idealnie pokazuje, co tak naprawdę dzieje się z człowiekiem na froncie i jest pewnego rodzaju usprawiedliwieniem dla zachowań, z którymi można się spotkać u byłych żołnierzy.
Pozdrawiam, a pozycję polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Piosenkę żołnierza" czyta się dobrze, można się pośmiać, czasem popaść w zadumę. Książka idealnie pokazuje, co tak naprawdę dzieje się z człowiekiem na froncie i jest pewnego rodzaju...