Świat Wiedzy Historia 1/2015

- czasopisma
- 2015-03-25
- 2015-03-25
- 20835825
Tematem nowego numeru Świata Wiedzy Historia jest polska gra o tron – czyli zdrady, morderstwa i spiski na piastowskich dworach. Poza tym szczególnie polecamy artykuły o nieludzkich eksperymentach CIA, słowiańskich wikingach siejących postrach na Bałtyku oraz sekretnej organizacji strażników skarbów III Rzeszy. Warto również przeczytać analizy naukowców na temat najsłynniejszej egzekucji świata – czyli ukrzyżowania Jezusa Chrystusa. Piszemy też o wojownikach ninja – ile prawdy jest w legendach o japońskich skrytobójcach? A poza tym między innymi: niemiecki pogrzeb Piłsudskiego, wojna snajperów oraz szpieg, który uciekł nazistom po drzewach.
SPIS TREŚCI
Niemiecki pogrzeb Piłsudskiego
Jak III Rzesza żegnała polskiego przywódcę?
Czarny koń motoryzacji
„Trudne dzieciństwo” przemysłu samochodowego
Pytania i odpowiedzi
Najnowsze odkrycia, przełomowe wydarzenia, wielkie postacie
Polska gra o tron
Zdrady, spiski i morderstwa w państwie Piastów
Szpieg, który uciekł Niemcom po drzewach
Niezwykła historia norweskiego agenta
CSI: Golgota
Naukowcy relacjonują najsłynniejszą egzekucję świata
Zombie na usługach CIA
Nieludzkie eksperymenty, drastyczne tortury i piękna modelka
Wielkie bitwy Polaków
Racławice 1794 – krwawe żniwa
Słowiańscy wikingowie – postrach Bałtyku
Kim byli piraci pustoszący wybrzeża Skandynawii?
Pisarz, magik i duchy
„Nawiedzona” przyjaźń Conan Doyle’a z Houdinim
Starcie gigantów: Ryszard Lwie Serce kontra Saladyn
Kulisy zderzenia dwóch cywilizacji
Ninja – zamaskowana śmierć
Ile prawdy tkwi w legendach o japońskich wojownikach?
Strażnicy tajemnic Olbrzyma
Kto do dziś broni sekretów hitlerowskich skarbów?
Zakazane mięso, czyli choroba świętych krów
Religijne tabu od kuchni
Snajper: pan życia i śmierci
Wojna strzelców wyborowych
Co by było, gdyby...
...sojusznicy nie zdradzili Polski w 1939 roku?
Więcej w Świecie Wiedzy Historia. W sprzedaży od 25 marca za jedyne 6,99 zł!
Kup Świat Wiedzy Historia 1/2015 w ulubionej księgarni
Oceny książki Świat Wiedzy Historia 1/2015
10 użytkowników ma tytuł Świat Wiedzy Historia 1/2015 na półkach głównych- Przeczytane 7
- Świat wiedzy - magazyn 1
- Czasopisma - Świat Wiedzy 1
- Papier 1
- • NAUKOWE/ Pop. Naukowe: 1
- • Nauk. Świat Wiedzy 2015 - 18 1
- Czasopisma 1
- Czytam w 2016 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świat Wiedzy Historia 1/2015
Świetny artykuł o Polskiej Grze o Tron, a także o CSI: Golgocie.
Świetny artykuł o Polskiej Grze o Tron, a także o CSI: Golgocie.