Zrządzenie losu

- Why Can't I Be You
- 2015-03-26
- 2015-03-26
- Agnieszka Barbara Ciepłowska-Kwiatkowska
Żeby przekonać się, kim naprawdę jesteś, porzuć wyobrażenia o tym, jaka być powinnaś!
Każdy z nas chciałby czasem być kimś innym. Jenny Shaw słyszy za sobą wołanie „Jessie!” w hotelowym holu i odruchowo ogląda się przez ramię. Całe życie była grzeczna i układna, jednak tym razem coś każe jej skorzystać z okazji i podszyć się pod Jessie Morgan, do której jest uderzająco podobna. Samotna i zagubiona, niespodziewanie zyskuje krąg serdecznych przyjaciół i ku swemu ogromnemu zaskoczeniu wdaje się w romans. Zgłębiając przeszłość Jessie, odkrywa tajemnicę, która nakłania ją do kolejnego śmiałego kroku w nieznane. Co z tego wszystkiego wyniknie?
Kup Zrządzenie losu w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Zrządzenie losu
W cudzej skórze
Sięgając po książkę pióra Allie Larkin nie miałam żadnych oczekiwań. Ta powieść wydawała mi się być lekturą lekką i przyjemną, idealną dla relaksu i zapomnienia o prozie życia. Początek to potwierdził, ale szybko zaczęłam odczuwać, że to czytadło to nie lekka „babska” proza, ale książka prezentująca coś o wiele więcej. To lektura mądra, mająca swoje ważne przesłanie i niebanalną treść.
Jenny Shaw, główna bohaterka, ma – na pierwszy rzut oka - bardzo poukładane życie. Pracuje jako referent w korporacji, nie zarabia jednak sporych pieniędzy, jest w związku partnerskim, który wydaje się być już na bardzo poważnym etapie. Jenny i jej chłopak zaczęli nawet odkładać fundusze na wymarzony dom, a w wolnych chwilach obmyślają imiona dla swoich przyszłych pociech. Ślub wydaje się być już tylko formalnością. Jenny jest przekonana, że wkrótce na jej palcu pojawi się zaręczynowy pierścionek z brylantem. Dziewczyna ma tylko wyjechać w niedługą podróż służbową, a potem spędzić mile czas w spa ze swoim wybrankiem serca. Gdy Deagan odwozi ją na lotnisko następuje wielkie trzęsienie ziemi. Słowa, które padają w samochodzie wywracają życie Jenny do góry nogami. Deagan oświadcza, że kocha inną. Jenny załamana odlatuje zapominając o własnym bagażu. W hotelu, gdy zrozpaczona chce zaszyć się w pokoju przez przypadek zostaje wzięta za kogoś innego. Za kobietę bardzo podobną do niej z wyglądu, za Jessie Morgan. I nagle w świecie Jenny wszystko się zmienia, a ona sama wchodzi w obcą skórę. Wprawdzie chce powiedzieć „to nie ja”, ale okazja zbyt mocno kusi...
Na samym początku wydawało mi się, że ta historia będzie nijaka i smutna, że będzie użalaniem się porzuconej dziewczyny, która marzyła o pięknym ślubie, z którego nic nie wyszło. Tak nie jest. To nie jest powieść banalna, pełna stereotypów i rozwiązań wykorzystanych w wielu już wcześniej napisanych książkach. Postać głównej bohaterki zaciekawia. Coraz bardziej intryguje, gdy coraz lepiej ją poznajemy. Jenny to niezwykle wrażliwa dusza, która nie jest przebojową młodą kobietą pędzącą bez wahań po sukces. Jenny nie jest też słabą kobietką, która chce uwiesić się na ramieniu mężczyzny za wszelka cenę i niech się dzieje co chce. Jej młodość nie była beztroska i słodka, nie była czasem podboju świata i brylowaniem w gronie przyjaciółek. Skomplikowana sytuacja rodzinna nauczyła Jenny radzenia sobie samemu z problemami. Matka alkoholiczka skazała dziewczynę na bycie na uboczu, na ostracyzm towarzyski. Czytając o tych zdarzeniach współczułam naszej bohaterce i narodziła się we mnie spora sympatia ku niej. I lubiłam ją coraz bardziej, a ona sama przechodziła wielką metamorfozę, odkrywała swoje wnętrze i odnajdywała się w świecie, który ją otaczał.
Książkę czyta się lekko, przyjemnie i z zaciekawieniem. Autorka porusza w niej zwyczajne życiowe problemy. Uwrażliwia na samotność, brak pokrewnej duszy, na ból zamknięcia się w sobie. Lektura uświadamia, że jeśli coś w życiu się kończy, to pojawiają się jednocześnie nowe szanse, otwierają się inne drzwi. Nie można automatycznie się załamać, choćby taka droga wydawała nam się jedyną możliwą. Warto znaleźć dystans do siebie, warto spojrzeć na siebie z boku, nawet oczami kogoś innego. Wtedy właśnie można lepiej poznać siebie, swoje oczekiwania i znaleźć właściwą drogę ku temu co szczęściem zwą.
Szukającym oryginalnej powieści obyczajowej polecam powieść Larkin. Warto spędzić z nią czas, warto poznać Jenny i spojrzeć na jej perypetie. Trzeba uwierzyć, że można odmienić swoje życie, realizować marzenia i plany oraz żyć tak, jak pragniemy.
Bernardeta Łagodzic-Mielnik
Opinia społeczności książki Zrządzenie losu
Oto kolejna bardzo dobra powieść obyczajowa w ofercie Wydawnictwa Prószyński i S-ka, które jest moim osobistym numerem 1 w kategorii wydawanych obyczajów. Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować książkę, której - przyznaję - nieco się obawiałam i długo zastanawiałam się, czy w ogóle chcą ją przeczytać. Allie Larkin "Zrządzenie losu", bo o niej mowa, okazała się doskonałym wyborem. Dlaczego? Wieloletni partner Jenny Shaw, z którym Jenny wiązała nadzieje na przyszłość, oświadcza, iż nie widzi dalszego sensu ich związku, zostawia ją samą na lotnisku i odjeżdża w siną dal z jej walizką w bagażniku. Jenny wybiera się do Seattle na służbową konferencję. Kiedy w hotelowym holu słyszy za sobą wołanie "Jessie!", odwraca się zaciekawiona. Ta chwila zmieni jej życie na zawsze. Okazuje się, iż Jenny jest łudząco podobna do Jessie Morgan - nieobecnej uczestniczki zjazdu absolwentów liceum, który właśnie odbywa się w hotelu. Przyjaciółka Jessie jest przekonana, iż właśnie ma przed sobą dawno niewidzianą koleżankę ze szkolnych lat, a Jenny.. nie zaprzecza. Zawsze była poukładana, a jednak tym razem coś każe jej na moment wcielić się w skórę innej kobiety. Samotna i opuszczona Jenny zyskuje nowych przyjaciół i, sama nie wierząc w to, co robi, nawiązuje romans z mężczyzną, który w czasach szkolnych był szaleńczo zakochany w Jessie Morgan. Jenny, zagłębiając przeszłość Jessie, postanawia rozwikłać zagadkę jej tajemniczego zniknięcia 13 lat temu. To nie jest książka o kolejnej kobiecie opuszczonej przez mężczyznę, która, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, zmienia swoje życie. Zakończenie wieloletniego związku jest jedynie impulsem do działania, ale problem jest zakorzeniony głęboko w psychice Jenny. "Zrządzenie losu" ukazuje skomplikowane relacje z rodzicami, którzy - zamiast wychowywać - sami stanowią źródło trosk swoich dzieci. Powieść porusza problem alkoholizmu w rodzinie, zdrady oraz dysfunkcyjnego rodzica. Rozpoczynając lekturę nie spodziewałam się, iż okaże się tak fascynującą i wielowątkową opowieścią. Sądziłam, iż będzie to coś lekkiego, nieskomplikowanego i, chociaż "Zrządzenie losu" należy raczej do tych łatwo przyswajalnych książek, zdziwiłam się, kiedy okazało się, iż porusza trudne, często bolesne tematy. Allie Larkin wyczerpująco wyjaśnia, dlaczego Jenny podszywa się pod inną osobę. Opisuje jej relacje z rodzicami i rówieśnikami, przywołuje wspomnienia z rodzinnego domu. "Zrządzenie losu" jest mądrą powieścią o poszukiwaniu własnej tożsamości. Allie Larkin stworzyła urzekających bohaterów, ludzi z krwi i kości, z którymi mamy ochotę pozostać na dłużej. Książka została napisana w lekkim i przyjemnym stylu, dzięki czemu z łatwością mkniemy przez jej treść. Krótkie rozdziały umożliwiają lekturę nawet najbardziej zapracowanym osobom, a "Zrządzenie losu" stanowi doskonały przerywnik w napiętym harmonogramie dnia. To świetna rozrywka, gdyż oprócz lekkiej historii otrzymujemy również niebanalną treść i ważne przesłanie. Autorce udało się połączyć w całość wszystkie te trzy składniki, tworząc wspaniałą powieść obyczajową. "Zrządzenie losu" z pewnością jest książką, na którą warto zwrócić uwagę na półce z nowościami wydawniczymi. Prezentowana historia ma drugie dno, co czyni powieść - wbrew temu, co mogłoby się wydawać - wyjątkową i oryginalną. Czasem jest tak, że po książce spodziewamy się wiele, tymczasem lektura przynosi rozczarowanie. Innym razem zdarza się, że nie mamy wygórowanych oczekiwań, a powieść okazuje się być miłą niespodzianką. Tak było w przypadku "Zrządzenia losu". Lektura baaardzo przyjemnie mnie zaskoczyła, gdyż okazała się być wartościową, niebanalną i ciekawą propozycją. Przeczytałam jednym tchem.
Oceny książki Zrządzenie losu
407 użytkowników ma tytuł Zrządzenie losu na półkach głównych- Chcę przeczytać 299
- 2015 3
- Z wymiany 2
- 2016 2
- 2015 2
- Poszukuję 2
- 2016 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zrządzenie losu
Przypadkowy strzał w bibliotece, ale jakże trafiony! Banalna okładka sugerowała książkę w rodzaju literatury tzw. kobiecej, która może być totalnym gniotem. Zaryzykowałam jednak. Bo czasami trafi się coś niezłego, przyjemnego. I proszę, dostałam zupełnie niebanalną historię, owszem, może trochę naciąganą... odrobinkę! ale bardzo ciekawą, wciągającą (pochłonęła mnie na dwa popołudnia / wieczory; trudno było się oderwać) - z dobrym, pozytywnym zakończeniem. Nieczęsto daję siedem gwiazdek takiej prozie. Lekka, miła, a jednak mająca w sobie coś głębszego. Autorka dobrze pisze, zgrabnie łączyła teraźniejszość z opowieściami z przeszłości. Lektura w sam raz na wakacje, czy - jak w moim przypadku - wolne dni w okresie przedświątecznym. Czytało się świetnie. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWzięłam od mamy w ciemno i myślałam, że to będzie trochę thriller psychologiczny a okazało się, że to potwornie naciągana historia obyczajowa. Naprawdę poootwooornie naciagana, główna bohaterka tylko wyszukuje sobie usprawiedliwienia dla swojego zachowania, zakończenie jest również potwornie naciagane. Na plus, że czytało się szybko. I tyle..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka, przyjemna opowieść bez skomplikowanych wątków. Taka weekendowa propozycja. Mimo, że rzadko zdarza mi się przeczytać powieść obyczajową, to oceniam ją dość wysoko, ponieważ w porównaniu do innych powieści tego gatunku widać, że autor miał konkretny pomysł i ogólnie można z niej wyciągnąć coś pozytywnego chociażby myśl, że jak stanie się coś złego to nie zawsze musi oznaczać to porażkę. Może to być też początek czegoś dobrego, czegoś lepszego. Warto nieraz zaryzykować. Na to nigdy nie jest za późno.
Lekka, przyjemna opowieść bez skomplikowanych wątków. Taka weekendowa propozycja. Mimo, że rzadko zdarza mi się przeczytać powieść obyczajową, to oceniam ją dość wysoko, ponieważ w porównaniu do innych powieści tego gatunku widać, że autor miał konkretny pomysł i ogólnie można z niej wyciągnąć coś pozytywnego chociażby myśl, że jak stanie się coś złego to nie zawsze musi...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna i zabawna. Idealna, jeżeli szuka się czegoś lekkiego.
Przyjemna i zabawna. Idealna, jeżeli szuka się czegoś lekkiego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jedna z tych książek, które wciągają od razu. Dobrze się ją czyta, prawie jednym tchem. Jest to dobra książka na wakacje lub odstresowanie się od dnia codziennego. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa książka o poszukiwaniu własnej tożsamości, do którego impulsem staje się przypadkowe zdarzenie - bohaterka zostaje wzięta za kogoś innego i odruchowo ulega tej sugestii, przez pewien czas grając rolę dziewczyny, która spotyka grupę przyjaciół z czasów licealnych. Oczywiście fikcja nie może trwać wiecznie, ale staje się bodźcem do przemiany...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo właśnie zrządzenie losu sprawiło, że życie Jenny (spokojnej, zagubionej i porzuconej właśnie przez narzeczonego) uległo radykalnej zmianie. A tym zrządzeniem był jej wyjazd - w zastępstwie szefowej - na konferencję do Seattle, gdzie w hotelowym holu została zawołana imieniem Jessie i rozpoznana jako dawna szkolna koleżanka przybyła na spotkanie z okazji 15-lecia matury. Z nowo poznanymi osobami spędza najlepszy tydzień w swoim życiu, zyskuje kilku najlepszych przyjaciół
i spotyka nową miłość...
A potem prawda wychodzi na jaw.
Ten krótki czas spędzony w Seattle skłania Jenny do całkowitego przewartościowania swojego życia.
Polecam - lektura łatwa i przyjemna, ale nie głupia.
To właśnie zrządzenie losu sprawiło, że życie Jenny (spokojnej, zagubionej i porzuconej właśnie przez narzeczonego) uległo radykalnej zmianie. A tym zrządzeniem był jej wyjazd - w zastępstwie szefowej - na konferencję do Seattle, gdzie w hotelowym holu została zawołana imieniem Jessie i rozpoznana jako dawna szkolna koleżanka przybyła na spotkanie z okazji 15-lecia matury....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo się stanie kiedy ktoś weźmie Cię za kogoś innego?Można przejść nad tym do porządku dziennego,a można również podjąć swego rodzaju grę i poudawać osobę za którą jest się braną.Tak robi główna bohaterka książki Jenny,która zostaje omyłkowo wzięta za Jessie,uczestniczkę zjazdu absolwentów.Jak potoczy się historia,tego nie zdradzę,ale mogę polecić tą zabawną powieść.Warto!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna pozycja :)
Świetna pozycja :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI powiem szczerze, że nie mogłam się doczekać na to, co przeczytam na każdej kolejnej stronie, bo byłam ciekawa, jak rozwiąże się dziwna sytuacja, w którą "wdepnęła" Jenny, i dlatego ta książka nie pozwoliła mi oderwać się od siebie. Szczerze polecam :)
Lekka powieść obyczajowa, zabawna komedia omyłek z morałem: nigdy nie jest za późno na poszukiwanie własnego ja. Książkę czyta się szybko, z uśmiechem na twarzy i z zaciekawieniem. Raczej nie zostanie na dłużej w pamięci, lecz warta poświęconego jej czasu. Zwłaszcza w gorące, letnie dni;))Polecam.