Celtica. Studia z dziejów Celtów tom II
Podsumowując stwierdzić należy, że Celtica tom II to wydawnictwo wartościowe i potrzebne. Zawiera teksty ciekawe, bardzo dobrze napisane, tak pod względem merytorycznym, jak i językowym. Dobrze się stało, że redagowane jest w sposób interdyscyplinarny. Jest przy tym nowoczesne i otwarte na nowe interpretacje. Należy tylko życzyć Redakcji wytrwałości w pracy nad następnymi tomami.
dr hab. Artur Błażejewski, prof. UWr
Instytut Archeologii Uniwersytetu Wrocławskiego
Reasumując stwierdzam, że Celtica tom II, wyróżnia się pogłębionym ujęciem prezentowanych w niej zagadnień. Opublikowanie jej niewątpliwie przyczyni się do udostępnienia zawartych tu poglądów szerokiemu gronu badaczy wnosząc nowe wartości poznawcze do literatury przedmiotu. Treść recenzowanej pracy znajduje się w głównym nurcie moich zainteresowań naukowych. Tym samym z dużą uwagą śledzę najnowszą literaturę przedmiotu i podejmowane aktualnie dyskusje nad prezentowanymi w niej zagadnieniami. Na tle innych, znanych mi pozycji wydawniczych ukazujących się współcześnie i omawiających zbliżoną tematykę, mogę stwierdzić, że przedłożona mi do recenzji książka mieści się niewątpliwie w czołówce polskich publikacji poświęconych problemowi świata celtyckiego.
dr hab. Andrzej Michałowski, prof. UAM
Instytut Prahistorii UAM
Spis treści:
Słowo wstępne
O autorach
M.N. Faszcza - Raz jeszcze o klientelizmie wschodnich plemion goidelskich
A. Dubicki - Burebista i upadek potęgi celtyckiej nad środkowym Dunajem
Ł. Kieferling - Rekonstrukcja staterów kujawskich typu Gąski i Sławęcinek. Mennica celtycka z przełomu er w świetle eksperymentów
M. Olędzki, L. Ziąbka, A. Kędzierski - Celtowie w międzyrzeczu Prosny i Warty u schyłku epoki La Tène
D. Waszczak - Bitwa nad rzeką Sabis (57 r. p.n.e.)
M.N. Faszcza - Celtologia po Mallorym – nowe perspektywy badawcze
Ryciny
Kup Celtica. Studia z dziejów Celtów tom II w ulubionej księgarni
Oceny książki Celtica. Studia z dziejów Celtów tom II
26 użytkowników ma tytuł Celtica. Studia z dziejów Celtów tom II na półkach głównych- Przeczytane 15
- Czasopisma o historii wojskowej starożytności 1
- Historia 1
- 11 Antiqua 1
- 44 2014 1
- Literatura faktu 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Celtica. Studia z dziejów Celtów tom II
Artykuł L. Ziąbki i M. Olędzkiego bardzo dobre. Kiepsko natomiast od strony merytorycznej prezentują się artykuły M. Faszczy i A. Dubickiego. Ten drugi nie zna nawet łaciny i nie jest starożytnikiem. Brak słów. Skąd się biorą tacy domorośli historycy jak Ci dwaj??? Artykuł D. Waszaka poprawny, ale bez rewelacji. Chociaż na moją ocenę na wpływ fakt kwestia poruszanej przez niego tematyki, która mnie zbytnio nie interesuje. Generalnie daje 3 gwiazdki, gdyż poziom artykuł bardzo, bardzo... zróżnicowany. Z tej pracy zbiorowej polecam tylko artykuły Ziąbki, Olędzkiego i Waszaka.