Najpiękniejsze mity greckie

Okładka książki Najpiękniejsze mity greckie autora Dimiter Inkiow, 9788372782786
Okładka książki Najpiękniejsze mity greckie
Dimiter Inkiow Wydawnictwo: Media Rodzina Seria: Klasyka w Nowych Szatach literatura piękna
Klasyka w Nowych Szatach
Schönsten griechischen Sagen
2008-01-01
2008-01-01
Alicja Lehrke

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Najpiękniejsze mity greckie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Najpiękniejsze mity greckie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Najpiękniejsze mity greckie

Fabularyzowana wersja mitów. Autor trzyma się faktów (czy też raczej "faktów") jednak nie rozwodzi się nad istniejącymi wersjami danego mitu ale wprowadza wartką akcję i dialogi. Dzięki temu odbiór jest łatwiejszy, bohaterowie nabierają życia, a tracą charakter zakurzonego posągu z muzeum.
Moim zdaniem to mity idealne dla dzieci z podstawówki, bezboleśnie wprowadzają w świat antyku. Wierni czytelnicy Parandowskiego i Kubiaka będą raczej zawiedzeni.

Kyklopi, lepsze pomysły niż dzisiejsze fantasy

Kyklopi, lepsze pomysły niż dzisiejsze fantasy

Przez tą książkę, bardzo polubiłam mitologię, więc ucieszyłam się na wieść, że w piątej klasie będziemy ją omawiać. Mity nie są jakoś strasznie długie, więc nie ma się wrażenia, że to trwa w nieskończoność i ma się już dość. Wręcz przeciwnie. Bardzo przyjemnie się czyta. Jak ktoś nie jest przekonany do mitów, przez tą książkę może się z nimi oswoić. Polecam przeczytać, a jak się nie spodoba, to niemieć do mnie pretensji.

99 użytkowników ma tytuł Najpiękniejsze mity greckie na półkach głównych

Okładka książki Szarka Ewa Nowak, Anna Wielbut
Szarka Ewa Nowak, Anna Wielbut
Okładka książki Hej, Jędrek! Masz cykora? Tomasz Lew Leśniak, Rafał Skarżycki
Hej, Jędrek! Masz cykora? Tomasz Lew Leśniak, Rafał Skarżycki

Cytaty z książki Najpiękniejsze mity greckie

Dodaj cytat z książki Najpiękniejsze mity greckie