Fizyka czasoprzestrzeni

Okładka książki Fizyka czasoprzestrzeni autora Edwin F. Taylor, John Archibald Wheeler,
Okładka książki Fizyka czasoprzestrzeni
John Archibald WheelerEdwin F. Taylor Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
Spacetime Physics
1972-01-01
1972-01-01
Barbara Pierzchalska

Kup Fizyka czasoprzestrzeni w ulubionej księgarnii

Oceny książki Fizyka czasoprzestrzeni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Fizyka czasoprzestrzeni

„Fizyka czasoprzestrzeni” Johna Archibalda Wheelera i Edwina F. Taylora to już klasyka wprowadzająca w teorię względności, ale napisana w zupełnie inny sposób niż większość podręczników. Autorzy stawiają na intuicję geometryczną i zrozumienie samej idei czasoprzestrzeni, zamiast zalewać czytelnika formalizmem matematycznym od pierwszych stron. Dzięki temu książka uchodzi za jedno z najlepszych źródeł dla osób, które chcą nie tylko „policzyć równania”, ale też zrozumieć sens szczególnej teorii względności.

Na plus wyróżnia się przystępny język i świetne ilustracje, które prowadzą krok po kroku przez zagadnienia takie jak dylatacja czasu, kontrakcja długości, paradoks bliźniąt czy struktura czasoprzestrzeni Minkowskiego. Wheeler i Taylor kładą nacisk na aktywne uczenie się – książka zawiera sporo zadań, pytań kontrolnych i problemów, które zmuszają do samodzielnego myślenia. To daje poczucie, że teoria względności nie jest abstrakcją, lecz czymś, co można „dotknąć” i zrozumieć wizualnie.

Oczywiście nie jest to lektura zupełnie lekka – mimo przystępności wymaga skupienia i pewnego przygotowania matematycznego (przynajmniej na poziomie szkolnej algebry czy trygonometrii). Niektórym czytelnikom może też przeszkadzać fakt, że to pozycja starsza, napisana w specyficznym, czasem „amerykańskim” stylu dydaktycznym. Jednak jej wartość merytoryczna i dydaktyczna sprawiły, że przez lata była (i wciąż jest) polecana jako jedno z najlepszych wprowadzeń do względności.

Podsumowując – to książka wymagająca, ale wyjątkowo satysfakcjonująca. Idealna dla osób, które nie chcą jedynie poznać wzorów Einsteina, ale pragną zrozumieć, jak naprawdę wygląda czasoprzestrzeń i dlaczego teoria względności zmieniła nasze myślenie o świecie.

Praca genialna. Na palcach autorzy potrafili pokazać piękno dziedzictwa Einsteina.
Mimo upływu niemal 50 lat o angielskiego wydania - warto.
Liczne zadania stanowia połowę objętości ksiazki i są niezbędne do "przepracowania" materiału we własnym zakresie.
Na polski rynku jes tylko kilka tego typu prac.
Warto może sięgnac po drugie wydanie angielskie książki (Freeman, 1992),gdzie przeredagowano zadania i dodano krótkie noty o czarnych dziurach, falach grawitacyjnych i kosmologii.

Mimo upływu niemal 50 lat o angielskiego wydania - warto.
Na polski rynku jes tylko kilka tego typu prac.
Warto może sięgnac po drugie wydanie angielskie książki (Freeman, 1992),...

37 użytkowników ma tytuł Fizyka czasoprzestrzeni na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Fizyka czasoprzestrzeni na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Fizyka czasoprzestrzeni

Okładka książki Gravitation Kip Thorne, John Archibald Wheeler
Gravitation Kip Thorne, John Archibald Wheeler
John Archibald Wheeler
John Archibald Wheeler
Wielki amerykański fizyk, który wykształcił całe pokolenie genialnych następców (Feynman, Thorne, Misner, Geroch, Wald, Everett). Jest odpowiedzialny za popularyzację i rozwój teorii względności w drugiej połowie XX wieku. Wymyślił nazwę "czarna dziura". Był człowiekiem niespożytej energii i do końca życia nie bał się zadawać głębokich pytań o naturę świata.

Okładka książki Biologia wokół nas Sally D. Hacker, David W. Hall, H. Craig Heller, David M. Hillis, Marta J. Laskowski, David Sadava
Okładka książki Chemia nieorganiczna T. 3 Fraser Armstrong, Tina Overton, Jonathan Rourke, Mark Weller
Okładka książki Atlas kur ozdobnych Paweł Moszczyński, Manfred Uglorz
Atlas kur ozdobnych Paweł Moszczyński, Manfred Uglorz
Okładka książki Chemia nieorganiczna T. 1 Fraser Armstrong, Tina Overton, Jonathan Rourke, Mark Weller
Okładka książki Biologia wokół nas. Tom 2 Sally D. Hacker, David W. Hall, H. Craig Heller, David M. Hillis, Marta J. Laskowski, David Sadava
Okładka książki W czym grzyby są lepsze od ciebie? Karolina Głowacka, Marta Wrzosek
W czym grzyby są lepsze od ciebie? Karolina Głowacka, Marta Wrzosek

Cytaty z książki Fizyka czasoprzestrzeni

Dodaj cytat z książki Fizyka czasoprzestrzeni