Zasada Petera. Dlaczego wszystko idzie na opak

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 1977-01-01
- 1975-01-01
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Zasada Petera. Dlaczego wszystko idzie na opak w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Zasada Petera. Dlaczego wszystko idzie na opak
77 użytkowników ma tytuł Zasada Petera. Dlaczego wszystko idzie na opak na półkach głównych- Chcę przeczytać 43
- NIE MAM 1
- ZAKUPY 1
- Popularnonaukowe 1
- Duży regał 1
- PARApsychologia 1
Cytaty z książki Zasada Petera. Dlaczego wszystko idzie na opak
Świadectwa szkolne, dyplomy i stopnie naukowe tracą swą wartość jako miara kompetencji. (...) Nowoczesne świadectwo świadczy jedynie o tym, że uczeń miał kompetencje, aby wytrzymać pewną ilość lat nauki w szkole.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zasada Petera. Dlaczego wszystko idzie na opak
Książka daje naprawdę ciekawe spojrzenie na to, jak działa hierarchia w firmach, zwłaszcza jeśli chodzi o awanse. Muszę przyznać, że w wielu kwestiach zgadzam się z tym, co autor tam opisuje. Polecam szczególnie tym, którzy pracują w korpo albo w instytucjach z rozbudowaną strukturą – można się w tym łatwo odnaleźć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Pewien sprzedawca przekonał Fogga, że komputer można tak zaprogramować, aby wykonywał większą część pracy personelu biurowego, a tym samym podniósł wydajność fabryki. Fogg wydał odpowiednie polecenia, komputer zainstalowano, a „nadwyżkę” personelu zwolniono. Lecz Fogg zorientował się wkrótce, że firma nie pracuje ani tak szybko, ani tak sprawnie jak przedtem. W związku z tym komputerem nie zrozumiał dwóch spraw (a przynajmniej nie zrozumiał, że będzie je można pogodzić z jego działalnością).
a) Komputer odrzucał wszelką niejasną instrukcję. Po prostu mrugał swymi lampkami i czekał na jej sprecyzowanie. b) Komputer był nietaktowny. Nie schlebiał mu. Nie kierował się rozsądkiem. Nie mówił: „Tak, sir. Natychmiast, sir”. Wykonywał po prostu błędne instrukcje, jeśli tylko były jasno sformułowane."
Czytając ten fragment można by powiedzieć, że mowa o tzw. promptach i różnego rodzaju algorytmach określanych szeroko mianem Sztucznej Inteligencji. Pochodzi on jednak z książki wydanej w 1969 roku, której autorem był kanadyjski pedagog Laurence Johnston Peter oraz scenarzysta i pisarz Raymond Hull. Zasada Petera – była w zamierzeniu próbą satyrycznego spojrzenia na hierarchie panujące w różnego rodzaju organizacjach – przedsiębiorstwach, urzędach, wojsku, partiach politycznych, itp. Jak wielu świetnych obserwatorów rzeczywistości Peter i Hull opisali pewne mechanizmy funkcjonowania, a zrobili to na tyle wnikliwie, że termin “zasada Petera” przyjęła się w zarządzaniu, a po latach wielu badaczy postanowiło faktycznie sprawdzić, jak jest w rzeczywistości.
[...]
całość:
"Pewien sprzedawca przekonał Fogga, że komputer można tak zaprogramować, aby wykonywał większą część pracy personelu biurowego, a tym samym podniósł wydajność fabryki. Fogg wydał odpowiednie polecenia, komputer zainstalowano, a „nadwyżkę” personelu zwolniono. Lecz Fogg zorientował się wkrótce, że firma nie pracuje ani tak szybko, ani tak sprawnie jak przedtem. W związku z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy weźmie się pod uwagę, że tak książka została napisana w latach 60tych XX wieku, to można mieć jeden wniosek. W zarządzaniu ludzi, przez ludzi, dla ludzi nic się nie zmienia. Wciąż jesteśmy tacy sami. Mechanizmy nami sterujące są takie same.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam osobom zainteresowanym generalnie tematyką zarządzania/kierowania personelem.
Czemu niektórych ludzi się awansuje a innych się pomija ?
Czy każdy awans jest dobry dla awansującego ?
Jak utrzymać się "w kursie", gdy jest się niekompetentnym ?
Przypadkowo wziąłem tą książkę do ręki. Wydawnictwo "Książka i Wiedza" z 1977 r; kojarzyło mi się z "tubą komunizmu".
Parę kartek książki i szok ależ to było, jest i pewnie jeszcze długo będzie (prawdopodobnie do "końca świata albo jeszcze rok dłużej".
Książka zawiera poparte wiarygodnymi przykładami (nawet z historii państw i wojen) rozważania na temat szeroko pojętej kompetencji i niekompetencji.
Upływ czasu od lat 60-tych XX wieku nie spowodował dezaktualizacji przedstawionych elementów "Zasady Petera".
Dziwne a może i nie, czemu nie wznawia się tej książki.
Czyżby powodem była usadowienie się Zasady Petera w dzisiejszych czasach.
Czemu niektórych ludzi się awansuje a innych się pomija ?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy każdy awans jest dobry dla awansującego ?
Jak utrzymać się "w kursie", gdy jest się niekompetentnym ?
Parę kartek książki i szok ależ to było, jest i pewnie jeszcze długo będzie...
Z tej książki można dowiedzieć się bardzo dużo na temat niekompetencji w miejscu pracy (tego jak niekompetencja powstaje, jej rodzajach i skutkach). Książka napisania ciekawie, z humorem i podaje prawdziwe przykłady z życia wzięte. Pomimo że ma już swoje lata jest ciągle aktualna.